fredag 13 januari 2023

ISTERBAND MED PERSILJEPOTATIS , 4 port .( lunch /lunchlåda) .




                  HEJSAN !

DET här är ju riktigt gott !

Förr om åren åt vi detta lite då och då .
En riktig klassiker  vill jag säga !

VARSÅGODA  !

HÄR ÄR RECEPTET :

750 g potatis 
1/2 tsk salt
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1 tsk salt
2 kryddmått  mald vitpeppar
2 msk hackad persilja
4 isterband
1 msk smör /margarin
TILLBEHÖR :
inlagda rödbetor
gurka , persilja

SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SKALA  potatisen och skär den i skivor .
Koka den mjuk i ca 5 minuter i saltat vatten .

2)  VISPA  ihop mjöl och mjölk i en kastrull.
Koka upp under omrörning .
Sjud stuvningen i ca 5 minuter.
Rör ner potatis och smaka av med salt och 
peppar .  Strö över persilja .

3)  STEK isterbanden på medelstark / svag 
värme i smör i en stekpanna , ca 10 minuter .

4)  SERVERA korven med stuvad potatis ,
inlagda  rödbetor och skivad gurka + klippt
eller hackad persilja .

SMAKLIG  MÅLTID  och LYCKA TILL !




MITT SOLROSBRÖD , 1 ST ,

 


                            HEJSAN  !

En sån smak på detta bröd ... mm !


FRUKT OCH GRÖNT PÅ MACKAN 

Variera det vanliga pålägget på brödet 

med gröna olika blad , rivna morötter 

eller färskost med 1/2 skivat päron .


HÄR ÄR RECEPTET :

1 paket jäst ,  50 g

5 dl ljummet vatten , 37 grader

2 tsk salt

1 dl rostade solrosfrön - (finns färdigrostade i påse )

12 - 13 dl  Vetemjöl Special 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMULA jästen i degbunken och rör ut den 

med lite av vattnet .

Tillsätt resten av vattnet, salt, solrosfrön, samt 

vetemjölet lite i sänder .

Arbeta degen kraftigt med degkrokarna - degen 

blir något lösare än annan bröddeg .

2)  JÄS  degen övertäckt i ca 30 minuter .

Arbeta degen på nytt med degkrokarna i bunken

och häll upp  degen på bakpappersklädd  plåt .

Strö mjöl på degen och forma till ett runt bröd.

3)  LÅT  jäsa i 20 - 25 minuter på plåten .

GRÄDDA i nedre delen av ugnen i 225 grader 

20 - 25  minuter .

Låt brödet kallna på galler .


LYCKA TILL !




torsdag 12 januari 2023

MIN GODA , ÄPPLE - OCH OST - FALUKORV , 4 PERS. ( middag / lunchlåda )

 


                      HEJSAN 


Denna  rätt gjorde  vi  ofta  förr  när  barnen  bodde  hemma .

Uppskattad  av oss  alla  och  även  som  bjudmat  .

Speciellt  uppskattad  av  maken !

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

4 - 6 portioner potatismos

1 äggula 

500 g falukorv

1 msk smör /margarin

3- 4 äpplen

125 g lagrad ost 

2 msk senap 

GARNERING :

persilja


SÅ HÄR GÖR DU :

1) GÖR  potatismoset och  tillsätt  en  äggula .

Smöra  en  ugnsform .   Sätt ugnen på 225 grader .

2) DRA  skinnet  av  korven .

Skär korven i skivor  men  inte  helt  igenom .

Lägg  korven  i  formen .

3)  DELA  kärna ur  och  klyfta  äpplena .

Skär 2/3  av  osten i skivor.

Riv  resten av  osten .

4)  BRED  senap  på  korvskivorna  och  stick  ner

äpple  och  ostskivor . 

Spritsa  eller  klicka  moset  runt  korven .

5)  GRATINERA  i  nedre  delen  av ugnen , ca 15  min .

Strö  över  osten  och  gratinera i  ytterligare 10 min.

GARNERA  med  persilja .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !



onsdag 11 januari 2023

KYCKLINGFILE' MED GRÖN SÅS . 4 PORT . ( middag / lunchlåda)

 


                   HEJSAN  !


TREVLIG  kycklingrätt  med  sås  

som  har  fått  färg  och  smak  av 

spenat,  sparris  och  persilja .

mm..! - säger alla som bjuds !   

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g kycklingfile'

salt, peppar

1 msk smör / margarin

SÅS :

2 dl hönsbuljong

100 g bladspenat 

200 g grön sparris

1 dl bladpersilja

2 dl mini  - kräm fraiche

DEKORATION :

sparrisknoppar,

10 rädisor 

SERVERING :

kokt  potatis


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  KRYDDA  kycklingen  med salt och peppar .

Hetta upp matfettet i en stekpanna  och bryn fileerna .

Stek sakta tills de är genomstekta , ca 15 min.

2)  KOKA  upp  buljong .

Grovhacka  spenaten  och  rör  ner  den i buljongen .

Skär sparrisstjälkarna  i 1 cm långa bitar och lägg

ner i buljongen .  Spara knopparna .

Låt sjuda under lock 10 minuter .

3)  MIXA  buljongen med spenat, sparris och persilja

i en matberedare .

Häll tillbaka  såsen i  grytan och tillsätt mini -fraiche  .

Låt såsen bli genomvarm .

4)  Skär fileerna i skivor  .

Lägg upp på fat  och dekorera med  sparrisknoppar

och  rädisor i bitar .


HOPPAS ATT DET SMAKAR !

LYCKA TILL !



lördag 7 januari 2023

MIN GODA VANILJBUTTERKAKA , 10 bitar .

 


                      HEJSAN  !


DETTA är en härlig vetekaka med god vaniljfyllning 

och mandelspån på  toppen .

Väldigt populär !  Den ska alltid finnas med på 

kaffebordet .


HÄR ÄR RECEPTET :

100 g smör/margarin

1 1/2 dl mjölk

25 g jäst för söta degar

2 krm salt

1/2 dl strösocker

6 - 7 dl vetemjöl

FYLLNING :
2 dl kokt kall vaniljkräm

25 g kallt smör

2 msk strösocker

50 g flagad mandel

UGN :  225 grader .

SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMÄLT smöret i en kastrull, tillsätt mjölken 

och värm degspadet till  37 grader .

Smula sönder jästen i en bunke eller i en matberedare.

Tillsätt  degvätskan och rör ut jästen .

2)  TILLSÄTT  salt, socker och nästan allt mjöl.

Arbeta degen smidig och blank .

Låt den jäsa övertäckt  30 minuter .

3)  FYLLNING :
TA UPP  degen på mjölat bakbord och arbeta den lätt.

Kavla ut degen till en rektangel ,  ca  30 x 25 cm .

Bred  på  vaniljkrämen  och  rulla  samman  från långsidan .

Skär längden i 4 cm tjocka skivor ,  ställ den på högkant 

i en rund kakform ,  24 cm i diameter .

Låt kakan jäsa under duk ca 20 minuter .

4)  HYVLA  över  kylskåpskallt smör , strö över socker

och mandel .

GRÄDDA i nedre delen av ugnen  ca  30 minuter .


LYCKA TILL !


FESTLIGT RÄK - RIS , 4 PORT .SUPE ' .



                   HEJSAN !


Den här rätten är godast att servera

varm eller ljummen,  så börja med 

att koka riset .


HÄR ÄR RECEPTET :
150 g färska champinjoner

1 gul lök

1 vitlöksklyfta 

1 röd paprika

1 morot

150 g rotselleri

750 g räkor  med skal 

eller 300 g skalade

2 tsk flytande smör/margarin

1 msk färskriven ingefära

100 g haricots verts

4 portioner ris 

salt och peppar


SÅ HÄR GÖR DU :

1) ANSA  och skiva champinjonerna tunt .

Skala och finhacka lök och vitlök .

Ansa , skölj och strimla paprikan .

Skala och riv moroten grovt .

Skölj och strimla sellerin .

Skala räkorna .

2)  HETTA upp margarinet i en stekpanna 

och fräs svampen .

Tillsätt lök, vitlök, ingefära, paprika , morot 

och selleri .

Låt puttra några minuter .

3)  FÖRVÄLL bönorna några minuter i lättsaltat 

vatten .  LÅT dem rinna av .

Blanda alla ingredienser .

Smaka av med salt och peppar .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

fredag 6 januari 2023

MINA , FRUKOSTBULLAR MED FRÖN , ca 10 ST .

 

HEJSAN  !


LÅT DEGEN KALL - JÄSA , I KYLEN ÖVER NATTEN -

SEN ÄR DET BARA ATT BAKA UT OCH GRÄDDA 
BULLARNA  DAGEN DÄRPÅ !

Förr om åren när jag arbetade skift på SUS  så satte jag

 degen på kvällen och ställde in degbunken i kylskåpet 

över natten ,  bakade ut dem nästa förmiddag innan                             

jag åkte till arbetet , till  kl  14 00 .

Färdigt och klart tills  barnen slutade skolan  ,

alltid något gott att äta när de kom hem !


HÄR ÄR RECEPTET :
25 g jäst

3 dl kallt vatten 

1 tsk salt

1 msk olja 

1/2 dl 4-korns kross 

eller vetekross

2 dl grahamsmjöl

5 - 6 dl vetemjöl special

PENSLING

1 uppvispat ägg 

1/2 dl linfrö

1/2 dl pumpakärnor

UGN  225 grader.


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SMULA ner jästen i en bunke .

Häll i lite av det kalla vattnet och 

rör tills jästen löst sig .

Tillsätt resten av vattnet, salt och olja.

Tillsätt de torra ingredienserna och 

arbeta degen någon minut för hand .

2)  TÄCK  bunken med plastfolie och

ställ bunken i kylskåp över natten 

(10 -12 timmar). 

3)  TA ut degen ur kylskåpet och forma 

till bullar på mjölat bakbord .

Lägg bullarna på en plåt med bakpapper

och låt vila i rumsvärme medan ugnen värms.

4)  PENSLA med ägg , strö över linfrö och

pumpakärnor .

GRÄDDA 10 -12 minuter .

ALL LYCKA TILL ! 

mm...! så goda !