HEJSAN !
Vetebröd smaksatt med kardemumma .
Det vackra ut-bakningssättet är enda dekoration .
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
200 g smör /margarin
5 dl mjölk
2 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 msk stött kardemumma
ca 1 1/2 liter vetemjöl
PENSLING ; Smält smör + lite vatten
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke . SMÄLT smöret i en kastrull ,
töm i mjölken och låt blandningen bli fingervarm , 37 grader.
Häll degspadet över jästen och rör om tills den är löst .
TILLSÄTT socker, salt, kardemumma och nästan allt mjölet .
Arbeta degen smidig . LÅT degen jäsa 30 - 40 minuter .
ARBETA upp degen på mjölat bakbord .
Trilla ut den till smala rullar, 30 - 40 cm långa .
Forma sedan en ögla med två långa ändar, stoppa sedan in dessa
en över och en underifrån i öglan så att ytterligare två öglor bildas .
JÄS knutarna 50 - 60 minuter . GRÄDDA i 250 - 275 grader 6 -8 min.
Pensla med smält smör + lite vatten .
DEGEN kan också bakas ut till snurror och längder .
TREVLIG LUCIA och GOD JUL !
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar