onsdag 8 februari 2017

VEGETARISK MIDDAG, VARMRÄTT 4- 5 PERS.




               HEJSAN !

VARMRÄTT:
LASAGNE  MED  GRÖNSAKSFYLLNING....
mmm....

HÄR ÄR RECEPTET :
1 paket cocktailtomater,
ca 200 g lättförvällda sockerärter,
1-2 rödlökar,
100- 200 g champinjoner,
1-2 paprikor,
1 msk olivolja ,
1-2 dl grönsaksbuljong,
salt, peppar,
6 lasagne-plattor ca 120 g torr vikt,
1-2 dl KELDA Tomat -& pastasås.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ  tomaterna.
Lår sockerärterna rinna av väl.
Skala och skiva löken.
Putsa och dela svampen.
Kärna ur och strimla paprikan.
FRÄS  alltsammans i olja utan att det tar färg.
Späd med lite buljong och låt allt  mjukna något.
Smaksätt med salt och peppar.
KOKA  under tiden lasagneplattorna mjuka i
lättsaltat vatten.
Dela dem i  2 delar .
Värm såsen .
Varva 3 varma plattor, grönsaker/svamp och
sås på varm tallrik.

LYCKA TILL !
nu kommer desserten.....

VEGETARISK MIDDAG, FÖRRÄTT , 4-5 PERS.



            HEJSAN !

FÖRRÄTT :
GRILLAD SPARRIS MED LINS- OCH SVAMPRÖRA.....
mmm... himla  gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl röda  eller gröna linser ,(röda kokas 10 min, gröna drygt dubbla tiden)
2 rödlökar,
300 g  färsk svamp,
2 msk matolja,
salt å peppar ,
400 g grön färsk sparris,
4 dl keso ,
rivet skal av 1 citron.

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA linserna knappt färdiga.
Skala och klyfta löken .
Skär svampen i bitar .
Fräs lök och svamp i olja i en panna.
Krydda med salt å peppar.
Rör i linserna.
GRILLA  sparrisen i en het grillpanna några min.
Smaksätt  keson med citronskal, salt å peppar.
LYCKA  TILL !

KÖTTFÄRSGRYTA MED BÖNOR 4-6 PORT. TIPS !



            
              HEJSAN !

Det här är mumsigt !
Spiskummin är gott som kryddning , men DU kan
minska mängden något om DU vill mildra smaken.
TIPS !
         Tårna en röd eller gul paprika, och
        blanda ner tillsammans med några torkade  strimlade      
        aprikoser ,  i det kokta riset.
      
HÄR ÄR RECEPTET :                             
1 gul lök,                                                                         
3 vitlöksklyftor,
500 g nötfärs ,
2 msk matolja,
1 burk hela konserverade tomater
eller  körsbärstomater.
½ dl finhackad persilja,
1 tsk spiskummin,
1 tsk paprikapulver,
1 köttbuljongtärning,
1 dl vatten,
1 squash,
2 dl kokta bönor, valfri sort,
salt & svartpeppar,
1 dl gröna oliver,

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och finhacka lök och vitlök .
Hetta upp oljan i en stekpanna och
fräs nötfärs och lök.
VÄND  ner tomater, persilja, kryddor,
buljongtärning och vatten .
Låt allt koka upp och  koka i ca 6- 7 min.
TÄRNA squashen och vänd ner den i grytan.
Låt puttra i ca 3 minuter.
Smaka av med salt och peppar och strö över
halverade oliver.
SERVERA grytan med  kokt ris .

LYCKA TILL !

tisdag 7 februari 2017

SVARTVINBÄRSKAKA MED DINKEL . 12 BITAR.



            HEJSAN !

Härligt lila sockerkaka som innehåller   DINKEL- Fullkornsmjöl.
Trots att kakan inte innehåller matfett blir den riktigt saftig.
Vacker att titta på  och  jättegod !

HÄR ÄR RECEPTET :
SMÖR och STRÖBRÖD till formen,
1 dl vetemjöl,
1 ½ dl (80 g)  DINKELMJÖL, fullkorn
1 ½ tsk bakpulver ,
2 tsk vaniljsocker,
2 dl svarta vinbär,
3 ägg,
1 ½ dl strösocker,
1 dl mjölk,

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT  ugnen på 175 grader.
SMÖRJ och bröa en rund  SOCKERKAKSFORM,
minst  1 ½ liter.
BLANDA  mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
MIXA  vinbären fint i en matberedare eller 
med stavmixer.
VISPA  ägg och strösocker vitt och pösigt med
en elvisp .
Sikta mjöl - blandningen genom en sil
(ta även med det grova mjölet som fastnar i silen )
och vispa försiktigt ner det i äggsmeten .
Tillsätt  vinbär och mjölk.
HÄLL smeten i formen och grädda i nedre delen
av ugnen  35 - 40 minuter.
STJÄLP  kakan ur formen och låt den svalna lite.

TIPS !
Använd gärna rumsvarma ägg när DU vispar
mjuka kakor.
Vispa dem riktigt fluffiga med elvisp på hög
hastighet några minuter, sedan någon minut
på låg hastighet - då "hjälper " DU in mer luft
i smeten och får en hög och fin kaka .//

ALL  LYCKA  TILL !


KÖTTFÄRSBOLLAR I TOMATSÅS. 4 PORT.



             HEJSAN !

 Detta  är  jättegott ,  det måste Ni  prova !
 Det tar inte lång tid att göra, när alla är på
 ingång samtidigt.
 Citron, vitlök och persilja ger en annan smak till
 kött -bollarna, som är kokta direkt i tomatsåsen.

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g köttfärs/nötfärs,
1 dl vatten,
1 pressad vitlöksklyfta,
1 tsk salt,
½ tsk nymald svartpeppar,
rivet skal av ½- 1 citron,
1 dl hackad persilja,

TOMATSÅS :
1 Tetra krossade tomater, 500 g
1 dl vatten,
½ tsk salt,
1 krm peppar (kryddmix)
2 msk TOMATPURE,
1 pressad vitlöksklyfta,
1 tsk strösocker ,

TILLBEHÖR :  Pasta  eller  ris .

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA  upp alla ingredienserna till tomatsåsen i en låg
och vid kastrull.
BLANDA  alla ingredienser till färsen .
Arbeta färsen en stund så håller den ihop bättre.
Forma med vattensköljda händer ca 20 - 25 bollar och
lägg ned dem direkt i den kokande  såsen .
LÅT sjuda  under lock  5 - 8 minuter.

KLART ,   LYCKA TILL !


måndag 6 februari 2017

BROWNIES MED KAKAO .

     


            HEJSAN !

Smaka  på  dessa,  så  himla goda,  och
går fort att göra  - ifall  någon bankar på dörren.

HÄR ÄR RECEPTET :
150  g  smör,
3/4 dl kakao ,
3 ägg ,
3 dl socker ,
2 ½ dl vetemjöl ,
½  tsk bakpulver,

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret  och  blanda  ner  kakao.
Rör  ner  äggen .
Blanda  mjöl  med  bakpulver  och  socker.
Rör  ner  i  smeten .
BRED  ut  i  långpanna  och  grädda i  175  grader
ca  20  minuter .
När  kakan  svalnat , skär  i  rutor .
EXTRA  gott  med  vispad  grädde  och  hallon  till.

LYCKA  TILL !

KYCKLINGGÖMMA 12 ST.



            HEJSAN  !

Bra att laga om  man har kycklingkött  över.
Lite  chilisås ,  gärna SWEET CHILISÅS,
sätter  smak  på det  hela.

HÄR ÄR RECEPTET :
1 - 2 dl grillat eller stekt  kycklingkött,
3 djupfrysta  smördegsplattor ,
1 dl kokt ris ,
2 msk  CREME  fraiche,
1  finhackad  vitlöksklyfta,
1 msk chilisås ,
1 ägg ,
TILLBEHÖR :  sallad,

SÅ HÄR GÖR DU :

TINA  smördegsplattorna  i  ca  15  min.
Kavla  ut  var  och  en  till  en  kvadratisk
platta  i  ca  dubbel  storlek .
Dela  varje  platta  i  4  lika  stora  delar .
BLANDA  samman  kyckling, ris, CREME fraiche,
vitlök  och  chilisås.
Fördela  kycklingblandningen  på  varje  smördegsplatta
och  vik  samman  till  trekantiga  paket .
Tryck  samman  kanterna  med  en  gaffel.
PENSLA  med  ett  uppvispat  ägg  och  grädda i 250 grader
i  nedre  delen  av  ugnen  i  8  minuter .

SERVERA  med  en  god  sallad  till .

LYCKA  TILL !