torsdag 28 september 2017
MANDEL- OCH BLÅBÄRS- CHEESECAKE . 10 BITAR .
HEJSAN !
En riktigt somrig cheesecake med mandelbotten
och blåbär .
Kanske är sommaren slut , men vi gör den ändå !
HÄR ÄR RECEPTET :
BOTTEN :
1 påse små mandelbiskvier (150 g)
50 g smör, smält
200 g PHILADELPHIAOST ,
1 dl florsocker ,
3 dl vispgrädde ,
2 dl BLÅBÄRSSYLT ,
GARNERING :
blåbär , rostade mandelspån .
SÅ HÄR GÖR DU :
KROSSA biskvierna fint i en mortel eller
matberedaren .
Blanda med smöret .
Tryck ut i en tårtform med löstagbar kant
ca 24 cm i diameter.
STÄLL KALLT.
Rör samman ost och florsocker försiktigt .
VISPA grädden och vänd försiktigt ner den
i ostblandningen .
Vänd ner blåbärssylten lite slarvigt och klicka
ner smeten i formen .
STÄLL KALLT ETT PAR TIMMAR .
Lossa tårtan försiktigt .
GARNERA med blåbär och rostade mandelspån .
LYCKA TILL !
FASTERS AMERIKANSKA GÖMMOR 50 ST.
HEJSAN !
DETTA ÄR KAKOR ATT ÄLSKA .
Du kan variera fyllningen och göra dem festligare
med blockchoklad eller glasyr, men smaken är bäst
som den är.
HÄR ÄR RECEPTET :
250 g smör ,
2 dl farinsocker ,
2 dl strösocker ,
2 tsk vaniljsocker ,
2 ägg ,
2 dl godis-hack, nötter, mandel, russin, valnötter, fikon
6 dl vetemjöl ,
1 tsk bakpulver ,
1 krm salt ,
1 msk kakao ,
GARNERING :
50 g mörk blockchoklad,
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR SMÖR, farin- , strö- och vaniljsocker poröst .
Tillsätt ett ägg i taget och rör .
Rör ner 2 dl av nötter, mandlar, russin eller vad
DU tycker om .
Blanda mjöl, bakpulver, salt och kakao och arbeta
in i smeten .
KLICKA ut på bakplåtspappersklädda plåtar .
GRÄDDA i 175 grader ca 15 minuter .
Låt svalna på galler .
SMÄLT BLOCKCHOKLADEN och ringla den över
kakorna .
Himla goda .
LYCKA TILL !
FARMORS HAVREKAKOR . 45 ST.
HEJSAN !
De här gammaldags havrekakorna är riktiga höjdare
och lätta att baka .
Jag minns att min farmor, slängde ihop dem på ett nafs .
HÄR ÄR RECEPTET :
250 g smör ,
5 dl havregryn ,
1 1/2 dl vetemjöl ,
1 1/2 dl strösocker ,
1/2 tsk bikarbonat ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT SMÖRET och låt det svalna .
Blanda de torra ingredienserna i en skål .
Rör ner det smälta smöret och låt stå ett
par timmar .
KLICKA ut degen ganska glest på bakplåts-
papper .
GRÄDDA i 175 grader ca 10 minuter .
Visst är det väl gott att ha något litet till kaffet ?
LYCKA TILL !
tisdag 26 september 2017
CHOKLADKAKA MED GRÄDDE 12 BITAR.
HEJSAN !
Å ...DEN HÄR VAR GOD KAN DU TRO !
HÄR ÄR RECEPTET :
Med bara ägg och mörk choklad blir denna
efterrätt riktigt hälsosam säger Klara DESSER.
Servera med vispad grädde, bärsås eller en
enkel fruktsallad .
HÄR ÄR RECEPTET :
Smör,
sesamfrön ,
6 ägg ,
300 g mörk choklad ,
2 msk strösocker ,
1/2 dl starkt kallt kaffe ,
vispgrädde ,
GARNERA MED :
florsocker ,
kokosflagor,
UGN :200 GRADER.
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÖRJ och bröa en form med smör och sesamfrön.
Dela äggen och vispa äggvitorna till hårt skum
med elvisp .
SMÄLT chokladen i mikron eller över ett vattenbad.
Blanda chokladen med äggulorna, sockret kaffet .
VÄND ner äggvitorna lite i taget och blanda till en
jämn smet .
Häll smeten i formen och låt stå i ugnen i 10 min.
Vispa grädden .
SKÄR upp kakan i fyrkantiga bitar och pudra över
lite florsocker.
SERVERA med vispad grädde och kokosflagor.
LYCKA TILL !
TORSKRYGG med paprikasås och svart ris 4 port.
HEJSAN !
GRILLAD PAPRIKA finns i glasburk i affären
det står oftast vid oliverna .
SVART RIS , kanske Du får köpa på hälsokosten,
om det inte finns i Din butik.
Fräscht och vackert på tallriken och dessutom
jättegott .
HÄR ÄR RECEPTET :
4 Portioner svart ris,
500- 600 g torskrygg ,
salt,
4 grillade paprikor ,
2 dl grädde eller kokosmjölk ,
1 msk vitvinsvinäger ,
salt och peppar ,
1 knippa rädisor ,
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA riset enligt anvisningarna på förpackningen .
Koka fisken i saltat vatten, en stilla sjudning ett
par minuter.
Eller ångkoka, det ger ännu bättre resultat .
MIXA paprikan med grädde eller kokosmjölk .
Smaka av med salt och peppar .
SERVERA fisken med riset, paprikasåsen och
delade rädisor .
mmm...himla gott !
LYCKA TILL !
måndag 25 september 2017
MOROTSSOPPA MED STARK KORV. 4 PORT.
HEJSAN !
Denna soppa åt jag häromdagen , inte dum alls !
soppan är bra för Dig som vill undvika mjölkprodukter.
När Du inte använder buljong så behövs salt och citron
för att få upp smakerna .
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl röda linser,
500 g morötter,
vatten ,
1 gul lök ,
2 - 3 cm färsk ingefära ,
2 vitlöksklyftor ,
smör ,
1 tsk malen spiskummin ,
2 burkar kokosmjölk ,
salt och peppar ,
pressad citron efter smak ,
300 g stark korv ,
färsk krasse ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKÖLJ och koka linserna .
Sila dem när de är mjuka .
Skala och skiva morötterna .
Hacka löken och riv ingefäran
och vitlöken .
HETTA upp smör i en kastrull och
fräs löken, ingefäran och vitlöken .
Tillsätt spiskummin och rör runt .
Låt det fräsa en liten stund så att
smakerna utvecklar sig .
HÄLL på lite vatten och tillsätt
sedan morötterna .
Fyll upp med vatten så det nätt
och jämt täcker morötterna .
Koka tills de är mjuka .
Häll av vattnet och spara det i en
tillbringare .
HÄLL de kokta linserna i kastrullen
med morötter och tillsätt kokosmjölken .
Mixa slätt med en mixerstav (eller mixa i en BLENDER)
SPÄD med morotsvattnet och eventuellt
mer vatten till önskad konsistens .
Smaka av med salt och peppar och pressad citron.
SLANTA korven och stek den i smör .
SERVERA soppan med korvslantarna och
klippt krasse .
LYCKA TILL !
FULLKORNSBRÖD I KORG 2 ST.
HEJSAN !
Den här tycker jag att Ni ska prova att göra,
mönstret i korgen Du använder formar sig på
degen när den jäser i korgen, OBS! -MJÖLAD KORG.
VÄLV upp det jästa brödet, på bakpappersklädd plåt
och TA BORT KORGEN innan Du sätter in plåten i ugnen
HÄR ÄR RECEPTET :
TAG fram en bunke och häll i
5 dl vatten , varmt vatten,
2 dl vetekross ,
1/2 dl hela linfrö,
KOKA upp vattnet och slå det över
vetekross och linfrö .
LÅT DET SVALNA TILL 37 GRADER.
50 g jäst ,
1/2 dl olja,
2 tsk salt ,
6 dl grovt Rågmjöl ,
3 1/2 dl vetemjöl,
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA ihop resten av ingredienserna
i en annan bunke .
TILLSÄTT krosset .
Låt jäsa 45 minuter.
DEGEN ÄR GANSKA LÖS.
Tillsätt mer vetemjöl efter behov.
DELA degen i 2 delar , lägg i mjölade korgar
Låt jäsa 30 minuter.
GRÄDDA i 200 grader 45 minuter.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)