onsdag 8 februari 2017
VEGETARISK MIDDAG, VARMRÄTT 4- 5 PERS.
HEJSAN !
VARMRÄTT:
LASAGNE MED GRÖNSAKSFYLLNING....
mmm....
HÄR ÄR RECEPTET :
1 paket cocktailtomater,
ca 200 g lättförvällda sockerärter,
1-2 rödlökar,
100- 200 g champinjoner,
1-2 paprikor,
1 msk olivolja ,
1-2 dl grönsaksbuljong,
salt, peppar,
6 lasagne-plattor ca 120 g torr vikt,
1-2 dl KELDA Tomat -& pastasås.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ tomaterna.
Lår sockerärterna rinna av väl.
Skala och skiva löken.
Putsa och dela svampen.
Kärna ur och strimla paprikan.
FRÄS alltsammans i olja utan att det tar färg.
Späd med lite buljong och låt allt mjukna något.
Smaksätt med salt och peppar.
KOKA under tiden lasagneplattorna mjuka i
lättsaltat vatten.
Dela dem i 2 delar .
Värm såsen .
Varva 3 varma plattor, grönsaker/svamp och
sås på varm tallrik.
LYCKA TILL !
nu kommer desserten.....
VEGETARISK MIDDAG, FÖRRÄTT , 4-5 PERS.
HEJSAN !
FÖRRÄTT :
GRILLAD SPARRIS MED LINS- OCH SVAMPRÖRA.....
mmm... himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl röda eller gröna linser ,(röda kokas 10 min, gröna drygt dubbla tiden)
2 rödlökar,
300 g färsk svamp,
2 msk matolja,
salt å peppar ,
400 g grön färsk sparris,
4 dl keso ,
rivet skal av 1 citron.
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA linserna knappt färdiga.
Skala och klyfta löken .
Skär svampen i bitar .
Fräs lök och svamp i olja i en panna.
Krydda med salt å peppar.
Rör i linserna.
GRILLA sparrisen i en het grillpanna några min.
Smaksätt keson med citronskal, salt å peppar.
LYCKA TILL !
KÖTTFÄRSGRYTA MED BÖNOR 4-6 PORT. TIPS !
HEJSAN !
Det här är mumsigt !
Spiskummin är gott som kryddning , men DU kan
minska mängden något om DU vill mildra smaken.
TIPS !
Tårna en röd eller gul paprika, och
blanda ner tillsammans med några torkade strimlade
aprikoser , i det kokta riset.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 gul lök,
3 vitlöksklyftor,
500 g nötfärs ,
2 msk matolja,
1 burk hela konserverade tomater
eller körsbärstomater.
½ dl finhackad persilja,
1 tsk spiskummin,
1 tsk paprikapulver,
1 köttbuljongtärning,
1 dl vatten,
1 squash,
2 dl kokta bönor, valfri sort,
salt & svartpeppar,
1 dl gröna oliver,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och finhacka lök och vitlök .
Hetta upp oljan i en stekpanna och
fräs nötfärs och lök.
VÄND ner tomater, persilja, kryddor,
buljongtärning och vatten .
Låt allt koka upp och koka i ca 6- 7 min.
TÄRNA squashen och vänd ner den i grytan.
Låt puttra i ca 3 minuter.
Smaka av med salt och peppar och strö över
halverade oliver.
SERVERA grytan med kokt ris .
LYCKA TILL !
tisdag 7 februari 2017
SVARTVINBÄRSKAKA MED DINKEL . 12 BITAR.
HEJSAN !
Härligt lila sockerkaka som innehåller DINKEL- Fullkornsmjöl.
Trots att kakan inte innehåller matfett blir den riktigt saftig.
Vacker att titta på och jättegod !
HÄR ÄR RECEPTET :
SMÖR och STRÖBRÖD till formen,
1 dl vetemjöl,
1 ½ dl (80 g) DINKELMJÖL, fullkorn
1 ½ tsk bakpulver ,
2 tsk vaniljsocker,
2 dl svarta vinbär,
3 ägg,
1 ½ dl strösocker,
1 dl mjölk,
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
SMÖRJ och bröa en rund SOCKERKAKSFORM,
minst 1 ½ liter.
BLANDA mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
MIXA vinbären fint i en matberedare eller
med stavmixer.
VISPA ägg och strösocker vitt och pösigt med
en elvisp .
Sikta mjöl - blandningen genom en sil
(ta även med det grova mjölet som fastnar i silen )
och vispa försiktigt ner det i äggsmeten .
Tillsätt vinbär och mjölk.
HÄLL smeten i formen och grädda i nedre delen
av ugnen 35 - 40 minuter.
STJÄLP kakan ur formen och låt den svalna lite.
TIPS !
Använd gärna rumsvarma ägg när DU vispar
mjuka kakor.
Vispa dem riktigt fluffiga med elvisp på hög
hastighet några minuter, sedan någon minut
på låg hastighet - då "hjälper " DU in mer luft
i smeten och får en hög och fin kaka .//
ALL LYCKA TILL !
KÖTTFÄRSBOLLAR I TOMATSÅS. 4 PORT.
HEJSAN !
Detta är jättegott , det måste Ni prova !
Det tar inte lång tid att göra, när alla är på
ingång samtidigt.
Citron, vitlök och persilja ger en annan smak till
kött -bollarna, som är kokta direkt i tomatsåsen.
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g köttfärs/nötfärs,
1 dl vatten,
1 pressad vitlöksklyfta,
1 tsk salt,
½ tsk nymald svartpeppar,
rivet skal av ½- 1 citron,
1 dl hackad persilja,
TOMATSÅS :
1 Tetra krossade tomater, 500 g
1 dl vatten,
½ tsk salt,
1 krm peppar (kryddmix)
2 msk TOMATPURE,
1 pressad vitlöksklyfta,
1 tsk strösocker ,
TILLBEHÖR : Pasta eller ris .
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp alla ingredienserna till tomatsåsen i en låg
och vid kastrull.
BLANDA alla ingredienser till färsen .
Arbeta färsen en stund så håller den ihop bättre.
Forma med vattensköljda händer ca 20 - 25 bollar och
lägg ned dem direkt i den kokande såsen .
LÅT sjuda under lock 5 - 8 minuter.
KLART , LYCKA TILL !
måndag 6 februari 2017
BROWNIES MED KAKAO .
HEJSAN !
Smaka på dessa, så himla goda, och
går fort att göra - ifall någon bankar på dörren.
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör,
3/4 dl kakao ,
3 ägg ,
3 dl socker ,
2 ½ dl vetemjöl ,
½ tsk bakpulver,
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret och blanda ner kakao.
Rör ner äggen .
Blanda mjöl med bakpulver och socker.
Rör ner i smeten .
BRED ut i långpanna och grädda i 175 grader
ca 20 minuter .
När kakan svalnat , skär i rutor .
EXTRA gott med vispad grädde och hallon till.
LYCKA TILL !
KYCKLINGGÖMMA 12 ST.
HEJSAN !
Bra att laga om man har kycklingkött över.
Lite chilisås , gärna SWEET CHILISÅS,
sätter smak på det hela.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 - 2 dl grillat eller stekt kycklingkött,
3 djupfrysta smördegsplattor ,
1 dl kokt ris ,
2 msk CREME fraiche,
1 finhackad vitlöksklyfta,
1 msk chilisås ,
1 ägg ,
TILLBEHÖR : sallad,
SÅ HÄR GÖR DU :
TINA smördegsplattorna i ca 15 min.
Kavla ut var och en till en kvadratisk
platta i ca dubbel storlek .
Dela varje platta i 4 lika stora delar .
BLANDA samman kyckling, ris, CREME fraiche,
vitlök och chilisås.
Fördela kycklingblandningen på varje smördegsplatta
och vik samman till trekantiga paket .
Tryck samman kanterna med en gaffel.
PENSLA med ett uppvispat ägg och grädda i 250 grader
i nedre delen av ugnen i 8 minuter .
SERVERA med en god sallad till .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)