fredag 1 september 2023

ANITA - KAKA .

          

                  HEJSAN  !


DETTA är en lätt och luftig och mycket god nötkaka .

Kakan är självskriven på alla kalas .

Det var min allra bästa vän som gjorde denna kaka

och  hon hette -ANITA , därav namnet .


HÄR ÄR RECEPTET :

3 dl hasselnötskärnor

1 msk vetemjöl

1 tsk bakpulver

3 ägg

1 1/2 dl strösocker

SÅ HÄR GÖR DU :

VÄRM kärnorna utbredda på plåt i ugnen ca 5 min i 200 grader .

Smaken blir så mycket finare , men passa noga, så de inte bränns .

Kärnorna ska bara bli lätt rostade och är färdiga när skalen börjar 

spricka .

Mal kärnorna och blanda med mjöl och bakpulver .

Vispa ägg och strösocker  riktigt pösigt .

Vänd försiktigt ner  nöt-mjöls - blandningen i äggsmeten och slå 

massan i en välsmord och bröad form .

GRÄDDA  i  175 grader  ca 40 minuter .

Låt kakan stabilisera sig 5 min , innan den stjälps upp .

Sikta lite florsocker över vid serveringen .


LYCKA TILL !

FRIDAS PEPPARKAKA .

 


                        HEJSAN !


Detta  är  en  gammaldags mjuk pepparkaka 

med  många  kryddor  och  lingonsylt -

precis  som  förr i tiden .

Den  håller  sig  saftig  och  är  heller  inte 

så  dyr .


HÄR ÄR RECEPTET :
1 ägg

2 dl strösocker

1 1/2  dl  filmjölk

1 tsk ingefära

1 tsk stött kardemumma

1/2 tsk malda  nejlikor

1  tsk  mald  kanel

3 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

50 g smält smör / margarin

1/2 - 1 dl lingonsylt


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  VISPA  ägg och strösocker poröst ,  tillsätt 

filen,  kryddor  och  mjölet blandat med bikarbonaten .

Rör sist ner det smälta smöret och lingonsylten .

2)  HÄLL smeten i smord och bröad rund form ,

rymd ca 1 liter, och grädda i 175 grader, i

ca 45 minuter  eller tills kakan känns torr .


LYCKA TILL !

onsdag 30 augusti 2023

MIN ÄLSKADE SOCKERKAKA , CA 14 BITAR .

 


                         HEJSAN  !


Farmor,  Mamma,  Mormor,  Mostrarna - Karin , och  Greta .

Alla gjorde SIN Sockerkaka ,  på SITT  vis .

Detta är MIN sockerkaka ,  på Mitt vis !


VANILJ ÄR EN KLASSISK SMAKSÄTTARE 

SOM GÖR KAKAN KALASGOD .

En mjuk , saftig kaka är alltid gott 

och uppskattat .

Smaksätt den med vanilj och räkna 

med en rykande åtgång .


HÄR ÄR RECEPTET  :

100 g smör/margarin

2  msk vaniljsocker

3 ägg

2 1/2 dl strösocker

2 tsk bakpulver

3 dl vetemjöl

1/2 dl mjölk

GARNERING 

2 tsk florsocker

1 kryddmått vaniljsocker


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT  ugnen på 175 grader .

2)  SMÄLT smöret och blanda 

ner vaniljsockret .

Låt blandningen svalna något  .

3)  VISPA ägg och socker pösigt

i en bunke .

Blanda ihop bakpulver och mjöl .

Tillsätt det , mjölk och smörblandningen .

Rör ihop allt till en slät smet .

4)  HÄLL smeten i en smord och bröad

sockerkaksform , ca 1 1/2 liter .

5)  GRÄDDA  kakan längst ner i ugnen 

i 35 - 40 minuter .

Låt den svalna i formen innan Du stjälper

upp den på ett fat .

6)  BLANDA florsocker och vaniljsocker

och pudra det över kakan innan servering .

( det går lättast genom en liten sil).

Nu är kakan extra god !


LYCKA TILL !




lördag 26 augusti 2023

ÄDELOST - GRATINERADE GRÖNSAKER , 4 PORT .

 

                         HEJSAN !


SÅ HIMLA GOTT !


HÄR ÄR RECEPTET :

500 g  blomkål

500 g  broccoli

300 g  morötter

150 g  sockerärter 

4 salladslökar

5 msk smör 

1 dl vetemjöl

7 dl standardmjölk

1 tsk salt

1 kryddmått svartpeppar

100 g  riven  ädelost 

2 dl riven  prästost,

gärna  vällagrad 

lite riven muskotnöt

GARNERING :

1 msk klippt krasse 

UGN  225  GRADER .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  ANSA  alla grönsaker .

Dela  blomkål och broccoli  i små buketter .

Dela  morötterna i  mindre  bitar .

2)  KOKA  blomkål, broccoli, samt  morötter

i lättsaltat vatten  i  några  minuter .

Häll  av  vattnet  och  låt grönsakerna ånga av .

3)  KOKA  sockerärter och skivad salladslök 

ca 1 minut i lättsaltat vatten .

Fördela  grönsakerna  i  en  smord  ugnsform .

4)  SMÄLT  smöret i en  kastrull och vispa ner

mjölet .

Tillsätt mjölken  lite  i  taget  under fortsatt 

vispning  och låt såsen koka samman i ett par min.

Salta och peppra .  Tillsätt ädelost , riven ost och 

en liten nypa muskot .  Rör  om .

5)  HÄLL såsen över grönsakerna i formen .

Gratinera i nedre delen av ugnen 10 - 15 minuter.

6)  STRÖ över krasse  vid  servering .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !





fredag 25 augusti 2023

MINA SAFTIGA MOROTSLIMPOR , 2 ST . FRUKOSTLIMPOR ,

 


                  HEJSAN  !


SKIVADE MOROTSLIMPOR 

RÄCKER TILL MÅNGA  FRUKOSTAR .

mm...!

MORÖTTERNA  

i degen  gör  limporna  extra  saftiga och goda .


HÄR ÄR RECEPTET :

25 g jäst

5 dl fingervarm,  mjölk

1 1/2 tsk salt

2 msk rapsolja

1/2 dl  ljus sirap

125  g  morötter,  fint rivna

2 dl  havregryn

1/2 dl  solroskärnor

6 dl  vetemjöl

5 - 6 dl rågsikt 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  BLANDA  ner jästen i en bunke .

Tillsätt mjölken och blanda tills jästen

lösts upp .

Tillsätt salt, rapsolja, sirap, morötter

och havregryn .  Blanda ordentligt .

2)  TILLSÄTT  vetemjöl och rågsikt 

lite i taget .

Blanda ihop allt till en smidig deg och

knåda den i några minuter .

Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

3)  KNÅDA  igenom degen på ett mjölat

bakbord .

Dela den i två delar och forma dem till limpor.

4)  LÄGG  bröden i limpformar ca 1 1/2 liter 

klädda med bakplåtspapper .

Strö över lite vetemjöl och  skär snitt i ytan 

med en vass kniv .

5)  LÅT bröden jäsa  under bakduk i ca 30 min.

Sätt ugnen på 250 grader .

6)  SÄTT in bröden längst ner i ugnen och sänk

samtidigt värmen till 200 grader .

Grädda limporna i ca 35 minuter .

Låt dem svalna i formarna .


LYCKA TILL !

POTATISGRATÄNG , 4 PORT .

    


                       HEJSAN  !


FINT BESÖK HÄROM  HELGEN  !

Då skulle jag göra en Potatisgratäng , mm... visst,

med önskemål  om inte för fet grädde i ? 

* matlagningsgrädde  15 % .

Då blev det såhär !


HÄR ÄR RECEPTET :

700 g potatis 

1 gul lök

1 - 2 vitlöksklyftor

* 2 1/2 dl  matlagningsgrädde 15 % 

salt,  peppar

SERVERING :

cocktailtomater

UGN  175 GRADER .


SÅ HÄR GÖR DU :

SKALA  och skiva  potatis och lök .

Varva  skivorna  i  en  smord  ugnssäker  form .

Pressa  ner  vitlök  i  grädden  och  smaka  av 

med  salt  och  peppar .

Häll  grädden  i  formen och  gratinera  mitt

i ugnen  tills  potatisen  är  genomstekt ,  ca 40 min.

Täck  mot  slutet  om  ytan  verkar  bli  för  mörk .

SERVERA  med gröna blad,  småtomater och gula vaxbönor .

+ något att dricka , ( för mig gäller i alla lägen ,vatten, vatten ,

bara vanligt vatten . )

Tack  .

SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !


Himla gott och lika krämig och underbar som 

den andra jag gör med fetare grädde !

 

i

2

TIPS !

 

TIPS !

GÖR PYTT PÅ ROTGRÖNSAKER !

Ett  alternativ till  pyttipanna  är  en  sund  rotsakspytt ,

på  t ex  rotselleri,  morötter,  kålrot,  rödlök,  paprika, 

äpple  och  purjolök  istället  för  potatis .

Stek  pytten  i  olivolja  eller  rapsolja  .

SERVERA  till  stekt  kött,  korv  eller fisk .

LYCKA TILL !

TACK !