fredag 25 februari 2022

LAMMBULLAR MED PAPRIKAPASTA , 4 PERSONER .

 


                                        HEJSAN  !


Jag försöker att lära mig äta lammfärs .

Så denna gången blev det så här - faktiskt  väldigt gott !

Varsågoda ,


HÄR ÄR RECEPTET :

400 g lammfärs

1/2 -1 tsk salt 

1/2 kryddmått svartpeppar

1 - 2 pressade vitlöksklyftor

3 msk finhackad mynta 

2 msk olivolja

PASTA :

4 portioner fullkornspasta

ca 300 g

4 paprikor

3 vitlöksklyftor

3 msk olivolja

2 dl hackad persilja

2 kryddmått salt

2 kryddmått nymalen svartpeppar .

SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA färsen med salt, peppar, vitlök och mynta .

Forma till valnötsstora bullar . Bryn i olja ett par minuter.

Efterstek under lock ca 3 minuter .

KOKA pastan enligt anvisning på förpackningen .

Låt den rinna av i ett durkslag .  Håll pastan varm .

DELA ,  kärna ur och strimla paprikorna .

Skiva vitlöken .   Fräs paprikorna i olja några minuter .

Tillsätt vitlöken och fräs någon minut till .

Vänd i persiljan och fräs lite till .

BLANDA pastan med bullarna  och paprikaröran .

SERVERA  på varma tallrikar .

SMAKLIG MÅLTID  och

LYCKA TILL !


KRYDDIG ÄPPELKAKA , 8 - 10 BITAR .

 


                                                      HEJSAN !

Detta är en saftig  kryddig kaka  med mycket smör .

Jag har smaksatt  smeten med kanel, vanilj och ingefära .

Äpplena  lägger jag i botten av formen där jag först 

karamelliserat socker och smör .   Galet  gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

KAKAN :

150 g rumsvarmt smör  /margarin, +2 msk              

2 dl råsocker / rörsocker +2 msk 

3 ägg

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk kanel

1 tsk ingefära

1 / 2 tsk äkta vanilj

5 äpplen ,  porösa och saftiga 

TILL SERVERING :

2 dl kräm fraiche

2 msk florsocker 


SÄTT ugnen på 175 grader .

Dela smöret i mindre bitar och rör smör och socker 

till en smidig konsistens med elvisp .

Knäck ner äggen under vispning ett i taget .

Blanda vetemjöl, bakpulver, kanel, ingefära och vanilj

och rör sedan ner i smeten .

Skala, kärna ur och skär hälften av äpplena i tunna skivor

eller grovriv .  Skär resten i tunna klyftor .

TILLSÄTT 2 msk smör och 2 msk råsocker /rörsocker

i en springform (ca 24 cm i diameter)  täckt med bakplåts -

papper och sätt i ugnen ca 5 minuter tills blandningen 

karamelliserat och blivit gyllenbrun .

Fördela ut äppelskivorna i ett fint mönster .

BRED ut smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 

i ca 50 - 60 minuter tills kakan är genomgräddad .

Ställ att svalna .

VISPA samman kräm fraiche med florsocker och servera till kakan .


LYCKA TILL !


torsdag 24 februari 2022

KLASSISKA SEMLOR , CA 25 ST .

 


                                         HEJSAN !

Fastlagssöndagen -Semla - dagen ,  27 /2 -22 .

DEN  alldeles  vanliga  semlan  är  aldrig  fel  att  bjuda  på -

eller  njuta  av  tycker  maken  och  jag !

Smaka  Ni  också !


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst 

5  dl  fingervarm  mjölk

2  ägg

1 1/2 dl  strösocker

1  kryddmått  salt

1  tsk  kardemummakärnor

-  stötta

150 g  rumsvarmt  smör / margarin

14 - 15  dl vetemjöl

PENSLING:

1 uppvispat  ägg

FYLLNING :

ca  400  g  mandelmassa

3 - 4 msk  mjölk

6 - 7 dl vispad  vispgrädde.

GARNERING :   florsocker


SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA ner jästen i en bak-bunke .

Tillsätt  mjölken och rör om tills jästen lösts upp .

TILLSÄTT  ägg, strösocker, salt, kardemumma ,

smör och vetemjöl, lite i taget .

Rör  ihop allt till en smidig deg och knåda den 

kraftigt i några minuter .

Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timma .

DELA degen i ca 25  bitar .

Rulla dem till bollar och lägg dem på bakpappersklädd plåt.

Platta till dem  lite lätt .

Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter .

Sätt ugnen på 250 grader .

PENSLA bullarna med uppvispat ägg .

GRÄDDA bullarna  mitt i ugnen i 8 - 11 minuter .

Låt dem svalna på ett galler .

MONTERING :

SKÄR av ett lock på varje bulle .

Gröp ut lite inkråm ur bullarna .

Blanda ihop mandelmassan med mjölken till en 

kladdig massa .  Lägg en klick i varje bulle .

VISPA  grädden  fluffig och klicka ut eller spritsa 

den på bullarna .  Sätt på locken .

Pudra över florsocker ( i en liten sil ) .


ALL LYCKA TILL !


måndag 21 februari 2022

TIPS !

 


         TIPS  !                                    


Jag torkar av diskbänken med en trasa 

fuktad med vinäger .

Det gör den glansig och fin !


TACK !

söndag 20 februari 2022

KOKOSPLÄTTAR MED STEKT BANAN , 4 PORTIONER .

 


                                           HEJSAN !


mm...!

Du kan steka plättarna i förväg och värma vid servering .

Lägg dem på en plåt och värm ca 10 min i 175 grader .

HÄR ÄR RECEPTET :

1 ägg

2 dl gräddfil eller filmjölk

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 dl kokosflingor

1 msk strösocker

1 /2 tsk salt

25 g smör/margarin

STEKT BANAN 

2 bananer 

2 msk smör

2 msk honung

TILLBEHÖR 

vaniljglass

rostade kokosflingor


SÅ HÄR GÖR DU :

VISPA samman ägg och gräddfil .

Blanda ner allt torrt .

Smält smöret och rör i .

Det blir en tjock smet .

HETTA upp en liten stekpanna eller plättlagg.

Smörj med lite matfett .

Klicka ut smeten och stek 12 plättar gyllene .

STEKT BANAN :

SKALA och skiva bananerna .

Smält smöret, lägg i bananskivor och honung .

Stek på medelvärme tills det börjar puttra och

se gyllene ut .

SERVERA plättarna med bananer, glass och 

kanske rostad kokos, som Du gör i het torr panna .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


LÅNGPANNERUTOR , 20 BITAR .

 

                                 HEJSAN !


Jättegoda  bröd ,  att  göra  och  att  käka !                                  

 Varsågoda !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst

5 dl standardmjölk

2 msk flytande honung

1 msk salt

1 dl linfrö

4 1/2 dl rågsikt

7 dl dinkelmjöl


SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA ner jästen i en degbunke .

Värm mjölken till 37 grader .

Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den löst sig .

Tillsätt resten av mjölken, honung, salt, linfrö, rågsikt

och nästan allt dinkelmjöl spara lite till utbakning .

Arbeta degen tills Du känner att den är smidig och släpper 

från  degbunkens kanter,  tillsätt mer mjöl om det behövs .

Låt degen jäsa övertäckt ca 40 minuter .

TÄCK  en långpanna ca 30 x 40 cm ,  med bakplåtspapper 

och tryck med fingrarna ut degen över hela långpannan .

Forma  rutor genom att trycka ner degskrapan genom hela

degen ända ner i botten på pannan .

Jäs övertäckt ca 30 minuter .

SÄTT ugnen på 225 grader .

Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter ,  eller

tills brödet fått fin färg .

LÅT svalna på galler .


LYCKA TILL !



TIPS !

 


                          TIPS !


FYLL EN PÅSE eller LITEN KORG  

MED HEMBAKAT BRÖD 

OCH GE TILL NÅGON DU TYCKER OM !


LYCKA TILL !