torsdag 21 april 2022

DOFTANDE FOCACIA , MED FULLKORN . 25 BITAR .'

 


                                                 HEJSAN !


NJUT  av  nygräddad  focaccia  precis  som  den är,

varken smör  eller  pålägg  behövs .

Nästa dag är det gott att göra fyllda bröd som värms

i smörgås- eller våffeljärn .

Till en ugnsplåt , ca 25 bitar .

HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst

6 dl lättmjölk

1 1/2 tsk salt

1 msk olivolja

ca 13 dl vetemjöl special med fullkorn

(ca 780 g )

GARNERING :

2 msk olivolja

1/2 msk fling - salt

ca 1/2 dl rosmarinblad

SÅ HÄR GÖR DU :

FINFÖRDELA jästen i en bunke.

Ljumma mjölken till 37 grader (fingervarm) och häll den över jästen .

Rör tills jästen löst sig .

TILLSÄTT  salt, olja och det mesta av mjölet .

Arbeta väl till en smidig men lös deg .

Jäs under duk ca 40 minuter .

HÄLL ut degen direkt på plåt med bakplåtspapper .

Olja handen och tryck ut /platta till degen så att den täcker plåten .

Jäs  under duk ca 35 minuter .

SÄTT under tiden ugnen på 200 grader .

TRYCK ner fingertopparna på flera ställen i den jästa färdigdegen .

PENSLA  med olivolja .

Strö på flingsalt och rosmarinkvistar .

GRÄDDA på andra falsen nerifrån i 20 -25 min.

LYCKA TILL !



onsdag 20 april 2022

SKÅLLAD RÅGLIMPA , 2 ST ,

 


                                                    HEJSAN  !

 Brödet  blir  väldigt saftigt å  mustigt   och  det  beror  på skållningen .

VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :

SKÅLLNING ;

1 liter grovt rågmjöl

7 dl kokande vatten 

*****************

50 g jäst

2 msk ljummet vatten

1/2 dl sirap

1 msk salt

2 tsk malda brödkryddor

ca 8 dl lantvetemjöl


SÅ HÄR GÖR DU :

MÄT upp vetemjölet i en skål .

Häll det kokande vattnet över och  blanda samman till en deg.

Täck bunken med en fuktad duk och låt den stå i rumstemperatur över natten .

SMULA jästen i en bunke och rör ut den i det ljumma  vattnet .

Arbeta  ner jästen, sirapen,  saltet  och  brödkryddorna  i det skållade  mjölet .

Tillsätt  största delen av lantvetemjölet  och bearbeta degen väl tills den blir 

blank och smidig .

Lägg en fuktad  duk  över bunken  och låt degen jäsa till dubbel storlek ca 45 minuter .

ARBETA degen lätt i bunken .

Ta upp den på mjölat bord och dela den i 2 delar .

Forma varje del till en avlång limpa och lägg på smord plåt (el bakplåtspapper)

Nagga  lätt .   LÅT limporna jäsa övertäckta med fuktad duk till dubbel storlek ca 40 min.

SÄTT UGNEN PÅ  200 grader.

GRÄDDA på första falsen i ugnen 30 minuter  ;  SÄNK värmen till 175 grader  

och grädda ytterligare ca 30 minuter .

LÅT limporna kallna inlindade i duk på galler .


LYCKA  TILL 


måndag 18 april 2022

PASTAGRATÄNG MED BACON , 4 PERSONER.

 


                                               HEJSAN !


SÅ enkelt och så himla gott !

Varsågoda !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 rödlök

1 vitlöksklyfta

1 burk körsbärstomater,  400 g

1 dl basilikablad

2 paket tärnad bacon a' 140 g

ca 400 g färska tomater

300 g pasta

150 g riven mozzarella 

2 msk olivolja

GARNERING :

färska basilikablad 


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 200 grader.

Finhacka rödlök och vitlök .

Koka burktomaterna med löken och vitlöken

samt hälften av basilikan .

Låt puttra samman 15 minuter .

STEK bacon-tärningarna i en torr stekpanna .

Låt dem rinna av på hushållspapper .

SKÄR tomaterna i tärningar .

Koka pastan al dente (med tuggmotstånd) , 

dvs den kortare tiden på förpackningen .

Häll av vattnet och lägg pastan i smord gratängform 

ca 30 x 18 cm .

RÖR ner det mesta av baconet i formen .

Häll över tomatsåsen och tomaterna .

Strö över resten basilikan samt riven mozzarella .

Ringla över olivolja .

GRATINERA i ugnen till fin färg ca 20 minuter .

Toppa med resten av baconet och några salladsblad .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


söndag 17 april 2022

MANDELSMOOTHIE , ( mättande , närande och mineralrik .) 1 PERSON , TIPS !

 


                                                       HEJSAN  !


Det här behöver DU :

1 banan - lätt frusen (en övermogen , brun banan blir godast)

1 dl grekisk yoghurt

1 dl lättmjölk / vatten

1 /2 dl mandlar

2 tsk linfrön

Mixa alla ingredienser till en slät smoothie .


TACK !


fredag 15 april 2022

TORSKRYGG MED POTATIS - OCH BROCCOLI MOS , 4 PORT. / middag.

 


                                             HEJSAN !


RUSKIGT  GOTT  !


HÄR ÄR RECEPTET :
800 g potatis

1 - 2  dl grönsaksbuljong

1 broccolistånd

muskotnöt

600 g  torskrygg

1 msk smör / margarin  - flytande

4 morötter

2 lime


SÅ HÄR GÖR DU :

SKALA  och koka potatisen .   

SKÄR  broccolin i mindre bitar och låt den koka med potatisen mot slutet .

MOSA  potatis och broccoli med  potatisstöt .

TILLSÄTT  buljong och vispa till ett luftigt mos .

SMAKA  av  med salt och peppar  och eventuellt med lite muskotnöt.

DELA torskryggen i 4 bitar  och stek dem i smör .

SERVERA fisken  med mos  rivna morötter+ 1/2 rivet äpple  och limeklyftor .


SMAKLIG MÅLTID 

och LYCKA TILL !




MONAS , VEGETARISK CARBONARA , 2 PERS.

 


                                                      HEJSAN  !


DET här var det godaste jag ätit på länge ,

receptet fick jag av MONAS , min goda vän .


HÄR ÄR RECEPTET :

120 g spagetti(okokt vikt)

1 ägg

1/2 dl vispgrädde

1/2 dl mjölk

salt och svartpeppar

30 g grönkål

1 msk smör/margarin

till stekning 

1 dl frysta gröna ärter

50 g riven parmesanost


SÅ HÄR GÖR DU :

KOKA pastan enligt anvisning på förpackningen .

Häll av vattnet .

VISPA samman ägg , grädde och mjölk.

Salta och peppra .

Dela grönkålen i små bitar och fräs mjuk i

smör i en stekpanna .

Låt ärterna ligga i en stund så de är tinade .

RÖR ner äggblandningen i kastrullen i den

avrunna spagettin och rör så det blandas väl .

VÄND ner parmesan (spara lite till servering)

och grönsaker och vänd försiktigt runt pastan

på plattan .

 

SERVERA DIREKT !

Smaklig Måltid !



LEMON CURD - FYLLD MANDELRULLTÅRTA , 15 SKIVOR .

 

                                         HEJSAN  !


GÖR den även mjölkfri genom att koka

vaniljkrämen på soja- eller havredryck .

mm...!  så himla go' !


HÄR ÄR RECEPTET :

100 g sötmandel

3 ägg

2 dl strösocker

3/4 dl potatismjöl

1 1/2 tsk bakpulver


FYLLNING :

1 dl vaniljkräm 

( t ex  kok-marsan )

1 1/2 dl lemon curd

4 dl blåbär 


SÅ HÄR GÖR DU :

BÖRJA med fyllningen .

Koka vaniljkrämen enligt anvisning på förpackningen .

Blanda med lemon curden medan vaniljkrämen 

fortfarande  är  ljummen ,    Låt svalna .

SKÅLLA och skala sötmandeln.   Hacka den grovt .

VISPA  ägg och socker vitt och pösigt .

Blanda  mandel,  potatismjöl och bakpulver 

och rör ner i äggsmeten .

Bred ut smeten i en bakpappersklädd  långpanna .

GRÄDDA  mitt i ugnen i 225 grader ca 8 minuter .

VÄND  upp rulltårtan på ett sockrat bakplåtspapper.

Dra bort papperet som bakats på .

Låt den svalna något och bred därefter på fyllningen .

STRÖ på blåbär och rulla ihop .

Skär i skivor när den svalnat helt .


LYCKA TILL !