onsdag 3 maj 2023

MOROTSGRATÄNG ; MIN JÄTTEGODA , 4 PORT .

 


                        HEJSAN !


OM  DU har morötter hemma , tycker jag att Du ska satsa

på denna goda gratäng

Så enkel att göra , det Du behöver göra är att skala potatis,

morötter och lök och riven ost på det och in i ugnen .


HÄR ÄR RECEPTET :

400 g morötter

300 g potatis

50 g gul lök

1/2 dl hackad persilja

200 g ost

1 1/2 - 2 tsk salt

2 kryddmått svartpeppar

1 1/4 dl mjölk 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT UGNEN PÅ  200 GRADER.

2)  SKALA morötter , potatis, och lök .

3)  FINHACKA löken,  riv morötter, potatis

den och ost på den grova sidan på rivjärnet .

Varva grönsaker och ost i en ugnssäker form ,

ett lager ost överst  .

4)  SALTA  och peppra mellan lagren .

Häll på mjölken .

Gratinera i ugnen tills blivit mjuka grönsakerna 

och ytan har fått fin färg , ca 40 min.

5)  SERVERA  med en grönsallad och eventuellt

25 g rökt skinka per person .

mm...himla gott !


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


tisdag 2 maj 2023

SNABB ÄPPELPAJ MED VANILJKESELLA , 4 PORT.

 

                              HEJSAN  !


DEN här äppelpajen är en av mina absoluta favoriter .

MED tanke på näringskvaliteten fungerar den lika bra

som mellanmål eller som dessert .


HÄR ÄR RECEPTET :

4 små äpplen

1 msk malen kanel

1 dl havregryn

1 dl hackade hasselnötter

2 msk kokosolja

1 msk flytande honung

2 dl kesella

1 tsk vaniljpulver


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER  .

Skala och tärna äpplena fint 

och lägg dem i en pajform .

2)  STRÖ över kanel .

Rör ihop havregryn, nötter, kokosolja

och honung till en smulig massa och 

fördela över äpplena .

GRÄDDA i ugn i 20 - 25 minuter, se till 

att nötterna inte bränns .

3)  SERVERA  med kesella smaksatt med

vaniljpulver .


LYCKA TILL !

mm! Smarrigt !

måndag 1 maj 2023

MIN , NÄSSELPAJ MED FULLKORN , TILL 6 PERSONER . (lunch /förrätt )

 

                        HEJSAN !


NÄSSLORNA  brukar ha hunnit titta fram .

MEN  inget är som vanligt,  så det blir nog 

en bit in i maj-månad  innan de tittar fram .

NÄSSLORNA är den perfekta klorofyll-och

vitaminstinna vårprimören för denna paj .

Ett underbart Vårtecken !


HÄR ÄR RECEPTET :
 

PAJSKAL :

1 dl grahamsmjöl

2 dl vetemjöl

125 g kallt smör /margarin

2 msk kallt vatten

1 tsk salt


FYLLNING :

Ca 2 liter färska nässlor

2 vitlöksklyftor

1 liten purjolök

200 g vällagrad prästost 

3 ägg

2 dl kräm fraiche

1 dl mjölk

salt å peppar 

Smör till fräsning .


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  BLANDA ihop mjöl och smör till en smulig massa

med händerna eller i en  matberedare .

Tillsätt vatten och salt och arbeta snabbt ihop till en deg .

Tryck ut degen i en form med löstagbara kanter, ca 24 cm 

i diameter .

Nagga med en gaffel och låt sedan vila i kylen eller frysen

i en halvtimme .

2)  SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER;

3)  GRÄDDA pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min, eller 

tills det fått färg .  Sänk ugnstemperaturen till 175 grader .

4)  SKÖLJ  Nässlorna noga .  Koka upp vatten i en kastrull

och förväll nässlorna ett par minuter .

Låt rinna av väl och hacka sedan grovt .

5)  SKALA och finhacka vitlöken och löken 

(om purjolök används, dela den längs med, skölj noga och fin-

strimla den sedan ). Fräs vitlöken och löken i smör i en stekpanna

tills de mjuknat men inte fått färg .

Rör ner nässlorna och fräs vidare tills all vätska avdunstat .

Smaka av med salt och peppar .

6)  RIV OSTEN .

7)  VISPA samman ägg , kräm fraiche och mjölk i en bunke .

Rör ner nässelfräset och hälften av osten .

Fördela fyllningen i pajskalet och strö över resten av osten .

8)  GRÄDDA pajen i mitten av ugnen ca 30 - 40 minuter eller tills

äggstanningen stannat och pajen fått fin färg .

mm...!

SMAKLIG MÅLTID ,  LYCKA  TILL !



               

GAMMALDAGS KAKSKORPOR , 60 - 70 ST .

 

                      HEJSAN  !

DESSA  kakskorpor gjorde min farmor särskilt till sommaren,

kakskorporna var käcka att ta med ut för fika , de smulade inte .

ETT mellanting av skorpor och kakor .

Lättbakade , hållbara och goda till kaffe , te eller saft .

Lite anis och salt ger en pikant smak .


HÄR ÄR RECEPTET :

150 g smör eller margarin

2 dl strösocker

100 g sötmandel eller nötkärnor

1 tsk stött anis 

1/2 tsk salt

7 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  RÖR matfett och socker poröst .   

Blanda ner äggen ett i sänder,  den 

malda mandeln eller nötter, anis och salt .

Tillsätt mjölet blandat med bakpulver och 

arbeta snabbt ihop till en deg .

2)  DELA degen i 6 delar, som rullas ut till 

fingertjocka längder och läggs på smord plåt .

Platta ut längderna lite och grädda i 175 -

200 grader  10 - 15 minuter .

3)  LÅT längderna svalna innan de skärs på

 snedden  i ca 2 cm breda kakor .

Sära dem något och låt kakorna torka i 

175 grader  5 - 10 minuter .

4)  KAKORNA förvaras på torr plats .  

CA 70 ST .


SÅ HIMLA GODA !

LYCKA TILL !



MORSANS SMÅFRANSKA, 24 ST.

 


                         HEJSAN !


DESSA småfranska  gjorde  morsan , lite då och då .

syrran å jag,  fick vara med att rulla små bullar .

Efter jäsningen i 30 minuter skulle de penslas med ägg 

och det bråkade vi om syrran å jag - så det var ägg både

här och där och lite på bullarna , och sen på med sesamfrön. .


HÄR ÄR RECEPTET :

100 g smält margarin / smör

1/ 2 liter mjölk

8 dl grahamsmjöl

ca 4 - 5 dl vetemjöl

50 g jäst

2 tsk salt

1 dl vetekli

1/2 dl solrosfrön

sesamfrön på bullarna


SÅ HÄR GÖR DU :
jäs bullarna i 30 min

baka ut ,  till runda småbullar och lägg på 

 smord plåt, eller bakpappersklädd plåt

pensla med margarin/smör å strö på sesamfrön.

GRÄDDA  i 250 grader ,  i 15 - 20 min.

Låt bullarna kallna under bakduk .


LYCKA TILL !

HÅKANS NALLEKAKA , för många barn . ...

 


                       HEJSAN  !


När sonen var 3 år , så sa han till mig ;

 " mamma jag vill också fika med  mina kompisar och mina nallar " !  

Javisst sa jag då får Du bjuda  Dina kompisar att de tar med sig

sina nallar .

De små gästerna kom med sina nallar och mamma !


HÄR ÄR RECEPTET :

2 ägg

3 dl strösocker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk mald kardemumma

2 tsk kanel / pepparkakskrydda

1 1/2 dl mjölk

100 g smör / margarin -smält


SÅ HÄR GÖR DU :

VISPA  ägg och socker vitt och pösigt .

Blanda samman mjölet med bakpulver 

och kanel /eller pepparkakskrydda och

rör ner det i äggsmeten .

Tillsätt mjölken och det smälta smöret /margarinet.

GRÄDDA i smord och mjölad form i 175 grader ca 30 min.


" Nallekakan,  lika mjuk och go i smaken som nalle själv" .

Håkan , sa varsågoda till kompisarna och alla nallar ,

 som också fick plats  vid bordet, med sked och liten tallrik till alla !

Vi mammor njöt av stunden, med 1 kopp kaffe och denna 

kaka .  Det blev mycket skratt och lek  !


SÅ VARSÅGODA  NI OCKSÅ !

LYCKA TILL !




fredag 28 april 2023

STEKT TORSK MED TOMAT- OCH AVOKADOSALLAD / VATTENMELON, (lunch / middag ) .

 

                       HEJSAN  !


Stekt Torsk är ju riktigt gott !

Det åt vi ofta hemma hos farmor .

Farmor var duktig på att laga just fisk .


VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :
600 g torskfile'

salt och vitpeppar

1 kruka krisp sallad

TOMAT- OCH AVOKADOSALLAD 

250 g cocktailtomater i olika färger

2 avokado  /  vattenmelon , 

eller vad Du gillar 

2 msk olivolja /rapsolja 

1 msk balsamvinäger

Lite svartpeppar

1/2 kruka färsk basilika

50 g pinjenötter

50 g parmesan 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  GÖR salladen först genom att dela tomaterna

och lägg i en skål .

Dela avokado och skär i mindre bitar,   gillar DU inte 

avokado ,  ta vattenmelon istället,  eller vad DU gillar .

Blanda tomat, avokado, olja, vinäger och lite 

svartpeppar .

Rosta pinjenötterna i en torr panna .

Blanda ner i salladen tillsammans med färska

basilikablad .

2)  HYVLA  parmesanosten och tillsätt i salladen .

Strö på salt och peppar på fisken .

3)  HETTA upp en stekpanna med smör och bryn 

fisk-file'erna  på bägge sidor ca 4 minuter .

SERVERA med salladen .  + något gott att dricka !


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !