onsdag 3 mars 2021

BÄRGOTT , 2 pers.




                                        HEJSAN  !
mmm... !

HÄR ÄR RECEPTET :
250 g  kesella
1/2 dl vispgrädde
1 - 2 tsk  råsocker
1 dl djupfrysta bär,- svarta eller röda vinbär,  eller 
vad DU har hemma 

SÅ HÄR GÖR DU :
Vispa grädden och blanda ihop ingredienserna .
SERVERAS Kallt .

LYCKA  TILL !

MIN GODA , KIKÄRTSPURE'.




                                          HEJSAN !

SÅ HIMLA GOTT !

HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl kikärter,  blötläggs över en natt 
och får därefter koka ca 1 1/2 timme
1/4  purjolök  eller
1 litet knippe persilja skäres fint .

SÅ HÄR GÖR DU :
KÖR de kokta kikärterna  samt purjolöken
i mixer så att det bildas en jämn pure' .
SERVERA till sallader eller som smörgås-
pålägg .

LYCKA TILL !


POTATISGRATÄNG, 4 -5 PORT.




                                           HEJSAN !

Potatisgratängen är så himla god ,- måste smakas !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2 kg råskalad potatis
100 g riven ost 
örtsalt
riven vitlök eller muskot
ca 3  dl vispgrädde

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader och smörj en ugnsfast form .
Skiva potatisen lövtunn på  råkostjärn .
Lägg ett lager med potatis i botten av formen , krydda
över med örtsalt och en aning vitlök eller muskot .
Lägg på ett tunt lager ost och varva så tills formen är full.
Översta lagret ska vara ost .
SLÅ på grädde till drygt halva formen och grädda tills ytan
har fin färg och potatisen känns klar, när man prövar med
en sticka .  SERVERA den varm .
Ha en god grönsak till som DU gillar .

SMAKLIG MÅLTID !

MINA , KNAPRIGA KLIKEX, CA 50 ST.





                                                  HEJSAN  !

INTE DUMMA  ALLS !

HÄR ÄR RECEPTET :
200  g  smör/margarin
4 dl  vetekli
3 1/2 dl  vetemjöl
1  dl  kallt  vatten
1/2  tsk  örtsalt
1 tsk  bakpulver

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG  alla torra ingredienser i en stor bunke
och skiva ner smöret .
Arbeta  ihop degen med fingrarna och slå på 
vattnet .  STÄLL  den färdiga degen kallt 1 tim.
KAVLA  ut degen tunt på mjölat bakbord  och
nagga med en gaffel .
Tag ut runda kex med mått eller sporra ut fyrkanter .
Lägg dem på smorda plåtar .
GRÄDDA i 200 grader  ca 8 minuter .
LÅT KEXEN  kallna på galler utan duk och förvara
dem sedan torrt i burk med lock .

Himla goda till ostbricka eller före maten  , någon gång .

LYCKA TILL !

måndag 1 mars 2021

UGNSOMELETT, 2 PORT .




                                             HEJSAN !

SÅ HIMLA GOTT !
ATT HA TILL VAD  DU VILL !

HÄR ÄR RECEPTET :
4  ägg
1 1/2  dl  grädde
1 1/2  dl  vatten
3/4  tsk  salt

UGN :200 GRADER I  30  MIN.

TA  FRAM EN UGNSFAST FORM 
OCH SMÖRJA DEN .
HÄLL i OMELETTSMETEN  OCH
GRÄDDA i 30 MINUTER .,  

SERVERA TILL  KÖTTBULLAR , BACON
ELLER  VAD  DU VILL .
KOKTA ELLER  RÅA RIVNA  MORÖTTER.

LYCKA TILL !

lördag 27 februari 2021

KYCKLINGVINGAR MED MANGOSALSA , 4 PORT .





                                            HEJSAN !

mmm... ! riktigt gott !  Och  den jättegoda  salsan .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg  kycklingvingar
1 dl BARBEQUESÅS 
2 färska  majskolvar 
FLINGSALT
BARBEQUESÅS  till servering
1 tsk salt
SALSA :
200 g körsbärstomater
1 ätmogen mango,  tärnad 
1 salladslök strimlad
1 lime,  finrivet skal (endast det gröna)
och saft
1/2  msk flytande honung 
färsk koriander
salt
UGN : 200 GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
Salta kycklingvingarna runt om och
lägg på en plåt med bakplåtspapper .
Vänd runt med  BBQ-sås och lägg majs-
kolvarna , delade i 3 bitar /styck 
bredvid kycklingvingarna .
TILLAGA  mitt i ugnen ca 30  minuter, 
täck eventuellt  med  folie mot slutet om 
kycklingvingarna ser ut att bli brända .
BLANDA  ihop  alla  ingredienser  till 
salsan  och smaka av med salt .
SERVERA  Kycklingvingarna  med  majs  -
kolvarna  och  salsan .
Ta resten av mangon  och några   små -  tomater,
  dela tomaterna i bitar , blanda ihop.
Och servera till vingarna och salsan .

SMAKLIG MÅLTID !


GRÖN SOPPA MED VITLÖKSBRÖD , 4 PORT.





                                                    HEJSAN  !

EN  värmande  soppa  går  alltid  hem  !
Smaka  på  en  vegetarisk  soppa  med  broccoli
och  ärtor ,  som  serveras  med  nygräddat  vitlöksbröd .

SOPPA :
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g  fryst  broccoli
250 g  frysta  ärtor
5  dl  vatten 
2  msk  koncentrerad  grönsaksfond
2  dl  grädde
2  krm  svartpeppar
salt

VITLÖKSBRÖD :
1  baguette
25 g  rumsvarmt  smör/margarin
1 riven  vitlöksklyfta
2  msk  fryst  persilja

SÅ HÄR GÖR DU :
VITLÖKSBRÖD :  SÄTT  ugnen på 225  grader .
Blanda  smör, vitlök, persilja och 1 krm salt.
Skiva  baguetten  och  bred  på  vitlökssmöret .
SOPPA :
LÄGG  broccoli , ärtor, vatten  och fond i en kastrull .
Koka  upp och låt sjuda  ca 10 minuter .
Tillsätt grädde och mixa soppan slät med en stavmixer .
Smaka  av med  3/4 tsk salt och peppar .
VITLÖKSBRÖD :
Rosta  brödet i ugnen  ca 5 minuter .

SERVERA  soppan  med  det  varma  brödet .

SMAKLIG  MÅLTID !