torsdag 11 februari 2021

CITRONKAKA .





                                               HEJSAN  !

CITRONKAKAN  ser  fin  ut  om  DU  bakar den 
i  rund  form  utan  hål  och  siktar  lite  florsocker över .
KAKAN  är  saftig  och  mmm... !

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g  smör/ margarin
2 dl strösocker
4 ägg
1 citron
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER.
SMÖRJ  och bröa en rund form ,
rymd ca 1 1/2 liter .
RÖR fett och socker vitt och poröst .
Tillsätt  ett  ägg  i  taget  och  rör  väl  mellan  varje .
BORSTA  citronen  i  varmt  vatten  och  riv  av 
det  gula  skalet .  PRESSA  ur  saften .
Blanda  ner  skal  och saft  i  smeten .
SIKTA  ner  vetemjölet  med  bakpulvret  och  rör  
samman  allt  till  en  jämn  smet .  HÄLL  den i  formen .
GRÄDDA  på  galler  i  nedre  delen  av  ugnen , ca 45 min.
Pröva  med  en  sticka  att  kakan  är  torr .
LÅT  kakan  svalna  lite  i  formen  innan  den  stjälps  upp
på  galler  för  att  kallna .
SIKTA lite  florsocker  över  kakan  vid  servering .

LYCKA  TILL  !


ITALIENSK RUCOLA - OCH PURJOLÖKSPAJ , 4 PERS.





                                                  HEJSAN  !

Kanske  något  gott  till  helgen  ?
RUCOLA,  vitlök  och  parmesanost  ger  smaklökarna  en  resa  till  ITALIEN .
SKÄR  gärna  bort  grova  stjälkar  på  rucolan  eftersom  de  ger en besk smak.
Pajen  är    mmm... ! Väldigt god ,  - måste jag säga !

HÄR ÄR RECEPTET :
3  dl  vetemjöl
125  g  smör/margarin
2  msk  vatten 
FYLLNING :
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
100 g  rucola
3 ägg
2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
1 dl ny- riven parmesan ost
GARNERING : 
Rucola

SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA  ihop  mjöl  och  smör,  gärna i  matberedare .
Tillsätt  vattnet  och  arbeta  snabbt  ihop  till  en  deg .
Tryck  ut  den  i  en  pajform, ca 24  cm i  diameter .
Nagga  med  en  gaffel .
Låt  pajskalet  vila  i  kylen  ca  30  minuter.
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .
FÖRGRÄDDA  pajskalet mitt i  ugnen  ca  15  minuter .

FYLLNING :
ANSA  och  skiva  purjolöken .
Skala  och  hacka  vitlöken .
Fräs  purjolök  och  vitlöken i  smör  i  en  stekpanna 2-3 min.
Hacka  rucolan  grovt  och  rör  ner  den  i  löken .
Lägg  grönsakerna  i  pajskalet  .
VISPA  ihop  ägg,  mjölk,  salt  och  peppar .
Häll  äggstanningen  över  grönsakerna .  Strö  över  osten .
GRÄDDA  i  nedre  delen  av  ugnen  ca  30  minuter,  tills
äggstanningen  stannat .

SERVERA  pajen  med  rucola  och små  kvisttomater .
OCH GÄRNA ;  2 dl turkisk yoghurt, 1-2 vitlöksklyftor,
                           1-2  kläm på flytande honung , rör ihop .

KLART ATT SERVERA .

LYCKA  TILL !






onsdag 10 februari 2021

PIZZAOMELETT , 2 PORT.




                                        HEJSAN !

I denna  omelett  har  jag   strimlad  skinka ,  men 
om  DU  vill  ha  mera vegetariskt  kan  DU  byta
ut  skinkan  mot  svamp .

En rätt som  går  fort  att  göra och som  kan  avnjutas 
både  kall  och  varm .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 klick smör/margarin
4  ägg
2  msk  grädde
1  skivad  tomat
1/2 skivad  rödlök
150  g  skivad skinka
200 g  skivad  mozzarellaost 
oregano
salt å peppar,  

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER .
VÄRM en  ugnssäker  stekpanna ,  på  med  medelhög  värme 
och  bryn  en  klick  smör .
VISPA  äggen  lätt  och  rör  i  grädde .  SALTA  och  peppra .
Häll  i  äggsmeten  i  den  varma  pannan  och  strö  över  tomaten ,
löken,  skinkan  och  sist  mozzarellan .
LÅT  blandningen  stå  på  plattan  tills  den  börjar  bubbla  lätt
i  kanterna .  TA då  stekpannan  från  plattan  och  ställ  den  i  
mitten  av  ugnen .
GRÄDDA  i ca 15  minuter  tills  stanningen har stelnat och ytan
fått fin  färg .  TOPPA  med  färsk eller  torkad  oregano.

SERVERA  med  småbladssallad .

SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA TILL !

tisdag 9 februari 2021

MIN, MAZARINKAKA MED BLÅBÄR, 16 BITAR.




                         
                                           HEJSAN !

Den  här är  riktigt,  mmm....!  Smaskens !

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g  rumsvarmt smör /margarin
2  dl  florsocker
1  ägg
4 1/2  dl  vetemjöl

FYLLNING :
250  g  rumsvarmt  smör
500 g  grovt  riven  mandelmassa
2 ägg
2 ägg , endast  gulan 
3  msk  vetemjöl
500 g  frysta , tinade och  avrunna blåbär
1/2  msk  stött  kardemumma
TOPPING :
1  msk florsocker

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA  smör och florsocker  vitt och pösigt .
Tillsätt  ägg och vetemjöl  och blanda till en  blank deg .
Om degen känns för kladdig ,  låt  den vila inslagen i 
plast i kylskåpet  ca 30  minuter .
Tryck ut degen i en pajform , 28 cm i diameter .
VISPA smör och mandelmassa med elvisp .
Tillsätt  ägg,  äggulor och  mjöl .
Vispa till en slät  massa och  fyll i  pajformen .
TÄCK  fyllningen med  blåbär  blandat  med  kardemumma.

GRÄDDA  mitt i ugnen på  180  grader  i 1 timme .

LÅT kakan svalna  och  pudra sedan med  florsocker .

LYCKA  TILL !


MITT GROVA BRÖD MED FILMJÖLK , 2 BRÖD .





                                                HEJSAN !

Det här saftiga  brödet  med  en  liten  sötma
bakar DU  utan jäst .  Jättegott  till  frukost .
Solrosfröna  ger  härlig smak och färgas  gröna
av  bikarbonaten .
Det  är alltså  varken  pumpafrön  eller  pistagenötter 
i brödet ,  vilket  betyder fritt  fram  även  för  nöt-
allergiker  !

HÄR ÄR RECEPTET :
2  dl  solrosfrön
2  dl  vetekross
5  dl  vetemjöl
5  dl  grahamsmjöl
1  dl  vetekli
1 1/2  msk  bikarbonat
1  msk  salt
1  liter  filmjölk
2  dl  mörk  sirap

SÅ  HÄR  GÖR  DU  :
SÄTT  UGNEN  PÅ  175  GRADER.
Klä  två  avlånga  formar  1 1/2 liter,  med  bakplåtspapper .
(Doppa pappret i ljummet vatten , lättare att handskas med )
BLANDA alla  ingredienser i en  stor  bunke .
Rör  i  filmjölk  och  sirap .
FÖRDELA  den  ganska  lösa  degen  i  formarna .
Baka  i  1 1/2  timme i  nedre  delen  av  ugnen .
LYFT  upp  bröden  ur  formarna ,  dra  bort  pappret  och
låt  sedan  bröden  svalna  på  galler  under  en ren handduk .
Låt  gärna  bröden ligga  till sig  under  något  dygn ,  inlindade
i brödhandduken ,  innan  DU  skär  upp  dem .

LYCKA  TILL !


måndag 8 februari 2021

HEMLAGAD VÄLLING , FRÅN 5 MÅNADER.



                                          HEJSAN  !

Den här vällingen gjorde jag till mina barn .

HÄR ÄR ECEPTET :
1 dl vatten
2 dl 3% mjölk
3 tsk vetemjöl
1 tsk strösocker
1/2 tsk bordsmargarin

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA samman alla ingredienser , utom  bordsmargarin
i  en kastrull .  LÅT det få ett uppkok .
BLANDA  i bordsmargarin och koka alltsamman  i 5 min.
KYL kastrullen i vattenbad  till lagom  ät- temperatur .

LYCKA TILL !

TIPS ! " snabba ryck " !




                                        HEJSAN  !

Ett tag köpte jag en VIENERLÄNGD  i  affären .(när någon ringt, med kort  varsel )
Värmde den i ugnen 200 grader.
Tog ut längden (när jag tyckte det var lagom)
och la på  frusna  hallon , med vispad grädde till .

TACK !