fredag 3 februari 2023

MARINERAD UGNSFISK , 2 PORT . (med 1 klyfta honungsmelon - efterrätt)

 


                     HEJSAN  !


En gång i tiden , 1990 , fick jag för mig att jag skulle gå ner i vikt .

Fisk var ju bra att äta tänkte jag  !

Sagt och gjort ,  så här blev  rätten  !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 tsk kinesisk soja 

1 dl vatten 

2 tsk pressad citronsaft  eller

torr sherry 

1/2  vitlöksklyfta 

1/2 kryddmått riven / mald ingefära

150 g rödspätta -file 

1 kryddmått salt


SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA soja, vatten och sherry /

citronsaft  till en marinad .

SKALA och krossa vitlöken .

Blanda ner den och ingefäran i marinaden .

LÄGG  fisken i en liten ugnssäker form .

Häll på marinaden .

TÄCK över formen och låt den stå i 

kylskåpet  1/2 - 1 timme .

Vänd fisken en gång under tiden .

SÄTT ugnen på 225 grader .

Salta fisken .

Täck formen med aluminiumfolie  och 

koka fisken i ugnen 12 - 15 minuter.


SERVERA  med 100 g haricots verts,

1 1/2 dl kokt ris och en grönsallad 

gärna med 2 tsk dressing .


+Efterrätt 


SMAKLIG MÅLTID  !





MAUDS BÄSTA FISK . 2 PORT .

    


                        HEJSAN  !


mm....!


HÄR ÄR RECEPTET :
250 - 300 g spättafile'er  djupfrysta 

100 g purjolök

60 g okokt ris 

1 1/2 dl vatten

curry, peppar, salt

citron, persilja

citronklyftor


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SKÄR fisken i bitar .

2)  STRIMLA  purjon fint .

3)  BLANDA purjo, ris, vatten 

och  kryddor i en kastrull .

4)  LÄGG fisken ovanpå .

Sätt på ett lock och sjud ca 20 - 25 min.

5)  STRÖ över rikligt med persilja vid 

serveringen .

6)  GARNERA med citronklyftor .


SMAKLIG MÅLTID !

GRÖNSAKSSOPPA MED KOKT KYCKLING , 4 PORT . (middag )

 


                   HEJSAN  !


Detta är en krämig och mild soppa med  fin smak av både rotfrukter och persilja .

Mild , tänkte jag,  först när jag blev bjuden hos en god vän , 

- jag vet att du gillar soppor med  sting i Maud, men tycker att du ska 

smaka på denna soppa , sa min goda vän .

mm...riktigt  god !

HÄR ÄR RECEPTET :

600 g kyckling -file'

2 gula lökar 

1 liter vatten

1 1/2  hönsbuljongtärning

saft av 1 citron 

4 stjälkar persilja 

1 purjolök

2 morötter

40 g  rotselleri

2 msk smör eller margarin

2 msk vetemjöl

4 dl mjölk 3 %

1/2 dl finklippt persilja


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  ANSA  kycklingfile'erna .

Skala och klyfta löken .

Koka upp vattnet med buljongtärning 

och citronsaft .

Lägg i kyckling, lök och persiljestjälkar .

Låt koka under lock på svag värme ca 30 min.

2)  TA UPP kycklingen och skär dem i skivor .

Skölj ,  ansa och strimla purjolöken .

Skala morot och selleri .  Strimla fint .

3)  SMÄLT  matfettet i en kastrull och fräs upp 

grönsakerna .

Strö över mjöl,  späd med mjölk och 6 dl av -

silad buljong .  Låt  koka  5 - 10  minuter .

Lägg ner  kycklingköttet och låt soppan få 

ett uppkok . 

Strö  över  persilja .

SMAKLIG MÅLTID ,   LYCKA TILL !



onsdag 1 februari 2023

TAGLIATELLE MED LAXSÅS , 4 PORT .

 


               HEJSAN  !


RIKTIGT  festlig  lunch  som  egentligen 

passar  lika  fint  till  som  middagsmål  när

man  vill  unna  sig  något  extra  gott  !

Ett tag  åt jag denna lunch lite då och då ,

för att det var så  mm..himla gott !

VARSÅGODA NI OCKSÅ !


HÄR ÄR RECEPTET :

4 port tagliatelle 

2 dl minifraiche  5%

200 g  kallrökt  lax  i  skivor

1/2  dl  finhackad  dill

1  ask  smörgåskrasse 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  KOKA pastan  enligt anvisning  på  förpackningen .

2)  KOKA  upp  fraichen  i  en  kastrull .

 3)   STRIMLA  laxen  och  tillsätt  den .  Rör  i  dill.

Lägg  upp  pastan  på  tallrik med  en  klick  av såsen .

Klipp över  rikligt  med  krassa + småtomater .


SMAKLIG MÅLTID ,  LYCKA TILL !


tisdag 31 januari 2023

BÖNSOPPA & ÖRTKESELLA , 2 PORT. (lunch / lunchlåda)

 


                          HEJSAN  !


Det  här  gillar  jag !

Vad tycker DU ?


HÄR ÄR RECEPTET :

Mumsig soppa med läckert 

krämig örtkesella på toppen .

1 burk  röda  eller  vita  bönor,  400 g

1  rödlök

1 morot 

2 potatisar 

1/2  purjolök

2 tsk flytande smör/margarin

4 dl hackad färsk timjan 

och persilja

salt , och peppar

ÖRTKESELLA :

1 dl kesella  1%

1/2 dl hackad färsk timjan

och persilja

salt och peppar 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SKÖLJ bönorna och låt dem rinna av .

Skala lök,  morot  och  potatis, skölj purjolöken .

Skär allt i skivor .

2)  HETTA  upp matfettet i en kastrull och fräs 

grönsakerna .

Späd med buljong  och  låt koka ca 10 minuter .

3)  KÄRNA  ur, skölj och hacka paprikan  .

Blanda ner den och bönorna i soppan .

Låt den koka upp igen  och smaksätt med timjan 

4)  BLANDA till örtkesellan .


SMAKLIG MÅLTID !

FARMORS , GAMMALDAGS LINGONPÄRON , 5 - 6 PERSONER .

 

 

                         HEJSAN  !


Det luktade så gott i köket,  när  farmor gjorde denna efterrätt ,     

 att  få äta efter förrätten ,  mm...väldigt gott ! - med vispgrädde  

och mandelflarn på .


HÄR ÄR RECEPTET :

1 kg  små fasta päron 

LAG :

1 liter lingon 

4 dl vatten 

5 dl strösocker

1 kanelstång


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SPARA  några lingon till garnering .

Koka  vatten  och  lingon  10 - 12 minuter 

till  saft .

Sila  och  koka  upp  saften  med  socker 

och  kanel  i  en  rymlig  kastrull .

Dra  bort  från  plattan .

2)  SKALA  päronen,  skär  bort  blomfnaset,

men låt gärna  stjälken  vara  kvar .

Sjud päronen långsamt i saften tills  de  mjuknat .

Det tar uppåt 30 minuter .

Låt dem kallna i lingonsaften .

Päronen håller sig  flera dagar i kylen .


LYCKA TILL !



FISKGRATÄNG MED PARMESANOST OCH RÄKOR , 6 - 8 PORTIONER . (middag / bjudning / lunchlåda)

 


                      HEJSAN  !


FRESTANDE  FINA  FISKAR !

Det  här  är  en  praktisk  och  god  "allt i ett " rätt 

med  alla  ingredienser  i  samma  form .

Perfekt  när  man  själv  vill  umgås  med  gästerna .

Gott  att  servera  en  fräsch  grön  sallad  till !


HÄR ÄR RECEPTET :
6 - 8 pers.

10 potatisar

1 äggula

2 dl mjölk

4 msk smör / margarin

salt, peppar

800 g  torskfile'

300 - 400 g  färska eller frysta räkor

2 msk smör

4 dl matlagningsgrädde

1/2 dl vitt vin

2 fiskbuljongtärningar 

200 g parmesanost

1 knippa dill 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  KOKA  potatisen mjuk och mosa ihop den

med  äggula , mjölk  och  smör .

Smaka  av  med  salt  och  peppar .

Klicka  ut  moset  runt  om  kanterna  på  en 

smörad  ugnsfast form .

Lägg torsk - fileerna i mitten .

Lägg på  de skalade räkorna och spara några till 

servering .

2)  SMÄLT  lite smör i en kastrull ,  pudra över 

mjölet och vispa runt .

Tillsätt grädde och låt det tjockna .

Häll i vinet / vatten och smula ner buljongtärningarna.

Riv osten grovt och blanda ner hälften i grädden .

Vispa tills osten smält och smaka av så att såsen 

har tillräcklig sälta .

3)  SÄTT ugnen på 220 grader .

Lägg lite dill över fisken och räkorna och häll över

ostsåsen .

Avsluta med att strö över den resterande osten .

Tillaga mitt i ugnen  i  20 - 25  minuter .

Lägg  på  några  dillvippor och några räkor 

vid serveringen .


TIPS !    AV fisk kan man verkligen få till en riktig festmåltid .

En skvätt vin,  riven pepparrot eller en klick rom lyfter rätterna

till oanade smakhöjder .  Men  även till vardags blir fisken 

något alldeles extra med lite vitlök, smakrik ost eller flytande 

honung .

TACK !


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !