måndag 5 februari 2018

MAZARINTÅRTA .....




             HEJSAN !

mmm.....ett  sprött  skal  av  mördeg .
I  det  en  fin  fyllning  med  mandel  och  ägg .
Vill  Du  ha  den  festligt  gul  hjälp  upp  gulorna
med  några  droppar  karamellfärg .
Kakan  är  lättare  att  göra  än  man  tror .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
Till  mördegen :
100  g  smör  eller  margarin ,
1/2  dl  strösocker ,
2 1/2  dl  vetemjöl ,

Till  fyllningen :
4  ägg ,
2  dl  socker ,
200 g  sötmandel ,
2  bittermandlar ,
100  g  smör  eller  margarin ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKÅLLA  och  mal  mandeln  och  ställ  åt  sidan  så  länge .
SÄTT  ugnen  på  200  grader.
BLANDA  snabbt  ihop  ingredienserna  till  mördegen .
Degen  behöver  sedan  inte  kavlas .
Det  går  mycket  fortare  och  ger  lika  bra  resultat  om  man
plattar  ut  degen  med  händerna  direkt  i  en  smord   tårtform
eller  stekpanna .
Det  är  bra  om  tårtformen  har  lös  ring .
Diametern  bör  vara  ca  22  cm .
TILL  fyllningen  vispas  äggen  och  sockret  kraftigt  till  en
pösig  och  ljus  smet .
Tillsätt  mandeln  och  det  smälta  avsvalnade  smör / margarinet.
Rör  om  till  en  jämn  smet .
Häll  fyllningen  i  den  deg-klädda  formen  och  grädda  ca  45  min.
OM  tårtan  är  gräddad  i  en  form  med  lösa  kanter  låt  den  kallna
i  formen ,  annars  stjälp  den  varm  på  ett  smort  grytlock  och  vänd
sedan  snabbt  över  den  på  ett  fint  fat  .
TÅRTAN  kan  med  fördel  bakas  ett  par  dagar  i  förväg  - 
mandelkaka  har  ju  den  goda  egenskapen  att  bara  bli  godare
av  att  stå .
DEN   blir  tillsammans  med  glass  eller  vispad  grädde  en
utsökt  efterrätt .
Eller  till  födelsedagskalaset .

LYCKA  TILL !

Inga kommentarer: