torsdag 15 oktober 2020

FÄRSSPETT MED TOMATBULGUR , 4 PORT .




                                          HEJSAN  !

FÄRS  MED  SPÄNNANDE  SMAK !
JÄTTEGOTT  TYCKER  ALLA HÄR  I  FAMILJEN .
HÄR  ÄR RECEPTET :
500  g  köttfärs
1/2  dl  bulgur + 1  dl  vatten
1 ägg
1 tsk  salt
1  krm  svartpeppar
1/2  liten  finhackad  gul  lök
1  pressad  vitlöksklyfta
1  tsk  spiskummin
1/2  tsk  mald  kanel

TOMATBULGUR :
3  dl  bulgur
6  dl  vatten
1  tsk  salt
1  liten  gul  lök
1  burk  krossade  tomater
1  tsk  farinsocker 
1  grönsaksbuljongtärning
1  dl  ny-riven  parmesanost 

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  upp  1  dl  vatten  och  lägg  i 1/2  dl  bulgur.
Sänk  värmen  och  låt  det  sjuda  8-10  minuter .
Häll  bort  överflödigt  vatten .
ARBETA  samman  färsen  med  avrunnen  bulgur,
ägg,  salt,  peppar,  hackad  gul  lök,  pressad  vitlök,
spiskummin  och  kanel .Arbeta  till  en  smidig  färs .
FORMA  färsen  till  8 - 10  avlånga  rullar .
Bryn  rulladerna  runtom  i  lite  matfett .
Efterstek  dem  under  lock   ca  5  minuter .

GÖR  TOMATBULGUREN  
genom  att  koka  upp  6  dl  vatten  och  1  tsk  salt.
Lägg  i  bulgurgrynen  och  sänk  värmen .
Låt  det  sjuda  8  -  1  minuter .
SKALA  och  finhacka  löken .
Fräs  den  mjuk  och  glansig  utan  att den  får  färg 
i  lite  matfett .
TILLSÄTT  krossade  tomater,  buljongtärning  och
farinsocker och  låt  det  puttra  samman  några  min.
Rör  ner  den  kokta  BULGUREN  och  smaka  av .
Rör  ner  den  rivna  parmesanosten .
TRÄ  eventuellt  upp  de  nystekta  färsrullarna  på  
spett  och  bjud  dem  tillsammans  med  bulgur .

GARNERA  med  lite  kvistar  - av mynta .

LYCKA  TILL !





onsdag 14 oktober 2020

PASTAGRATÄNG, 4 PORT .




                                              HEJSAN  !


DET  HÄR ÄR EN VEGETARISK  GRATÄNG, mmm....!
MED  TRE  SORTERS  ITALIENSK  OST , 
SÅ HIMLA GO ' - JAG  GÖR DEN LITE DÅ OCH DÅ .
Klart  att  Du  kan  ha  köttbullar  eller  korv  till  om så  tycks !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
Ca  300  g  PENNE 
2  gula  lökar
2  vitlöksklyftor
1  liten squash
matfett
500 g  passerade  tomater
1  tsk  basilika
1/2  tsk  strösocker
salt,  peppar
125  g  mozzarella 
100  g  gorgonzola 
1  dl  ny-riven  parmesan
200  g  champinjoner
hackad  persilja
UGN ;  225  GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA  pastan  enligt  förpackningens  anvisningar .
Spola  den  i  kallt  vatten   och  låt  den  rinna  av .
SKALA  sedan  lök  och  vitlök  och  finhacka  dem .
Ansa  och  tärna  squashen .
FRÄS  löksorterna  mjuka  och  glansiga  i  lite  matfett .
Tillsätt  squashen  och  låt  den  fräsa  med några  minuter .
TILLSÄTT  passerade  tomater,  basilika  och  socker .
Låt  såsen  koka  samman  lite .
Smaka  av  med  salt  och  peppar .
LÄGG  ungefär  hälften  av  den  nykokta  pastan i  en
smord  eldfast  form  .
Häll  över  såsen .
Skiva  mozzarellan  och  fördela  skivorna  över  såsen .
Bryt  gorgonzolan  i  mindre  bitar  och  strö  över .
Täck  med   resterande  pasta .
STRÖ  över  parmesanosten  och  gratinera  mitt  i  ugnen 
ca  20  minuter  eller  tills  allt  har  fin  färg  och  är 
genomvarmt .
ANSA  under  tiden  svampen och  skär  den  i  mindre  bitar .
Bryn   den  gyllene  i  lite  matfett  och  fördela  den  över
den  nygräddade  pastagratängen  .
STRÖ  över  hackad  persilja .

SMAKLIG  MÅLTID  och  LYCKA  TILL !







måndag 12 oktober 2020

FALUKORVSGRATÄNG, 4 PORT .




                                    HEJSAN  !


Den  här  korvgratängen  är  en  riktig  goding .

VARSÅGODA !

HÄR ÄR  RECEPTET :
800  g  falukorv,  ring
800  g  kokt  potatis
1 dl  mjölk
25  g  smör/margarin
salt  å  peppar
1  äpple
1  rödlök
100  g  riven  västerbottenost
5  kvistar  timjan

SÅ HÄR  GÖR DU :
SÄTT  ugnen  på  200 grader .
Skär  snitt  igenom  halva  korven,  lägg  i  en  ugnsfast  form.
MIXA  potatisen  med  mjölk  och  smör,  krydda  med  salt å peppar.
SPRITSA  eller  klicka  ut  moset  runt  och  innanför  korven .
Skär  äpplena  i  tunna  klyftor,  skala  och  skiva  löken ,  lägg
i  skårorna  på  korven .
STRÖ  över  riven  ost  ställ  in  i  ugnen i  ca  20  minuter .
Klipp  över  färsk  timjan .

SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA  TILL !

NU SKA VI - BAKA ! KUVERTBRÖD , CA 30 ST .




                                       HEJSAN !

DE  HÄR  ÄR  ROLIGA  ATT  BAKA ,  I  OLIKA FORMER.!

Käckt  att ha  gjort,  -ifall  det  är  någon  bjudning i  faggorna !
Och  DU ska bjuda  på  bröd .

HÄR ÄR RECEPTET :
50  g jäst
50 g smör/margarin
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 msk strösocker
1 ägg
ca 13 dl vetemjöl
PENSLING :
ägg,
vallmo- eller  sesamfrön
eller hälften av varje .
UGN :   250  GRADER .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMULA  jästen  i  degbunken .
SMÄLT  fettet ,  häll  på  mjölken 
och  värm  till  37  grader .
Rör  ut  den  smulade  jästen  i  degspadet .
Tillsätt  salt,  socker  och  ägg .
ARBETA  in  det  mesta  av  mjölet .
Arbeta  degen  tills  den  släpper  bunkens  kanter .
Låt  degen  jäsa  ca  30  minuter .
TA  UPP   degen  på  mjölat  bakbord ,  knåda 
och  dela  den  i  30  bitar .
BAKA  ut  till  olika  kuvertbröd.
" TRE  små  kulor  bredvid  varandra   ger  " trilling - bröd ".
"RULLA  en  bit  till en längd  och  lägg  ena " benet " 
över det andra  så  får  DU  en  knut .
KLIPP  2  korsade  klipp  och  det  blir ett  " rosenbröd " .

LÄGG bröden på bakpappersklädd plåt  och  pensla  dem .
Strö  över  frön  och  grädda  ca  8 - 10  minuter , mitt i ugnen .
Låt  bröden   kallna  på  galler   under  bakduk .
De  går  bra  att  frysa .

LYCKA  TILL !

KLART att  DU   kan göra vanliga runda  små  bröd !


 

SQUASH- SOPPA MED ÖRTKLICK , 4 PORT .




                                        HEJSAN  !

mmm....HIMLA GOD  SOPPA   !

Med  härlig  smak  av  både  vitlök  och  basilika .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 squasher,
4  potatisar,
1  msk  olivolja
1  liter  grönsaksbuljong 
salt, peppar 
ÖRTKLICK :
4  msk  matlagningsyoghurt
1  vitlöksklyfta
2  msk  hackad  basilika
salt

HÄR  ÄR  RECEPTET :
SKÄR  squash,  potatis  och  purjolök i  bitar .
FRÄS  dem  hastigt  i  olivoljan  i  en kastrull .
Häll  över  buljongen .
KÖR  soppan  i  en  mixer ,  låt  dock  bara 
drygt  hälften av  buljongen följa  med.
( spara  resten )
Häll  tillbaka  soppan  i  kastrullen .
Späd  till  bra  konsistens .
Smaksätt med salt och peppar .
PRESSA  ner  vitlöksklyftan  i  matlagningsyoghurten 
och  tillsätt  basilika  och  salt .

SERVERA  Örtklicken  till  soppan .


LYCKA TILL !

FARMORS FINA FRUKTSOPPA , 4 PORT .




                                      HEJSAN  !

DET FANS  2  DAGAR  i  VECKAN,  SOM  FARMOR  
GJORDE  EFTERRÄTT,  -  SÖNDAGAR  OCH  TISDAGAR .
PÅ SÖNDAG VAR DET  DENNA SOPPA , en klick  vispad grädde 
 och tunt skivad, torr rostad mandel  -ELLER  GLASS.
PÅ  TISDAGAR  VAR  DET NÅGON   PUDDING ,  FÖR
DÅ VAR DET ALLTID  FISK ,-  KANSKE  BLEV MAN INTE
SÅ MÄTT .

HÄR ÄR RECEPTET ;  PÅ  SOPPAN .
250  g torkad frukt 
1 bit  kanel
12  dl  vatten
skal  och  saft  av  1 /2 citron
2  msk  strösocker
1 1/2  msk  potatismjöl
1/2  dl  vatten
1 - 2  dl  svartvinbärssaft
eller  hallonsaft

SÅ  HÄR  GÖR DU :
SKÖLJ   frukterna  och  dela  dem  eventuellt  i  mindre  bitar .
Skala  av  det  gula  på  citronen  och  strimla  det  fint .
LÄGG  frukten  i  en  kastrull  tillsammans  med  kanel,
citronskal  och  vatten .
Låt  det  koka  på  svag  värme  ca  15  minuter .
Vispa  ner  sockret  när  det  återstår  ca  5  minuter av koktiden.
RÖR  ut  potatismjölet  i  kallt  vatten  och  rör  ner  redningen  i
soppan och bara koka upp .
SMAKA av soppan med saften och pressad citronsaft .

BJUD  soppan  avsvalnad  gärna med lite vispad grädde och 
torr rostad mandel.

Eller  små socker- skorpor .

LYCKA  TILL !

söndag 11 oktober 2020

BIRGITTAS , GRAHAMSBRÖD MED POTATIS, 11 RUNDA KAKOR.




                                          HEJSAN  !

SAFTIGA  OCH   LÄTTÄTNA   BRÖDKAKOR
SÅ  LÄTTA  ATT  BAKA  .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  dl  filmjölk  eller  vanlig  mjölk
1/2  tsk  salt
50  g  jäst
1  msk  rörsocker  eller
strösocker
175  g  kokt  riven  potatis 
6  dl  grahamsmjöl 
2  dl  vetemjöl
1  tsk  brödkrydda

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RÖR  ut  jästen i  lite  av  mjölken .  Ljumma  resten  av  mjölken  
till  ca  37  grader  och  häll  över  jästen .
Tillsätt  övriga  ingredienser,  sist  vetemjölet .
Rör  ihop .  LÅT  degen  jäsa  till  dubbel  storlek  ca  1  timme .
Spara  1  dl  till  utbakning .
TAG  upp  degen .    ARBETA  den  på  nytt  en  liten  stund .
Dela  den  i  11  bitar,  som  formas  till  runda  kakor .
5 - 8  cm  i  diameter .   NAGGA  kakorna .
LÅT dem  jäsa  ca  20  minuter  på  bakpappersklädd  plåt 
och  grädda  dem  sedan  i  250  grader ,  tills  de  fått  fin  färg 
ca  10  minuter .

LYCKA  TILL !


BIRGIT ,  var  min  arbetskamrat  under  många  år .

NÄR  det  blev  gröt  över på  avdelningen ,  turades vi  om
 Birgit  och  jag  att  baka  bröd av gröten , som sedan  serverades 
till pat.                   En  himla  fin  tid !