Hej igen!
Några av oss har väl lite längre ledighet nu med
VALBORG - FÖRSTA MAJ
varför inte baka något gott bröd tillsammans
Det här brödet är snabbt och enkelt bakat på bikarbonat.
2 1/2 dl fint Rågmjöl
2 1/2 dl Grahamsmjöl
4 dl Vetemjöl
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 dl hasselnötter eller pumpakärnor
1/2 dl valnötter
1 dl russin
5 dl filmjölk eller
2 1/2 dl Gräddfil + 3 dl vatten.
1 dl mörk sirap
SÅ HÄR GÖR DU:
SMÖRJ en brödform ca 2 liter.
Värm UGNEN till 175 grader.
Blanda ihop samtliga torra ingredienser
i en bunke .
TILLSÄTT russin och pumpakärnor
eller nötter,
TILLSÄTT fil och sirap, rör samman
till en smet .
HÄLL smeten i formen , släta till ytan
och strö lite mjöl över.
GRÄDDA i NEDRE DELEN av ugnen ca 60-70 min.
Ta ut och låt vila i formen innan
DU stjälper upp brödet .
LYCKA TILL!
torsdag 30 april 2015
SMÅKAKOR MED SYLT . 30- 35 ST.
Hej igen !
Drömskt goda ...mmm
200 g KALLT smör
1 1/2 dl socker
4 - 4 1/2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1/2 tsk bakpulver
GARNERING:
1 - 1 1/2 dl sylt , t ex . drottningsylt
äggvita till pensling
1 påse mandelspån 50 g
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA snabbt samman degen i en matberedare
eller för hand .
Börja med den MINDRE MÄNGDEN mjöl gör en provkaka,
flyter de ut mycket ta mera mjöl .
Rulla till längder , lägg in i plastfolie , låt vila i kylen 1 timma.
SKÄR i skivor och rulla till kulor .
Lägg dem på bakpappersklädd plåt .
Tryck ner en liten grop i varje kaka och lägg en klick sylt .
PENSLA äggvita på kanten av kakorna och strö över mandelspån.
GRÄDDA i 175 GRADER i 12-14 minuter
eller tills de fått fin färg .
LYCKA TILL !
Drömskt goda ...mmm
200 g KALLT smör
1 1/2 dl socker
4 - 4 1/2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1/2 tsk bakpulver
GARNERING:
1 - 1 1/2 dl sylt , t ex . drottningsylt
äggvita till pensling
1 påse mandelspån 50 g
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA snabbt samman degen i en matberedare
eller för hand .
Börja med den MINDRE MÄNGDEN mjöl gör en provkaka,
flyter de ut mycket ta mera mjöl .
Rulla till längder , lägg in i plastfolie , låt vila i kylen 1 timma.
SKÄR i skivor och rulla till kulor .
Lägg dem på bakpappersklädd plåt .
Tryck ner en liten grop i varje kaka och lägg en klick sylt .
PENSLA äggvita på kanten av kakorna och strö över mandelspån.
GRÄDDA i 175 GRADER i 12-14 minuter
eller tills de fått fin färg .
LYCKA TILL !
GODASTE NÖTBROWNIEN - GLUTENFRI MJÖLMIX
Hej igen !
Nu är jag inne i " bakartagen", fortsätter med denna !
75 g smör /margarin
1 1/2 dl FARINSOCKER
1 DL RÅSOCKER
1 ÄGG
100 g Hasselnötskärnor
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl GLUTENFRI MJÖLMIX
1 tsk bakpulver
UGN: 200 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU:
KLÄ en liten långpanna ca 20 x 28 cm med bakplåtspapper .
Smält smöret och rör samman med FARINSOCKER ,
RÅSOCKER och ägg i en bunke .
HACKA nötterna grovt och tillsätt smeten med resten
av ingredienserna .
BRED ut smeten i formen och GRÄDDA kakan i mitten
av ugnen ca 15 minuter .
SKÄR upp kakan i rutor MEDAN DEN FORTFARANDE
ÄR VARM .
mmm.....riktig godis!
LYCKA TILL !
Nu är jag inne i " bakartagen", fortsätter med denna !
75 g smör /margarin
1 1/2 dl FARINSOCKER
1 DL RÅSOCKER
1 ÄGG
100 g Hasselnötskärnor
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl GLUTENFRI MJÖLMIX
1 tsk bakpulver
UGN: 200 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU:
KLÄ en liten långpanna ca 20 x 28 cm med bakplåtspapper .
Smält smöret och rör samman med FARINSOCKER ,
RÅSOCKER och ägg i en bunke .
HACKA nötterna grovt och tillsätt smeten med resten
av ingredienserna .
BRED ut smeten i formen och GRÄDDA kakan i mitten
av ugnen ca 15 minuter .
SKÄR upp kakan i rutor MEDAN DEN FORTFARANDE
ÄR VARM .
mmm.....riktig godis!
LYCKA TILL !
KLASSISK SOCKERKAKA GLUTENFRI.
Hej igen!
Något jag kan längta efter ibland
är vanlig sockerkaka . Så vi börjar med denna
VARSÅGODA !
75 g smör /margarin
1 1/2 dl vatten
3 ägg
3 dl strösocker
1 citron, finrivet skal
4 1/2 dl GLUTENFRI MJÖLMIX
3 tsk bakpulver
UGN :175 GRADER
SÅ HÄR GÖR DU:
SMÖRJ och mjöla en bakform , ca 1 1/2 liter,
med glutenfri mjölmix .
Smält smöret och tillsätt vattnet.
LÅT KOKA UPP.
VISPA ägg och socker vitt och poröst.
Tillsätt citronskal .
Blanda ner GLUTENFRI MJÖLMIX
och bakpulver .
HÄLL sist ner vätskan och rör samman .
Bred ut smeten i formen och
GRÄDDA i NEDRE DELEN AV UGNEN CA 30 MIN.
Känn efter med en sticka så att kakan är helt torr.
Låt kakan svalna en stund i formen .
STJÄLP upp och låt kallna .
Jättegott, med en klick vispad grädde till och hallon !
LYCKA TILL !
Något jag kan längta efter ibland
är vanlig sockerkaka . Så vi börjar med denna
VARSÅGODA !
75 g smör /margarin
1 1/2 dl vatten
3 ägg
3 dl strösocker
1 citron, finrivet skal
4 1/2 dl GLUTENFRI MJÖLMIX
3 tsk bakpulver
UGN :175 GRADER
SÅ HÄR GÖR DU:
SMÖRJ och mjöla en bakform , ca 1 1/2 liter,
med glutenfri mjölmix .
Smält smöret och tillsätt vattnet.
LÅT KOKA UPP.
VISPA ägg och socker vitt och poröst.
Tillsätt citronskal .
Blanda ner GLUTENFRI MJÖLMIX
och bakpulver .
HÄLL sist ner vätskan och rör samman .
Bred ut smeten i formen och
GRÄDDA i NEDRE DELEN AV UGNEN CA 30 MIN.
Känn efter med en sticka så att kakan är helt torr.
Låt kakan svalna en stund i formen .
STJÄLP upp och låt kallna .
Jättegott, med en klick vispad grädde till och hallon !
LYCKA TILL !
onsdag 29 april 2015
RULLTÅRTA MED ÄPPLE & KANEL CA 15 SKIVOR.
Hej igen !
Har DU provat kanelkokta äppelklyftor i rulltårta ?
Man tror det inte , förrän man har smakat.
Så varför inte prova ?
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk mald kanel
1/2 dl standardmjölk
KANELSOCKER:
1/2 msk socker +
1/2 tsk kanel
ÄPPELFYLLNING:
3 äpplen
1 kanelstång
3/4 dl socker
1 1/2 tsk citronsaft
1 tsk vatten
SÅ HÄR GÖR DU:
ÄPPELFYLLNING:
SKALA kärna ur och dela äpplena i tunna klyftor.
Koka klyftorna mjuka utan att det blir mos
tillsammans med kanelstång , socker och citronsaft.
TILLSÄTT eventuellt lite vatten .
Ta blandningen från värmen och låt den svalna under lock.
KAKA:
VISPA ägg och socker vitt och poröst .
Blanda mjöl, bakpulver och kanel .
Sikta ner det i smeten .
Rör också ner mjölken .
BRED ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna ,
ca 30x40 cm .
GRÄDDA mitt i ugnen ca 5 min.
KANELSOCKER:
BLANDA socker och kanel och strö det på rulltårtan
innan den stjälps upp på ett bakplåtspapper .
Lägg på Äppelfyllningen och rulla ihop.
HOPPAS ATT DET SMAKAR !
Har DU provat kanelkokta äppelklyftor i rulltårta ?
Man tror det inte , förrän man har smakat.
Så varför inte prova ?
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk mald kanel
1/2 dl standardmjölk
KANELSOCKER:
1/2 msk socker +
1/2 tsk kanel
ÄPPELFYLLNING:
3 äpplen
1 kanelstång
3/4 dl socker
1 1/2 tsk citronsaft
1 tsk vatten
SÅ HÄR GÖR DU:
ÄPPELFYLLNING:
SKALA kärna ur och dela äpplena i tunna klyftor.
Koka klyftorna mjuka utan att det blir mos
tillsammans med kanelstång , socker och citronsaft.
TILLSÄTT eventuellt lite vatten .
Ta blandningen från värmen och låt den svalna under lock.
KAKA:
VISPA ägg och socker vitt och poröst .
Blanda mjöl, bakpulver och kanel .
Sikta ner det i smeten .
Rör också ner mjölken .
BRED ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna ,
ca 30x40 cm .
GRÄDDA mitt i ugnen ca 5 min.
KANELSOCKER:
BLANDA socker och kanel och strö det på rulltårtan
innan den stjälps upp på ett bakplåtspapper .
Lägg på Äppelfyllningen och rulla ihop.
HOPPAS ATT DET SMAKAR !
JORDGUBBSSHAKE 4 PORT.
Hej igen !
Lite efterrätt får vi väl ha !
Vad säges om denna ?
3 dl djupfrysta jordgubbar
1/2 liter vaniljglass
6 dl mjölk
3 dl färska hallon
SÅ HÄR GÖR DU :
MIXA jordgubbar , vaniljglass och mjölk
skummigt med mixerstav i en mixer eller
i matberedare .
HÄLL upp i glas och servera genast .
Dela hallonen 1 gång lägg överst i glasen .
TREVLIG VALBORG !
Lite efterrätt får vi väl ha !
Vad säges om denna ?
3 dl djupfrysta jordgubbar
1/2 liter vaniljglass
6 dl mjölk
3 dl färska hallon
SÅ HÄR GÖR DU :
MIXA jordgubbar , vaniljglass och mjölk
skummigt med mixerstav i en mixer eller
i matberedare .
HÄLL upp i glas och servera genast .
Dela hallonen 1 gång lägg överst i glasen .
TREVLIG VALBORG !
DRAGONKOKT LAX MED ÖRTSÅS OCH KRÄFTSTJÄRTAR 4 PORT.
Hej igen !
Nu blir det fisk igen !!...
800 g LAXFILE'
1 burk ( 360 g) kräftstjärtar
DRAGONLAG:
1 liter vatten
2 tsk salt
10 svartpepparkorn
1 bit purjolök ca 10 cm
1 liten morot
5 - 6 stjälkar Dragon
4 -5 dillstjälkar
SÅS:
3dl gräddfil
3/4 dl majonnäs äkta
1 1/2 msk fransk honungssenap
3 msk hackad dill
1-2 msk hackad färsk dragon
2 - 3 krm salt
1 krm nymald svartpeppar
1 burk (50 g) röd stenbitsrom
SÅ HÄR GÖR DU:
SKÄR bort skinnet från laxen och ta bort benen.
Skär fisken i 4 portionsbitar .
Låt vattnet koka upp med salt och pepparkorn i
en traktörpanna.
Ansa och skär purjolök och morot i och lägg dem i pannan.
LÅT lagen koka under lock ca 10 min.
Lägg i dragon- och dillstjälkar mot slutet av koktiden .
LÄGG fisken i traktörpannan och låt sjuda under lock i 6-10 min.
Låt fisken kallna i lagen .
RÖR samman ingredienserna till såsen .
Spara eventuellt lite rom till garnering.
LÅT laxen rinna av och lägg upp den på serveringsfat .
GARNERA med avrunna kräftstjärtar.
SERVERA med såsen , dillrullad potatis (färsk)
sallad och eventuellt sparrisknoppar.
( DILLRULLAD POTATIS är ett festligt tillbehör)
smält 2 msk smör i en kastrull .
Vänd ner 800 g nykokt potatis ,väl avrunnen
och 1 dl hackad dill .
Skaka kastrullen försiktigt så potatisen blir täckt av dill.
TREVLIG VALBORG!
Nu blir det fisk igen !!...
800 g LAXFILE'
1 burk ( 360 g) kräftstjärtar
DRAGONLAG:
1 liter vatten
2 tsk salt
10 svartpepparkorn
1 bit purjolök ca 10 cm
1 liten morot
5 - 6 stjälkar Dragon
4 -5 dillstjälkar
SÅS:
3dl gräddfil
3/4 dl majonnäs äkta
1 1/2 msk fransk honungssenap
3 msk hackad dill
1-2 msk hackad färsk dragon
2 - 3 krm salt
1 krm nymald svartpeppar
1 burk (50 g) röd stenbitsrom
SÅ HÄR GÖR DU:
SKÄR bort skinnet från laxen och ta bort benen.
Skär fisken i 4 portionsbitar .
Låt vattnet koka upp med salt och pepparkorn i
en traktörpanna.
Ansa och skär purjolök och morot i och lägg dem i pannan.
LÅT lagen koka under lock ca 10 min.
Lägg i dragon- och dillstjälkar mot slutet av koktiden .
LÄGG fisken i traktörpannan och låt sjuda under lock i 6-10 min.
Låt fisken kallna i lagen .
RÖR samman ingredienserna till såsen .
Spara eventuellt lite rom till garnering.
LÅT laxen rinna av och lägg upp den på serveringsfat .
GARNERA med avrunna kräftstjärtar.
SERVERA med såsen , dillrullad potatis (färsk)
sallad och eventuellt sparrisknoppar.
( DILLRULLAD POTATIS är ett festligt tillbehör)
smält 2 msk smör i en kastrull .
Vänd ner 800 g nykokt potatis ,väl avrunnen
och 1 dl hackad dill .
Skaka kastrullen försiktigt så potatisen blir täckt av dill.
TREVLIG VALBORG!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)