torsdag 30 mars 2023

ENKEL MIDDAG , FÄRSBIFFAR MED RIVEN RÖDBETA och PASTA . 4 PORT,

 

                      HEJSAN  !


IDAG BLIR DET ENKEL MIDDAG !

Kan vara käckt när DU kommer hem

från arbetet .


HÄR ÄR RECEPTET :

SKALA och riv  1 rödbeta  och 1 gul lök ,

blanda samman med 400 g färs.

KRYDDA  med salt, peppar och (1 msk kapris .)

STEK biffarna i lite smör . KOKA pastan .

SERVERA  med  hackad tomat och gurka + blad.


SMAKLIG MÅLTID !


BLOMKÅLSSOPPA MED SKINKA , 1 PORTION .(är NI fler än en person -dubbla ! )

 


                         HEJSAN !


IDAG ÄR DET SOPPA -DAG !  

Varje torsdag äter vi någon form

av soppa .

( detta är en lättgjord soppa som tål att transporteras i termos

eller värmas om DU brukar ta med lunch till jobbet )

HÄR ÄR RECEPTET :

150 g  blomkålsbuketter 

1/2 liten skivad gul lök

2 1/2 dl vatten

1 tsk bordsmargarin eller smör

1 tsk vetemjöl

1/2 grönsaksbuljongtärning

30 g strimlad kokt eller rökt skinka

hackad persilja 


SÅ HÄR GÖR DU :

LÄGG blomkål och lök i en kastrull .

TILLSÄTT vattnet och låt grönsaker

koka på svag värme under lock tills 

de känns mjuka, 8 - 10 minuter.

FINFÖRDELA grönsakerna i mat -

beredare eller genom att vispa kraftigt

med t ex elvisp .

OM matberedare används, tillsätt smör/

margarin , mjöl och buljongtärning

samtidigt som grönsakerna finfördelas.

SMÄLT annars smör/margarinet i en 

kastrull och rör ner mjölet .

SPÄD med grönsakspure'n och tillsätt

buljongtärningen .

LÅT soppan koka på svag värme 3-5 min.

RÖR ner strimlad skinka och strö över 

persiljan strax innan soppan ska serveras

SERVERA med ett gott bröd .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


HÅKANS , RUNDA HÅLKAKOR - BRÖD , BOHUS - KAKOR 8 ST .

 

           

                     HEJSAN  !


Det här är brödkakor med  runt  hål i mitten ,

så himla goda !


HÄR ÄR RECEPTET :

75 g jäst

100 g smör / margarin

7 1/2 dl mjölk

1/2 dl mörk sirap

1 ägg

1 msk salt

1 msk fin stött kummin

ca 1 050 g matbrödsmjöl

av  fyra sädesslag 

Till pensling :

varmt vatten .


SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA jästen ,  Smält smöret och häll på mjölken .

Värm till 37 grader (fingervarmt) .

Lös upp jästen i degspadet  .

RÖR ner sirap, ägg, salt och kummin.

Tillsätt mjölet och arbeta degen smidig .

Låt jäsa , ca 1 timme.

ARBETA degen väl på bakbordet .

Dela den i 8 delar  och kavla ut till runda kakor .

Lägg på plåtar , med bakplåtspapper .

Ta ut ett hål i mitten på varje kaka , med en "äpple pip"

Nagga  och låt jäsa , ca 30 minuter .

GRÄDDA i 250 grader , ca 10 minuter.

Pensla med varmt vatten .


LYCKA TILL !


tisdag 28 mars 2023

MORGONDAGENS FRUKOST , SMÖRGÅS MED GRÖNT & JUICE , 1 PORTION .

 


                        HEJSAN !


Ibland  finns det ingen lust att äta gröt eller flingor 

då får det bli en macka  och  svart kaffe ,


BRED 1 skiva fiberrikt bröd med lättmargarin .

LÄGG  på 2 skivor rökt skinka och 1 skivad tomat .

BRED  1 skiva  fiber knäckebröd  med leverpastej

och lägg på skivad gurka .

SERVERA med 1 glas apelsinjuice  + 1 kopp 

te eller kaffe .

(istället för skinka , kan DU ta ett kokt ägg)

HOPPAS DET SMAKAR 

måndag 27 mars 2023

MORGONDAGENS FRUKOST ; YOGHURT MED FLINGOR & FRUKT , 1 PORTION .

 


                          HEJSAN !

mm...!


SERVERA ,

1 1/2  fiberrika  frukostflingor med

2 dl  naturell  lättyoghurt  och

1 äpple - grovrivet

STRÖ  över 1 tsk malen kanel .

+ kaffe eller te .

HOPPAS DET SMAKAR !

Frukostflingor - gärna  RÅGKUDDAR .

MORGONDAGENS FRUKOST , GRÖT MED BÄR & MANDEL 1 PORTION .

 


                 HEJSAN !

KOKA  gröt  av : 

 1 dl  fiberhavregryn

2 dl vatten  + 1/2 dl  att späda med 

1/2  kryddmått salt

KOKA 3 min, späd med mer vatten om den blir för tjock .

RÖR om då och då .

SERVERA  med  2 dl mjölk

5 hackade sötmandlar

och 2 msk hallon eller blåbär .

+ kaffe eller te,

HOPPAS DET SMAKAR !

söndag 26 mars 2023

MIN, ÖRTKRYDDADE FLÄSKFILE' MED BASILIKAKRÄM, 4 PORT. (middag , lunchlåda) )

 


                              HEJSAN !

Med  ljuvlig  basilikakräm  och  fin bakpotatis

i skivor blir det här en riktig  bjud - rätt .

Dessutom  är  den  behändig att tillaga .

mm..!  


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g fläskfile'

2 msk flytande smör /margarin

1 dl hackade örter, t ex basilika, 

persilja, timjan

4 bakpotatisar

BASILIKAKRÄM :

1 dl basilikablad

1 dl matlagningsgrädde 15 %

100 g naturell färskost 15 %

1 msk olivolja

salt , peppar

SERVERING :

rucolasallad

UGN :  225 grader + 175 grader


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SKÄR  potatisarna i 1 cm tjocka skivor .

Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper  

och ringla över 1 msk smör/ margarin .

Baka mitt i ugnen i 225 grader ca 30 minuter.

2)  RULLA fläsk - filen i örtblandningen .

Hetta upp resten av smöret / margarinet i en

stekpanna och bryn filen runt om .

Lägg den i en ugnssäker form .

Sänk ugnsvärmen till 175 grader och låt 

file'n steka klart tillsammans med potatisen 

ca 15 minuter .

BASILIKAKRÄM :

MIXA basilika, grädde, färskost och olja till

en slät kräm .

Smaka av med salt och peppar .

SMAKLIG MÅLTID 

och LYCKA TILL !