TIPS !
Ha en skål torkad frukt och
nötter på bordet när Du läser läxor /arbete .
Då Du kommer hem .
Ger snabbt extra energi .
TACK !
En sida med dom bästa recepten på internet.
TIPS !
Ha en skål torkad frukt och
nötter på bordet när Du läser läxor /arbete .
Då Du kommer hem .
Ger snabbt extra energi .
TACK !
HEJSAN !
Smaka på den här supergoda Spenatsoppa , mm...!
Krämig och len !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 msk smör/margarin
3 msk vetemjöl
1 dl grädde
1 liter grönsaksbuljong av fond
eller tärning
ca 300 g fryst hackad spenat
1 tsk salt
2 kryddmått peppar
TILLBEHÖR :
4 hårdkokta ägg
bröd
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret i en kastrull .
Tillsätt mjölet och blanda om väl . Späd med grädde och buljong
och rör om . Koka upp under omrörning och låt sjuda i 3 minuter .
LÄGG ner spenaten och låt den tina i buljongen .
Låt soppan koka ett par minuter när spenaten tinat .
Smaka av med salt och peppar .
SKALA och dela äggen . SERVERA soppan med ägg och ett
gott bröd .
SMAKLIG MÅLTID !
LYCKA TILL !
HEJSAN !
LISEN , var en underbar medarbetare på SUS ,
då jag arbetade där .
På helgen när vi arbetade ihop lagade Lisen maten .
Detta serverades en av helgerna , mm..!
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g fusilli vit fiber
mineralsalt
1 citron
2-3 vitlöksklyftor
1 dl hackad persilja
2-3 msk rapsolja
mineralsalt
svartpeppar
20 cocktailtomater
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA pastan i lättsaltat vatten enligt
anvisning på förpackningen.
Riv citronskalet från en citron grovt.
Halvera citronen och pressa ner saften
i en liten skål.
Finhacka vitlöksklyftorna och persiljan .
BLANDA ihop ingredienserna och tillsätt
rapsoljan .
Smaka av med mineralsalt och svartpeppar .
Lägg den färdigkokta pastan i en stor skål,
tillsätt blandningen samt halverade tomater
och blanda ihop .
SERVERA pastan till grillad kyckling eller
färsbiffar med tzatsiki .
HIMLA GOTT.... ! kan jag lova .
LYCKA TILL !
HEJSAN !
LJUVLIGA till Söndagsfrukosten eller som Kuvertbröd .
Himla goda ...mm...!
Ibland längtar jag efter dessa godingar !
HÄR ÄR RECEPTET :
30 g smör /margarin
3 ägg
1 dl vispgrädde
1 dl riven, fet ost gärna lagrad
2 dl mandelmjöl
3 msk kokosnötsmjöl
3 msk fiber -husk
1/2 dl pofiber
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
svart vallmofrö att strö över
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 190 grader .
Smält smöret .
Vispa äggen till en fluffig smet i en bunke ,
ca 3 min med elvisp .
Tillsätt smör samt grädde och rör om väl .
Blanda ner osten .
RÖR ihop de torra ingredienserna och
blanda ner dem i smeten .
Låt smeten stå och svälla i ca 10 minuter .
FORMA 6 bullar och lägg dem på plåt med
bakplåtspapper .
Strö över svarta vallmofrön och grädda i ugnen
tills bullarna har fått fin färg ca 20 minuter .
LÅT svalna på galler utan bakduk .
LYCKA TILL !
HEJSAN !
Hela köket fylls av doften - nybakat vetebröd .
Njut av bullarna tillsammans med ett glas mjölk
eller 1 kopp kaffe . mm....!
UNDERBART GODA BULLAR !
HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl mjölk
50 g jäst -knappt
1 1/2 dl strösocker
14 dl vetemjöl
2 tsk nystött kardemumma
1/2 tsk salt
150 g rumsvarmt smör /margarin
FYLLNING :
1 1/2 dl hallonsylt
1 1/2 dl kokosflingor
1 ägg till pensling
pärlsocker till dekor
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i en degbunke, häll över mjölken
(ljummen om Du vill att degen ska jäsa fort, annars kall )
och rör tills jästen lösts upp .
BLANDA de torra ingredienserna och häll allt i degbunken .
Klicka även ner det mjuka smöret .
Arbeta ihop till en deg och knåda den ordentligt, gärna
i köksassistent eller för hand , 5- 10 minuter .
Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter .
KAVLA ut degen till en stor rektangel .
BRED på hallonsylten och strö över kokosflingorna .
Rulla ihop degen till en tjock rulle och skär den i ca 16 bitar .
SÄTT ugnen på 200 grader .
Placera bullarna med lite mellanrum i en smord ugnsform
ca 25 x 30 centimeter .
Låt jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
PENSLA bullarna med lite uppvispat ägg och strö över
pärlsocker .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen i 200 grader i 20 - 25 min.
LYCKA TILL !
HEJSAN !
SMAKA på dessa goda kakor , mm.. riktigt goda tycker vi !
Receptet fanns i en gammal skolköksbok, som vi fann när
vi städade i skolan , min väninna och jag !
Det var bara detta blad kvar i hela boken ! !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl vetemjöl + 1/2 dl grahamsmjöl
eller 2 1/2 dl fullkornsmjöl
125 g smör eller margarin
2 msk kaffegrädde
1/2 dl skalade sesamfrön
1 msk rörsocker
SÄTT ugnen på 225 grader
SÅ HÄR GÖR DU :
MÄT upp mjölet och skär fettet i bitar .
Finfördela smöret i mjölet till en grynig massa.
Tillsätt grädden och blanda till en deg .
Låt degen vila i kylen i minst 30 min .
TA upp degen på mjölat bord och dela den i 4 bitar .
Kavla ut varje bit, till 3 mm tjocka plattor .
Ta ut runda kakor med ett glas som är ca 5 cm i diameter.
LÄGG kakorna på plåtar med bakplåtspapper,
Strö över en blandning av sesamfrön och rörsocker.
GRÄDDA mitt i ugnen i 8 - 10 minuter eller till lagom färg.
Låt svalna på galler .
Kan frysas .
LYCKA TILL !
HEJSAN !
mm....! Så himla gott !
VARSÅGODA !
HÄR ÄR RECEPTET :
300 g vit fisk t ex Torsk
salt , peppar
1 dl lätt kräm fraiche
1/2 dl räkost
2 msk hackad dill
100 g skalade räkor, 250 g oskalad vikt
SERVERA MED:
pressad potatis
ärtor och citron.
UGN : 200 grader .
SÅ HÄR GÖR DU :
LÄGG fisken i en smord ugnsfast form
och krydda med salt och peppar .
Blanda kräm fraiche, räkost och dill och
bred över fisken .
BAKA fisken i ugnen i ca 20 minuter
tills fisken är vit och fast .
Strö över räkor och servera med pressad
potatis , ärtor och citronklyftor .
SMAKLIG MÅLTID !
LYCKA TILL !