lördag 1 oktober 2022

MORMOR Elin - Marias , MJUKA PEPPARKAKA . - UTAN ÄGG .

 


                    HEJSAN  !


Nu har jag " dykt "  in i min mammas gamla kokbok 

som hon har ärft från sin mamma - min mormor  !

En del recept är lite omgjorda för att passa "vår tid" .

När det gäller mått - hur mycket mjöl,socker...

Denna mjuka pepparkaka är utan ägg  och så ska det vara !


HÄR ÄR RECEPTET :  En kaka .

3 dl vetemjöl

1 1/2 dl strösocker

1 tsk kanel

1 tsk malda nejlikor 

1 tsk malen ingefära

1 tsk bikarbonat

100 g smör/margarin

1 dl grädde ( vispgrädde)

1 dl mjölk

1/2 dl sirap

2 msk lingonsylt

smör + ströbröd till formen 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 175 grader .

2)  SMÖRJ och bröa en avlång eller rund form ,

ca 1 1/2  liter .

3)   BLANDA alla torra ingredienser i en bunke.

Smält smöret .  RÖR  ner smöret och resten av 

ingredienserna . SKA INTE VISPAS ,  endast röras om 

så att allt blandas väl .  

Häll smeten i formen .

4)  GRÄDDA i nedre delen av ugnen 40 - 45 minuter .


LYCKA TILL !






BOHUSLÄNSK FISKPUDDING , 6 PORT , (lunch/middag ) . mm...!

 


                          HEJSAN  !


Min mamma härstammar från  MÅLLÖSUND  i Bohuslän 

och där lagade min mormor denna fiskpudding .

Vi lagar den då och då, maken och jag , mm..!  så himla god !

VARSÅGODA  Ni  också !


HÄR ÄR RECEPTET :

2 dl rundkornigt ris 

7 - 8 dl mjölk

800 g vit fiskfile'  t ex  sej,

4 ägg 

1/2 muskotnöt

1 tsk aromat krydda

salt å peppar 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 175 grader .

Koka riset i mjölken enligt anvisning på förpackningen .

Koka upp saltat vatten , lägg ner fisken .

Skumma av .  Sjud i 5 minuter eller tills fisken är klar .

2)  BLANDA  gröten med fisken .

Rör ner äggen .  Fin riv muskoten .

Krydda med aromat krydda , salt å peppar .

Bre ut smeten i en smord ugnssäker form .

3)  STÄLL in i nedre delen av ugnen i ca 1 timma

eller tills puddingen fått en fin gyllenbrun färg .


SERVERA med kokt potatis, smält smör

och fin riven pepparrot . +  några söta små tomater .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


fredag 30 september 2022

MORGONDAGENS MIDDAG,, KYCKLING I FORM , 4 PORT, LUNCH/MIDDAG .

 


                       HEJSAN  !


Den här rätten var populär när  grabbarna bodde hemma .

Perfekt till middag en vanlig vardag ! 

Tomaterna kan DU byta ut mot röd eller gul paprika.

SERVERA gärna med blomkålsris och en god sallad .


HÄR ÄR RECEPTET :

600 g kycklingfile'er

smör att steka i

eller margarin

salt å peppar

2 dl vispgrädde

2 msk tomatpure'

3 msk Ajvar  Relish

1 tsk oregano

8 körsbärs -  eller plommontomater

2 dl riven ost


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT  ugnen på 200 grader .

2)  BRYN  kycklingfile'erna i smör och  krydda med salt å peppar.

Smöra en ugnssäker form och lägg i kycklingfile'erna .

Blanda vispgrädde, tomatpure', Ajvar Relish och oregano .

3)  SKIVA tomaterna .  Häll gräddblandningen över kycklingen ,

lägg på tomater och strö över osten .

4)  GRATINERA i mitten av ugnen i ca 35 minuter, tills

kycklingen är genomstekt .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !



torsdag 29 september 2022

OMELETT MED KRÄFTSTUVNING , 4 PORT, (lunch/middag) , mm... !

 


                              HEJSAN !

Nu har jag nog "snöat in" på omeletter , men de är ju så goda

och lätta att göra ,  Så bara denna också  ! 


Jag brukar använda två stekpannor då jag annars har svårt 

att få stora omeletter att bli fina !!

Och ska jag vara ärlig  så blir omeletterna inte  så fina ändå ,

- men smaken sitter där .!


HÄR ÄR RECEPTET :

STUVNING :

6 färska champinjoner

1 silver lök

1 msk smör/margarin

2 dl vispgrädde

salt och peppar

1/2 tsk riven muskot

2 dl kräftstjärtar

1/2 dl hackad dill


OMELETT :

9 ägg

1/2 dl vispgrädde

salt och peppar

smör att steka i


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  BÖRJA med stuvningen :   SKIVA champinjonerna och fräs i smör .

2 )  RIV silverlöken och fräs en kort stund i smör utan att det tar färg.

Häll i grädde och låt koka ihop på medelhög värme i 5 - 8 minuter .

Krydda med salt , peppar och muskot .

3) DELA  kräftstjärtarna .  HÄLL gräddstuvningen överchampinjonerna

och tillsätt sedan kräftstjärtar och dill .

Ta av från värmen då kräftstjärtarna lätt blir sega .

4)  DAGS för omeletten :  RÖR ihop ägg och grädde.  Salta å peppra .

5)  SMÄLT smör i en stekpanna och rör ner äggstanningen .

Stek på låg värme så att undersidan inte bränns .

När omeletten är nästan klar lägger DU upp fyllningen på halva omeletten.

Vänd över den andra halvan och stjälp upp på en tallrik .


DU kan också ta Din egen favoritfyllning .


LYCKA TILL !

Tack  !

MORGONDAGENS (LUNCH/ middag) PIZZAOMELETT , 2 port ,

 


                          HEJSAN !


DETTA är en rätt som går fort att göra 

och som kan avnjutas både kall och varm .

- Å, DET BLIR PIZZA IDAG ,  kunde kommentaren vara 

när de båda kom från skolan !

Varsågoda !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 klick smör/margarin

4 ägg

2 msk grädde

1 skivad tomat 

1/2 skivad rödlök

150 g strimlad skinka

200 g skivad mozzarella

oregano

salt, peppar


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 200 grader .

2)  VÄRM en ugnssäker stekpanna på medelhög värme 

och bryn en klick smör .

3)  VISPA äggen lätt och rör i grädde .  Salta och peppra .

Häll i äggsmeten i den varma pannan och lägg över tomaten,

löken, skinkan och sist mozzarellan .

4)  LÅT blandningen stå på plattan tills det börjar bubbla lätt

i kanterna .  Ta då stekpannan från plattan och ställ den  i 

mitten av ugnen .

5)  GRÄDDA i ca 15 minuter tills  stanningen  har stelnat

och ytan fått fin färg .

Toppa med färsk eller torkad oregano .

SERVERA med en god sallad .

SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !

onsdag 28 september 2022

OST - OCH GRÖNSAKSPAJ , 4 PORT . (lunch) .

 


                     HEJSAN  !

Den här pajen kan DU göra lite när som helst ,

en sak har jag märkt,  att när barnen var små ,

så var det roligare att äta ,  när det serverades paj .                                        

  även om det var  samma grönsaker som vi åt .

Bara enkla vardagsgrönsaker  .


HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl mjöl

125 g smör 

2 - 3 msk kallt  vatten 

FYLLNING :
1 gul lök

2 röda paprikor

1 squash

2 vitlöksklyftor 

3 msk hackad färsk basilika 

eller 2 tsk torkad

2 dl riven västerbottenost

ÄGGSTANNING :

3 ägg

2 1/2 dl matlagningsgrädde

salt, peppar, muskot


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  FINFÖRDELA  smöret i mjölet .

Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop degen .

Låt den vila kallt i ca 30 minuter.

2)  TRYCK ut degen i en pajform och nagga

bottnen .  Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i

225 grader varm ugn i 15 - 18 min .

3)  KÄRNA ur och tärna paprikorna .

Ansa och tärna squashen. Skala och tärna löken .

4)  FRÄS  löken mjuk och glansig i lite smör .

Tillsätt paprikor, squash och pressad vitlök .

Låt allt fräsa samman några minuter .

Rör ner basilikan .

5)  STRÖ  västerbottenost över det förgräddade

pajskalet  och fördela grönsaksröran ovanpå .

Riv fetaosten grovt och fördela den överst .

6)  VISPA  samman ägg och grädde.

Tillsätt salt, peppar och lite muskotnöt .

Häll äggstanningen över pajen .

7)  GRÄDDA i nedre delen av ugnen i 175 grader,

ca 40 - 45 minuter  eller tills pajen har fin färg

och äggstanningen har stelnat .

Bjud gärna en sallad till .

SMAKLIG MÅLTID ,

LYCKA TILL !

ALLAS , FAVORITGRYTA, 4 PORT, (lunch/middag) .

 

        

                            HEJSAN  !


DEN HÄR GRYTAN ÄR ENKEL OCH SMAKRIK 

OCH SNABB ATT GÖRA  .

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

400 - 500 g falukorv

2 skivade gula lökar

4 tomater - normalstora

1 1/2 dl matlagningsgrädde

2 msk riven pepparrot

2 msk finklippt dill

2 msk senap

1/2 tsk salt


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  DOPPA  tomaterna och korven i kokande 

vatten och dra av skinnet .

Skär dem och korven i skivor .

2)  VARVA  korv- och tomat- och lökskivor

i en gryta .

Blanda grädde, pepparrot, dill, senap och salt.

Häll detta över grytan .

3)  SJUD  under lock ca 10 minuter.

KOKT potatis och kokt broccoli är godast till .

SMAKLIG MÅLTID !


LYCKA TILL !