torsdag 23 september 2021

KRYDDIG KÖTTFÄRS, 4 personer.

 


                                 HEJSAN  !

BARNBARN  på besök ,  då  får det gå  undan  med maten 

Den  här  rätten  tar  bara  20  minuter,  - och  himla gott  dessutom.

HÄR ÄR RECEPTET :
2 gula  lökar

2 paprikor

 3 tsk rapsolja

600 g nötfärs

1 tsk salt

ca 4 dl krossade tomater

1 tsk malen koriander

1 tsk Garam Masala  eller curry

Turkisk yoghurt eller matyoghurt

kokt  ris  + kokt broccoli 

SÅ HÄR GÖR DU :

SKALA och hacka löken .

Kärna ur ,  skölj och hacka paprikan .

FRÄS  lök och paprika i matfettet  på  ganska  svag  värme .

Öka värmen  och  lägg  i  färsen .   Fräs den grynig .

TILLSÄTT  salt ,  tomatkross  och  kryddor .

Låt  puttra  några  minuter .

SERVERA  med  yoghurt  och  kokt  ris + kokt  broccoli .

SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA  TILL !



UGNSBAKAD TORSK MED ÄPPLE OCH PEPPARROT, 4 pers.

 


                                        HEJSAN !

Smaka  på  den  här  godingen !  Den  gör  vi  lite  då och  då   .

Jag kallar  den  för  min  fantasi -torsk ,- det  blev  inte  så  som  

jag  hade tänkt  mig ,  men  DU  kan tro att det blev  gott  ändå.

HÄR ÄR RECEPTET :

800 g  väster - havs - torsk 

citron

2 äpplen 

1 msk  honung

1 msk färskriven  ingefära

pepparrot

äppelmust

SÅ HÄR GÖR DU :

KÖP  en  mittenbit  västerhavs-torsk  på ca  800 g,  med  skinnet  kvar .

SMÖRA  en  lagom  stor  ugnsfast  form .

SALTA  och  peppra  fisken  rejält  med  färskmalen  svartpeppar  och

täck  den  med  citronskivor  och  smörklickar,  stoppa  in  i  ugnen 

på  180  grader  i  ca  45  minuter .

SKALA  2  äpplen  och  lägg  i  en  kastrull  med  1  msk  honung  och

låt  koka  ihop  till  mos  under  lock .

Krydda  med  eventuellt mer salt och peppar ,  1  msk färskriven 

pepparrot  och häll på spadet från den färdiga fisken .

TUNNA  ut  den  med  lite  äppelmust  och  vispa  i  en  klick  smör.

SERVERA  med  kokt  potatis  och  massor  av  hackad  persilja  i

skålar  bredvid .

mm...så himla gott !

SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA  TILL !


                                       



tisdag 21 september 2021

MILD SELLERISOPPA MED ÄDELOST , 4 port .

 


                                     HEJSAN !

Å... om Ni  bara kunde ana vad god denna soppa blev ?

Jag hade förköpt mig på rotselleri ,  så det fick  bli en

chansning och prova mig fram , - smaka och åter smaka .

HÄR ÄR RECEPTET :

ca 500 g  rotselleri

2  potatisar

1 gul lök

smör /margarin

9 dl vatten

2 tärningar  grönsaksbuljong

2 dl mjölk

100 g  ädelost

salt 

vitpeppar 

TILL SERVERING :  Skivade  RÄDISOR  eller  hackade  VALNÖTTER

och  GRÄSLÖK.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  rotselleri  och  potatis  och skär dem i mindre bitar .

SKALA  och hacka löken .  FRÄS  grönsakerna i smör utan att det tar färg .

SPÄD  med buljongen .  KOKA  på svag värme  tills  allt är  mjukt, ca 20 min.

MIXA  soppan  slät  och  häll  tillbaka  den  i  kastrullen .

TILLSÄTT  mjölken och koka ytterligare ett par minuter.

SMULA ner osten och låt den smälta, men låt inte soppan koka mer .

SMAKA av med salt och peppar .

TOPPA  soppan med rädisor eller valnötter och gräslök .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

LJUS KLADDKAKA, ca 10 bitar.

 

                                 HEJSAN  !

Här  är  en  kladdkaka  som  bakas  på  mjölkchoklad

i  stället  för  mörk  choklad .  

Dottern hade fått med sig ljus choklad  istället för  mörk ?!

Men man tar vad man har ?

HÄR ÄR RECEPTET :

250 g mjölkchoklad ,  200 g smör / margarin,  1 tsk  vaniljsocker ,

4 ägg ,  2 dl strösocker,  3 dl  vetemjöl - BERTE  QVARN .

SERVERING :

florsocker,  björnbär,  vispgrädde .

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT UGNEN  på 200 grader .

Hacka  chokladen  fint .

SMÄLT SMÖRET  och blanda ner chokladen  och  vaniljsockret .

VISPA ÄGG  och  socker  fluffigt .

Tillsätt  choklad - smöret  och  vänd  försiktigt  ner  vetemjöl.

SMÖRJ OCH BRÖA  en  form  med  avtagbar  kant , ca  24 cm i diameter 

och  fyll  den  med  smeten .

Grädda  kakan  mitt i  ugnen i  ca  20  minuter.  Låt  svalna .

PUDRA  KAKAN  med  florsocker  och  servera  med  björnbär 

och  vispad  grädde .  mm...himla gott var det + en go kopp kaffe till .

HOPPAS NI GILLAR DET och LYCKA TILL !


måndag 20 september 2021

TIPS !

 

TIPS  !

Lägg  en  massa  kalla  kiwifrukter  i  mixern  tillsammans  

med  vaniljkorn .

Mixa  och  sila - och  vips  så har  DU  en  god  fruktsoppa .

TACK !

SMOOTHIE med kiwi , passionsfrukt och vanilj, 1 pers.

 


                        HEJSAN !

Härom dagen blev jag så sugen på något läskande .

Så  jag tog  vad jag hade hemma och blandade ihop .

Så himla gott det blev .   Smaka DU också !

HÄR ÄR RECEPTET :

1 apelsin

1/4  vaniljstång 

1/4 färskriven ingefära

2 dl lättyoghurt

1 kiwi

1 passionsfrukt 

SÅ HÄR GÖR DU :

HÄLL  apelsinsaft, vaniljkorn,  färskriven ingefära

och yoghurt  i  en  mixer .

Skala kiwin,  dela den i mindre  delar  och  lägg  dem

i  mixern .

Dela  passionsfrukten  och  skrapa  med  en  tesked  ur

kärnor och  fruktkött  ner i  mixern .

Mixa  tillsammans  med  3  istärningar .

mm...himla gott  !  Hoppas DU  gillar det .

LYCKA TILL !

VALNÖTSKAKOR, 30 st .

 


                                               HEJSAN  !

Maken,   fyllde jämna år igår  och då ville  han  att jag bakade 

dessa underbart goda kakor .

Så nu vill jag dela med mig till Er alla !

HÄR ÄR RECEPTET :

150 g smör/margarin,  rumsvarmt

1/2  dl  rörsocker

2 dl  valnötter

1 1/2  tsk vaniljsocker

1/2  dl  potatismjöl

2 1/2  dl  vetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU  :

RÖR  smör och socker poröst .

Grovhacka  några av valnötterna  till  dekoreringen 

mal eller  mixa  resten  och  blanda  ner  tillsammans

med  vaniljsocker,  potatismjöl  och  vetemjöl .

Arbeta ihop  till  en  smidig  deg .

RULLA  degen  till en  3  cm  tjock  rulle .

Plasta  in  den  och  lägg  i  kylskåpet i  minst 30 min.

SÄTT  ugnen  på  200 grader .

Skär  rullen  i 1  cm  tjocka skivor och  lägg  dem  på

en  plåt  med  bakplåtspapper .

Strö lite  valnötshack  på  varje  kaka  och  tryck  till

lätt  med  handen .

GRÄDDA  kakorna  i  ca  15  minuter  tills  de  är 

ljust  gyllenbruna .  (i mitten av ugnen).

Godare än  godast !  Frasiga å fina.

Låt kakorna svalna på plåten .  Lägg kakorna i en låda 

utan lock ,   - annars  blir de mjuka ,  lägg bara över ett 

hushållspapper så det täcker kakorna .

LYCKA  TILL !