fredag 13 januari 2023
ISTERBAND MED PERSILJEPOTATIS , 4 port .( lunch /lunchlåda) .
MITT SOLROSBRÖD , 1 ST ,
HEJSAN !
En sån smak på detta bröd ... mm !
FRUKT OCH GRÖNT PÅ MACKAN
Variera det vanliga pålägget på brödet
med gröna olika blad , rivna morötter
eller färskost med 1/2 skivat päron .
HÄR ÄR RECEPTET :
1 paket jäst , 50 g
5 dl ljummet vatten , 37 grader
2 tsk salt
1 dl rostade solrosfrön - (finns färdigrostade i påse )
12 - 13 dl Vetemjöl Special
SÅ HÄR GÖR DU :
1) SMULA jästen i degbunken och rör ut den
med lite av vattnet .
Tillsätt resten av vattnet, salt, solrosfrön, samt
vetemjölet lite i sänder .
Arbeta degen kraftigt med degkrokarna - degen
blir något lösare än annan bröddeg .
2) JÄS degen övertäckt i ca 30 minuter .
Arbeta degen på nytt med degkrokarna i bunken
och häll upp degen på bakpappersklädd plåt .
Strö mjöl på degen och forma till ett runt bröd.
3) LÅT jäsa i 20 - 25 minuter på plåten .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen i 225 grader
20 - 25 minuter .
Låt brödet kallna på galler .
LYCKA TILL !
torsdag 12 januari 2023
MIN GODA , ÄPPLE - OCH OST - FALUKORV , 4 PERS. ( middag / lunchlåda )
HEJSAN
Denna rätt gjorde vi ofta förr när barnen bodde hemma .
Uppskattad av oss alla och även som bjudmat .
Speciellt uppskattad av maken !
VARSÅGODA !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 - 6 portioner potatismos
1 äggula
500 g falukorv
1 msk smör /margarin
3- 4 äpplen
125 g lagrad ost
2 msk senap
GARNERING :
persilja
SÅ HÄR GÖR DU :
1) GÖR potatismoset och tillsätt en äggula .
Smöra en ugnsform . Sätt ugnen på 225 grader .
2) DRA skinnet av korven .
Skär korven i skivor men inte helt igenom .
Lägg korven i formen .
3) DELA kärna ur och klyfta äpplena .
Skär 2/3 av osten i skivor.
Riv resten av osten .
4) BRED senap på korvskivorna och stick ner
äpple och ostskivor .
Spritsa eller klicka moset runt korven .
5) GRATINERA i nedre delen av ugnen , ca 15 min .
Strö över osten och gratinera i ytterligare 10 min.
GARNERA med persilja .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
onsdag 11 januari 2023
KYCKLINGFILE' MED GRÖN SÅS . 4 PORT . ( middag / lunchlåda)
HEJSAN !
TREVLIG kycklingrätt med sås
som har fått färg och smak av
spenat, sparris och persilja .
mm..! - säger alla som bjuds !
VARSÅGODA !
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g kycklingfile'
salt, peppar
1 msk smör / margarin
SÅS :
2 dl hönsbuljong
100 g bladspenat
200 g grön sparris
1 dl bladpersilja
2 dl mini - kräm fraiche
DEKORATION :
sparrisknoppar,
10 rädisor
SERVERING :
kokt potatis
SÅ HÄR GÖR DU :
1) KRYDDA kycklingen med salt och peppar .
Hetta upp matfettet i en stekpanna och bryn fileerna .
Stek sakta tills de är genomstekta , ca 15 min.
2) KOKA upp buljong .
Grovhacka spenaten och rör ner den i buljongen .
Skär sparrisstjälkarna i 1 cm långa bitar och lägg
ner i buljongen . Spara knopparna .
Låt sjuda under lock 10 minuter .
3) MIXA buljongen med spenat, sparris och persilja
i en matberedare .
Häll tillbaka såsen i grytan och tillsätt mini -fraiche .
Låt såsen bli genomvarm .
4) Skär fileerna i skivor .
Lägg upp på fat och dekorera med sparrisknoppar
och rädisor i bitar .
HOPPAS ATT DET SMAKAR !
LYCKA TILL !
lördag 7 januari 2023
MIN GODA VANILJBUTTERKAKA , 10 bitar .
HEJSAN !
DETTA är en härlig vetekaka med god vaniljfyllning
och mandelspån på toppen .
Väldigt populär ! Den ska alltid finnas med på
kaffebordet .
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin
1 1/2 dl mjölk
25 g jäst för söta degar
2 krm salt
1/2 dl strösocker
6 - 7 dl vetemjöl
FYLLNING :
2 dl kokt kall vaniljkräm
25 g kallt smör
2 msk strösocker
50 g flagad mandel
UGN : 225 grader .
SÅ HÄR GÖR DU :
1) SMÄLT smöret i en kastrull, tillsätt mjölken
och värm degspadet till 37 grader .
Smula sönder jästen i en bunke eller i en matberedare.
Tillsätt degvätskan och rör ut jästen .
2) TILLSÄTT salt, socker och nästan allt mjöl.
Arbeta degen smidig och blank .
Låt den jäsa övertäckt 30 minuter .
3) FYLLNING :
TA UPP degen på mjölat bakbord och arbeta den lätt.
Kavla ut degen till en rektangel , ca 30 x 25 cm .
Bred på vaniljkrämen och rulla samman från långsidan .
Skär längden i 4 cm tjocka skivor , ställ den på högkant
i en rund kakform , 24 cm i diameter .
Låt kakan jäsa under duk ca 20 minuter .
4) HYVLA över kylskåpskallt smör , strö över socker
och mandel .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen ca 30 minuter .
LYCKA TILL !
FESTLIGT RÄK - RIS , 4 PORT .SUPE ' .
HEJSAN !
Den här rätten är godast att servera
varm eller ljummen, så börja med
att koka riset .
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g färska champinjoner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
1 morot
150 g rotselleri
750 g räkor med skal
eller 300 g skalade
2 tsk flytande smör/margarin
1 msk färskriven ingefära
100 g haricots verts
4 portioner ris
salt och peppar
SÅ HÄR GÖR DU :
1) ANSA och skiva champinjonerna tunt .
Skala och finhacka lök och vitlök .
Ansa , skölj och strimla paprikan .
Skala och riv moroten grovt .
Skölj och strimla sellerin .
Skala räkorna .
2) HETTA upp margarinet i en stekpanna
och fräs svampen .
Tillsätt lök, vitlök, ingefära, paprika , morot
och selleri .
Låt puttra några minuter .
3) FÖRVÄLL bönorna några minuter i lättsaltat
vatten . LÅT dem rinna av .
Blanda alla ingredienser .
Smaka av med salt och peppar .
SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !
fredag 6 januari 2023
MINA , FRUKOSTBULLAR MED FRÖN , ca 10 ST .
HEJSAN !
LÅT DEGEN KALL - JÄSA , I KYLEN ÖVER NATTEN -
SEN ÄR DET BARA ATT BAKA UT OCH GRÄDDA
BULLARNA DAGEN DÄRPÅ !
Förr om åren när jag arbetade skift på SUS så satte jag
degen på kvällen och ställde in degbunken i kylskåpet
över natten , bakade ut dem nästa förmiddag innan
jag åkte till arbetet , till kl 14 00 .
Färdigt och klart tills barnen slutade skolan ,
alltid något gott att äta när de kom hem !
HÄR ÄR RECEPTET :
25 g jäst
3 dl kallt vatten
1 tsk salt
1 msk olja
1/2 dl 4-korns kross
eller vetekross
2 dl grahamsmjöl
5 - 6 dl vetemjöl special
PENSLING
1 uppvispat ägg
1/2 dl linfrö
1/2 dl pumpakärnor
UGN 225 grader.
SÅ HÄR GÖR DU :
1) SMULA ner jästen i en bunke .
Häll i lite av det kalla vattnet och
rör tills jästen löst sig .
Tillsätt resten av vattnet, salt och olja.
Tillsätt de torra ingredienserna och
arbeta degen någon minut för hand .
2) TÄCK bunken med plastfolie och
ställ bunken i kylskåp över natten
(10 -12 timmar).
3) TA ut degen ur kylskåpet och forma
till bullar på mjölat bakbord .
Lägg bullarna på en plåt med bakpapper
och låt vila i rumsvärme medan ugnen värms.
4) PENSLA med ägg , strö över linfrö och
pumpakärnor .
GRÄDDA 10 -12 minuter .
ALL LYCKA TILL !
mm...! så goda !