torsdag 16 augusti 2018
ÄGGVITEKAKA .
HEJSAN !
Ibland får man äggvitor över och har ingen lust att slänga dem.
Då kan Du spara dem i kopp i kylen med lite vatten över så de
inte torkar . Ta fram dem när Du har 4 stycken och gör denna
goda kaka .
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör,
2 dl strösocker,
3 1/2 dl vetemjöl,
1 1/2 tsk bakpulver,
1 1/2 tsk vaniljsocker,
1 dl vispgrädde,
1 dl äggvita (4 stycken)
GLASYR,
Florsocker,
pressad apelsinsaft,
hackade apelsinskal,
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker vitt och poröst.
Tillsätt mjölet väl blandat med bakpulvret och vaniljsockret.
Rör ner grädden och slutligen de till hårt skum slagna ägg-
vitorna. HÄLL smeten i en smord och bröad form och grädda
i 175 - 200 grader ca 40 minuter.
LÅT kakan svalna och dekorera sedan med florsocker utrört
i lite apelsinsaft samt lite hackade apelsinskal.
LYCKA TILL !
onsdag 15 augusti 2018
PLOMMONSYLT .
HEJSAN !
Glöm inte bort plommonen , det kan man också göra
mycket gott av ..pajer, sylt, en läcker dessert...
HÄR ÄR RECEPTET :
Till plommonsylt :
1 kg plommon,
6 1/4 dl strösocker,
(ATAMON)
SÅ HÄR GÖR DU :
DOPPA Plommonen hastigt i kokhett vatten
och dra av skinnet . Dela plommonen och
ta ur kärnorna .
VARVA plommonen med socker i en gryta
och låt det stå och safta sig ca 1 timma .
KOKA upp långsamt så att sockret hinner
smälta innan det börjar koka . Låt koka på
svag värme 15 - 20 min, rör om då och då.
SKUMMA och tillsätt ( ATAMON ) .
HÄLL upp sylten i rena, varma burkar och
bind över .
LYCKA TILL !
tisdag 14 augusti 2018
MORMORS KOKTA SOCKERKAKA .
HEJSAN !
Smaka på den här !
Du bakar den ovanpå spisen !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg (gulor och vitor delade)
1 kkp (kaffekopp) socker,
1 kkp potatismjöl(knappt)
2 - 3 tsk vetemjöl,
GRÄDDAS : I vattenbad ovanpå spisen.
GRÄDDNINGSTID : 20 minuter.
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA vitorna hårt och tillsätt gulorna och sockret .
VISPA smeten fluffig .
SIKTA ner de båda mjöl-sorterna i smeten och rör
om. HÄLL smeten omedelbart i en rund (ej ringform)
välsmord kakform och täck över med ett stycke
aluminiumfolie så att ingen ånga kan tränga in.
STÄLL formen i en gryta med litet kokande vatten i
och lägg lock på grytan .
NÄR vattnet åter börjar koka skall plattans termostat
sänkas till mellanläge. Låt koka i 20 min.
PROVA med en provsticka rätt igenom folien så att
kakan är färdiggräddad .
LYFT upp formen och klipp upp folien.
STJÄLP upp kakan . SERVERA den gärna som tårtbotten
med t ex bär och vispad grädde .
KUL !
LYCKA TILL !
COUSCOUS - OTTO,...2-3 PORT. himla gott !
HEJSAN !
Risotto, fast med lättlagad couscous istället.
Här med grillad kyckling och körsbärstomater.
HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl couscous ,
2 1/4 dl hönsbuljong ,
2 msk smör ,
1/2 färdiggrillad kyckling ,
8 - 10 körsbärstomater ,
2 - 3 msk keso med pesto ,
Garnering : färsk basilika ,
SÅ HÄR GÖR DU :
LÅT hönsbuljongen koka upp . Tillsätt couscous,
ta kastrullen från plattan och låt grynen svälla
under lock ca 5 minuter .
VISPA ner smöret . Vispa couscousen kraftigt
så att det inte klumpar sig.
BENA ur och dela kycklingen i mindre bitar .
Blanda ner kycklingbitarna i couscousen och
låt allt bli varmt .
BLANDA i delade körsbärstomater och keso
med pesto . GARNERA med färsk basilika.
SMAKLIG MÅLTID !
ÄPPELPAJ MED MANDELMASSA, 8 PORT.
HEJSAN !
Efter föregående gryta, kan det väl vara gott
med denna goda paj - till kaffet.
HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG:
125 g smör/margarin,
3 1/2 dl vetemjöl,
1/2 dl florsocker,
FYLLNING :
3 - 5 syrliga äpplen ,
250 g mandelmassa,
3 ägg ,
1 dl mjölk ,
1/2 dl råsocker,
SÅ HÄR GÖR DU :
ARBETA samman ingredienserna till pajdegen .
Tryck ut den i en pajform ca 26 cm i diameter .
Låt vila i kylskåp ca 30 minuter.
VÄRM ugnen till 200 grader .
SKALA eventuellt äpplena, kärna ur och skär
dem i klyftor . RIV mandelmassan grovt .
Blanda mandelmassa, ägg och mjölk .
Häll smeten i pajformen .
Tryck ner äppelklyftorna i smeten .
Strö över råsockret .
GRÄDDA i nedre delen av ugnen 30 - 40 minuter .
SERVERAS ljummen eller kall, gärna med vaniljsås,
vaniljglass eller lättvispad grädde .
HOPPAS ATT DET SMAKAR !
Tänk på att en porslinsform kräver längre tid i ugnen
än en aluminiumform belagd med teflon, som drar åt
sig värme på ett annat sätt .
CHILIFÄRS-GRYTA, 4 PORT.
HEJSAN !
Regn och rusk !
Håll grytan kokande ! - i 45 minuter sen är det klart.
mmm...himla gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 gul lök ,
2 vitlöksklyftor,
1 röd paprika,
2 msk fett, t ex smör och rapsolja
400 g nötfärs,
1 tsk salt,
1-2 tsk chilipulver,
1 tsk spiskummin,
1 tsk koriander,
1 dl matlagningsvin,
1 msk worcestershiresås,
1 burk krossade tomater,(400g)
1 burk kidneybönor,(400g)
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och grovhacka löken.
Skala och pressa vitlöken .
Dela, kärna ur och hacka paprikan .
FRÄS lök och paprika i lite fett under omrörning
i en gryta. TA upp det frästa.
Lägg lite mer fett i grytan och lägg i och bryn färsen
under omrörning tillsammans med salt, chilipulver,
kummin, och koriander. TILLSÄTT vin, Worcestershiresås,
tomater och de frästa grönsakerna .
Koka upp och låt sjuda ca 15 minuter.
SKÖLJ bönorna och låt dem rinna av. Blanda dem i grytan
och låt alltsammans sjuda ytterligare ca 5 - 10 minuter, med
locket på glänt om det verkar vara för mycket vätska .
SERVERA, med ris och bladsallad .
SMAKLIG MÅLTID !
måndag 13 augusti 2018
ROTMOS MED VITKÅLSFRÄS OCH FLÄSKKORV....4 PORT.
HEJSAN !
Ät och njut av denna härliga husmanskost !
Den tar lite tid att laga men det är den värd.
HÄR ÄR RECEPTET :
6 potatisar,
3 morötter,
1 bit kålrot, ca 500 g
ca 2 msk flytande margarin/smör,
ca 1 1/2 dl kokspad ,
salt å peppar,
500 g fläskkorv eller köttkorv,
1 lagerblad ,
5 kryddpepparkorn,
300 g skuren i strimlor
eller bitar vitkål ,
1 msk flytande smör/margarin,
salt, peppar.
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA rotfrukterna och skär dem i mindre bitar .
Koka i lättsaltat vatten i 15 - 20 minuter.
Skala potatisen, halvera och lägg den i rotsakskoket.
Koka alltsammans ytterligare i ca 15 - 20 minuter.
KOKA fläskkorven med ett lagerblad och några
kryddpepparkorn i ca 30 minuter. KOKA försiktigt.
Fräs vitkålen hastigt i smör/margarinet, och krydda
med lite salt och peppar.
SPARA 2 dl när Du häller av vattnet från rotfrukter
och potatis. STÖT sönder rotsaker och potatis med
en potatisstöt .
Klicka i smör och späd moset med buljong.
Kör moset med elvisp.
Smaksätt med salt och peppar
SMAKLIG MÅLTID !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)