fredag 5 maj 2023

MIN , OST- PANERADE KYCKLING , (lunch/middag) 4 PORT.

 


                    HEJSAN  !


SÅ HIMLA GOD !  VI ÅT MED HJÄRTANS LUST !

BÅDE STORA OCH SMÅ .

HÄR ÄR RECEPTET :

4 skinn- och benfria kycklingbröst  a'125 g

1 - 1 1/2  tsk salt

1 kryddmått svartpeppar

1 1/4  dl lättyoghurt naturell

4 msk parmesanost 


SÅ HÄR GÖR DU :

1) SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER .

2) LÄGG kycklingbrösten i en ugnssäker form .

Salta och peppra .  Täck formen med aluminiumfolie .

3)  STEK kycklingen i ugnen ca 20 minuter .

Blanda yoghurt och 3 msk av osten. Ta folien av formen.

4) BRED  ost - blandningen på kycklingbrösten .

Strö över resten av osten .

5)  GRATINERA i ugnen tills kycklingköttet är genom-

stekt och ytan fått färg , ytterligare 10 - 15 minuter .

6)  SERVERA  med inlagd gurka och en grönsallad .


SMAKLIG MÅLTID 

LYCKA TILL !



torsdag 4 maj 2023

HUSMORS FISKGRYTA ; 2 PORT , (middag) .

 


                     HEJSAN ! 


EN riktigt god vän till mig lagade denna rätt 

och alla blev så imponerade att

det var både enkelt och jätte gott .

Grundreceptet är till 2 personer .


HÄR ÄR RECEPTET :

300 g tinad fiskfile' t ex  torsk 

eller annan vit fisk

100 g palsternacka

50 g purjolök

100 g fänkål

2 tsk smör/margarin

saften av 1/2 citron

1 tsk salladskrydda

rivet skal av 1/2 citron

1 msk var av ; dill och persilja

salt , peppar.


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  STRIMLA  grönsakerna fint och stek dem i matfett .

2)  LÄGG fiskfilee'rna i en gryta och salta.

3)  TÄCK   med  grönsaksröran och häll på någon msk 

vatten .

4) SÄTT på ett lock och sjud i 15 - 20 minuter .

Garnera med citronskal och det kryddgröna .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !




MIN GODA OSTGRATINERADE PASTA ; (lunch) . 4 PORT.

 

                        HEJSAN !


HÄR kommer en " lätt att göra rätt "  

som inte tar lång tid att göra .

Vi gillar den , riktigt bra till lunch !


HÄR ÄR RECEPTET :
200 g morötter

200 g broccoli

80 g okokt pasta

t ex snäckor 

vatten, salt 

OSTSÅS :

4 tsk smör / margarin

knappt 3 msk vetemjöl

5 dl mjölk

100 g riven ost med smak 

salt å peppar


SÅ HÄR GÖR DU :

1) SKALA och skiva morötterna . Koka dem 

knappt mjuka i lättsaltat vatten ca 5 min .

2) KOKA broccoli och pasta enligt respektive

förpackningsanvisningar .

3)  LÅT grönsaker och pasta rinna av väl   .

 Lägg allt i en ugnssäker form .

Sätt ugnen på 250 grader .

4)  SMÄLT  smöret/ margarinet i en kastrull .

Rör ner mjölet och späd med mjölken .

Låt såsen koka på svag värme 3 - 5 minuter .

Dra kastrullen från värmen och rör ner osten.

5)  SMAKSÄTT med salt och peppar .

6)  HÄLL såsen i formen och gratinera rätten 

i ugnen tills den är genomvarm och ytan fått

fin färg 8 - 10 minuter .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


onsdag 3 maj 2023

MOROTSGRATÄNG ; MIN JÄTTEGODA , 4 PORT .

 


                        HEJSAN !


OM  DU har morötter hemma , tycker jag att Du ska satsa

på denna goda gratäng

Så enkel att göra , det Du behöver göra är att skala potatis,

morötter och lök och riven ost på det och in i ugnen .


HÄR ÄR RECEPTET :

400 g morötter

300 g potatis

50 g gul lök

1/2 dl hackad persilja

200 g ost

1 1/2 - 2 tsk salt

2 kryddmått svartpeppar

1 1/4 dl mjölk 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT UGNEN PÅ  200 GRADER.

2)  SKALA morötter , potatis, och lök .

3)  FINHACKA löken,  riv morötter, potatis

den och ost på den grova sidan på rivjärnet .

Varva grönsaker och ost i en ugnssäker form ,

ett lager ost överst  .

4)  SALTA  och peppra mellan lagren .

Häll på mjölken .

Gratinera i ugnen tills blivit mjuka grönsakerna 

och ytan har fått fin färg , ca 40 min.

5)  SERVERA  med en grönsallad och eventuellt

25 g rökt skinka per person .

mm...himla gott !


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


tisdag 2 maj 2023

SNABB ÄPPELPAJ MED VANILJKESELLA , 4 PORT.

 

                              HEJSAN  !


DEN här äppelpajen är en av mina absoluta favoriter .

MED tanke på näringskvaliteten fungerar den lika bra

som mellanmål eller som dessert .


HÄR ÄR RECEPTET :

4 små äpplen

1 msk malen kanel

1 dl havregryn

1 dl hackade hasselnötter

2 msk kokosolja

1 msk flytande honung

2 dl kesella

1 tsk vaniljpulver


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER  .

Skala och tärna äpplena fint 

och lägg dem i en pajform .

2)  STRÖ över kanel .

Rör ihop havregryn, nötter, kokosolja

och honung till en smulig massa och 

fördela över äpplena .

GRÄDDA i ugn i 20 - 25 minuter, se till 

att nötterna inte bränns .

3)  SERVERA  med kesella smaksatt med

vaniljpulver .


LYCKA TILL !

mm! Smarrigt !

måndag 1 maj 2023

MIN , NÄSSELPAJ MED FULLKORN , TILL 6 PERSONER . (lunch /förrätt )

 

                        HEJSAN !


NÄSSLORNA  brukar ha hunnit titta fram .

MEN  inget är som vanligt,  så det blir nog 

en bit in i maj-månad  innan de tittar fram .

NÄSSLORNA är den perfekta klorofyll-och

vitaminstinna vårprimören för denna paj .

Ett underbart Vårtecken !


HÄR ÄR RECEPTET :
 

PAJSKAL :

1 dl grahamsmjöl

2 dl vetemjöl

125 g kallt smör /margarin

2 msk kallt vatten

1 tsk salt


FYLLNING :

Ca 2 liter färska nässlor

2 vitlöksklyftor

1 liten purjolök

200 g vällagrad prästost 

3 ägg

2 dl kräm fraiche

1 dl mjölk

salt å peppar 

Smör till fräsning .


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  BLANDA ihop mjöl och smör till en smulig massa

med händerna eller i en  matberedare .

Tillsätt vatten och salt och arbeta snabbt ihop till en deg .

Tryck ut degen i en form med löstagbara kanter, ca 24 cm 

i diameter .

Nagga med en gaffel och låt sedan vila i kylen eller frysen

i en halvtimme .

2)  SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER;

3)  GRÄDDA pajskalet i mitten av ugnen ca 10 min, eller 

tills det fått färg .  Sänk ugnstemperaturen till 175 grader .

4)  SKÖLJ  Nässlorna noga .  Koka upp vatten i en kastrull

och förväll nässlorna ett par minuter .

Låt rinna av väl och hacka sedan grovt .

5)  SKALA och finhacka vitlöken och löken 

(om purjolök används, dela den längs med, skölj noga och fin-

strimla den sedan ). Fräs vitlöken och löken i smör i en stekpanna

tills de mjuknat men inte fått färg .

Rör ner nässlorna och fräs vidare tills all vätska avdunstat .

Smaka av med salt och peppar .

6)  RIV OSTEN .

7)  VISPA samman ägg , kräm fraiche och mjölk i en bunke .

Rör ner nässelfräset och hälften av osten .

Fördela fyllningen i pajskalet och strö över resten av osten .

8)  GRÄDDA pajen i mitten av ugnen ca 30 - 40 minuter eller tills

äggstanningen stannat och pajen fått fin färg .

mm...!

SMAKLIG MÅLTID ,  LYCKA  TILL !



               

GAMMALDAGS KAKSKORPOR , 60 - 70 ST .

 

                      HEJSAN  !

DESSA  kakskorpor gjorde min farmor särskilt till sommaren,

kakskorporna var käcka att ta med ut för fika , de smulade inte .

ETT mellanting av skorpor och kakor .

Lättbakade , hållbara och goda till kaffe , te eller saft .

Lite anis och salt ger en pikant smak .


HÄR ÄR RECEPTET :

150 g smör eller margarin

2 dl strösocker

100 g sötmandel eller nötkärnor

1 tsk stött anis 

1/2 tsk salt

7 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  RÖR matfett och socker poröst .   

Blanda ner äggen ett i sänder,  den 

malda mandeln eller nötter, anis och salt .

Tillsätt mjölet blandat med bakpulver och 

arbeta snabbt ihop till en deg .

2)  DELA degen i 6 delar, som rullas ut till 

fingertjocka längder och läggs på smord plåt .

Platta ut längderna lite och grädda i 175 -

200 grader  10 - 15 minuter .

3)  LÅT längderna svalna innan de skärs på

 snedden  i ca 2 cm breda kakor .

Sära dem något och låt kakorna torka i 

175 grader  5 - 10 minuter .

4)  KAKORNA förvaras på torr plats .  

CA 70 ST .


SÅ HIMLA GODA !

LYCKA TILL !