torsdag 28 oktober 2021

MIN ELEGANTA LAX MED SPÄNNANDE MIX, 4 PORTIONER.

 


                                    HEJSAN !

Smaka  på det här !   mm.. !

HÄR ÄR RECEPTET :

4 skivor lax - File' ca 500 g

1 msk olivolja

salt, chilipeppar

1 röd grapefrukt 

1 avokado

2 msk olivolja 

UGN  200 GRADER

SÅ HÄR GÖR DU :

LÄGG  laxen i en form, pensla med olivolja 

och krydda med salt och aningen chilipeppar.

Ställ in formen i ugnen ca 10 - 15 minuter .

SKALA  grapefrukten, skär bort det vita och

skär sedan ut skinnfria klyftor.  Lägg dem i en skål .

Pressa saften ur resten av frukten (använd händerna !)

SKALA och dela avokadon, skär den i skivor och lägg

ner dem i grapefruktskålen .  Rör ner 2 msk olivolja .

TA  laxen ur ugnen, servera med grapefrukt och 

avokado-mix , couscous och sallad  .

SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA TILL !



GRATINERAD ZUCCHINI , 4 PERSONER .

 


                                              HEJSAN  !

Vad säges om detta !

Serveras  som självständig rätt eller som tillbehör  till kötträtter .

mm...!

HÄR ÄR RECEPTET :

3 - 4 röda och gula lökar 

400 g zucchini (ca 4 st)

3 - 4  tomater

2 msk smör /margarin

1 tsk salt

1 1 /2  dl riven ost ( gärna västerbottenost )


SÅ HÄR GÖR DU :

SKÄR  lök och zucchini  i  skivor .

Skär tomaterna i klyftor .

Fräs lök och  zucchini  ca 5 min i matfettet .

Tillsätt  tomaterna .

HÄLL  blandningen på  ett smort ugnssäkert fat .

Strö  över  osten .

GRATINERA i ugnen vid  200 grader  ca 20 minuter,

tills  osten är  gyllenbrun .


SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !

KARDEMUMMA KNUTAR, ca 50 ST.

 


                                          HEJSAN !

Vetebröd  smaksatt  med  kardemumma .

Det  vackra  ut-bakningssättet  är enda dekoration .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst

200 g smör /margarin

5 dl mjölk

2 dl strösocker

1/2 tsk salt

1 msk stött kardemumma 

ca  1 1/2  liter  vetemjöl

PENSLING ;   Smält smör + lite vatten 


SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA jästen i en bunke .  SMÄLT smöret i en kastrull ,

töm i mjölken och låt blandningen bli fingervarm ,  37 grader.

Häll degspadet över jästen och rör om tills den är löst .

TILLSÄTT socker, salt, kardemumma  och nästan allt mjölet .

Arbeta  degen smidig .  LÅT degen jäsa  30 - 40 minuter .

ARBETA upp degen på mjölat bakbord .

Trilla  ut den till smala  rullar,  30 - 40 cm  långa .

Forma  sedan en ögla  med två  långa  ändar,  stoppa sedan in dessa 

en över och en underifrån  i öglan så att ytterligare två öglor bildas .

JÄS  knutarna 50 - 60 minuter . GRÄDDA  i  250 - 275 grader  6 -8 min.

Pensla  med  smält  smör  +  lite vatten .

DEGEN  kan också bakas  ut  till  snurror  och  längder .


TREVLIG  LUCIA  och  GOD JUL !

                             


onsdag 27 oktober 2021

PASSIONS - RUTOR , 16 ST .

 


                                             HEJSAN  !

De  smakrika  passionsfrukterna  ger  de här  kakorna  

en ljuvlig  doft och smak .  Så underbart goda,  man njuter

för varje tugga !  mm.. !

HÄR ÄR RECEPTET :

BOTTEN :

4 dl vetemjöl

2 msk florsocker

200 g smör /margarin

2 msk kallt vatten .

PASSIONS - SMÖRKRÄM :

1 1 /2 dl strösocker

1 1 /2  dl vatten

1 1/2 msk citronsaft

6 äggulor

300 g smör

3 - 4 passionsfrukter

UGN : 175 GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA  mjöl och florsocker i en skål .

Skiva ner smöret och tillsätt vattnet .

Rör snabbt ihop till en deg .

Använd gärna matberedaren .

TRYCK  eller kavla ut degen i en långpanna (ca 33 x 23 cm ),

klädd med bakplåtspapper .

Grädda i nedre delen av ugnen  15 - 20 minuter .

KOKA  socker, vatten  och citronsaft till en simmig lag .

RÖR  samman äggulorna i en skål .

Tillsätt den heta sockerlagen i en tunn stråle 

under kraftig vispning .

Använd gärna elvisp .   Låt krämen svalna .

RÖR smöret  mjukt och smidigt .

Tillsätt äggkrämen lite efter hand under omrörning .

Rör tills den är smidig och slät .

DELA passionsfrukterna, gröp ur fruktköttet och

blanda ner det i krämen .

BRED  krämen  på den  avsvalnade bottnen .

Dela kakan i två delar,  lägg den ena bottnen  över den andra 

och tryck försiktigt ihop.

SKÄR  kakan i rutor .

(om Ni bara visste hur god kakan är ,  mm..!)

LYCKA TILL !


tisdag 26 oktober 2021

BULJONG - KOKT FLÄSKFILE' OCH GRÖNSAKER , 4 PORT.

 


                                        HEJSAN !

LÄTTLAGAT och fräscht i all sin enkelhet och ingredienserna ,

både köttet och grönsakerna kan man byta efter behag .

Ju godare buljong desto godare smakar det !  mm...  jättegott !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 fläskfile'  300 -400 g 

4 - 6 morötter 

1 medelstor squash 

2 små purjolökar

gröna ärter

5 dl köttbuljong

3 msk sherry (kan uteslutas)

salt, svartpeppar


SÅ HÄR GÖR DU :

KOKA upp buljongen i en kastrull eller gryta  stor nog att rymma allt .

Smaksätt med sherryn .  Krydda lätt .

Skär morötterna i centimetertjocka skivor och

låt dem sjuda i buljongen under lock .

SKÄR  sedan de andra grönsakerna ,( utom  de gröna ärterna , ) 

i lagom stora munsbitar  och låt dem sjuda med morötterna efter ca 5 minuter .

Låt det koka  tills det är halvmjukt .

SKÄR fläskfile'n i ungefär 2 cm tjocka skivor och lägg

dem och ärterna i grytan .

LÅT sjuda  några minuter - köttet blir genomkokt rätt snabbt.

Smaka av buljongen och krydda eventuellt mer .

Gott med kokt potatis till .


SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !

GRYN - KAKOR , 36 ST.

 


                                             HEJSAN  !

MIN Barndoms  älsklingskakor bakades  på  havregryn ,

strösocker  och  margarin  .

De  gjordes  alltid  i  sista  minuten  eftersom  de  är  godast pinfärska .  

Även  om  man vill äta  nyttigt  kan  det  uppstå  behov  av 

något syndigt sött  och fett  och gryn-kakorna passar  bra i sin  moderna  

form med  havrekli och  margarin istället för smör.


HÄR ÄR RECEPTET :

150 g margarin

1 1 /2  dl  strösocker

1 1 /2  dl  kli  (havre)

3 dl  havregryn


SÅ HÄR GÖR DU :

SMÄLT  margarinet  i  en  stor  kastrull .

Häll  ner  sockret  och  rör  om  så  att  det  smälter .

BLANDA ner kli och vetemjöl och låt det svälla 

några minuter .

Rör till sist ner havregrynen .

PLATTA ut smeten i en fyrkantig eldfast form  

med  låga kanter - ca 25 x 25 cm .

Smeten ska vara ungefär 1 cm hög .

GRÄDDA i 200 graders ugnsvärme ungefär 12 min.

eller tills  det är gyllenbrunt .

Ta ut formen och låt svalna något .

Skär ca 3 x 3 cm stora  rutor .

Låt kakorna ligga kvar i formen när de serveras

så smular det mindre .

GOTT till fruktefterrätter och glass .

LYCKA TILL !

                                         

TAGLIATELLE MED MUSSLOR OCH GRÖN SÅS , 2- 3 PERSONER.

 


                                                 HEJSAN !

Pasta  bryts  ner  långsamt  i  kroppen, och  är  nyttigare  mat  än  vad  många  tror .

Lätt  att  variera  med  skaldjur och  annat  gott  som  tillbehör .

HÄR ÄR RECEPTET :

1 paket frysta gröna ärter

1 grönsaksbuljongtärning

3  dl  vatten

1 - 2  vitlöksklyftor,  pressade

1  burk  musslor i vatten ,  440 g

300 tagliatelle


SÅ HÄR GÖR DU :

KOKA  upp  vattnet  och  lös buljongtärningen i det .

Kör de tinade ärterna med lite av buljongen i en matberedare .

Tillsätt resten av  buljongen .

PRESSA ner vitlöken  och  smaka av såsen  med salt och svartpeppar.

Häll såsen och musslorna  över  pastan .

Ta  eventuellt  med  en del av musselspadet .

RÖR  om  och värm upp snabbt .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !