torsdag 28 oktober 2021

KARDEMUMMA KNUTAR, ca 50 ST.

 


                                          HEJSAN !

Vetebröd  smaksatt  med  kardemumma .

Det  vackra  ut-bakningssättet  är enda dekoration .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst

200 g smör /margarin

5 dl mjölk

2 dl strösocker

1/2 tsk salt

1 msk stött kardemumma 

ca  1 1/2  liter  vetemjöl

PENSLING ;   Smält smör + lite vatten 


SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA jästen i en bunke .  SMÄLT smöret i en kastrull ,

töm i mjölken och låt blandningen bli fingervarm ,  37 grader.

Häll degspadet över jästen och rör om tills den är löst .

TILLSÄTT socker, salt, kardemumma  och nästan allt mjölet .

Arbeta  degen smidig .  LÅT degen jäsa  30 - 40 minuter .

ARBETA upp degen på mjölat bakbord .

Trilla  ut den till smala  rullar,  30 - 40 cm  långa .

Forma  sedan en ögla  med två  långa  ändar,  stoppa sedan in dessa 

en över och en underifrån  i öglan så att ytterligare två öglor bildas .

JÄS  knutarna 50 - 60 minuter . GRÄDDA  i  250 - 275 grader  6 -8 min.

Pensla  med  smält  smör  +  lite vatten .

DEGEN  kan också bakas  ut  till  snurror  och  längder .


TREVLIG  LUCIA  och  GOD JUL !

                             


Inga kommentarer: