måndag 1 maj 2023

MIN , NÄSSELPAJ MED FULLKORN , TILL 6 PERSONER . (lunch /förrätt )

 

                        HEJSAN !


NÄSSLORNA  brukar ha hunnit titta fram .

MEN  inget är som vanligt,  så det blir nog 

en bit in i maj-månad  innan de tittar fram .

NÄSSLORNA är den perfekta klorofyll-och

vitaminstinna vårprimören för denna paj .

Ett underbart Vårtecken !


HÄR ÄR RECEPTET :
 

PAJSKAL :

1 dl grahamsmjöl

2 dl vetemjöl

125 g kallt smör /margarin

2 msk kallt vatten

1 tsk salt


FYLLNING :

Ca 2 liter färska nässlor

2 vitlöksklyftor

1 liten purjolök

200 g vällagrad prästost 

3 ägg

2 dl kräm fraiche

1 dl mjölk

salt å peppar 

Smör till fräsning .


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  BLANDA ihop mjöl och smör till en smulig massa

med händerna eller i en  matberedare .

Tillsätt vatten och salt och arbeta snabbt ihop till en deg .

Tryck ut degen i en form med löstagbara kanter, ca 24 cm 

i diameter .

Nagga med en gaffel och låt sedan vila i kylen eller frysen

i en halvtimme .

2)  SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER;

3)  GRÄDDA pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min, eller 

tills det fått färg .  Sänk ugnstemperaturen till 175 grader .

4)  SKÖLJ  Nässlorna noga .  Koka upp vatten i en kastrull

och förväll nässlorna ett par minuter .

Låt rinna av väl och hacka sedan grovt .

5)  SKALA och finhacka vitlöken och löken 

(om purjolök används, dela den längs med, skölj noga och fin-

strimla den sedan ). Fräs vitlöken och löken i smör i en stekpanna

tills de mjuknat men inte fått färg .

Rör ner nässlorna och fräs vidare tills all vätska avdunstat .

Smaka av med salt och peppar .

6)  RIV OSTEN .

7)  VISPA samman ägg , kräm fraiche och mjölk i en bunke .

Rör ner nässelfräset och hälften av osten .

Fördela fyllningen i pajskalet och strö över resten av osten .

8)  GRÄDDA pajen i mitten av ugnen ca 30 - 40 minuter eller tills

äggstanningen stannat och pajen fått fin färg .

mm...!

SMAKLIG MÅLTID ,  LYCKA  TILL !



               

Inga kommentarer: