onsdag 27 april 2022

ÄGGFRI MARÄNGTÅRTA MED BÄR , 6 - 8 BITAR .

 


                                                HEJSAN  !


VISSTE DU att man kan använda kikärtsspad till maräng ?

Och nej ,  det  smakar absolut inte kikärter om marängen  !

                              ****

NÄR marängen är riktigt  tjock  och  DU  kan vända på bunken 

utan att marängen faller ut  så är  den  riktigt  klar .


HÄR ÄR RECEPTET :
1  burk (400 g) kikärter ,  spadet .

2 dl strösocker

1/2 tsk vaniljpulver

1/2 tsk citronsaft

TOPPING :

3 dl vispgrädde

1 dl hallon 

1 dl blåbär

chokladflagor 


SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 120 grader .

MARÄNG :

VISPA upp spadet till ett skum .

Häll i socker, vaniljpulver och citronsaft

 och fortsätt vispa  på högsta hastighet .

BRED ut marängen i en cirkel, ca 28 cm i diameter

på en bakpappersklädd plåt .

GRÄDDA i mitten av ugnen  1 1/2 timme  och låt

marängen  SVALNA I UGNEN .

DEKORATION :

VISPA grädden luftig och fin och bred den över 

marängen .

GÖR detta  precis  före  serveringen , så att inte 

marängen mjuknar av grädden .

GARNERA  med Bär och avsluta med Chokladflagor 

eller  Strössel .


LYCKA TILL !

tisdag 26 april 2022

KÖTTFÄRSFYLLDA PAPRIKOR 4 PORTIONER . (lunch el middag )

 


                                      HEJSAN  !


Avlånga  spetspaprikor  passar  bra  att  fylla  med  olika  saker

eftersom  de  ligger  stadigare .

Här  har  jag  valt   nötfärs , det går lika bra  med  blandfärs .

mm...! 


HÄR ÄR RECEPTET :

4  spetspaprikor eller vanliga

500 g  nötfärs

smör  eller  kokosfett  att  steka i

2  vitlöksklyftor 

1/2 dl tomat - pure

1 dl  ajvar  relich

salt och peppar 

3  dl  riven ost 


SÅ HÄR  GÖR  DU :

SÄTT  ugnen  på  225  grader .

DELA  paprikorna  och  skär  bort  kärnorna och  hinnorna.

Lägg  paprikorna  i en  ugnsfast  form .

FRÄS  färsen  i  smör  eller  kokosfett  tillsammans  med 

riven  eller  pressad  vitlök ,  tomat-PURE',   ajvar  salt och

peppar .

Fyll  paprikorna  med  färsen och strö över den rivna osten .

GRATINERA i ugnen i 15 - 20 min.


SMAKLIG MÅLTID  och  LYCKA TILL !


måndag 25 april 2022

BLÅBÄRSKAKA UTAN ÄGG , 10 BITAR .

 


                                            HEJSAN  !


BLÅBÄRSKAKA  går  hem  både  hos STORA  och små ,

mm.. himla god !)  - med en klick vispad grädde /  glass .

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

75 g smör / margarin

2 dl mjölk

3 dl vetemjöl

2 dl strösocker

1 dl råsocker

3 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1/2 citron, rivet skal 

1 dl blåbär färska +  1/2 -1 dl blåbär - till garnering   


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 175 grader ,

smöra och "bröa " med sesamfrön, i en springform .    

SMÄLT  smöret  och  låt  det  svalna, häll sedan i mjölken .

BLANDA  alla  torra  ingredienser samt citronskalet i en

bunke och  häll i  mjölkblandningen .

HÄLL  upp  smeten i formen .

LÄGG  över  1 dl  av blåbären .

GRÄDDA i mitten  av  ugnen  40 minuter tills kakan ser 

gyllene  ut . 

GARNERA  kakan med några extra blåbär .

SERVERA med vispad grädde och /eller glass .


LYCKA TILL !


           




                                         



TONFISKSALLAD MED KAPRIS OCH ÄGG , 4 PORT. (lunch).

 


                                   HEJSAN  !


MED eller utan potatis , - jag  har  valt  utan !

mm..!


HÄR ÄR RECEPTET :

4  ägg 

120 g blandad  bladsallad

2 burkar tonfisk i vatten 

1 liten rödlök

1 dl cocktailkapris 

3 msk olivolja + 

1 /2 - 1 pressad vitlöksklyfta 

1 msk vit balsamvinäger

1 tsk örtkrydda

salt å peppar 


SÅ HÄR GÖR DU :

KOKA äggen  i 7 min  och skala dem  när de svalnat .

DELA dem i 4  bitar  .

LÄGG  bladsalladen på 4 tallrikar .

HÄLL vattnet av tonfisken och fördela i lite större 

bitar  på  salladen .

LÄGG  upp  ägg  på  tallrikarna .

SKIVA  rödlöken fint och strö över tillsammans med

kaprisen .

BLANDA  olivolja,  vitlök , vinäger, örtkrydda  och  salt 

å peppar  och  ringla  över  salladen 

HOPPAS ATT DET SMAKAR ,  LYCKA TILL !

KRISPIG GURKSALLAD , 4 - 6 PORT.

 


                                         HEJSAN  !


Den  här  gurksalladen  kan DU  ha till precis vad som helst .

Friskt och fräscht !

mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :

DELA  en  slanggurka  i  stora  bitar  och  skär 200 g 

sockerärter  i  strimlor .

BLANDA  2  dl  turkisk yoghurt ,  1  pressad  vitlöksklyfta ,

1/ 2 - 1 tsk  riven  ingefära ,  1 tsk flytande honung  och  1/2 -1 tsk salt.

VÄND  ner  gurkbitarna  och  sockerärterna .

LÄGG  upp i  fin  skål  och servera  med  ärtskott .

(blir det något över,  servera till frukostmackan  dagen därpå )

SÅ HIMLA GOTT !

LYCKA  TILL !

BÄR MED FLUFFIGT TÄCKE , 6 PORTIONER .

 


                                      HEJSAN !


mm...så himla gott !  

Lätt och enkel att göra .


HÄR ÄR RECEPTET: 

 FÖRDELA   600  g  blåbär och hallon  i botten 

 på en  ugnssäker  form .

RÖR  ihop  50 g malen sötmandel, 2 msk vetemjöl ,

1 1/4 dl  råsocker , 2 hela ägg , + 2 äggulor , och 

2 1/2  dl vispgrädde  till en slät  smet .

HÄLL smeten över bären .

GRÄDDA  mitt i ugnen i 200 grader 30 - 40 min .

SERVERAS varm / ljummen  med  vispad grädde .


LYCKA TILL !


söndag 24 april 2022

ÄPPELKAKA FÖR MÅNGA . 30 BITAR .

 


                                                              HEJSAN  !


VÄRLDENS  bästa  Äppelkaka  när  det  kommer  många  gäster  .

Den  är  lika  saftig  och  god  efter  ett  par  dagar,  men  går  också

bra  att  frysa  in .   mm.. ! väldigt go' !

HÄR ÄR RECEPTET :

4 ägg

5 dl strösocker

4 tsk bakpulver

200 g smält smör/margarin

2 dl mjölk

8 äpplen

4 tsk kanel

4 msk strösocker

mandelspån  eller  pärlsocker

UGN : 175 grader.

SÅ HÄR GÖR DU :

VISPA samman ägg och strösocker .  Blanda mjöl och bakpulver och 

sikta  ner  detta i äggsmeten .  Häll i mjölk  samt  det avsvalnade smöret .

Rör  till en jämn smet .

SKALA , kärna ur och klyfta äpplena . Blanda med  kanel och socker .

HÄLL smeten i en  bakpappersklädd  långpanna , 30 x 40 cm .

Fördela  äpplena i  smeten  och strö över mandelspån eller pärlsocker.

 GRÄDDA i nedre  delen  av  ugnen  ca 25 minuter .

SKÄR kakan i  rutor  när  den  har  svalnat .


LYCKA TILL !