HEJSAN !
Detta är en saftig kryddig kaka med mycket smör .
Jag har smaksatt smeten med kanel, vanilj och ingefära .
Äpplena lägger jag i botten av formen där jag först
karamelliserat socker och smör . Galet gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
KAKAN :
150 g rumsvarmt smör /margarin, +2 msk
2 dl råsocker / rörsocker +2 msk
3 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 / 2 tsk äkta vanilj
5 äpplen , porösa och saftiga
TILL SERVERING :
2 dl kräm fraiche
2 msk florsocker
SÄTT ugnen på 175 grader .
Dela smöret i mindre bitar och rör smör och socker
till en smidig konsistens med elvisp .
Knäck ner äggen under vispning ett i taget .
Blanda vetemjöl, bakpulver, kanel, ingefära och vanilj
och rör sedan ner i smeten .
Skala, kärna ur och skär hälften av äpplena i tunna skivor
eller grovriv . Skär resten i tunna klyftor .
TILLSÄTT 2 msk smör och 2 msk råsocker /rörsocker
i en springform (ca 24 cm i diameter) täckt med bakplåts -
papper och sätt i ugnen ca 5 minuter tills blandningen
karamelliserat och blivit gyllenbrun .
Fördela ut äppelskivorna i ett fint mönster .
BRED ut smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen
i ca 50 - 60 minuter tills kakan är genomgräddad .
Ställ att svalna .
VISPA samman kräm fraiche med florsocker och servera till kakan .
LYCKA TILL !
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar