tisdag 20 oktober 2020

MINA LINGONBRÖD , 4 ST.




                                             HEJSAN  !


HIMLA  GOA  !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
50  g  jäst
50  g  smör /margarin
6  dl  vatten
1 tsk  salt
2  msk  honung
1  dl  lingonsylt
3  dl  fint  rågmjöl
ca  12  dl  vetemjöl
UGN :  250  GRADER  i  12-  15  minuter 

SÅ  HÄR  GÖR  DU  :
SMULA  sönder  jästen  i  degbunken  och  rör  ut  den
i  lite  av  det  kalla  vattnet .
Smält  smöret,  häll  i  resten  av  vattnet  och  ljumma
blandningen  till  37  grader .
Häll  vätskan  över  jästen,  tillsätt  övriga  ingredienser.
Arbeta  sist  in  mjölet,  lite  i  taget .
Låt  degen  jäsa  till  dubbel  storlek  ca  1  timme .
STJÄLP  upp  degen,  arbeta  den  en  stund  och  forma
den  till  4  kakor  som  kavlas  ut  runda  och  naggas .
Låt  kakorna  jäsa  på  bakpappersklädd  plåt  ca  20  min.
GRÄDDA  dem  i  250  grader  i  12 - 15  minuter .

LYCKA  TILL !

          

lördag 17 oktober 2020

" SYSTER " ELSAS CITRON-PAJ , 8 BITAR.

   


                                    HEJSAN  !

Syster   Elsa  L .
  Är  väl  känd  bland göteborgare som  råkat  hamna  på
Sahlgrenska  sjukhuset - Vi  som  arbetade  på  senare  tid 
hörde  det  berättas  om;   " SYSTER "  Elsa - en  riktig ängel,
sägs  det .

Detta  recept  är  från  hennes,  gamla  fina  handskrivna  receptbok  .

HÄR ÄR RECEPTET :
TILL  FORMEN :
1 1/2  dl  vetemjöl
1  nypa  salt
50  g  smör
1  msk  vatten 
TILL  KRÄMEN :
2  dl  strösocker
saft  och  skal  av 1 citron
2  msk  potatismjöl
50  g  smör 
3 äggulor
1 1/2 - 2  dl  kokande  vatten 
TILL  MARÄNG :
3  äggvitor
3  msk  strösocker

SÅ HÄR GÖR DU :
HACKA  ihop  bottendegen  av  mjöl, salt, fett 
och  vatten .
Kavla  ut  degen  tunt  och  klä  in  en  form ,  
ca  27  cm  i diameter .
Nagga  och  grädda  den till  lätt  färg ,  ca  5  min,
i  200 - 225  grader .
LAGA  TILL  KRÄMEN .
Vispa  i en  kastrull  ihop  socker, saft  och  skal
av  citronen,  potatismjöl,  smör  och  gulor .
Späd  med  vatten ,  börja  med  1 1/2  dl  och sjud 
på  svag  värme  till  en  simmig  och  härlig  gul  citronkräm .
Späd eventuellt  med  mera  vatten,  om  den  blir  för  fast .
BRED  krämen  över  det  gräddade  pajskalet  i  formen .
Vispa   vitorna  hårt  och  blanda  i  sockret .
BRED  smeten  över  citronkrämen .
Sätt  in  i  ugnen  igen  och  låt  marängen  få  lite  färg .

Syster  Elsas  citronpaj kan  serveras  varm  eller  kall
och  gärna  med  en  klick  vispad  grädde  eller  glass .

LYCKA  TILL !





  

MIN, HAVREPAJ MED ÄPPLEN , 4 - 6 PERS.





                              HEJSAN  !    


SMAKA  PÅ  DEN  HÄR ,  SÅ  HIMLA  GO '  LAGOM  TILL  EFTERRÄTT,  

HÄR ÄR RECEPTET :      
6 - 7  äpplen
kanel
100  g  smör / margarin
1  dl  strösocker
3  dl  havregryn 

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
TVÄTTA ,  skala  och  skär  äpplena  i  klyftor.
Lägg  dem  i  en  smord  form  och  strö  kanel 
över .
BLANDA  ihop  smör,  socker  och  havregryn 
och  bred  smeten  över  äpplena .
GRÄDDA  i  200  grader  i  ca  20  minuter .

SERVERA   med  vispad  grädde  blandad  med
lite  marsankräm  gjord  på  pulver .

VARSÅGODA !




1  dl  strösocker
                       

LILLA - MARIANNES LINFRÖBRÖD .




                                       HEJSAN !


LILLA- MARIANNE  ,  var   återigen  en  riktigt  go'  arbetskamrat,
som  hade  planeringsmöte ,  hemma  hos  sig,  då  vi  alla  var bjudna  
på  gott  hembakat  bröd  .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  dl  linfrö  +  3  dl  vatten 
75  g  jäst
5  dl  vatten
2  dl  vetekli
1  dl  grovt  rågmjöl
2  tsk  salt
13  dl  vetemjöl 


SÅ HÄR GÖR DU  :
KOKA   upp  linfröna  med  3  dl  vatten .    LÅT  svalna  till  37  grader .
SMULA  jästen  i  degbunken .
Tillsätt  det  fingervarma  vattnet   och  övriga  ingredienser  även
 linfröblandningen  .  LÅT  degen  jäsa  ca  60  minuter .
TAG  upp  den  på  bakbordet  och  arbeta  degen  på  nytt .
FORMA  degen   till  ovala   bullar .
LÅT  bullarna  jäsa  på  plåten   ca  20  minuter .
GRÄDDA  i  250  grader  i  12 -  15  minuter .

LYCKA  TILL !

fredag 16 oktober 2020

MOAS FRESTELSE, 4 PERSONER .





                                       HEJSAN  !

DET  HÄR  RECEPTET  KOM  TILL  NÄR  BARNEN VILLE
ÄTA    " JANSONS FRESTELSE " -UTAN ANSJOVIS !   
PRECIS SOM VI VUXNA GJORDE .  HELT  OMÖJLIGT 
TÄNKTE JAG FÖRST -  I STÄLLET  UPPFANNS  
MOAS  FRESTELSE .

HÄR ÄR RECEPTET :
5 - 6  potatisar
1 - 2  purjolökar
4  hg  blandfärs
3  dl  kaffegrädde
2  msk  smör /margarin
2  tsk  salt
1  tsk  curry
1/2  tsk  vitpeppar
1/2  tsk  krossad  rosmarin

SÅ HÄR GÖR DU :
STRIMLA  potatisen  grovt  och  skölj  strimlorna  väl .
STEK  potatisen  lätt .  Blanda i  den  skurna  purjon
bryn  den  lätt .
SMÖRJ  en  ugnsfast  form  och  lägg  i  ett  lager  
potatis  och purjolök .
KRYDDA  färsen  och  lägg  ett  lager  ovanpå  
potatisen - purjolöken  i  formen .
TÄCK  med  ett  lager  potatis- purjolök  och  låt
rätten  först  brynas  i  200 - 225  graders  ugn .
SPÄD  med  grädden   och  låt  stå  ytterligare
ca  40 - 45  minuter .

SERVERA  med  olika  sorters  blad och tärningar av fetaost , 
i  glasburk , + småtomater .

SMAKLIG  MÅLTID   och  LYCKA TILL !

ALLA  i  familjen  äter  denna  underbart  goda  rätt,  till  middag   emellanåt .

LASAGNE MED KYCKLING OCH SPENAT , 6 PERS. mmm...!




                                               HEJSAN  !

SUPERGOD  LASAGNE  MED  KYCKLING  OCH  SPENAT  .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  msk  smör/margarin
5  dl  mjölk
3  dl  grädde
1  dl  vitt  matlagningsvin
salt,  vitpeppar
1  stor  purjolök
2  msk  olivolja
200  g  färsk  spenat
4  grillade KYCKLINGFILE'ER
eller  8 - 9  grillade  ben-  och
skinnfria  kycklinglår 
1  pkt  färska  lasagneplattor,
ca  15 x  20  cm
200  g  riven  gratängost

TILL  SERVERING :
4  dl  riven  ost
3  msk  hackad  basilika
små-tomater
småbladssallad

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT  smöret  i  en  kastrull .
Tillsätt  mjölet  och  fräs  under  omrörning,  
ca  1  minut .
Tillsätt   mjölken  i  omgångar  under  omrörning .
 Blanda  i  grädden  och  vinet, sjud  ca  5  minuter .
Smaka  av  med  salt  och  peppar .
Låt  svalna  ca  10  minuter .
SKIVA  purjon  och  fräs  den  i olja  ca  5  minuter .
Blanda  ner  spenat,  ta  pannan  av  värmen  och
rör  om  tills  spenaten  blir  mjuk .
Låt  svalna  och  krama  ur  överflödig  vätska .
DELA  kycklingen  i  bitar .
Sätt  ugnen  på  200  grader .
Smörj  en  långpanna  ca  30 x 40  cm  .
Häll i  ca  1  dl  av  såsen .
VARVA  lasagneplattor  i  4  - 5  lager  med 
purjo- och  spenat,  kyckling,  ost  och  vinsås .
Avsluta  med  sås  och  ost .
Täck  med  smörad  ugnsfolie .
GRÄDDA  i  nedre  delen  av  ugnen ca  30 min.
Låt  kallna  och  skär i  bitar .
LÄGG  lasagnebitarna  i  smorda  ugnssäkra  formar.
Strö  över  osten .
Garnera  i  nedre  delen  av  ugnen ca  15  minuter.
SERVERA   med  småbladssallad   och  tomater .

LYCKA  TILL  !
.

KRÄMIG RÄKOMELETT MED MOROTSSALLAD . 4 PERS.




                                      HEJSAN  !

mmm...!
UNDERBART  GO' !
FRUKOST ,   LUNCH ,  ELLER  MIDDAG 
VÄLJ  SJÄLV  !

HÄR  ÄR  RECEPTET  :
6  ägg
1  dl  vatten 
4  tomater 
300  g  gröna  ärter
4  dl  skalade  räkor,  ca  280  g
1  stor  riven  morot  ca  150  g 
4  dl  strimlad  sallad 

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  ugnen  på  200  grader .
Vispa  ihop  ägg,  vatten  och  salt .
LÄGG  tärnad  tomat,  ärter  och  
räkor  i  en  form  med  bakplåtspapper
i  botten .
HÄLL över  äggsmeten  och  grädda 
mitt  i  ugnen  tills  äggsmeten  stannat
ca  20  minuter .
BLANDA  riven  morot  och  grönsallad 
att  servera  till .

SMAKLIG  MÅLTID  !