HEJSAN !
Brödet blir väldigt saftigt å mustigt och det beror på skållningen .
VARSÅGODA !
HÄR ÄR RECEPTET :
SKÅLLNING ;
1 liter grovt rågmjöl
7 dl kokande vatten
*****************
50 g jäst
2 msk ljummet vatten
1/2 dl sirap
1 msk salt
2 tsk malda brödkryddor
ca 8 dl lantvetemjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
MÄT upp vetemjölet i en skål .
Häll det kokande vattnet över och blanda samman till en deg.
Täck bunken med en fuktad duk och låt den stå i rumstemperatur över natten .
SMULA jästen i en bunke och rör ut den i det ljumma vattnet .
Arbeta ner jästen, sirapen, saltet och brödkryddorna i det skållade mjölet .
Tillsätt största delen av lantvetemjölet och bearbeta degen väl tills den blir
blank och smidig .
Lägg en fuktad duk över bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek ca 45 minuter .
ARBETA degen lätt i bunken .
Ta upp den på mjölat bord och dela den i 2 delar .
Forma varje del till en avlång limpa och lägg på smord plåt (el bakplåtspapper)
Nagga lätt . LÅT limporna jäsa övertäckta med fuktad duk till dubbel storlek ca 40 min.
SÄTT UGNEN PÅ 200 grader.
GRÄDDA på första falsen i ugnen 30 minuter ; SÄNK värmen till 175 grader
och grädda ytterligare ca 30 minuter .
LÅT limporna kallna inlindade i duk på galler .
LYCKA TILL
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar