söndag 17 januari 2021

MIN SNABBRIMMADE KYCKLINGFILE' MED ROTMOS , 4 PERS.




                               HEJSAN  !

Smaka på det här då !
Så himla gott !

KYCKLINGFILE' går snabbt att sjuda färdigt .
Ett praktiskt vardagsalternativ när DU  har lite ont om tid .

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g KYCKLINGFILE'
1 1/2 msk salt
5 dl hönsbuljong
ROTMOS :
2 mindre kålrötter,  ca 800 g
2-3 morötter
1 tärning grönsaksbuljong
2 lagerblad
4 -5 svartpepparkorn
5 medelstora potatisar 
1 1/2 msk smör /margarin
2 dl mjölk
salt och peppar
SERVERING :
fransk senap eller vanlig
2 kvistar bladpersilja
små - bladsallad.

SÅ HÄR GÖR DU :
DELA FILE'ERNA  på längden om de är mycket stora .
Lägg i en djup tallrik och gnid in dem med saltet .
Låt stå i 30 -40 minuter .
ROTMOS :
SKALA  kålrot och morötter .
Skär dem i sockerbitstora bitar .
Lägg i en gryta och häll på vatten så att det täcker .
Smula över buljongtärningen .
Lägg i lagerblad och svartpeppar .
Låt koka under lock i ca 10 minuter .
SKALA potatisen och skär i mindre bitar .
Lägg i potatisen och låt koka ytterligare15 min
eller tills rotfrukterna är mjuka .
HÄLL av kokspadet men spara det .
Ta bort lagerbladen .
Mosa rotfrukterna med en potatisstöt  eller i 
matberedare .
Tillsätt smör och mjölk .
Spä med kokspadet till lagom konsistens .
Smaka av med salt och peppar.
TORKA AV KYCKLINGFILE'ERNA
och sjud dem sakta under lock  i höns -
buljongen tills de är färdiga rakt igenom 
10 - 15 minuter .
SERVERA  rotmoset till kycklingen  
tillsammans med senap, hackad persilja 
och småbladsallad .

RIKTIGT SMAKLIG MÅLTID !


                          

lördag 16 januari 2021

FISKSOPPA MED RÄKOR, 4 PERS,





                                             HEJSAN  !

PÅ  bara 20 minuter snor DU ihop den vardagslyxiga 
fisksoppan med  räkor !
Fast  jag tycker att man kan äta soppan till helgen också !
SERVERA ett gott osötat fullkornsbröd till soppan.
VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :
400 g vit FISKFILE'
250 g räkor, med skal
1 liten röd paprika
1 msk smör/margarin
1 msk vetemjöl
8  dl vatten
2 fiskbuljong-tärningar
2 dl matlagningsgrädde
salt å peppar
1 liten knippa dill .

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR fisken i bitar.  Skala räkorna .
Skiva löken och tärna paprikan .
FRÄS  löken i smör i en kastrull .
Strö över mjölet .  
Tillsätt vatten och buljongtärning
och låt koka upp .
RÖR i matlagningsgrädden och lägg i fisken .
Låt koka på svag värme i 3 - 5 minuter.
Rör ner räkorna och paprikan .
Smaka av med salt och peppar .
HACKA dillen och strö över soppan .

SMAKLIG MÅLTID !


KÖTTFÄRSSOPPA MED BÖNOR OCH OSTTOPPING , 4 PORT .





                                        HEJSAN  !

TÄNKTE  börja  göra  några  värmande,  goda  och  lättlagade  soppor .
Jag  vill  börja  med  köttfärssoppan, - det är  en  härligt  kryddig  soppa 
med  smak  av  kanel, spiskummin  och paprika .
Hela  köket  doftar  gott  av  soppa  och  kryddor .
VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g  blandfärs
2  msk  smör/margarin
1  tsk  salt
1  krm  svartpeppar
1  gul  lök
3  vitlöksklyftor
2  morötter
1  liten  zucchini
2  potatisar
2  msk  olivolja
3  msk  TOMATPURE' 
1  tsk  timjan
1/2  tsk paprikapulver
1/2  tsk kanel
1 tsk  spiskummin
1, 3 liter vatten
3 msk kalvfond
1 burk krossade  tomater, ca 400 g.
2 dl vita bönor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
OSTTOPPING :
1 dl  CREME FRAICHE
1/2 dl riven ost
GARNERA MED : kryddgrönt
SERVERA med bröd .

SÅ HÄR GÖR DU :
HETTA  upp  matfettet  i  en  gryta .
Tillsätt färsen och fräs den smulig.
Salta och peppra .
SKALA och finhacka lök och vitlök.
Skala  morötterna och dela i bitar .
Ansa och tärna zucchinin .
Skala och tärna potatisen i mellanstora tärningar .
VÄND ner lök, vitlök, morötter, zucchini och potatis
i färs-blandningen tillsammans med olivoljan .
Tillsätt  TOMATPURE' och samtliga kryddor och
fräs vidare i 2 minuter .
TILLSÄTT vatten, fond samt krossade tomater och
låt allt koka samman i ca 15 minuter .
SKÖLJ bönorna .
Vänd ner dem i soppan .  Rör om .
Smaka av med salt och peppar .  Värm upp .
BLANDA CREME FRAICHE och ost .
Toppa soppan med ostkrämen , garnera med 
kryddgrönt och servera med en bit bröd .

SMAKLIG MÅLTID !

fredag 15 januari 2021

SKAGENBAKELSE , 4 BAKELSER .




                                        HEJSAN !


BEMÄRKELSEDAG ?

HÄR ÄR RECEPTET :
6  längdskurna  skivor  vitt  formbröd
600  g  räkor  med  skal
1  hårdkokt  ägg
1  dl  CREME FRAICHE
1/2 dl  majonnäs
1  knippa  finhackad  dill
GARNERA  MED :
400  g  räkor  med  skal
50  g  löjrom eller  stenbitsrom
dill, citron, sallad.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR  ut  två  trekanter  från  varje  brödskiva .
Skala  räkorna  och  dela  dem i  mindre  bitar .
Skala  och  hacka  ägget .
RÖR  samman  CREME FRAICHE,  majonnäs, 
räkor,  ägg  och  dill .
Smaka  av  med  salt  och  peppar.
FÖRDELA   röran  med   räkorna,  på  bröden 
och  lägg  samman  dem tre och tre .
Bred  resten  av  röran  runt  om  och  ovanpå
bakelserna .
Tryck  fast  hackad  dill  runt  kanterna .
SKALA  räkorna   till  garneringen  och
garnera  efter  egen  smak  och  fantasi  .

LYCKA  TILL !

SOLROSRUTOR , 24 - 30 RUTOR .





                                               HEJSAN !

GODA BULLAR GÅR ALLTID ÅT !
Baka  i  god  tid  och  frys  in .
Värm  dem  gärna  lite  när  det  är
dags  för  servering  .

HÄR ÄR RECEPTET :
50  g  jäst
5  dl  mjölk
2  msk  honung
2  tsk  salt
1/2  dl  sesam- eller pumpafrön 
5  dl  rågsikt
7  dl  vetemjöl
UGN :  225  GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  jästen  i  en  degbunke .
Värm  mjölken  till  37  grader .
Häll  lite  mjölk  i  bunken  och  
rör  tills  jästen  löst  upp  sig .
Tillsätt  resten  av  mjölken ,  honung,
frön,  salt  rågsikt  och  det  mesta  av 
vetemjölet .
Arbeta  samman  till   en  smidig  deg ,
tillsätt  mer  mjöl  om  det  behövs .
Låt  degen  jäsa  under  bakduk  på
dragfri  plats ,  ca  40  minuter .
TRYCK  ut  degen  i  en  långpanna 
30 x 40 cm,  klädd  med  bakplåtspapper.
Markera  rutorna  med  en  degskrapa  och
låt  jäsa  under  bakduk  30-40 minuter.
GRÄDDA  i  nedre  delen  av  ugnen  ca  15  minuter.
Låt  svalna  .  SKÄR  eller  bryt  brödet  i  rutor .

LYCKA  TILL !

torsdag 14 januari 2021

FATTIGA RIDDARE , 4 PORT .




                                             HEJSAN  !

KANSKE  TILL  HELGEN  !

Det  bästa  av  allt  är  att  kunna  sitta
i  lugn  och  ro och  njuta  av  dessa 
Fattiga  Riddare  .  
För  de  är  ju  allra  godast lite  ljumna !...mmm.. !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 skivor vetebröd
1 1/2  dl  mjölk
1/2  dl vetemjöl
1  ägg
1  krm  salt
1  tsk  strösocker
smör  att  steka i
strösocker 
malen kanel 
SERVERING :
VALFRIA BÄR

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA  mjölk,  mjöl,  ägg,  salt  och 
socker  till  en  slät  smet .
Vänd   vete -  brödskivorna  i  smeten 
så  att  de  blir  ordentligt  täckta .
HETTA  upp  smör  i  en  stekpanna .
Stek  veteskivorna  på  båda  sidorna
tills  de  får  fin  färg .
STRÖ  över  socker  och  kanel .

LYCKA  TILL !

KRÄMIG ÄGGRÖRA MED BACON, 4-6 PORT.





                                                    HEJSAN  !

KANSKE TILL HELGEN  ?

SATSA  på  en  nygräddad, len  äggröra  
på  nyrostat  bröd .....så himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
140 g bacon
1 gul  lök
smör /margarin
6  ägg
1  dl  grädde
1/2  tsk  salt
1  krm  svartpeppar
6  skivor  lantbröd
1  påse färsk babyspenat,  ca  80 g

SÅ HÄR GÖR DU :
KNAPERSTEK  bacon  i  en  het  stekpanna .
Låt  rinna  av  på  hushållspapper .
SKALA  och  finhacka  löken .
Fräs  den  i  smör  i  en  teflonpanna .
Vispa  ihop  ägg  och  grädde,  krydda  med
salt  och  svartpeppar .
Häll  smeten  i  pannan  och  sänk  värmen .
Låt  äggröran  stelna  och  bli  mjukt  krämig 
under  omrörning .
ROSTA  brödet .  Fördela  spenat  och  äggröra 
på  brödskivorna .
TOPPA   med  bacon .

SMAKLIG  MÅLTID !