fredag 20 maj 2022

TIPS !

 

TIPS !              

                                Ha  en skål torkad frukt och

                                nötter på bordet när Du läser läxor /arbete .

                                Då  Du kommer hem .

                                Ger snabbt extra energi .

TACK !

                                

SPENATSOPPA , 4 Portioner, 15 minuter .

 


                                                       HEJSAN !

Smaka på den här supergoda Spenatsoppa , mm...!

Krämig och len !  


HÄR ÄR RECEPTET :
2 msk smör/margarin

3 msk vetemjöl

1 dl grädde

1 liter grönsaksbuljong  av fond

eller tärning 

ca 300 g fryst hackad spenat 

1 tsk salt

2 kryddmått peppar

TILLBEHÖR :
4 hårdkokta ägg

bröd 


SÅ HÄR GÖR DU :

SMÄLT smöret i en kastrull .

Tillsätt mjölet och blanda om väl . Späd  med grädde och buljong 

och rör om .   Koka upp under omrörning och låt sjuda i 3 minuter .

LÄGG ner spenaten och låt den tina i buljongen .

Låt soppan koka ett par minuter när spenaten tinat .

Smaka av med salt och peppar .

SKALA  och dela äggen .  SERVERA soppan med ägg och ett 

gott bröd .


SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !

torsdag 19 maj 2022

LISENS, UNDERBARA PASTA MED GREMOLATA , 4 PORT . (lunch /kvällsrätt )

 


                                            HEJSAN !

LISEN ,  var  en underbar medarbetare på  SUS ,  

då jag arbetade där .

På helgen när vi arbetade ihop lagade Lisen maten .

Detta serverades en av helgerna , mm..!


HÄR ÄR RECEPTET :

400 g fusilli vit fiber

mineralsalt

1 citron

2-3 vitlöksklyftor

1 dl hackad persilja

2-3 msk rapsolja 

mineralsalt 

svartpeppar

20 cocktailtomater


SÅ HÄR GÖR DU :

KOKA  pastan i lättsaltat vatten enligt

anvisning på förpackningen.

Riv citronskalet från en citron grovt.

Halvera citronen och pressa ner saften 

i en liten skål.

Finhacka vitlöksklyftorna och persiljan .

BLANDA ihop ingredienserna och tillsätt

rapsoljan .

Smaka av med mineralsalt och svartpeppar .

Lägg den färdigkokta pastan i en stor skål, 

tillsätt blandningen samt halverade tomater 

och blanda ihop .

SERVERA  pastan till grillad kyckling eller

färsbiffar med  tzatsiki .


HIMLA GOTT.... ! kan jag lova .


LYCKA TILL !

onsdag 18 maj 2022

MINA, LJUSA FRALLOR , 6 FRALLOR .

 


                                                      HEJSAN !


LJUVLIGA  till Söndagsfrukosten eller som Kuvertbröd .

Himla goda ...mm...!

Ibland längtar jag efter dessa godingar !


HÄR ÄR RECEPTET :

30 g smör /margarin

3 ägg

1 dl vispgrädde

1 dl riven, fet ost gärna lagrad

2 dl mandelmjöl

3 msk kokosnötsmjöl

3 msk fiber -husk 

1/2 dl pofiber

1/2 tsk salt

2 tsk bakpulver

svart vallmofrö att strö över


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen på 190 grader .

Smält smöret . 

Vispa äggen till en fluffig smet i en bunke ,

ca 3 min med elvisp .

Tillsätt smör samt grädde och rör om väl .

Blanda ner osten .

RÖR ihop de torra ingredienserna och 

blanda ner dem i smeten .

Låt smeten stå och svälla i ca 10 minuter .

FORMA  6 bullar och lägg dem på plåt med

bakplåtspapper .

Strö över svarta vallmofrön och grädda i ugnen

tills bullarna har fått fin färg ca 20 minuter .

LÅT svalna på galler utan bakduk .


LYCKA  TILL !






VÅRENS GODA HALLONBULLAR , CA 16 STORA BULLAR .

 


                                                HEJSAN !


Hela köket fylls av doften - nybakat vetebröd .

 Njut av bullarna tillsammans  med ett glas mjölk 

eller 1 kopp kaffe .   mm....!

UNDERBART GODA BULLAR !


HÄR ÄR RECEPTET :

5 dl mjölk

50 g jäst -knappt

1 1/2 dl strösocker

14 dl vetemjöl

2 tsk nystött kardemumma 

1/2 tsk salt

150 g rumsvarmt smör /margarin

FYLLNING :

1 1/2 dl hallonsylt

1 1/2 dl kokosflingor

1 ägg till pensling

pärlsocker till dekor 


SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i en degbunke, häll över mjölken

(ljummen om Du vill att degen ska jäsa fort, annars kall )

och rör tills jästen lösts upp .

BLANDA de torra ingredienserna och häll allt i degbunken .

Klicka även ner det mjuka smöret .

Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, gärna 

i köksassistent eller för hand , 5- 10 minuter .

Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter .

KAVLA  ut degen till en stor rektangel .

BRED på hallonsylten och strö över kokosflingorna .

Rulla ihop degen till en tjock rulle och skär den i ca 16 bitar .

SÄTT ugnen på 200 grader .

Placera bullarna med lite mellanrum i en smord ugnsform 

ca  25 x 30 centimeter .

Låt jäsa övertäckt i minst 40 minuter.

PENSLA  bullarna med lite uppvispat ägg och strö över 

pärlsocker .

GRÄDDA i nedre delen av ugnen i 200 grader i 20 - 25 min.


LYCKA TILL !



söndag 15 maj 2022

SESAMKAKOR , 40 ST , ( LÄTT SÖTAT )

 


                                                        HEJSAN  !


SMAKA på dessa  goda kakor , mm.. riktigt goda tycker vi !

Receptet fanns i en gammal skolköksbok, som vi fann när 

vi städade i skolan , min väninna och jag !

Det var bara detta blad kvar i hela boken ! !

HÄR ÄR RECEPTET :

2 dl vetemjöl + 1/2 dl grahamsmjöl

eller 2 1/2 dl fullkornsmjöl

125 g smör eller margarin

2 msk kaffegrädde

1/2 dl skalade sesamfrön

1 msk rörsocker

SÄTT ugnen på 225 grader


SÅ HÄR GÖR DU :

MÄT  upp mjölet och skär fettet i bitar .

Finfördela smöret i mjölet till en grynig massa.

Tillsätt grädden och blanda till en deg .

Låt degen vila i kylen i minst 30 min .

TA upp degen på mjölat bord och dela den i 4 bitar .

Kavla ut varje bit, till 3 mm tjocka plattor .

Ta ut runda kakor med ett glas som är ca 5 cm i diameter.

LÄGG kakorna på plåtar med bakplåtspapper,

Strö över en blandning av sesamfrön och rörsocker.

GRÄDDA mitt i ugnen i 8 - 10 minuter eller till lagom färg.

Låt svalna på galler .

Kan frysas .


LYCKA TILL !

FISK MED RÄKTOPP , 2 PORT. (lunch /middag ) .

 


                                                         HEJSAN  !


mm....!  Så himla gott  !

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

300 g vit fisk  t ex  Torsk

salt , peppar

1 dl lätt kräm fraiche

 1/2 dl räkost 

2 msk hackad dill 

100 g skalade räkor,  250 g oskalad vikt

SERVERA  MED:

pressad potatis

ärtor och citron.

UGN :  200 grader .


SÅ HÄR GÖR DU :

LÄGG fisken i en smord ugnsfast form 

och krydda med salt och peppar .

Blanda kräm fraiche, räkost och dill och 

bred över fisken .

BAKA  fisken i ugnen i ca 20 minuter 

tills fisken är vit och fast .

Strö över räkor och servera med pressad

potatis , ärtor och citronklyftor .

SMAKLIG MÅLTID !


LYCKA TILL !