lördag 10 december 2022

LUTFISK MED SENAPSSÅS , 4 PORT .

 


                                   HEJSAN  !


GILLAR NI  lutfisk med senapssås ?

mm...!

Trots att jag har ätit Lutfisk varje år till jul ,

så ser jag alltid fram emot det , så himla gott .


HÄR ÄR RECEPTET :

2 kg Lutfisk 

1 msk salt

2 msk smör / margarin

2 msk vetemjöl

5 dl mjölk

2 msk fransk senap

1/2  msk brun farin 

1 tsk salt

1 kryddmått  peppar


SÅ HÄR GÖR DU :

1) LÄGG lutfisk i vatten enligt förpackningens anvisning .

Lägg lutfisken i en mikrosäker form .

Täck formen .

Tillaga i mikrovågsugn , full effekt(max 800 W) ,

ca 10 minuter .

Vrid formen och tillaga på halv effekt ytterligare ca 10 min.

Strö över salt och låt stå ca 5 min för värmeutjämning .

2) SMÄLT  matfettet i en kastrull .

Tillsätt vetemjöl och späd med mjölk.

Låt koka ca 5 minuter under omrörning .

Smaksätt såsen med fransk senap, brun farin, salt å peppar.

3) SERVERA såsen till lutfisken .

Kokt potatis och kokt brysselkål passar bra till .

4)  HAR Du inte tillgång till mikrovågsugn , kan lutfisken 

tillagas i en långpanna i 225 grader i ca 45 minuter

övertäckt med aluminiumfolie .


GOD JUL och LYCKA TILL !

               

tisdag 6 december 2022

JULGRANS - BULLE 24 - 25 BULLAR VARSÅGODA !

  


                      HEJSAN !


Detta är en bulle som ser ut som en julgran !

Som jag gjort i flera år, när barnen var små .

Nu är de vuxna, men vill ändå att julgranen 

ska vara på LUCIA  och JULENS Kaffebord .


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst

200 g smör

5 dl mjölk

0,5 g  saffran = 2 kuvert,          

*(vill Du inte ha saffran kan Du ta 1-11/2 tsk kardemumma eller både och )

*( då får Du den gula färgen men inte saffran-smaken) .

2 dl strösocker 

1/2 tsk salt

ca 1 1/2 liter vetemjöl 

DEKORATION :
uppvispat ägg + pärlsocker 


SÅ HÄR GÖR DU :

1) SMULA  jästen i en degbunke .

Smält smöret, häll i mjölken och låt blandningen bli fingervarm 37 grader .

Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst .

2)  TILLSÄTT  stött saffran , socker, salt och ägg .

Blanda i nästan allt mjölet och arbeta degen smidig .

Jäs den 30 minuter .

3) ARBETA  degen på mjölat bakbord .

4) UTBAKNING TILL JULTRÄD :

LÄGG små  runda  bullar  som  en  triangel  med  2  bullar som skaft - stammen .

BÖRJA med  1 bulle ,2 bullar, 3 bullar...tills Du har 7 bullar längst ner..

och stammen / skaftet .

5)  JÄS, pensla, strö med pärlsocker och grädda.

GRÄDDA  :  TRÄD : i 200 GRADER   20 - 25 MINUTER .

LÅT TRÄDET SVALNA PÅ PLÅTEN .


INNAN DU serverar trädet ,  sätt små födelsedagsljus i varje bulle 

och TÄND LJUSEN !

STÄLL TRÄDET på bordet och  INGEN får ta en bulle när ljusen är  tända !  

Se till att någon VUXEN blåser ut ljusen , - DE BRINNER FORT !


GOD - JUL   TILL ER ALLA  !

LYCKA TILL !





1) MANDELMUSSLOR , ( ca 60 ST) . FARMORS BAKBOK .

 


                              HEJSAN !


VÄLJ  dina favoriter bland  6 olika sorters kakor .


HÄR ÄR RECEPTET:

250 g smör eller margarin

1 1/2 dl strösocker

1 rågad dl mandel 

ca 6 1/2 dl vetemjöl


SÅ HÄR GÖR DU :

SKÅLLA , skala och mal mandeln .

RÖR  smör och strösocker,  tillsätt 

mandel och mjöl 

DEGEN ska inte vara kladdig  men 

lätt att trycka ut tunt i formar . 

I början  bör formarna vara smorda ,

ovala veckade  formar .

GRÄDDA  i  200 - 225 grader  6 - 8 minuter .


GOD JUL och LYCKA TILL !

2 , UPPÅKRAKAKOR , ( st 60 st) . FARMORS BAKBOK .

 


                         HEJSAN !

Dessa kakor gjorde Farmor till Julen  varje år,

och jag fick vara med och pensla kakorna  med ägg ,                                                                                    

farmor kavlade degen 2 mm  tjock ,

 tog ut kakor med runt mått ,               

 och vek dem nästan på mitten ,

sen doppade farmor kakorna i pärlsocker  och mandel .                          


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g smör/margarin

1 dl strösocker

1 1/2 dl potatismjöl  (100 g)

4 dl vetemjöl (200 g )

GARNERING :

uppvispat ägg, 

skållad hackad mandel

pärlsocker


SÅ HÄR GÖR DU :

1) RÖR  smör eller margarin och strösocker poröst

och blanda ner mjölet .

2)  ARBETA  ihop degen och låt den ligga kallt en 

stund ca 15 - 20 min.

3)  KAVLA  degen 2 mm tjock .

Ta ut kakor med runt mått .

4)  VIK försiktigt ihop dem nästan på mitten 

Pensla med uppvispat ägg .

5) DOPPA  dem i pärlsocker och mandel och 

grädda i 225 grader ca 5 minuter .


GOD JUL - LYCKA TILL !

SAFFRANS KLADDKAKA , 11- 12 bitar .

 


                              HEJSAN !


KLADDKAKA ,

smaksatt  med  saffran  sätter  guldkant  på  julen .

mm...!

HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör

1/2 g   Saffran  (1 paket )

3 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

3 ägg 

2 dl vetemjöl

1 - 2 kryddmått kardemumma

kärnor , stötta 


GARNERING :

florsocker,

lingon , frysta 


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SÄTT ugnen på 180 grader .

Smält smöret i en kastrull .

Tillsätt saffran och rör om .

2)  TILLSÄTT resten av ingredienserna

förutan kardemumman och blanda ihop

allt till en slät smet .

3)  HÄLL smeten i en smord och bröad 

form, ca 23 cm i diameter .

Strö över kardemumman .

4)  GRÄDDA kakan mitt i ugnen i 

23 - 25 minuter .

Låt kakan svalna i formen .

5)  PUDRA  florsocker över kakan innan

servering och garnera den med frysta lingon .


GOD - JUL ,  och  LYCKA TILL !


Kladdkaka är aldrig fel, speciellt 

inte med saffranssmak !



måndag 5 december 2022

SAFTIGA LUSSEBULLAR , ca 35 ST .

 


                         HEJSAN !


LUSSEBULLAR  är roligt för barnen att baka 

särskilt när de kan forma degen som de vill .

Ingen jul utan klassiska lussebullar med russin .


HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst

100 g smör

5 dl mjölk

250 g kvarg

1 g saffran  (2 paket)

1 1/2 dl strösocker

1/2 tsk salt

1/2 tsk kardemumma

ca 17 dl special vetemjöl

GARNERING:

1 ägg + ca 70 g russin


SÅ HÄR GÖR DU:

1)  SMULA ner jästen i en bunke .

Smält smöret , tillsätt mjölken och värm det 

till fingervarmt.

Häll det över jästen och rör om tills jästen har lösts upp .

2)  TILLSÄTT kvarg, saffran, strösocker, salt och nästan 

allt vetemjöl .  Arbeta degen smidig  .

Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter .

3)  TA upp degen på mjölat bakbord .

Dela den i 35 bitar och baka ut bitarna till lussebullar .

Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt 

dem jäsa i 20 minuter .

4)  PENSLA  dem med ägg och garnera med russin .

Sätt ugnen på  225 grader .

5)  GRÄDDA  lussekatterna mitt i ugnen i 5 -8 minuter.

låt dem svalna på galler .


GOD JUL och LYCKA TILL !



VUXNA , SKURNA PEPPARKAKOR . 140 ST (till lucia å, julen ) .

  


                              HEJSAN !

Nu ska vi baka skurna pepparkakor , som de vuxna brukar gillar  !

Visst är de jättegoda och knapriga och går fortare att göra när de är skurna .

Då börjar Vi ... 

HÄR ÄR RECEPTET :

250 g smör / margarin

1 1/2 dl strösocker

1 1/2 dl ljus sirap

1 msk kryddnejlika

1 msk ingefära

2 msk kanel

1/2 msk bikarbonat

utrörd i 2 msk vatten

8 dl vetemjöl


SÅ HÄR GÖR DU :

SMÄLT smör eller margarin,  rör ner socker 

och sirap och låt blandningen svalna .

TILLSÄTT  kryddor ,  bikarbonat  och  mjöl .

FORMA  degen till 5 - 6  rullar ca 5 cm i diameter .

VIRA in dem i folie och låt rullarna ligga i kyl till

nästa dag .

SKÄR sen degen så tunt som möjligt med vass kniv

och grädda kakorna i 225 grader cirka 5 minuter .


LYCKA TILL och  GOD JUL !