fredag 18 mars 2022

MOSTER GRETAS SYSTERKAKA . 8 - 10 bitar .

 


                                       HEJSAN  !


Min moster GRETA , pratade mycket om denna kaka 

och bakade den då och då och visst var den god !

Prova Du också !


HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör/margarin - rumsvarmt

1 msk vaniljsocker

200 g strösocker

3 ägg

1 dl mjölk

250 g  vetemjöl , gärna  BERTE QVARN

1 tsk bakpulver

100 g hasselnötskärnor

100 g grovt hackad   mörk  choklad 

GLASYR :

200 g florsocker

2 msk kokande vatten

UGN 200 grader .


SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA  smör ,  vaniljsocker och  socker  krämigt .

Rör i äggen  och sedan mjölken .

SIKTA  i  mjöl  och bakpulver  och  rör  om till

en  smet .

HACKA  nötterna  grovt  och  vänd  ner  i  smeten 

tillsammans  med  chokladen .

HÄLL smeten  i  en  smord  form  med  löstagbar

kant  med  mönstrad  botten .

GRÄDDA  kakan  mitt  i  ugnen  i  35 - 40 minuter .

Låt  den  svalna  på  galler  innan  den  tas  ur  formen.

RÖR  ihop  florsocker  och  kokande  vatten  till en  

glasyr .

HÄLL  glasyren  över  kakan  och  låt  det  rinna  ner

på  sidorna .

mm....!


LYCKA TILL !

                                  


CHOKLAD - TRYFFEL , 40 ST .

 


                                              HEJSAN  !


DET HÄR ÄR PRECIS LAGOM NÄR MAN VILL HA

NÅGOT LITE SÖTT TILL KAFFET .


HÄR ÄR RECEPTET :

300  g  mörk  blockchoklad

100  g  smör

1 1/2  dl  vispgrädde

3  msk  strösocker

1  msk  vaniljsocker 

SÅ HÄR GÖR DU :

SMÄLT  smöret ,  häll  i  grädde och  socker och  koka  upp .

Bryt  chokladen  i  bitar och  rör  ner  i  grädden.

Rör  tills  chokladen  smält  och  tillsätt  vanilj .

LÅT  smeten  kallna  tills  den  blir  sprits- bar.

Det  tar  nästan  2  timmar .

Spritsa  ut  tryffeln  till  små  toppar  på  plåt

eller  bricka  täckt  med  bakpapper  och  ställ  i  kyl .


LYCKA TILL !

onsdag 16 mars 2022

MJUK CHOKLADKAKA ,

 


                                               HEJSAN  !


DEN  här  mjuka  chokladkakan  är  ett  uppskattat  inslag 

på  allt  från  barnkalaset  med  saft,  till  syjuntans  kaffepaus .

KAKAN  är saftig  och  hållbar,   jättegod !

KAFFEKALASETS  HÖJDPUNKT  !

HÄR ÄR RECEPTET :
1  dl  kakaopulver

2 dl standardmjölk

2 dl  strösocker

150  g  smör / margarin

2  ägg

3  dl  vetemjöl

1 1/2  tsk  bakpulver

florsocker / kokos  att  sikta  över  kakan .


SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA  kakao,  mjölk  och  1  dl  av  sockret  i  en  kastrull .

Koka  upp  under  vispning  och  låt  kallna .

Rör mjukt  smör  och  socker  poröst,  gärna  i  matberedare .

RÖR  ner  ett  ägg  i  taget .

Blanda  mjöl,  vaniljsocker  och  bakpulver och  rör  ner  i 

smör- äggsmeten . 

Tillsätt  chokladsmeten  sist .

Häll  smeten i  en  välsmord  bröad  form .

GRÄDDA  längst  ner  i  ugnen  ca  50  minuter  i  175  grader .

Låt  kakan  svalna  av,  innan  den  stjälps  upp .


LYCKA TILL !



 

MIN ; VITA FISK MED MANDELTÄCKE , 4 PORT .

 


                                         HEJSAN !


FINA FISKEN SERVERAR JAG GÄRNA 

UNDER ETT GYLLENE  BRÖD- OCH 

MANDELTÄCKE .

DET BLIR BÅDE GOTT OCH VACKERT !


HÄR ÄR RECEPTET :

400 g  djupfrys  sejfile'

eller annan  vit fisk

salt och peppar

2 skivor vitt formbröd

50 g riven ost

2 äggulor

25 g flagad  mandel

SERVETING.

potatismos 

gröna ärter 

gärna vitlökstomater = blanda ihop ,

1 vitlök , pressad + 6 småtomater  delade,  eller  1 stor skivad ,

+ 1 kläm på akacia honung)

UGN  225 GRADER .


SÅ HÄR GÖR DU :

HALV - tina  fiskblocket  och  skär  det  i  2  cm tjocka  skivor .

Lägg  skivorna  tätt  intill  varandra  på  ett  smort  ugnssäkert fat .

Salta och peppra .

KANTSKÄR  brödet  och  smula  det .

Rör  i  ost  och  äggulor  med  en  gaffel .

Fördela  massan  över  fisken .   STRÖ  över  mandel .

STEK  mitt  i  ugnen  tills  fiskköttet  är  vitt  och  fast ,  ca  20 min.


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

måndag 14 mars 2022

FATTIGA RIDDARE , 4 PORT. - ALLT FÖR MINIKOCKEN !

 


                                                     HEJSAN  !


Varför inte göra en av barndomens största  delikatesser 

med  formfranska istället  för  vetebröd ?


HÄR ÄR RECEPTET :

1 ägg 

2 dl mjölk

3/4 dl vetemjöl

1 msk smör / margarin 

4 skivor  formfranska ,

gärna dagsgammalt

1 msk strösocker

malen kanel

SERVERING :

lite bär ,  färska eller frysta 


SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA  samman  ägg , hälften  av  mjölken  och  mjölet 

till  en  klumpfri  smet .

Vispa  ner  resten  av  mjölken .

HETTA  upp  matfett  i  en  stekpanna .

Doppa  brödskivorna  i  äggsmeten och  stek på  medelvärme

tills  de  är  gyllenbruna  på  båda  sidor .

Vänd  dem  i  en  blandning  av  socker  och  kanel .

SERVERA  alldeles  varma  och  nystekta .

Väldigt gott !

HOPPAS ATT DET SMAKAR !

LYCKA  TILL !

lördag 12 mars 2022

KNÄCKIG ÄPPELPAJ MED KARDEMUMMA , 6 port.

  


                                                 HEJSAN !


En riktigt god äppelpaj gör alltid succe' ,  

När vi haft fisk till middag ,

står denna paj till bjuds,  till kaffet efter middagen .

mm...!

HÄR ÄR RECEPTET :

6 äpplen

1 msk strösocker

1 tsk stött kardemumma

SMULDEG :

125 g smör/margarin

2 dl havregryn

2 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

1 1/2 dl strösocker

1 kryddmått salt

1 1/2 msk ljus sirap

UGN :  200 grader .


SÅ HÄR GÖR DU :
SMULDEG :

Smält smöret .

Rör ihop de torra ingredienserna .

Tillsätt smöret och sirapen .

Blanda snabbt samman till en smulig deg .

KÄRNA ur äpplena .  

Skär dem i klyftor och lägg dem i en smord

ugnsform , ca 24 cm i diameter .

Blanda socker och kardemumma .

FÖRDELA  smuldegen på äpplena .

GRÄDDA i mitten av ugnen,  25 - 30 minuter .

SERVERA med vaniljsås till !   mm...!


ALL LYCKA TILL !



                                 

CHOKLADFONDANT , FYLLD MED KRÄMIG KOLASÅS , 6 ST .

 


                                           HEJSAN !


BJUD  på en dessert  som  överraskar !

Inuti  den härliga chokladkakan göms ..

ett hjärta  av len kolasås . mm...! gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

100 g mörk choklad 70 %

100 g smör / margarin

+ extra att smörja formarna med

2 ägg

1/2 dl strösocker

2 msk mjöl

1 dl kolasås från tub 


TILL SERVERING :

vaniljglass 

färska hallon


SÅ HÄR GÖR DU :

SMÖRJ  sex portionsformar med smör .

Smält choklad och smör i en kastrull .

KNÄCK  äggen i en bunke och häll i socker.

Vispa det poröst med elvisp .

VÄND ner den smälta chokladen och mjölet

i äggsmeten .

Fördela smeten i formarna .

TRYCK  i  kolasåsen mitt i smeten .

GRÄDDA  mitt i ugnen i 175 grader , 10 minuter .


SERVERA  med  glass och  färska  hallon .

ALL LYCKA TILL !