måndag 13 december 2021

JULENS, SYLTKAKOR MED DOFT AV APELSIN , 30 ST .

 

                                HEJSAN !

SÄG "syltkaka " och de flesta får något drömskt i blicken !

En riktig  favorit  !

Inte så söt heller .

HÄR  ÄR  RECEPTET :

200 g smör / margarin

3 1 /2 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

3/4 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

rivet skal av 1 apelsin

1 äggvita 

50 g flagad mandel

DEKORATION :  ca 1/2  dl sylt 

UGN :  175  grader .


SÅ HÄR GÖR DU :

HACKA  ihop smör, mjölsorter,  sockersorter

och  apelsinskal .

Använd  gärna  matberedaren .

Kör i  så  fall  bara  precis samman  till  en deg .

FORMA  degen  till rullar,  ca 5 cm i diameter .

Pensla  dem  med  äggvita  som vispats  lätt med gaffel.

Rulla  hela  rullarna  i  mandelspån .

Låt  rullarna  vila  svalt  i ca  1  timme .

SKÄR  i ca  1  cm  tjocka skivor .

Lägg  kakorna  på  plåtar  med  bakpapper .

DEKORATION :

Gör en liten fördjupning med fingret i varje  kaka .

Lägg i  lite  sylt - vad  Du  gillar .

GRÄDDA  mitt i  ugnen  ca  15  minuter .


LYCKA TILL och GOD JUL !




                                                  




lördag 11 december 2021

JULENS MANDEL - ROSOR , 20 ST .

 


                                      HEJSAN  !

MUMSIGA   "knoppar "  som  blir  färdiga  på  ett  kick .

Varför  inte  variera  med  apelsinskal  och  kanel  

i  JULETID ?

HÄR ÄR RECEPTET :
250  g  mandelmassa

rivet  skal  från  1 /2  citron

1  tsk  malen  ingefära 

1  ägg 

UGN :  175  grader .


SÅ HÄR GÖR DU :

RIV  mandelmassan  grovt .

VISPA  samman  mandelmassan med  övriga   ingredienser 

till  en  jämn  smet .

SPRITSA  eller  klicka  ut  kakorna  på  plåt  med  bakpapper.

GRÄDDA  mitt  i  ugnen   10 - 15  minuter .

mm...!

GOD  JUL !

JULENS JÄTTEFLÄTA , 2 ST.

 


                                   HEJSAN  !

 Om  Ni  bara  visste  vad  fin,  denna  fläta är , den är  klar !

Det  är  riktigt  roligt  att  göra  den .

Dessutom  är  den  naturell, - ingen  smaktillsats,  men  doftar mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :

50  g  jäst 

1 msk salt

1 1/2  msk strösocker

7  dl  vatten

2  ägg

1  dl  olja

2  liter  mjöl

PENSLING :

uppvispat  ägg 

vallmofrön 


SÅ HÄR GÖR DU :

LÖS  upp  jästen i salt,  socker  och  lite  av  det  

fingervarma  vattnet ,  37 grader 

tillsätt  äggen,  oljan  och  resten  av  vattnet .

ARBETA  in  mjölet  och  slå  degen  väl  tills

den  släpper  bunkens  kanter .

Lägg degen  på  bakbordet  och  arbeta  eventuellt 

in  lite  mer  mjöl .

VÄND  bunken  upp och  ner över degen  och  låt  

den  jäsa  30  minuter .

Arbeta  degen  igen  och  dela  den  i  2  delar .

Dela sedan varje  del i  3  bitar .

RULLA  till  smala  längder  och  fläta  2  bröd .

Täck  över  med  en  handduk  och  låt  bröden 

jäsa ca  20  minuter .

Pensla  med  uppvispat  ägg  och  strö  över vallmofrön.

GRÄDDA  i  200  grader  i   35 - 40  minuter .

Jättegott med  skinkskiva  på !


LYCKA  TILL !

GOD  JUL !







HÅKANS , SNABBA POMERANSLIMPA , 1 BRÖD .(till Julen ).

 


                                  HEJSAN  !


Den äldsta sonen  gillar  den här limpan  !

Helst ska den finnas med varje gång  han kommer hit .

Men jag får baka den själv !

HÄR ÄR RECEPTET :

1/2 liter rågsikt

1 tsk salt

2 tsk bikarbonat

3 dl filmjölk

1 /2  dl mörk sirap

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  rågsikt ,  pomeransskal,  salt,  sirap 

samt  bikarbonaten  utrört  i  filmjölken .

LÄGG  ner  smeten  sked-vis,  i  en  avlång 

folie-bakform .  

 GRÄDDA  i 175  grader  i  50 minuter - 1 timme .

Låt  brödet svalna lite i formen innan Du vänder upp den .

SKÄR i tunna skivor,  med något gott pålägg .

GOD -  JUL !

fredag 10 december 2021

JULSALLAD MED VALNÖTTER ...mm..!

 


                                    HEJSAN !

Vad är salladen ?  Den hade jag glömt att göra !

Så därav denna sallad i år !

HÄR  samsas  flera av Julens  allra  finaste smaker

och  ingredienser  i en  fräsch  sallad .

Den  passar till det mesta på Jul-Bordet .


HÄR ÄR RECEPTET :

350 g rödkål

3 äpplen 

3 apelsiner

5 färska fikon 

100 g valnötskärnor 

VINÄGRETT :

1/2 dl rapsolja

1 /2  msk vitvinsvinäger

2 msk  koncentrerad  apelsinjuice

1 msk skånsk senap


SÅ HÄR GÖR DU :

STRIMLA kålen med osthyvel .

KÄRNA ur och skär äpplena i klyftor .

SKALA och skär apelsinerna i skinnfria klyftor .

BLANDA  kål ,  äpple,  apelsin, fikon och nötter.

 BLANDA  ingredienserna till vinägretten  och häll

den över salladen .

LYFT och vänd runt  försiktigt  med salladsbesticken 

så att allt blandas .


HOPPAS ATT DET SMAKAR !

GOD  JUL !

REVBEN MED JULSMAK ,,,,, mm ....!

 


                                     HEJSAN  !

HONUNG  och  KARDEMUMMA  ,

ger  REVBENEN  en spännande  smak  och fin yta .


HÄR ÄR RECEPTET :

2 kg  revben 

MARINAD :

3 dl chilisås 

1 dl olja

5 msk krossade kardemummafrön

1 /2 dl honung

salt och peppar 

UGN :  225  grader .

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA  upp rikligt med vatten i en stor kastrull .

LÄGG i Revbenen .

LÅT vattnet koka upp  igen och skumma .

SÄNK värmen och låt Revbenen koka tills köttet lossnar från benen .

DET tar 1 - 2 timmar  beroende på Revbenens tjocklek .

MARINAD :

BLANDA ingredienserna  och  smaka  av med  salt  och peppar .

LÅT Revbenen ligga i marinaden 1 dygn .

LÄGG Revbenen i en långpanna och stek mitt i ugnen 

tills de har fått  fin  färg ,  10 - 15 minuter .


GOD  JUL !

                                        

LUTFISK MED SENAPSSÅS , 4 PORT.

 


                                    HEJSAN !

Smaka på detta !   

Gillar Ni fisk ? - så gillar Ni det här !

Lutfisk äter vi på Juldagen .

HÄR ÄR RECEPTET :
2 kg Lutfisk

1 msk salt

2 msk smör / margarin

2 msk vetemjöl

5 dl mjölk

2 msk fransk senap / senap 

1/2 msk brun farin

1 tsk salt

1 kryddmått pepparmix

SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG Lutfisk i kallt vatten enligt förpackningens anvisning 

Lägg Lutfisken i en mikrosäker form .  Täck formen .

Tillaga i mikrovågsugn, full effekt ( max 800 W),  ca 10 min.

Vrid formen och tillaga på halv effekt ytterligare 10 min .

Strö över salt och låt stå ca 5 minuter för värmeutjämning .

SMÄLT  matfettet i en kastrull .

Tillsätt vetemjöl och späd med mjölk .

Låt koka ca 5 minuter under omrörning .

Smaksätt såsen med fransk senap,  brun farin, salt å peppar .

SERVERA såsen till Lutfisken .  Kokt potatis och broccoli

passar bra  till .

HAR Du inte  tillgång till mikrovågsugn kan Lutfisken 

tillagas i långpanna i 225 grader ,  ca 45 minuter 

övertäckt med aluminiumfolie .

GOD JUL !