lördag 12 februari 2022

KÖTTFÄRSGRYTA, - 4 PERSONER

 


                                          HEJSAN !

SMAKA på denna käcka vardagsgryta .

Inte tokig alls !   mm....!


HÄR ÄR RECEPTET :

400 g vitkål

2 äpplen 

300 g köttfärs

1 - 2  msk soja

1 tsk salt

SÅ HÄR GÖR DU :

SKÖLJ och skär vitkålen  i  strimlor .

SKALA och  riv äpplena  på grova sidan 

på ett råkostjärn .

FRÄS  köttfärsen i en gryta .

TILLSÄTT  kål och  äpplen .

BLANDA  ner  sojan  när  det  hela  är  brynt .

LÅT grytan sakta fräsa under lock 15 - 20 minuter.

SMAKSÄTT med salt . Servera rätten med potatis 

och rårivna morötter och lingonsylt .

VILL DU ha någon sås till ?  Jag brukar ha grönpepparsås 

att vispa upp med  mjölk .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

fredag 11 februari 2022

SÖNDAGSÄPPELKAKA .

 


                                            HEJSAN !

DET  är  både  prisvärt  och  lyxigt  att  avsluta  en  god 

vällagad  söndagsmiddag  med  hembakad  äppelkaka .

Vacker att titta på  och  väldigt  god !

Ett säkert kort i alla lägen !

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :
150 g  kylskåpskallt  smör / margarin

1 1/2  dl socker

1 ägg

150 g vetemjöl

(smör och ströbröd till formen 1 1/2 liter)

FYLLNING :

3 stora  syrliga  äpplen

2 msk strösocker


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 175  grader .

Mixa smöret skuret i små bitar  och  sockret 

i matberedare monterad med en kniv .

Tillsätt ägget och kör till en jämn massa.

Tillsätt mjölet och kör tills allt blandats 

till en smet .

SMÖRJ  och bröa formen (1 1/2 liter).

Häll i smeten och jämna försiktigt ut den med

mjölade händer eller med baksidan av en matsked.

SKALA ,  kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor.

Stick ner dem lätt i smeten .  Strö över socker .

GRÄDDA kakan i nedre delen av ugnen ca 35 minuter .

Låt kallna och skär i bitar .


LYCKA TILL !



MOROTS - OCH ÄPPELSOPPA . 6 PORTIONER .

 


                                            HEJSAN  !

LUNCH ELLER MIDDAG , - VAD SÄGS OM DENNA SOPPA ?

mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :

1 äpple

700 g  morötter

100 g gul lök

1 msk flytande smör /margarin

1 1/2 tsk curry

1 liter vatten

2 tärningar hönsbuljong

1 dl , 15 %  grädde 


SÅ HÄR GÖR DU :

SKALA och tärna äpplet och morötterna .

Hacka löken .

Värm flytande smör /margarin i en kastrull , tillsätt curry .

Fräs äpple,  lök och morötter  i ett par minuter utan att de 

får  färg .

TILLSÄTT vatten  och  buljongtärningarna .

Låt småkoka ca 20 minuter .  Mixa soppan .

TILLSÄTT  matgrädde 15 % .


HA gärna 1  dubbelmacka  till  med gott pålägg  emellan  !

Dela mackan  diagonalt .


SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !




torsdag 10 februari 2022

NASI GORENG , 4 PORTIONER .

 


                                         HEJSAN  !


HÄR ÄR EN RÄTT TILL SOM VI OFTA ÅT PÅ  - 70 -TALET  !

mm... SÅ HIMLA GOTT !

VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :

1 dl hackad gul lök

1 - 3 tsk sambal  oelek 

3 tsk rapsolja

1 1/2 msk hackad vitlök

1 dl strimlad salladslök

1 tsk råsocker strö

6 dl  kokt fullkornsris 

120 g  strimlad rökt skinka

120 g skalade räkor

ketjap  manis ,  4 tsk

2 ägg 


SÅ HÄR GÖR DU :

FRÄS lök  och  sambal  i  2  tsk  olja .   TILLSÄTT  vitlök, salladslök

och  socker  och  låt  det  fräsa  ytterligare  en  minut .

TILLSÄTT det  kokta  riset, skinkan  och  räkorna .

SMAKSÄTT med  salt,  peppar  och  ketjap .

VISPA  upp  ägget  med  en  gaffel .

HETTA  upp  1 tsk  olja i en  stekpanna ,  stek det uppvispade ägget

under  omrörning  så  att det  blir  trådigt .

VÄND  ner  äggtrådarna  i  ris -blandningen  och servera direkt .


SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !

JAMBALAYA , 4 PORTIONER.

  


                                                HEJSAN ! 


DEN HÄR RÄTTEN KÄKADE VI PÅ  - 70- TALET ,

DÅ VAR DEN HIMLA POPULÄR .

SÅ JAG GÖR ETT NYTT FÖRSÖK .  VÄLDIGT GOTT  IALLAFALL ,

VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :

1 röd paprika

1 gul paprika 

l röd lök

1 stjälk blekselleri

2 morötter

1 msk hackad vitlök

chorizo 200 g

kycklingbröst / file'  200 g 

cajunkrydda eller cayennepeppar 1 - 3 tsk 

fullkornsris  2 dl

kycklingbuljong från koncentrat , 4 dl

1 citron

grönsallad 

2 dl turkisk yoghurt + 1 vitlök pressad 

+ 1/2 - 1 tsk ingefära riven + 1-2 kläm på akacia honung .


SÅ HÄR GÖR DU :

HACKA grönsakerna i 0,5 x 0,5 cm stora tärningar .

SKÄR korven i centimetertjocka slantar och strimla

kycklingen .

HETTA upp oljan i en tjockbottnad kastrull, lägg i 

grönsaker, kyckling och korv samt kryddorna .
LÅT det bryna några minuter och tillsätt därefter riset.

HÄLL på buljongen och låt det koka försiktigt under

lock i ca 20 minuter eller tills riset känns färdigt .

BLIR det för torrt under kokningen så tillsätt lite vatten.

SERVERA  jambalayan  tillsammans med sallad, citron-

klyftor och turkisk yoghurt .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !



onsdag 9 februari 2022

VÄRMANDE SOPPA , 4 PORTIONER.



                                                     HEJSAN  !


SMAKA  på denna supergoda soppa med ölkorv, morötter och mycket annat ... mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :

2 ölkorvar 

2 morötter

2 stjälkar selleri

1 purjolök

2 potatisar

1 liter kycklingbuljong

1 burk kikärter

1 burk konserverade hela tomater

1 tsk oregano

1 kryddmått peppar 

persilja

TILLBEHÖR :

riven ost + franska 


SÅ HÄR GÖR DU :

SKÄR korvarna i slantar .

Skala och skär morötterna i fina stavar.

Ansa och strimla selleri och purjolök .

Skala och tärna potatisen .

FRÄS  korv och grönsaker i lite smör 

/ margarin under omrörning .

TILLSÄTT buljong, tomater, oregano 

och peppar .

Låt soppan koka tills grönsakerna mjuknat .

RÖR ner resten grönsaker och kikärter och 

låt soppan koka ytterligare ca 5 minuter .

Smaka av .

Strö över klippt persilja .

BJUD gott bröd och riven ost till , + något att dricka.


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !




tisdag 8 februari 2022

STEKT KYCKLINGBRÖST MED TIMJAN - GREMULATA , 4 PORT.

 


                                        HEJSAN  !


Jag såg i affären idag att en hel del olika potatissorter fanns att välja mellan !

Däribland  en liten påse färskpotatis ?? 

Då kom jag att tänka på denna rätt , med brynt färskpotatis, så ... Varsågoda !


HÄR ÄR  RECEPTET :

4 skinn- och benfria  kycklingbröst

MARINAD :

3 msk olivolja 

2 - 3 msk pressad citronsaft

1 msk soja

2 kryddmått svartpeppar

2 kryddmått salt

TIMJAN- BLANDNING :

1 citron

1 ask färsk timjan 

1 - 2 vitlöksklyftor


SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA samman alla ingredienserna till marinaden

i dubbla plastpåsar .

Lägg i kycklingbrösten och knyt samman .

LÄGG påsen i kylen och låt den ligga i 3 - 4 timmar.

Vänd påsen några gånger under tiden .

TA FRAM kycklingdelarna och stek dem gyllene på 

båda sidor i smör/margarin.  

Sänk värmen och låt kycklingdelarna eftersteka på svag

värme under lock ca 12 minuter eller tills de är genom -

stekta .

RIV  under tiden skalet av citronen .

Klipp timjan ganska fint och finhacka vitlöken .

Blanda samman det .

STRÖ över timjanblandningen och bjud kycklingbrösten

genast tillsammans med brynt färskpotatis och en grönsallad.


SMAKLIG MÅLTID,

LYCKA TILL !