tisdag 30 januari 2018

KÅLSOPPA 4 PERS.



                          HEJSAN !

mmm...det  här  är  gott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  liter  grönsaksbuljong  eller 
2 tärningar  +  1  liter  vatten ,
2  dl  finhackad  vitkål ,
2  dl  finhackad  morot ,
2  dl  finhackad  brysselkål  eller  blomkål ,
1  dl  finhackade  jordärtskockor  eller  potatis ,
1/2  tsk  kyndel ,
1  tsk  solrosfröolja ,
smaksätt  med  vegetabilisk  buljong  om  så  önskas .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  upp  buljongen .
Tillsätt  vitkål,  morot,  brysselkål  och
jordärtskockor .
Kokas  2  minuter .
Stäng  av  värmen   och  tillsätt  de  övriga
ingredienserna .
Gott  att  servera  med  tunnbrödssmörgås
med  kokta  rödbetor  och  riven  pepparrot .

LYCKA  TILL !

CHRISTERS RUSSINBULLAR .



                    HEJSAN !

mm.. jaa !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
5  dl  vatten ,
8  dl  bovetemjöl - malet i mixer,
25 g  jäst ,
1  msk  kummin ,
2  dl  russin ,
2  dl  helt  bovete .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  alla  ingredienserna  i  en  bunke  och
arbeta  degen  väl .
Låt  jäsa  i  1  timme.
KLICKA  ut  degen  på  en  smord  plåt  med  matsked .
Strö  vallmofrön  eller  lite  kli  över  bullarna  och 
grädda  i  200 - 220  grader  varm  ugn .

Goda med  lite  smör/margarin  på  !

LYCKA  TILL !


  

måndag 29 januari 2018

HEMGJORD FÄRSKOST .



                   HEJSAN !

De  här  små  läckra  färskostarna  har  jag  gjort
av  filmjölk  och  gräddfil - väl värt att  göra .
Här har  jag  varierat  smaken, 
-en  med  vitlök  och  en  med  paprika .

HÄR  ÄR  RECEPTET :

OSTMASSA  TILL  2  OSTAR
1  liter  filmjölk ,
3  dl  gräddfil ,
25  g  smör/margarin ,
1  tsk  salt ,
PAPRIKAOST :
1/2   liten  paprika ,
1/4  chilifrukt ,
2  tsk  paprika-pulver ,
VITLÖKSOST :
1  msk  hackad  gräslök ,
1  vitlöksklyfta ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
OSTMASSA :
Blanda  filmjölk  och  gräddfil  i  en  kastrull .
Värm  på  svag  värme  tills  filen  nått  en 
temperatur  på  50  grader (använd helst baktermometer).
Häll  filmjölken  i  ett  kaffefilter .
Låt  vasslen  rinna  av  i  ca  3  timmar   eller 
över  natten .
BLANDA  ostmassan  med  rumsvarmt  smör/
margarin  och  salt .
PAPRIKAOST :
Tärna  paprika  och  chilifrukt  mycket  fint .
Blanda  chili,  paprika och  paprikapulver  i 
ostmassan .
LÄGG  osten  i  en  skål,  dekorera  med  fint 
tärnad  paprika .
VITLÖKSOST :
Skär  gräslöken  fint .
Pressa  vitlöken  i  ostmassan  och  vänd  ner
gräslöken .
LÄGG   ostmassan  i  en  skål  och  dekorera 
med  gräslök .

LYCKA  TILL !

KAVIARLÅDA I MIKROVÅGSUGN , 2-3 PORT .



                    
                     HEJSAN !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
250 g  keso ,
2  ägg ,
3  msk   kaviar ,
1  dl  gröna  ärter ,
1  krm  peppar ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
BLANDA  keso,  ägg,  kaviar,  ärter  och  peppar.
Häll  i  en  liten  smord,  rund  form .
Tillaga  i  mikrovågsugn  under  lock  på  full
effekt   5  minuter,  därefter  på  halv  effekt  7-8  min.
SERVERA  gärna  några  goda  tomater  till  det  hela.

SMAKLIG  MÅLTID !

MARINERAD LAX PÅ GRÖNSAKSBÄDD, 2 PERS.




                      HEJSAN !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

Tänk  på  att  laxen  ska  marineras  i  1-2  timmar !
2  portionsbitar  lax ,
1  purjolök ,
1/2  palsternacka ,
50  g   rotselleri ,
150 g  färsk  spenat ,
1  vitlöksklyfta ,
riven  muskot ,
salt  ,  peppar ,
1 1/2  dl   grönsaksbuljong
av  tärning .

MARINAD :

1  lime,  pressad  saft
1  msk  rapsolja ,
1  msk  dijonsenap ,

SERVERA  MED  :
Kokt  potatis  eller  fullkorns- pasta.
UGN  :  200  GRADER.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
MARINAD :
Blanda  limesaft,  olja,  senap,  salt  och  peppar .
Lägg  laxen  i  marinaden  och  låt  dra  1 - 2 tim.
i  kylen .
ANSA   purjolöken  och  skär  i  1  cm   tjocka  skivor .
Skala  och  tärna  palsternacka  och  rotselleri .
BLANDA   purjolök,  palsternacka,  rotselleri,  spenat
och  pressad  vitlök  i  en  ugnsform .
Salta  och  peppra och  riv  över  några  riv  muskotnöt .
Lägg  laxen  ovanpå  med  skinnsidan  upp .
HÄLL  på  resten  av  marinaden  och  buljong  över 
grönsakerna  och  tillaga  i  ugnen   tills  fisken  är  klar,
20 - 25  minuter .
SERVERA  med  kokt  potatis  eller  pasta .

SMAKLIG  MÅLTID !
mmm... !

söndag 28 januari 2018

FINA LINSGRYTAN MED HETTA . 4 PERS .




                             HEJSAN !

Smakrikt  och  mmm....himla  gott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1  röd  chilifrukt (kan uteslutas),
1  gul  lök ,
3  vitlöksklyftor ,
2  plommontomater ,
2  msk  olivolja ,
2  dl  röda  linser ,
80  g  färsk  spenat ,
2  krm  gurkmeja ,
2  dl  kokosmjölk ,
5  dl  grönsaksbuljong ,
1  dl  jasminris ,
salt och peppar
GARNERING :
chili  och  koriander.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
DELA  chilin  på  längden  och  skrapa  ur  kärnhuset .
Skär  chilin,  löken  och  vitlöken  i  tunna  skivor .
Dela  tomaterna  i  klyftor  och  skär  bort  skalet  med
en  vass  kniv .
HETTA  upp  oljan  i  en  kastrull  och  fräs  alla  grön-
sakerna  lite  lätt  i  oljan .
Tillsätt  resten  av  ingredienserna  och  låt  grytan  små-
puttra  i  15  minuter .
Smaka  av  med  salt  och  peppar .

GARNERA  med  tunt  skuren  chili  och  lite  koriander
före  servering .

LYCKA  TILL !

LÄCKER FRITTATA 4 PERS.




                          HEJSAN !

Får  Du  kokt  pasta  över -  laga   en  ... LÄCKER  FRITTATA

HÄR  ÄR  RECEPTET :
200 g  valfri  korv ,
2  msk  olja ,
till  stekning
200  g  kokt  pasta ,
salt  och  peppar ,
4  ägg ,
1  dl  grovt  riven  smakrik  ost ,
 1 dl  mjölk ,
olivolja ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SÄTT  ugnen  på  200  grader .
Skär  korven  i  ca  5  cm  tjocka  skivor .
Hetta  upp  en  stekpanna  med  olja .
Lägg  först  i  korv- bitarna  och  stek
dem  knapriga .
Lägg  i  pastan ,  vänd  runt  och  fräs  i
1-2   minuter.
Salta  och  peppra .
VISPA   ihop   ägg,  ost  och  mjölk  till
en  smet   och  häll  ner  i  stekpannan .
När  FRITTATAN   börjar  sätta  sig  i
kanterna ,  ställ  den  i  ugnen  och  grädda
i  10  minuter .
RINGLA  lite  olivolja  över  och  servera
med  sallad  och bröd.

Så var det klart !

LYCKA  TILL !