torsdag 21 januari 2021

FLUFFIGA BANAN-MUFFINS, 16 ST.




                                     HEJSAN  !


mmm... Jätte gott !
Använd gärna  en  muffinsplåt  för  att  få
extra  höga  och  fina  muffins .

HÄR ÄR RECEPTET :
6 1/2  dl  vetemjöl
2 1/2  tsk  bakpulver
1/2  tsk  salt
3  ägg2  dl  mjölk, 3%
3  dl  strösocker
2  tsk  kanel
150  g  mjukt  smör/margarin
2  bananer

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  175  grader .
BLANDA  vetemjöl, bakpulver  och  salt  i  en  bunke.
TILLSÄTT  ägg,  mjölk,  socker,  kanel och mjukt smör .
Vispa  ihop  till  en  jämn  smet .
SKIVA bananerna  och rör ner dem försiktigt i smeten .
Fördela i muffinsformar  på en ugnsplåt .
GRÄDDA i varm ugn i 25 -30 minuter .

LYCKA TILL !

RÖDBETSBIFFAR MED FETAOST OCH QUINOA, 15 ST.




                                                HEJSAN  !

mmm...Det  här är himla gott !
Du kan ha  det som ensamrätt med en klick yoghurt,
eller som tillbehör till  pressad potatis är det smaskens,
och  en klick  yoghurt och salladslök till .

HÄR ÄR RECEPTET :
350 g rivna rödbetor
75 g fetaost
2 salladslökar
400 g kokt QUINOA 
1 msk spiskummin
3 ägg
1 dl potatismjöl
1 tsk salt
1/2 krm svartpeppar
olivolja till stekning
TILL SERVERING :
yoghurt
klippt sallads-vårlök 

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  och  grov-riv  rödbetorna .
Smula  fetaosten grovt  och  skölj 
och strimla  salladslöken .
BLANDA alla  ingredienserna väl
i en  bunke  och  forma  15 stycken 
biffar  av  smeten .
HETTA  upp  olivolja  på  svag  värme
i  en  stekpanna  och  stek  biffarna 
varsamt  4 -5  minuter  på  varje  sida .
SERVERA  med en klick  yoghurt 
och  lite  salladslök .

SMAKLIG  MÅLTID !

onsdag 20 januari 2021

PASTA CARBONARA , 4 PORT.



                                        HEJSAN  !

PASTA CARBONARA är  det absolut det godaste i pasta-väg , tycker jag !
Det är en krämig pastarätt med bacon , grädde och ost .
Nymalen svartpeppar på toppen !   mmm....!

HÄR ÄR RECEPTET :
2 paket bacon ,  a' 140 g
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
2 äggulor
1 dl vispgrädde
1 dl riven parmesanost
4 port,  kokt spagetti 
1/2 dl klippt  bladpersilja
svartpeppar.

SÅ HÄR GÖR DU :
TAG undan 4  baconskivor  och klipp resten 
i småbitar .
Fräs  de  hela baconskivorna och småbitarna 
knapriga i oljan .   Pressa i vitlök på slutet .
VISPA  äggulorna  lätt med en gaffel, blanda
samman  med grädden och osten .
Vänd ner baconbitarna , nykokt spagetti och
persilja i blandningen .
MAL svartpeppar över och stick i  de hela 
baconskivorna som garnering .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

PIZZA MED GRÖNKÅL, CITRON OCH ÄDELOST , 4 PORT.




                                               HEJSAN  !

EN UDDA SMAKKOMBINATION , KAN TYCKAS MED 
GRÖNKÅL, ÄDELOST OCH CITRON 
MEN JAG KAN NÄSTAN LOVA,  ATT DU KOMMER ATT NJUTA !

HÄR ÄR RECEPTET :
PIZZADEG :
25 g jäst
2 1/2  dl vatten , fingervarmt
3  dl  fullkorns- DINKEL
2 dl vetemjöl
2 msk olivolja
salt

TOPPA MED :
1 1/2 dl tomatsås (färdigköpt)
100 g grönkål
1 msk olivolja
salt
100 g ädelost
1 citron, finrivet skal av

SÅ HÄR GÖR DU :
BÖRJA  med  degen .  Rör ut jästen i vattnet .
Rör i mjöl, olja och salt.
Kåda minst 10 minuter.  Låt  jäsa i trekvart .
SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER .
KAVLA ut degen så tunt Du kan .Bred på tomatsås .  
Stansa  eller  skär ut till önskad form .
BLANDA  grönkål med olja och salt.
Lägg upp på pizzorna .
Skär ädelosten i bitar eller mosa med gaffel 
och fördela på pizzorna .
BAKA i ugn tills kanterna fått fin färg . 
Strö på citronskalet .
SERVERA .

Det är så himla  njutbart !
LYCKA TILL !

tisdag 19 januari 2021

KAVRING MED MORÖTTER OCH FRÖN , 2 LIMPOR




                                          HEJSAN !

DETTA ÄR ETT SAFTIGT OCH NYTTIGT BRÖD 
SOM ALLA I FAMILJEN GILLAR .
DESSUTOM GOTT ATT ROSTA OCH GÅR ATT FRYSA .

HÄR ÄR RECEPTET :
6 dl filmjölk
1/2 dl mörk sirap
1-2 msk brödkryddor
1 msk bikarbonat
1 msk salt
1 1/2 dl solrosfrön
1/2 dl linfrön 
2 dl finrivna morötter
12 dl rågsikt
Smör till brödformarna.

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
Smörj och mjöla 2 bakformar a' 1 1/2 liter.
BLANDA  alla ingredienserna i en bunke
och fördela smeten i formarna .
STRÖ lite rågsikt över och grädda brödet 
i nedersta delen av ugnen i 75 min.

LYCKA TILL !

MINA GODA SOLSKENSBULLAR CA 24 ST .




                                                      HEJSAN !

DESSA  BULLAR  LYSER  UPP  HELA  TILLVARON 
FYLLNINGEN   -   VANILJKRÄM,  mmm...!
TÄNK ATT LÄGGA  PÅ  ETT FINT  FAT MED MÅNGA 
GODA , GULA  VANILJBULLAR !
VARSÅGODA  !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 paket jäst ,50 g
för söta degar
100 g smör/margarin
3  dl mjölk
1/2 tsk salt
1 dl strösocker eller vit sirap
2 tsk  kardemumma
ca 9 dl vetemjöl
FYLLNING 
2 dl MARSAN- ELLER
vaniljkräm 
PENSLING
1 ägg
GARNERING 
50 g smält smör+
1 1/2 dl strösocker
TILLBEHÖR -spritspåse

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  jästen  i en bunke .  Smält  matfettet i en kastrull
på svag värme .   Tillsätt  mjölken .  Låt  blandningen bli
fingervarm, 37 grader .  Häll  den ljumma  degvätskan  över
jästen  och  rör  om  så  att  den  löser  sig .
TILLSÄTT  salt, socker eller sirap  och  kardemumma .
Mät  mjölet  genom  att  hälla  det  luftigt  direkt  från  påsen
i ett  litermått .+  Tillsätt  drygt  2/3  av  mjölet
ARBETA  degen kraftigt  med  en  träsked ,  ca  8  minuter,
tills  degen blir  blank ,  smidig  och  släpper kanterna .
Jäs  under  bakduk  i  ca  30  minuter  till  dubbel  storlek .
ARBETA IHOP  degen  och  ta  sedan  upp  den  på  mjölat
bakbord .   Tillsätt  mer  mjöl  om  det  behövs  och  arbeta
degen smidig .
DELA  degen  i  två delar .  Rulla ut en bit deg till en längd 
och dela den i 12 lika stora delar .  Rulla till släta bullar .
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 15 min.
HÄLL vaniljkräm i en spritspåse .  Gör en grop i mitten på 
varje bulle och fyll med vaniljkräm .  Låt bullarna jäsa 10 min
ytterligare .  Värm  ugnen till  250 grader  .
PENSLA  bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 
i 5 - 10 minuter.
LÅT bullarna  svalna på galler under duk .
Efter  gräddningen penslas bullarna med smält smör och doppas
i strösocker .

LYCKA  TILL !

måndag 18 januari 2021

RUSSINMUFFINS, CA 20-25 ST



                             HEJSAN  !

Bara för att vi, barnen och jag bakade dessa himla goda muffins
när barnen var små ,blev de kallade "småbarnsmuffins".
I somras när killarna var här "JASSÅ har du bakat småbarnsmuffins mamma"
Så tydligen heter muffinsen så ännu !

HÄR ÄR RECEPTET : 
2 ägg
2 dl strösocker
50 g smör/margarin
1 1/4 dl mjölk
3  dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
rivet skal av 1/2 citron
1 dl russin
UGN : 225 GRADER

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och socker vitt och pösigt .
TILLSÄTT vetemjölet väl blandat med bakpulvret .
SMÄLT matfettet, tillsätt mjölken och häll ner
blandningen i smeten .
RÖR ner rivet citronskal och russin .
FÖRDELA smeten i veckade pappers-formar .
GRÄDDA i 225 grader mitt i ugnen i ca  10  minuter.

HIMLA GOA !

LYCKA TILL !