måndag 13 juni 2022

INGES JORDNÖTSDRÖMMAR , ca 50 ST .

 


                                HEJSAN  !


LÅT MIG FÅ BJUDA PÅ EN NY DRÖM ,  

SAGOLIKT SPRÖD OCH FÖRFÖRISKT GOD  !

Herrn   i  huset !


HÄR ÄR RECEPTET :

100 g smör / margarin

100 g jordnötssmör

2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1/2 tsk hjorthornssalt

ca 5 dl vetemjöl,- BERTE QVARN 

UGN :  150 grader .


GÖR SÅ HÄR :

RÖR smör, jordnötssmör, socker och 

vaniljsocker ljust och poröst .

Blanda hjorthornssalt och mjöl.

Arbeta in detta i degen .

DELA  degen i 2 lika stora delar .

Rulla ut till tjocka längder och dela 

varje längd i 25 lika stora bitar .

Rulla till bollar .

Lägg dem på plåt med bakpapper och

platta till dem lite .

GRÄDDA mitt i ugnen ca 25 minuter.


Inge, herrn i huset /lycka till !

söndag 12 juni 2022

VALNÖTSBITAR , 40 ST , (bröd)

 


                             HEJSAN  !


DETTA är ett recept från tidigare år i livet - närmare bestämt 1990 -talet .

Då bakade Vi av hjärtans lust och barna våra var små, men de fick en egen 

degklump att kladda med .

Vi = Ulla och Jag !


HÄR ÄR RECEPTET :

3 dl kokande vatten

2 dl grahamsmjöl

50 g smör/margarin

50 g jäst

2 dl  mjölk,  rumstempererad 

1/2 tsk salt

50 - 75 g hackade valnötskärnor

ca 10 dl vetemjöl- Special vetemjöl 

1 ägg till pensling 


SÅ HÄR GÖR DU :

HÄLL det kokande vattnet över grahamsmjölet i en skål .

Tillsätt smöret och låt det svalna tills det är fingervarmt .

SMULA  ner jästen i gröten och rör så att den löser sig .

Tillsätt mjölk, salt och 2/3 av valnötterna samt det mesta 

av mjölet och arbeta till en smidig deg .

Låt den jäsa övertäckt i ca 30 minuter .

DELA degen i två delar och rulla ut till längder ca 5 cm 

tjocka .

Skär ca 2 cm bitar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper

och låt dem jäsa på nytt ca 20 minuter .

PENSLA bröden med uppvispat ägg och strö över resten av 

de hackade valnötterna .

GRÄDDA i 200 - 225 graders ugn, i 10 - 12 minuter .

barna bakade var sin bulle som vi gräddade samtidigt .


TREVLIG BAKSTUND !

och LYCKA TILL !


lördag 11 juni 2022

MAJSPLÄTTAR MED KOKOSMJÖLK , till 3 - 4 pers. (lunch/middag)

 


                       HEJSAN  !


BARNFAVORIT  PÅ NYTTIGT VIS  !

Pannkakor , plättar eller våfflor ?

Som vuxen är det lätt att  längta efter förnyelse .

Testa det här !


HÄR ÄR RECEPTET :

2 dl vetemjöl

2 kryddmått salt 

4 dl kokosmjölk

2 ägg

3 dl majs 

1 - 2 msk sweet chilisås 

fett att steka i 


TILLBEHÖR :

En  halv kruka färsk koriander

1 1/2 dl  yoghurt 10 % 

Turkisk eller Grekisk 

Sweet  chilisås 


SÅ HÄR GÖR  DU :

Blanda vetemjöl och salt i en bunke.

Tillsätt kokosmjölk och ägg och vispa 

till en slät smet .

HÄLL i majs och sweet chilisås och stek 

plättar i medelvarm panna .

HACKA  koriander och rör ner i yoghurten.

SERVERA  till plättarna tillsammans med 

en klick sweet chilisås .


LYCKA TILL !




MIN VARDAGS SOCKERKAKA MED CITRONSMAK , 35 min.

 


                               HEJSAN !


IBLAND  blir jag sugen på något till kaffet 

då brukar det bli den här .

Det här behövs för 1 kaka .


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g smör/ margarin

2 ägg 

2 dl strösocker

2 1/2 dl vetemjöl

1/2 dl potatismjöl

2 tsk bakpulver

rivet skal från 1 citron

2 msk pressad citronsaft

1/2 dl mjölk


SÅ HÄR GÖR DU :

SMÄLT smöret och låt det svalna .

VISPA  ägg och socker vitt och pösigt .

Blanda samman de båda mjölsorterna , 

bakpulver  och citronskalet och rör ner 

detta i äggsmeten .

Tillsätt citronsaften, mjölken och det

smälta smöret och rör om tills smeten 

är jämn å slät .

HÄLL den i en smord och skorpmjöls

beströdd form och grädda kakan i ugn

175 grader, i ca 35 min .

Låt kakan stå kvar i formen  några min 

innan den stjälps upp .


VARSÅGODA ,

LYCKA TILL !





GRANNENS , GODA TRYFFELKAKA .

 


                             HEJSAN !

Förut när jag  bodde i GBG  hade jag en granne 

som var konditor, Maggan hette hon , -receptet kommer från henne .


Den  här var riktigt smarrig , 

Serverad med jordgubbar och 

vispad grädde . Mmm...!


HÄR ÄR RECEPTET :
175 g mörk blockchoklad , 

gärna hälften med mintsmak och

hälften vanlig blockchoklad 

175 g smör / margarin

2 dl socker

1 dl vetemjöl , gärna  BERTE QVARN 

1 dl hackad mandel

1 tsk snabbkaffe


SÅ HÄR GÖR DU :

BRYT chokladen i bitar och smält dem  över vattenbad eller

 i mikrovågsugn .

SMÄLT smöret på svag värme .

Tag kastrullen från värmen och rör ner sockret .

Skilj äggulor och vitor åt och vispa vitorna till hårt skum  .

RÖR ner äggulorna i smörsockerblandningen och 

därefter chokladen .

Blanda vetemjöl, mandel och kaffepulver och tillsätt detta

 till smeten.

Vänd försiktigt ner den vispade äggvitan .

HÄLL smeten i en välsmord och bröad form med löstagbar

kant och grädda kakan i 175 grader i 30 -35 minuter .

Låt kakan svalna lite innan den lossas från formen .

Kakan  har ett krasigt  ytterskikt och är lite smetig inuti .

SERVERA kakan med en klick vispad grädde och jordgubbar .


VARSÅGODA !

LYCKA TILL !





fredag 10 juni 2022

MIN, KÖTTFÄRSRÖRA MED GRÖNA LINSER , och Avokadosås , 4 port , 25 min .

 


                                    HEJSAN  !

Det här gillar jag ! - Vad tycker DU !

HÄR ÄR RECEPTET :

2 dl gröna linser

1 gul lök

500 g färs av valfri sort

1 msk smör / margarin

1/2 dl vatten 

3 msk tomatpure'

1 tsk salt

2 kryddmått peppar

TILLBEHÖR :

melonklyftor

avokadosås, * se recept 

tomatsallad med rödlök ,

 basilika och fetaost 


SÅ HÄR GÖR DU :

KOKA linserna enligt anvisning på förpackningen .

SKALA och hacka löken .

BRYN färs och lök i en stekpanna med smör .

Tillsätt vatten , tomatpure', salt och peppar .

SERVERA färs - röran med kokta linser, melon -

klyftor , avokadosås och tomatsallad .


* AVOKADOSÅS :

2 avokador

2 vitlöksklyftor

2 dl turkisk yoghurt eller gräddfil

100 g ädelost 

KÄRNA ur avokadorna och mixa avokadoköttet ,

skalad vitlök ,  yoghurt och smulad ädelost .


SMAKLIG MÅLTID ,

LYCKA TILL !




JOHANS, KASSLERPANNA ,,,,, HELA MIDDAGEN I EN FORM , 4 PORT.

 


                            HEJSAN  !


Både smart och praktiskt  när hela middagen 

lagas i en och samma form .

Grönsakerna får god smak när de rostas i ugnen ,

mm...himla gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

800 g potatis

25 g smör /margarin

salt och peppar

500 g kassler

2 rödlökar

200 g sparrisbroccoli 

1 msk olivolja

1 dl riven god ost

200 g cocktailtomater

TILLBEHÖR :
kryddsmör

sallad/ gröna blad

persilja


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT  ugnen på 225 grader .

SKALA potatisen och skär i skivor tätt i potatisen 

men inte helt igenom .

Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper .

Pensla med smält smör och krydda med salt å peppar .

Tillaga mitt i ugnen ,  25 minuter .

SKIVA kasslern .  Skala , dela och klyfta löken .

Lägg kasslern på plåten .  Lägg på lök och sparris-

broccoli  och ringla olja över grönsakerna .

Pensla potatisen en gång till och strö över ost .

Tillaga i ugnen i 10 minuter .


KRYDDSMÖR :

Blanda 100 g  rumsvarmt smör ,  

rivet skal från 1 citron och 2 msk 

hackad persilja .

Krydda med salt och peppar .


ALL LYCKA TILL !


VID SERVERING :
STRÖ  krus- salladsblad i rivna bitar och persilja 

över plåten och lägg kryddsmör på kasslern .