torsdag 25 mars 2021

MINA GODA FRUKOSTMACKOR, 12 ST.





                                             HEJSAN  !

ATT starta  dagen  med  en  rejäl  hembakad  frukostmacka 
är  en  bra  början  på  dagen !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
6 dl fingervarm  mjölk
75  g rumsvarmt  smör/margarin
2  tsk  salt
1/2 dl  ljus  sirap
7  dl  rågsikt
8  dl  vetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i en bunke .
Tillsätt  mjölk och blanda tills jästen lösts upp.
TILLSÄTT smör, salt, sirap, rågsikt och 
vetemjöl , lite i taget och blanda ihop till en 
smidig deg .
Knåda den i några minuter.
Låt  degen jäsa under bakduk i ca 50 minuter.
DELA  degen  i  12  bitar.
Platta  ut  dem  till  kakor , ca  12  cm i diameter
med  mjölade  händer .
Lägg  dem  på  en  plåt  med  bakplåtspapper.
Nagga  hål i ytan .
Låt  dem  jäsa  under  bakduk i ca 20  minuter .
Sätt  ugnen  på  250  grader .
GRÄDDA  bröden  mitt  i  ugnen  i  11- 13 min.
Låt  dem  svalna  på  plåten under en bakduk .

LYCKA  TILL !

MIN & DOTTERNS, KASSLERPANNA MED CHILIHETTA , 2 PORT.




                                       HEJSAN !

Till dressingen  i  det  här  receptet var jag  inte  riktigt  förberedd.
DOTTERN stod  bredvid mig , när jag är nästan klar slänger Dottern
i något i dressingen och rör om  det är  chili !!? hur blir det nu säger jag !
Underbart gott , svarar Dottern !

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g kassler
1  msk  kallpressad  olivolja
200 g  haricots VERTS
200 g  kokta  svarta  bönor

DRESSING :
1  msk  kallpressad  olivolja
1  msk  citronsaft
1  msk  rivet  citronskal
1/2  tsk  finhackad  chili 
1  msk  hackad  färsk  basilika
1  vitlöksklyfta

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR  kasslern i  strimlor .
VÄRM  oljan  en  wok eller  annan  panna .
Lägg  i  haricots VERTS  och  bönor .
Låt  dem  mjukna  lite  under  omrörning .
Tillsätt  kassler  och  låt  allt  bli  genomvarmt .
BLANDA  ingredienserna  till  dressingen,
pressa  i  vitlök  och  vänd  ner  dressingen  i  pannan .

SMAKLIG  MÅLTID !

HIMLA  GOTT  BLEV DET !

onsdag 24 mars 2021

MIN CITRON - & TIMJANKYCKLING . 2 PORT.





                                      HEJSAN  !

Å , det här var himla gott !
Den  svala  yoghurtsåsen passar  perfekt  till .
Varsågoda Ni också !

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g  KYCKLINGFILE'
rivet skal av 1/2 citron
1  msk  hackad  färsk  timjan
eller 1  tsk  torkad
1/2  tsk  salt
1  krm  svartpeppar
6-8 smålökar
1  röd  paprika

SERVERING :
KOKT ris
1  dl  matlagningsyoghurt
smaksatt  med  lite  citron
1 vitlöksklyfta
+ 1 kläm på flytande honung
råriven  morot.
UGN 200 GRADER

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA citronskal, timjan, salt och peppar .
GNID in kycklingen  med blandningen .
LÄGG kycklingen i en ugnssäker  form .
STEK dem mitt i ugnen ca 10 minuter.
SKALA  löken .
ANSA och strimla paprikan .
VÄND kycklingen i formen och lägg lök 
och paprika runt om .
FORTSÄTT att steka  tills kycklingköttet 
är helt genomstekt, 10 - 15 minuter.

SMAKLIG MÅLTID !

tisdag 23 mars 2021

MINA GODA VALNÖTSCONES .




               HEJSAN  !

DE HÄR ÄR SÅ GODA, SÅ GODA !
DU KAN INTE SLUTA,  NÄR DU VÄL BÖRJAT ÄTA DEM !
(tycker jag alltså ) !

HÄR ÄR RECEPTET  :
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 dl grovhackade valnötskärnor
50 g smör /margarin
1 3/4 dl mjölk

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  mjöl, bakpulver, salt och valnötskärnor .
FINFÖRDELA  smöret i mjöl - blandningen  till
en grynig  massa .
TILLSÄTT mjölken  och  rör  till  en  deg .
DELA  degen i  2  delar  och platta ut till rundlar,
ca 2 cm tjocka .
LÄGG dem på bakplåtspapper och skåra med ett 
kryss i varje rundel .
GRÄDDA sconesen ca 12 minuter i 250 grader.
SERVERAS nygräddade med smör och ost + 
frukostmarmelad =aprikoser och apelsin, mmm...!
Himla gott !

LYCKA TILL !

MANGOFYLLDA SKINKRULLAR, 4 PORT.


     

                                           HEJSAN !

SMAKRIKT OCH  FÄRGGRANT - MANGON MED SIN SÖTMA 
BRYTER FINT MOT SÄLTAN I DEN RÖKTA SKINKAN .
SOM  PRICKEN ÖVER I,  TILL DEN GRÖNA OCH  GODA SPARRISEN .!

HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl långkornigt  ris
200 g  djupfryst sparris
1 näve rucolablad
300 g rökt  skinka
1 mango
UGN  225  GRADER

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA riset  enligt  anvisningen på förpackningen .
Förväll  sparrisen  enligt anvisning på förpackningen .
SKÄR  sparrisen  i  små  bitar .
Spara  knopparna  till  dekoration .
Skölj  rucolabladen  och  skaka  av  så  mycket  vatten
som  möjligt .
Vänd  samman  ris, sparris  och  rucola .
DELA  skinkskivorna  mitt itu  på  längden .
Dela och  kärna  ur  mangon .
Skär  den  i  lika  många  klyftor  som  Du  har  skinkbitar.
Rulla  in  klyftorna  i  skinka  och  lägg  rullarna  på  en 
plåt  med  bakplåtspapper.
Värm  mitt  i  ugnen  5  minuter.
LÄGG skinkrullarna  på  rissalladen och  dekorera  med
sparrisknopparna.

HA GÄRNA SMÅTOMATER TILL ,

SMAKLIG MÅLTID !




lördag 20 mars 2021

MIN, STEKTA TORSK MED TOMAT OCH AVOKADOSALLAD, 4 PORT.




                                               HEJSAN  !

FÖR ATT FÅ FRAM DEN GODA SMAKEN PÅ
PINJENÖTTERNA SÅ ROSTAR JAG DEM I
TORR STEKPANNA ..

VARSÅGODA !
HÄR ÄR RECEPTET :
600 g TORSKFILE'
salt och vitpeppar 
1 kruka KRISP-sallad

TOMAT-  OCH AVOKADOSALLAD 
250 g cocktailtomater i olika färger
2 avokado
1 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
lite svartpeppar
1/2 kruka basilika
50 g pinjenötter
50 g parmesan

SÅ HÄR GÖR DU :
GÖR salladen först genom att dela tomaterna 
och lägg i en skål .
Dela avokado och skär i mindre bitar .
Blanda tomat, avokado, olja, vinäger och lite
svartpeppar .
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna .
Blanda ner i salladen tillsammans med färska
basilikablad .
HYVLA parmesanosten och tillsätt i salladen .
Strö på salt och peppar på fisken .
HETTA upp en stekpanna med smör/margarin
och bryn fisken på bägge sidor ca 4 minuter .
SERVERA med salladen .

SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA TILL !

fredag 19 mars 2021

MIN, GODA CHIAGRÖT MED JORDGUBBAR , 1 PORT.




                                        HEJSAN !

VISSTE DU,  ATT CHIAFRÖN  INNEHÅLLER LIKA
MYCKET  PROTEIN SOM NÖTKÖTT. 

HÄR ÄR RECEPTET :
2  msk  CHIAFRÖN
2  dl  krämig  kokosmjölk
eller annan mjölk,  t ex  mandelmjölk
1/2  lime
1/2  tsk  honung eller strödadlar
eller  lite  banan 
1/2  tsk vaniljessens

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA CHIAFRÖN med mjölk, lime, vanilj 
och eventuellt sötning.
LÅT STÅ KALLT ÖVER  NATTEN.
SERVERA  med grekisk yoghurt som
blandats  med  mosade  jordgubbar .

LYCKA  TILL !