lördag 13 mars 2021

FRUKTSALLAD MED ROSTAD KOKOS, 4 PORT.





                                                   HEJSAN !

Jag  tycker  att detta är en lite festligare efterrätt 
med  rostade  kokosflingor på .
Vad  tycker DU ?

HÄR ÄR RECEPTET :
1 äpple
1 päron
1 liten melon eller 1/2 stor
vindruvor
1 ask physalis 
2 dl kokosflingor

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA de frukter som kräver detta och dela 
allt  i  lagom  stora  bitar .
ROSTA  kokosflingorna  i  en  torr  stekpanna
på  medelstark  värme .
Häll  den  rostade  kokosen  över  frukten  och rör 
så  att  kokosen  fastnar  på  de  flesta  bitarna .

SERVERA  med  en  klick  grekisk  yoghurt.
DEN  är  lite  fetare,  10 %  fast och fin i konsistensen .

LYCKA  TILL !

KOKT LAX , MED BROCCOLIMOS OCH HUMMERSÅS . 4 PORT.





                                            HEJSAN !

DETTA ÄR EN RIKTIG FESTMÅLTID,  SÅ UNDERBART GOTT !
MEN SÅKLART  KAN  NI  ÄTA  RÅTTEN NÄR  DET  PASSAR  ER !
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g  LAXFILE'
1 BLOMKÅLSHUVUD
1 BROCCOLISTÅND
1/2 DL GRÄDDE
SALT, PEPPAR

SÅS :2 DL CREME FRAICHE
2 MSK  HUMMERFOND
1 DL VATTEN
1 MSK  HACKAD DILL
2 KRM  SALT
1 KRM PEPPAR

TILLBEHÖR :
ÄGG, MOROT, LIME
100 G  GRÖNA  ÄRTER 

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR  blomkål  och  broccoli  i  mindre  bitar ,
koka  dem  mjuka  i  saltat  vatten.
Häll  bort  vattnet .
Mixa  och  tillsätt  grädde .
Smaka  av  med  salt  och  peppar .
SKÄR  fisken  i  portionsbitar ,  sjud  i  saltat 
vatten,  ca  5  minuter .
VISPA  samman  såsen  i  en kastrull,  koka 
upp  under  omrörning .
Sjud  såsen  några  minuter .
SERVERA  LAXEN  med  moset,  ägghalva,
riven  morot,  gröna  ärter,  såsen  och  lime-skivor.
 
 KOKT  potatis till den som  vill ha  det .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

torsdag 11 mars 2021

MORMORS CHOKLADKAKA MED APELSIN .





                                              HEJSAN  !


Jag minns  kakan som en av de godaste mamma gjorde .
Men det hände inte så ofta ,  kanske var det att någon fyllde år ?

HÄR ÄR RECEPTET :
125 g smör /margarin
2 ägg
2 dl strösocker
1 apelsin
3 msk finhackade syltade apelsinskal
75 g blockchoklad  mörk eller ljus, välj själv
2 1/2  dl vetemjöl
3/4 tsk bakpulver

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT matfettet  och  låt  det  svalna .
Vispa  ägg och socker pösigt .
Tillsätt fettet och  fortsätt  vispa .
RIV  skalet av apelsinen och  pressa  ur  saften .
Rör ner det i äggsmeten .
Tillsätt den grovt  hackade  chokladen och  mjölet 
med  bakpulvret .
HÄLL  smeten  i  en  smord  och  bröad  form ,
1 1/2 -liter.
GRÄDDA  i 175  grader  i ca 40 minuter .

mmm...himla god  !

LYCKA TILL !

ÄPPELRIS MED KARAMELLSÅS . 4 PERS.





                                            HEJSAN  !

I samma bok,  FARMORS BAKBOK , hittade jag detta recept 
som FARMOR bjöd till efterrätt !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2 dl rundkornigt ris 
1 liter vatten (hälften kan vara lättmjölk) på Farmors tid var det Skummjölk)
2 msk smör/margarin
3 msk sirap
4 - 5 äpplen
kanel eller ingefära i pulver
2 dl vispgrädde

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA riset i vatten eller hälften mjölk tills det är mjukt .
SMÄLT  smöret /margarinet i en stekpanna eller kastrull
och ringla ner sirapen .
Rör om med en träsked och låt det hela koka några minuter.
RÅRIV äpplena och vänd ner dem och karamellsåsen i riset .

SERVERA ÄPPERISET pudrat med kanel eller ingefära och
med vispgrädde till .

LYCKA TILL !



FARMORS, KORINTKAKOR, 100 ST .




                             
                                              HEJSAN  !

IDAG satt jag och bläddrade i  FARMORS BAKBOK !
Och hittade detta recept, som jag bläddrade tillbaka till
flera gånger .  SÅ  det får bli dessa kakor jag bakar idag !
Det är ju lite många, men jag lägger något i frysen antingen
färdig-bakat eller delar degen i den storlek jag vill ha och
lägger resten av degen i frysen i folie .

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör/margarin
2 1/2 dl strösocker
1 ägg
125 - 150 g korinter /russin 
6 dl vetemjöl
1 1/2 tsk vetemjöl
UGN :175 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR det rumsvarma smöret med sockret pösigt .
BLANDA ner ägg, russin, och korinter/russin 
och mjölet väl blandat med bakpulver .
Arbeta samman degen på bakbordet .
FORMA  små kulor av degen .  Lägg kulorna
på bakplåtspapper och tryck ner dem med en 
gaffel .
GRÄDDA kakorna ca 10 minuter i 175 grader 
i mitten av ugnen .  Låt dem kallna på plåten .
KAKORNA går bra att frysa ,  men håller sig 
i tät burk och på svalt ställe upp till en månad .
KLART !

LYCKA TILL !

onsdag 10 mars 2021

MIN, VITA CHOKLADKAKA MED LINGON . 10 BITAR .





                                             HEJSAN !

mmm...! smaka  på  den här ? 

En  gång för längesen , hade jag lust att baka denna goda ,lite syrliga kaka .  Den är så himla god !
Jag  väntade på en väninna som skulle fika med mig .
När lingonen ska i smeten -har jag inga i frysen !!
Det får bli denna kaka utan lingon , tänkte jag  , då plingar det 
på dörren och in kommer BRITT  med en låda lingon !
" Tänkte att Du behöver dem bättre än jag "  säger BRITT !
BRITT räddade kakan  .!

HÄR ÄR RECEPTET  :
2  ägg
2 dl strösocker
100 g smör/margarin
160 g vit choklad
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl frysta lingon

TILL SERVERING :
2 dl vispgrädde
färska lingon 

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader .
Smörj en form med löstagbar kant,  ca 20 cm i diameter,
och kläm fast ett  bakplåtspapper i botten .
VISPA ägg och socker fluffigt .
Smält smöret och rör ner chokladen .
Tillsätt detta i ÄGGVISPET .
BLANDA  mjöl och vaniljsocker och vänd ner i smeten .
Fördela smeten i formen och strö över de frysta lingonen .
GRÄDDA  kakan ca 20 minuter.
Ta ut och låt svalna .

SERVERA med vispad grädde och lingon .

LYCKA TILL !

tisdag 9 mars 2021

MIN, GODA ÄPPELMELLIS, 2 PERS (till STORA och små) !




                                             HEJSAN  !

ÅÅÅ...!  DET HÄR ÄR HIMLA GOTT  !

HÄR ÄR RECEPTET :
2  äpplen
2  bananer
1  msk kokosolja
1  msk honung
1  krm stötta kardemummakärnor
1  krm kanel
1 msk  kokosflingor .

SÅ HÄR GÖR DU :
DELA, kärna ur och skär äpplena i centimeterstora tärningar .
Skala och skär bananerna i skivor .
Stek äppeltärningarna i oljan tills de mjuknar lite .
Blanda äppelfräset med bananerna.
Strö över kardemumma, kanel och kokos .
SERVERA gärna med en klick COTTAGE CHEESE,
kvarg eller naturell yoghurt .

Hoppas att det smakar !
LYCKA TILL !