HEJSAN !
DETTA är en härlig vetekaka med god vaniljfyllning
och mandelspån på toppen .
Väldigt populär ! Den ska alltid finnas med på
kaffebordet .
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin
1 1/2 dl mjölk
25 g jäst för söta degar
2 krm salt
1/2 dl strösocker
6 - 7 dl vetemjöl
FYLLNING :
2 dl kokt kall vaniljkräm
25 g kallt smör
2 msk strösocker
50 g flagad mandel
UGN : 225 grader .
SÅ HÄR GÖR DU :
1) SMÄLT smöret i en kastrull, tillsätt mjölken
och värm degspadet till 37 grader .
Smula sönder jästen i en bunke eller i en matberedare.
Tillsätt degvätskan och rör ut jästen .
2) TILLSÄTT salt, socker och nästan allt mjöl.
Arbeta degen smidig och blank .
Låt den jäsa övertäckt 30 minuter .
3) FYLLNING :
TA UPP degen på mjölat bakbord och arbeta den lätt.
Kavla ut degen till en rektangel , ca 30 x 25 cm .
Bred på vaniljkrämen och rulla samman från långsidan .
Skär längden i 4 cm tjocka skivor , ställ den på högkant
i en rund kakform , 24 cm i diameter .
Låt kakan jäsa under duk ca 20 minuter .
4) HYVLA över kylskåpskallt smör , strö över socker
och mandel .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen ca 30 minuter .
LYCKA TILL !
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar