torsdag 30 april 2015

RUSSINLIMPA MED FILMJÖLK 1 BRÖD.

Hej igen!

Några av oss har väl lite längre ledighet nu med
VALBORG - FÖRSTA MAJ
varför inte baka något gott bröd tillsammans

Det här brödet är snabbt och enkelt bakat på bikarbonat.

2 1/2 dl fint Rågmjöl
2 1/2 dl Grahamsmjöl
4 dl Vetemjöl
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 dl hasselnötter  eller  pumpakärnor
1/2 dl valnötter
1 dl russin
5 dl filmjölk  eller
2 1/2 dl  Gräddfil + 3 dl vatten.
1 dl mörk  sirap

SÅ HÄR GÖR DU:

SMÖRJ en brödform ca 2 liter.
Värm  UGNEN  till 175 grader.
Blanda  ihop samtliga torra ingredienser
i en bunke .
TILLSÄTT russin  och pumpakärnor
eller nötter,
TILLSÄTT  fil och sirap, rör samman
till en smet .
HÄLL smeten i formen , släta till ytan
och strö lite mjöl över.
GRÄDDA i NEDRE DELEN  av ugnen ca 60-70 min.

Ta ut  och låt vila i formen innan
DU stjälper upp brödet .

LYCKA TILL!

SMÅKAKOR MED SYLT . 30- 35 ST.

Hej igen !

Drömskt  goda  ...mmm

200 g KALLT smör
1 1/2 dl socker
4 - 4 1/2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1/2 tsk bakpulver

GARNERING:
1 -  1 1/2  dl  sylt , t ex . drottningsylt
äggvita till pensling
1 påse mandelspån  50 g

SÅ HÄR GÖR DU :

 BLANDA snabbt samman degen i en matberedare
eller för hand .
Börja med den MINDRE MÄNGDEN  mjöl  gör en provkaka,
flyter de ut mycket  ta mera mjöl .
Rulla  till  längder , lägg in i plastfolie , låt vila i kylen  1 timma.

SKÄR i skivor och rulla till kulor .
Lägg dem på bakpappersklädd plåt .
Tryck ner en liten grop i varje kaka och lägg en klick sylt .

PENSLA  äggvita  på kanten av kakorna och strö över mandelspån.

GRÄDDA   i  175 GRADER  i  12-14 minuter
eller tills de fått fin färg .

LYCKA TILL !

GODASTE NÖTBROWNIEN - GLUTENFRI MJÖLMIX

Hej igen !

Nu är jag inne i " bakartagen", fortsätter  med denna !

75 g smör /margarin
1 1/2 dl FARINSOCKER
1 DL RÅSOCKER
1 ÄGG
100 g Hasselnötskärnor
2 msk kakao
1 tsk  vaniljsocker
1 1/2 dl GLUTENFRI  MJÖLMIX
1 tsk bakpulver
UGN: 200 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU:

KLÄ en liten långpanna ca 20 x 28 cm med bakplåtspapper .
Smält smöret  och rör samman med  FARINSOCKER ,
RÅSOCKER   och  ägg  i en bunke .
HACKA  nötterna grovt och tillsätt smeten  med resten
av ingredienserna .
BRED  ut smeten i formen och GRÄDDA kakan i mitten
av ugnen  ca 15 minuter .
SKÄR upp kakan  i  rutor  MEDAN DEN FORTFARANDE
ÄR VARM .

mmm.....riktig godis!

LYCKA TILL !

KLASSISK SOCKERKAKA GLUTENFRI.

Hej igen!

Något jag kan längta efter  ibland
är vanlig sockerkaka . Så vi börjar med denna

VARSÅGODA !

75 g smör /margarin
1 1/2 dl vatten
3 ägg
3 dl strösocker
1 citron, finrivet skal
4 1/2 dl  GLUTENFRI MJÖLMIX
3 tsk bakpulver
 UGN :175 GRADER

SÅ HÄR GÖR DU:
SMÖRJ och mjöla  en bakform , ca 1 1/2 liter,
med glutenfri  mjölmix .
Smält smöret och tillsätt vattnet.
LÅT KOKA UPP.

VISPA ägg och socker vitt och poröst.
Tillsätt citronskal .
Blanda ner  GLUTENFRI  MJÖLMIX
och bakpulver .

HÄLL sist ner vätskan  och rör samman .
Bred ut smeten i formen och
GRÄDDA i NEDRE DELEN AV UGNEN  CA 30 MIN.
Känn efter med en sticka så att kakan är helt torr.
Låt kakan svalna en stund i formen .
STJÄLP upp och låt kallna .

Jättegott, med en klick vispad grädde till och hallon !

LYCKA TILL !

onsdag 29 april 2015

RULLTÅRTA MED ÄPPLE & KANEL CA 15 SKIVOR.

Hej igen !

Har DU provat kanelkokta äppelklyftor i rulltårta ?
Man tror det inte , förrän man har smakat.
Så varför inte prova ?

3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk mald kanel
1/2 dl standardmjölk
KANELSOCKER:
1/2 msk socker +
1/2 tsk kanel
ÄPPELFYLLNING:
3 äpplen
1 kanelstång
3/4 dl socker
1 1/2 tsk citronsaft
1 tsk vatten

SÅ HÄR GÖR DU:

ÄPPELFYLLNING:
SKALA  kärna ur och dela äpplena i tunna klyftor.
Koka klyftorna mjuka utan att det blir mos
tillsammans med kanelstång , socker och  citronsaft.
TILLSÄTT eventuellt lite vatten .
Ta blandningen från värmen och låt den svalna under lock.
KAKA:
VISPA ägg och socker vitt och poröst .
Blanda  mjöl, bakpulver och kanel .
Sikta ner det i smeten .
Rör  också  ner mjölken .
BRED  ut  smeten  på  ett  bakplåtspapper  i  en  långpanna ,
ca 30x40 cm .
GRÄDDA mitt  i  ugnen  ca 5 min.
KANELSOCKER:
BLANDA socker och kanel  och strö det på rulltårtan
innan den stjälps upp på ett bakplåtspapper .
Lägg på Äppelfyllningen  och rulla ihop.

HOPPAS ATT DET SMAKAR !

JORDGUBBSSHAKE 4 PORT.

Hej igen !

Lite efterrätt får vi väl ha !
Vad säges om denna ?

3 dl djupfrysta  jordgubbar
1/2  liter vaniljglass
6 dl mjölk
3 dl färska hallon

SÅ HÄR GÖR DU :
MIXA  jordgubbar , vaniljglass och mjölk
skummigt med mixerstav i en mixer eller
i matberedare .
HÄLL  upp i glas och servera genast .
Dela hallonen 1 gång lägg överst i glasen .

TREVLIG VALBORG !

DRAGONKOKT LAX MED ÖRTSÅS OCH KRÄFTSTJÄRTAR 4 PORT.

Hej igen !
Nu blir det fisk igen !!...

800 g LAXFILE'
1 burk ( 360 g) kräftstjärtar

DRAGONLAG:
1 liter vatten
2 tsk salt
10 svartpepparkorn
1 bit purjolök ca 10 cm
1 liten morot
5 - 6 stjälkar Dragon
4 -5 dillstjälkar

SÅS:
3dl gräddfil
3/4 dl majonnäs äkta
1 1/2 msk fransk honungssenap
3 msk hackad dill
1-2 msk hackad  färsk dragon
2 - 3 krm salt
1 krm nymald svartpeppar
1 burk (50 g) röd stenbitsrom

SÅ HÄR GÖR DU:
SKÄR  bort skinnet från laxen och ta bort benen.
Skär fisken i 4 portionsbitar .
Låt vattnet koka upp med salt  och pepparkorn i
en traktörpanna.
Ansa och skär purjolök och morot i och lägg dem i pannan.
LÅT lagen koka under lock ca 10 min.
Lägg i dragon-  och dillstjälkar mot slutet av koktiden .
LÄGG fisken i traktörpannan och låt sjuda under lock i 6-10 min.
Låt fisken kallna i lagen .

RÖR samman ingredienserna till såsen .
Spara eventuellt lite rom  till garnering.

LÅT laxen rinna av och lägg upp den på serveringsfat .

GARNERA med avrunna kräftstjärtar.

SERVERA med såsen , dillrullad potatis (färsk)
sallad och eventuellt  sparrisknoppar.
( DILLRULLAD  POTATIS  är ett festligt tillbehör)
smält 2 msk smör i en kastrull .
Vänd ner 800 g nykokt potatis ,väl avrunnen
och 1 dl hackad dill .
Skaka kastrullen försiktigt så potatisen blir täckt av dill.

TREVLIG VALBORG!