lördag 30 juli 2022

MIN GODA SOMMARSALLAD , 4 - 6 PORT . (buffe')

 


                               HEJSAN  !


SMAKRIK MIX SOM GÖR SIG PERFEKT PÅ BUFFE'N .

BLANDA GÄRNA OLIKA SORTERS BLAD  .


HÄR ÄR RECEPTET :

400 g grön sparris

80 g rucolasallad 

70 g machesallad

1 dl osaltade cashewnötter

VINÄGRETT :

4 msk olivolja

2 msk balsamvinäger

2 hårdkokta ägg 

4 hackade soltorkade tomater

2 msk finhackad gräslök

salt å peppar


SÅ HÄR GÖR DU ,

1)  SKÄR bort den nedersta delen av sparrisen .

Koka sparrisen i lättsaltat vatten några minuter .

Häll av vattnet .   

Blanda sparrisen med salladen och nötterna.

2)  VINÄGRETT  :  BLANDA olja och vinäger .

Skala och finhacka äggen och blanda med tomat 

och gräslök .

Salta och peppra .

Häll vinägretten över salladen strax före servering .


mm...himla gott , allt tillsammans !

LYCKA TILL !

 


VIT CHOKLAD - PARFAIT MED JORDGUBBAR , 4 - 6 PORT . (efterrätt) .

 


                                           HEJSAN  !


TA FRAM UR FRYSEN EN STUND FÖRE SERVERING ,

OCH GARNERA MED ETT LASS JORDGUBBAR !

GOTT MED KROSSAD DAIM .   mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :

5 dl vispgrädde

4 äggulor

3/4 dl strösocker

200 g vit choklad 

1 liter jordgubbar

1 krossad DUBBEL - DAJM 


SÅ HÄR GÖR DU ,

1)  VISPA grädden tjock i en bunke och ställ i kylen .

Vispa äggulor och socker vitt och pösigt .

2)  HACKA och smält  den vita  chokladen över  vattenbad .

Vänd först ner den vita chokladen och sedan grädden 

 i  äggsmeten .   Rör så lite som möjligt .

3)  RENSA och tärna hälften av jordgubbarna smått .

Vänd ner dem i glasskrämen tillsammans med daim-krosset .

4)   HÄLL krämen i en form t ex  15 x 25 cm och frys in 

minst 6 timmar .

5)  TINA  en stund före servering  och dekorera med ett

berg av färska jordgubbar .


LYCKA TILL !




MINA GODA BRYTBRÖD MED SOLIGA TOMATER , 10 BITAR . (frukost/lunch/buffe') .

 


                                     HEJSAN  !


DETTA är ett smakrikt bröd i tjusig butterkaka - modell .

VARSÅGODA  !


HÄR ÄR RECEPTET :

DEG :

25 g smör/margarin

2 1/2 dl mjölk

25 g jäst

1 tsk salt

6 - 7 dl vetemjöl

FYLLNING :
1/2 dl tomatpure'

10 bitar soltorkade tomater

i bitar 

1 dl hackad basilika

2 dl riven västerbottenost 

UGN :  225 GRADER :


SÅ HÄR GÖR DU ,

1) DEG :  SMÄLT smöret i en kastrull, tillsätt

mjölken och värm till 37 grader .

2)  SMULA  jästen i en degbunke, tillsätt degspadet 

och lös jästen .   TILLSÄTT salt, socker och mjöl

och arbeta ihop till en deg .

Låt jäsa ca 35 minuter under bakduk .

3)  FYLLNING :

TA upp degen på mjölat bakbord .

Kavla ut den till en rektangel, ca 30 x 40 cm .

Bred på tomatpure' , strö över tomat och basilika .

Strö över osten och rulla ihop från långsidan som

en rulltårta .

4)  SKÄR  rullen i 10 bitar ,  lägg 2 av dem i mitten 

på en smord springform och resten runtomkring .

Låt jäsa 30 minuter under bakduk .

5)  SÄNK värmen till 200 grader och grädda brödet

till fin färg ca 30 minuter .


LYCKA TILL !

fredag 29 juli 2022

MIN LÄCKRA CHEESECAKE, 10 - 12 BITAR .

 


                                   HEJSAN !


EN  CHEESECAKE  räcker till många .

Den är dessutom  jättegod  att servera

på  sommarfesten, - eller när det passar Dig .


TOPPA  kakan med de bär eller frukt 

som DU själv tycker bäst om .


HÄR ÄR RECEPTET :

175 g smör eller margarin

1/2 dl farinsocker

2 1/2 dl havregryn

2 1/2 dl vetemjöl


FYLLNING 1 :

400 g PHILADELPHIA - ost 

1 dl socker - strö

rivet skal av 1 lime

1 kryddmått salt

1 msk potatismjöl

1 tsk vaniljsocker

3 ägg 


FYLLNING 2 :

3 dl gräddfil

2 msk socker - strö

1 tsk vaniljsocker

ca 5 dl färska hallon

UGN 175  Grader 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMÄLT matfettet i en kastrull .

Tillsätt farinsocker, mjöl och havregryn .

Arbeta samman allt till en deg .

Tryck ut degen i en form med löstagbar kant 

ca 24 cm i diameter .  STÄLL formen åt sidan .


2)  RÖR samman PHILADELPHIA - osten med 

rivet limeskal, socker, salt, potatismjöl  och 

vaniljsocker till en krämig massa .

Tillsätt äggen ett och ett, under fortsatt omrörning .

Rör allt till en jämn smet .

Häll fyllningen i formen ,  - GRÄDDA mitt i ugnen 

i 35 - 40  minuter .


3)  RÖR samman samman gräddfilen med socker och 

vaniljsocker .

Ta ut kakan och och bred blandningen över .

STÄNG AV UGNEN  och ställ tillbaka kakan i 6 - 8 min.

i eftervärmen .


4)  LÅT kakan kallna .

Ansa bären / frukten  och fördela dem över hela kakan .

Förvara den kallt tills den ska serveras .

Vänta med att lägga på bären / frukten 

Tills DU ska servera  kakan .


Så himla fin att titta på  och ännu godare att smaka  !

LYCKA TILL ! 






                                 

torsdag 28 juli 2022

DOPP -- i -- KOPP, 4 PORT. (entrerätt )

 


                             HEJSAN !


Detta är en klassiker för potatisälskare .


HÄR ÄR RECEPTET :

KOKA små potatisar med dill .

Lägg en stor klick smör och klippt dill 

i kaffekoppar, - en för varje gäst .

Häll lite av potatisvattnet i kopparna så 

att smöret smälter .

Krydda efter smak och doppa potatisen i 

smöret .

ÄT OCH NJUT !


LYCKA TILL !


FÄRSKPOTATIS PÅ RUCOLA - BÄDD , 4 PORT, (lunch/middag, buffe') .

 


                                   HEJSAN !


EN HÄRLIG OCH LITE ANNORLUNDA POTATISSALLAD .

ÄT DEN TILL KÖTT OCH FISK ELLER SOM ENSAMRÄTT .

(så här blev det till slut) !

HÄR ÄR RECEPTET :
ca 800 g färskpotatis

1 rödlök

1 kruka rucolasallad

1 bunt rädisor


DILLVINÄGRETT :

2 msk olja

1 msk vinäger

2 msk vatten

1 tsk fransk senap

2 msk finklippt dill

1 kryddmått salt

1/2 kryddmått vitpeppar


SÅ HÄR GÖR DU :
1) KOKA potatisen, skala och skiva den .

Skala och skiva löken tunt och skölj salladen .

2) LÄGG rucolasalladen på ett större fat eller 

på 4 tallrikar .

Lägg potatisskivor och lökskivor ovanpå.

3) SKAKA samman dillvinägretten av alla 

ingredienserna .  Häll den över salladen .

4) GARNERA  med skivade rädisor  - som 

en ring runt på tallriken ,

om Du använder ett stort fat 

SERVERA salladen med ett gott bröd + 

något att dricka .


SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !




onsdag 27 juli 2022

MUMSBITAR , 4 PORT. .(middag eller entre'rätt)

 


                          HEJSAN !

Läckert  av  färskpotatis  !

När DU ätit Dig mätt på den nykokta primören 

med en klick smör/margarin till så prova någon

av de här delikata smårätterna med färskpotatis.


HÄR ÄR RECEPTET :

12 - 16 små färskpotatisar

vatten + salt

FYLLNING :
100 g rökt lax

1 - 2 msk riven pepparrot

100 g Philadelphia-ost

1 msk hackad dill

1 dl creme fraiche

gärna lätt

1 lime

salt

vitpeppar


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  FINHACKA  laxen och dillen .

Riv pepparroten och pressa limen .

2)  BLANDA fyllningen av alla ingredienserna 

smaka av med lite salt och peppar.

3)  BORSTA de små potatisarna ytterst väl 

och koka dem i lättsaltat vatten tills de är mjuka,

inte längre .

4)  SKÄR av en liten bit i botten på potatisen

så att den står stadigt .

Skär också av en liten topp .

Gräv ur potatisarna lite och fördela röran på dem.

De är goda både ljumma och kalla serverade som 

entre'rätt  .


SÅ himla gott , mm..!

LYCKA TILL !