lördag 7 januari 2023

MIN GODA VANILJBUTTERKAKA , 10 bitar .

 


                      HEJSAN  !


DETTA är en härlig vetekaka med god vaniljfyllning 

och mandelspån på  toppen .

Väldigt populär !  Den ska alltid finnas med på 

kaffebordet .


HÄR ÄR RECEPTET :

100 g smör/margarin

1 1/2 dl mjölk

25 g jäst för söta degar

2 krm salt

1/2 dl strösocker

6 - 7 dl vetemjöl

FYLLNING :
2 dl kokt kall vaniljkräm

25 g kallt smör

2 msk strösocker

50 g flagad mandel

UGN :  225 grader .

SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMÄLT smöret i en kastrull, tillsätt mjölken 

och värm degspadet till  37 grader .

Smula sönder jästen i en bunke eller i en matberedare.

Tillsätt  degvätskan och rör ut jästen .

2)  TILLSÄTT  salt, socker och nästan allt mjöl.

Arbeta degen smidig och blank .

Låt den jäsa övertäckt  30 minuter .

3)  FYLLNING :
TA UPP  degen på mjölat bakbord och arbeta den lätt.

Kavla ut degen till en rektangel ,  ca  30 x 25 cm .

Bred  på  vaniljkrämen  och  rulla  samman  från långsidan .

Skär längden i 4 cm tjocka skivor ,  ställ den på högkant 

i en rund kakform ,  24 cm i diameter .

Låt kakan jäsa under duk ca 20 minuter .

4)  HYVLA  över  kylskåpskallt smör , strö över socker

och mandel .

GRÄDDA i nedre delen av ugnen  ca  30 minuter .


LYCKA TILL !


Inga kommentarer: