måndag 18 juli 2022

APRIKOS - OCH HAVREKAKOR MED CHOKLADTOPPING , 12 ST.

 


                               HEJSAN  !

Å,,,de här kakorna blev riktigt goda .

Gottsugen ,  mm.. - måste göra något !

Himla goa !

HÄR ÄR RECEPTET :

150 g torkade aprikoser

1 1/2 dl kokosflingor

3 dl fiberhavregryn

50 g smör/margarin

1 tsk vaniljpulver

2 msk pressad apelsinjuice

1 1/2 dl grovhackade hasselnötter

3 ägg

DEKORATION :  50 g mörk choklad + 2 msk sesamfrön


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 200 grader .

2)  LÄGG alla ingredienser i en matberedare 

och mixa till en jämn röra .

Tryck ut röran på ett bakplåtspapper och forma 

till en rektangulär kaka .

Skär ut 12 st mindre kakor och sära lite på dem .

3)  SÄTT in i ugnen i ca 12 minuter .

Låt kakorna svalna.

4)  SMÄLT chokladen i ett  vattenbad och bred

ut en klick på varje kaka .

Toppa med lite sesamfrön och ställ kallt .


LYCKA TILL !

TIPS !

 


TIPS !


Till 1 portion.


1 1/2 dl - 2 dl hallon -fil

5 st physalis- frukter 

3 jordgubbar 

musli


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  Häll fil  i en skål.

2)  Dela physalis- frukt och jordgubbar 

och lägg på hallon-filen .

3)  Toppa med 1/2 dl musli eller nötter

och frön .   mm...!


TACK !



MIN GODA RÅGLIMPA MED FRUKT OCH VALNÖTTER, 2 LIMPOR.

 


                                   HEJSAN !

Jättegott bröd  som kan skivas upp och förvaras i frysen .

Gott att rosta  också !


HÄR ÄR RECEPTET :
250 g rågkross

2 tsk salt

5 dl kallt vatten

1 dl torkade hackade dadlar 

1 dl hackade aprikoser 

40 g torrjäst

7 dl dinkelfullkornsmjöl

1/2 dl olivolja

3 msk mörk sirap

1 dl hackade valnötter


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  BLANDA rågkross, salt, vatten och de torkade

 frukterna i en skål och låt stå i 4 timmar.

2)  SÄTT ugnen på 175 grader .

3)  BLANDA ner resterande ingredienser och lägg

i två smorda brödformar .

4)  SÄTT längs ner i ugnen i en timme .

Låt kallna under bakduk på galler .

Nu är det klart !

LYCKA  TILL !


TIPS !

 

TIPS  !


Så här gör jag :

Släpp ner de ny - rullade köttbullarna i kokande vatten .

När de flyter upp är de klara att stekas i smör för en fin

stekyta .

Resultatet blir saftigare .


TACK !


fredag 15 juli 2022

MORMOR ELIN - MARIAS , KNAPRIGA ÄPPELKAKA , 4 - 6 PORT (dessert) .

 


                           HEJSAN !


När jag var liten tjej ,  så åt vi den här äppelkakan med vaniljsås till ,

hemma hos min mormor,

Nu ramlade lappen ur en gammal receptbok .


HÄR ÄR RECEPTET :

5 - 6 äpplen

2 dl skorpsmulor

1 - 1 1/2 dl strösocker

ca 1 msk kanel

100 - 125 g smör/margarin , - kallt .


SÅ HÄR GÖR DU :

SKALA , kärna ur och klyfta äpplena .

Lägg dem i en smord form .

Blanda skorpsmulorna med socker och kanel .

Strö blandningen över klyftorna .

Hyvla eller skiva smöret överst .

Grädda i 200 grader  20 - 30 minuter

eller tills äpplena känns mjuka och ytan knaprig .

Servera med vaniljsås till .  mm...! himla gott !

LYCKA TILL !  

Receptet är sen  år 1950 .


MINA BULLAR , MED TIMJAN OCH HONUNG , 20 ST .

 


                                       HEJSAN  !


SAFTIGA ,  goda och hållbara bullar som också 

kan kryddas med  t ex anis, fänkål, kummin eller

hackad persilja .


HÄR ÄR RECEPTET :

1 dl olja

5 dl minimjölk/ lättmjölk

50 g jäst

3 medelstora kokta potatisar 

2 msk honung

1 tsk salt

1/2 dl timjan 

4 dl grovt  rågmjöl

ca 9 dl vetemjöl

UGN :  225 grader .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  VÄRM olja och mjölk till 37 grader .

Rör ut den smulade gästen i degspadet .

2)  TILLSÄTT pressad potatis, honung, 

salt, timjan , rågmjöl och det mesta av 

vetemjölet . Arbeta degen smidig och 

jäs den i bunken i ca 40 minuter  .

3)  TA  upp  degen  på mjölat  bakbord , 

knåda den och dela den i ca 20 bitar .

4)  RULLA bitarna till runda bullar som 

doppas i mjöl och läggs på plåt med 

bakplåtspapper att jäsa ca  30 minuter.

5)  GRÄDDA bullarna mitt i ugnen i ca 

12 - 15 minuter .

 Låt dem kallna på galler under bakduk .

De går bra att frysa .    Riktiga godingar !


LYCKA TILL !

NUDLAR MED GRÖNSAKSWOK , 4 PORTIONER , (lunch/ middag) .

 


                             HEJSAN  !


SMALA äggnudlar är perfekt när man har bråttom ,

de behöver som regel bara koka några minuter .

Ge dem gärna vacker gul färg med gurkmeja .

Här har jag blandat nudlarna med aubergine, paprika

och tomater samt kryddas med vitlök och chili .


HÄR ÄR RECEPTET :

ca 400 g äggnudlar

2 tsk gurkmeja 

1 aubergine i tärningar

1 röd och 1 gul paprika i strimlor

2 vitlöksklyftor i tunna skivor

1/2 - 1 röd chili

2 msk olja

1 burk, ca 500 g , hela tomater

3 msk kapris 

1 tsk salt , malen svartpeppar

ca 3 dl basilikablad 

TILLBEHÖR :

riven ost, gärna västerbottenost 

 

SÅ HÄR GÖR DU :

1)  KOKA nudlarna enligt beskrivningen , 

helst med gurkmeja i spadet .

Förbered  grönsakerna .

Dela chilin, ta bort kärnorna och finhacka den .

2)  HETTA  upp olja i en wok eller stor stekpanna.

Lägg i grönsakerna och woka eller stek i 2 - 3 min.

De ska inte bli genomkokta utan ha sin knaprighet

kvar .

3)  HÄLL på tomaterna med  spad .

Koka upp och tillsätt kapris .

Dela stora basilikablad och blanda ner dem med

avrunna nudlar .  Låt bli genomvarmt .

4 )  STRÖ över riven ost och servera .


LYCKA TILL !