måndag 5 februari 2018

ROTFRUKTSPANNKAKA 3-4 PERS.




                     HEJSAN !

Den  här  gillar  vi , - vad  tycker  DU  ?

HÄR  ÄR  RECEPTET :

VISPA  samman  en  smet  av  3  ägg +  3  dl  vetemjöl
och  5 1/2  dl  mjölk.
Riv  200  g  ansade  rotfrukter,  t ex  kålrot,  morötter  och
gul  lök .
Det  blir   ca  1/2  liter  grovrivet  rasp.
BRED  ut  detta  i  en  ugnssäker  form ,  ca  20 x 30 cm,
tillsammans  med   3  msk  smör / margarin.
Ställ  in  formen  i  200  graders  varm  ugn  i  10  minuter.
HÄLL  då  i  pannkaksmeten ,  som  Du  först  smaksatt
med  1  tsk  salt,  1  tsk  timjan  och  1/2  krm  peppar .
GRÄDDA  i  20  minuter  till.

LYCKA  TILL !

MAZARINTÅRTA .....




             HEJSAN !

mmm.....ett  sprött  skal  av  mördeg .
I  det  en  fin  fyllning  med  mandel  och  ägg .
Vill  Du  ha  den  festligt  gul  hjälp  upp  gulorna
med  några  droppar  karamellfärg .
Kakan  är  lättare  att  göra  än  man  tror .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
Till  mördegen :
100  g  smör  eller  margarin ,
1/2  dl  strösocker ,
2 1/2  dl  vetemjöl ,

Till  fyllningen :
4  ägg ,
2  dl  socker ,
200 g  sötmandel ,
2  bittermandlar ,
100  g  smör  eller  margarin ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKÅLLA  och  mal  mandeln  och  ställ  åt  sidan  så  länge .
SÄTT  ugnen  på  200  grader.
BLANDA  snabbt  ihop  ingredienserna  till  mördegen .
Degen  behöver  sedan  inte  kavlas .
Det  går  mycket  fortare  och  ger  lika  bra  resultat  om  man
plattar  ut  degen  med  händerna  direkt  i  en  smord   tårtform
eller  stekpanna .
Det  är  bra  om  tårtformen  har  lös  ring .
Diametern  bör  vara  ca  22  cm .
TILL  fyllningen  vispas  äggen  och  sockret  kraftigt  till  en
pösig  och  ljus  smet .
Tillsätt  mandeln  och  det  smälta  avsvalnade  smör / margarinet.
Rör  om  till  en  jämn  smet .
Häll  fyllningen  i  den  deg-klädda  formen  och  grädda  ca  45  min.
OM  tårtan  är  gräddad  i  en  form  med  lösa  kanter  låt  den  kallna
i  formen ,  annars  stjälp  den  varm  på  ett  smort  grytlock  och  vänd
sedan  snabbt  över  den  på  ett  fint  fat  .
TÅRTAN  kan  med  fördel  bakas  ett  par  dagar  i  förväg  - 
mandelkaka  har  ju  den  goda  egenskapen  att  bara  bli  godare
av  att  stå .
DEN   blir  tillsammans  med  glass  eller  vispad  grädde  en
utsökt  efterrätt .
Eller  till  födelsedagskalaset .

LYCKA  TILL !

söndag 4 februari 2018

SONJAS ÄPPELKAKA




                     HEJSAN !
Min  goda  vän  SONJA .
mmm.... Ack  så  god !
Om  det  är  många  som  ska  bjudas
går  det  utmärkt  att  dubbla  receptet ,
och  grädda  en  stor  kaka  i  långpannan .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  dl  vetemjöl ,
3  dl  strösocker ,
1  tsk  bakpulver ,
100  g  smör  eller  margarin ,
1 1/2  dl  mjölk ,
2  ägg ,
rivet  skal  av  1/2  citron ,
1  msk  citronsaft,
TILL  GARNERING :
2  äpplen ,
1  msk  kanel ,
2  msk  strösocker ,
10  sötmandlar ,  grovt  hackade.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMÖRJ och  bröa  en  kakform 1 1/2  liter .
Sätt  ugnen  på  175  grader .
BLANDA   mjöl ,  socker  och  bakpulver
i  en  skål .
SMÄLT  fettet , häll  i  mjölken   så  blandningen  blir  sval.
Tillsätt  vätskan,  citronskal  och  äggen   och
rör  ihop  alltsammans  till  en  smet .
Den  blir  ganska  lös .
SKALA  äpplena ,  ta  ut  kärnhusen  med  en  äpple-pip .
Skär  sedan  i  tunna  klyftor .
Ju  närmare  klyftor  desto  vackrare  kaka .
HÄLL  smeten  i  formen  och  lägg  äppelklyftorna  ovanpå .
Strö  över  kanel,  socker  och  mandel .
GRÄDDA  1  timme  mitt  i  ugnen .

LYCKA  TILL !

SAVARÄNG SOM PÅ MORMORS TID...



                 HEJSAN !

SAVARÄNG,  gjordes  ofta  förr  om  tiden .
Finessen  med  en  SAVARÄNG  är  saftigheten .
Utöver  fruktspadet,  som  den  dränks  med,  är
det  också  lite  mannagryn  i  kaksmeten  här,
vilket  ökar  saftigheten .
Så  varsågoda !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
50  g  smör/margarin ,
1/2  dl  mjölk/ vatten ,
2  ägg ,
2  dl  socker ,
1 1/2  dl  mannagryn ,
1  dl  vetemjöl ,
1  tsk  bakpulver ,
TILL  INDRÄNKNING:
1 1/2  dl  fruktspad
FYLLNING  och  GARNERING :
2  kiwi  frukter  skalade,  skivade
1  paket  (200 g)djupfrysta  jordgubbar,
2  dl  vispgrädde ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMÄLT  fettet  i  en  kastrull,  häll  i  mjölken
eller  vattnet  och  låt  blandningen  svalna .
VISPA  ägg  och  socker  pösigt .
Tillsätt   mjölkblandningen   och   mannagrynen
blandat  med  vetemjöl  och  bakpulver.
Häll  smeten  i  en  smord,  bröad  kransform ,
ca  2  liter.
GRÄDDA  i  nedre  delen  av  ugnen  i  175  grader
ca  40  minuter .
Kontrollera  att  kakan  inte  sitter  fast  i  formen
och  dränk  in  den  med  fruktspadet.
Låt  Savarängen  kallna,  stjälp  upp,  fyll  och  garnera
den  med  frukt ,  bär  och  vispad  grädde .

Frukt och bär  i  mitten- hålet ,  på  kakan
och  grädde  runt  om .

LYCKA  TILL !

lördag 3 februari 2018

STUG-KNUTAR . 40 ST .



                          
                           HEJSAN !

Degen  kan  också  bakas  ut  till  runda  bullar
eller  2  formbröd .
HIMLA  GOA  !  (-  fina  att  titta  på .)

HÄR  ÄR  RECEPTET :

4  dl  vatten ,
50  g  jäst ,
1  dl  keso ,
1/2  dl  finhackad  stekt  lök ,
2  msk  olja ,
3  dl  grovt  rågmjöl ,
2  tsk  salt ,
1  msk  honung ,
ca  11  dl  vetemjöl ,
PENSLING :
ägg ,  sesamfrön
UGN : 250  Grader.

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RÖR  ut  jästen  i  vattnet  och  tillsätt  sedan
alla  ingredienser  utom  vetemjölet.
Arbeta  degen  ett  par  minuter .
TILLSÄTT  vetemjölet  och  arbeta  degen  tills 
den  släpper  bunkens  kanter .
Låt  degen  jäsa  ca  20  minuter .
DELA  degen  först  i  mitten  och  sedan  varje 
bit  i  ca  20  delar .
Rulla  varje  degbit  till  en  ca  15  cm  lång  längd
och  slå  knut  på  den .
LÅT  brödet  jäsa  på  plåt  i  ca  30  minuter .
Pensla,  strö  på  frön  och  grädda  i  mitten  av
ugnen  i  ca  10  minuter .
Låt  brödet  kallna  på  galler   under  bakduk .
Brödet  går  bra  att  frysa .

HOPPAS  PÅ  ETT  LYCKAT  BAK !

LYCKA  TILL !

fredag 2 februari 2018

MUSTIG GRYTA .... 4 PERS.



              HEJSAN !

...På  "bara  grönsaker " !

HÄR  ÄR  RECEPTET :

250  g  vitkål ,
300  g  morötter ,
200  g  gröna  bönor ,
125  g  grön  paprika ,
125  g  purjolök ,
1/2  liter  buljong (tärning) ,
1/2  tsk  salt ,
1/2  krm  svartpeppar ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

ANSA  och  skölj  grönsakerna .
Skär  dem  i  bitar .
Lägg  ner  grönsakerna  i  den  kokande  vätskan
i  tur  och  ordning  allt  efter  koktiden .
Låt  dem  koka  mjuka  på  svag  värme .
Smaksätt  väl  med  salt  och  peppar .

UNGEFÄRLIGA   KOKTIDER :
Vitkål   10-20  minuter,
morötter  10-15  minuter ,
purjolök   8-10  minuter ,
bönor,  paprika   5  minuter.

Bjud  gärna  hårt  bröd  med  smör  och  ost  till  soppan !
Kanske  inte  alla  gillar  grönsaker ,  då  kan  Du  mixa  soppan .
LYCKA  TILL !

             



          



torsdag 1 februari 2018

KRABBMOUSSE 4-6 PORT .




                        HEJSAN !

Har  Du  tillgång  till  färsk  krabba  är  detta  gott,
om  inte  går  det  bra  att  använda  burkkrabba 
eller  krabbmix .
En  bra  förrätt  !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
300  g   krabbkött ,
200  g  mild  rökt  kaviar ,
3  dl  vispgrädde ,
1  liten  finhackad  gul  lök ,
5  GELANTINBLAD ,
blötlagda  i  kallt  vatten
GARNERING :
Sallat,  citron,  och  dill .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
GROVHACKA  krabbköttet .
Vispa  grädden  till  hårt  skum .
BLANDA  ihop  kaviar,  krabba  och  lök .
Smält  det  urkramade  GELANTINET  under  omrörning
på  svag  värme  och  rör  ner  det  i  blandningen .
BLANDA  ner  den  vispade  grädden  och  häll  upp  i 
en  form  penslad  med  lite  olja .
Ställ  kallt  i  minst  2  timmar .
Stjälp  upp  och  garnera .
ROSTAT  bröd  är  gott  till .

LYCKA  TILL !