torsdag 16 augusti 2018

ÄGGVITEKAKA .



     
               HEJSAN !

Ibland får man äggvitor över och har ingen lust att  slänga dem.
Då kan Du spara dem i kopp i kylen med lite vatten över så de
inte torkar .  Ta fram dem när Du har 4 stycken och gör denna
goda kaka .

HÄR ÄR RECEPTET  :
100 g smör,
2  dl strösocker,
3 1/2 dl vetemjöl,
1 1/2 tsk  bakpulver,
1 1/2 tsk vaniljsocker,
1 dl vispgrädde,
1 dl äggvita (4 stycken)
GLASYR,
Florsocker,
pressad apelsinsaft,
hackade apelsinskal,
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker vitt och poröst.
Tillsätt mjölet väl blandat med bakpulvret och vaniljsockret.
Rör ner grädden och slutligen de till hårt skum slagna ägg-
vitorna.  HÄLL smeten i en smord och bröad form och grädda
i 175 - 200 grader  ca 40 minuter.
LÅT kakan svalna  och dekorera sedan med florsocker utrört
i lite apelsinsaft samt lite hackade apelsinskal.

LYCKA TILL !


onsdag 15 augusti 2018

PLOMMONSYLT .




              HEJSAN !

Glöm inte bort plommonen ,  det kan man också göra
mycket gott av ..pajer,  sylt,  en läcker dessert...

HÄR ÄR RECEPTET :
Till plommonsylt :
1 kg plommon,
6 1/4 dl  strösocker,
(ATAMON)

SÅ HÄR GÖR DU :
DOPPA  Plommonen  hastigt i kokhett vatten
och  dra  av  skinnet .  Dela  plommonen och
ta  ur  kärnorna .
VARVA  plommonen  med  socker  i  en  gryta
och  låt  det  stå  och  safta  sig  ca 1 timma .
KOKA upp  långsamt  så  att  sockret  hinner
smälta  innan  det  börjar  koka .  Låt koka på
svag  värme  15 - 20  min,  rör  om  då och då.
SKUMMA  och  tillsätt ( ATAMON )  .
HÄLL upp  sylten  i  rena,  varma  burkar och
bind över .

LYCKA TILL !


tisdag 14 augusti 2018

MORMORS KOKTA SOCKERKAKA .




             HEJSAN !

Smaka på den här !
Du bakar den ovanpå spisen !

HÄR ÄR RECEPTET :

3 ägg (gulor och vitor delade)
1 kkp (kaffekopp) socker,
1 kkp potatismjöl(knappt)
2 - 3 tsk vetemjöl,

GRÄDDAS :  I vattenbad  ovanpå  spisen.
GRÄDDNINGSTID : 20 minuter.

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA vitorna hårt och tillsätt gulorna och sockret .
VISPA smeten fluffig .
SIKTA ner  de båda mjöl-sorterna i smeten och rör
om.   HÄLL  smeten omedelbart i en rund (ej ringform)
välsmord kakform och täck över med ett stycke
aluminiumfolie så att ingen ånga kan tränga in.
STÄLL formen i en gryta med litet kokande vatten i
och lägg lock på grytan .
NÄR vattnet åter börjar koka skall plattans termostat
sänkas till mellanläge.  Låt koka i 20 min.
PROVA med  en  provsticka rätt igenom folien så att
kakan är färdiggräddad .
LYFT upp formen  och klipp upp folien.
STJÄLP upp kakan .  SERVERA den gärna som tårtbotten
med t ex  bär och vispad grädde .

KUL !
LYCKA TILL !


COUSCOUS - OTTO,...2-3 PORT. himla gott !



          HEJSAN !

Risotto, fast med lättlagad  couscous istället.
Här med  grillad kyckling och körsbärstomater.

HÄR ÄR RECEPTET :
2 dl couscous ,
2 1/4 dl hönsbuljong ,
2 msk smör ,
1/2 färdiggrillad kyckling ,
8 - 10 körsbärstomater ,
2 - 3 msk  keso med pesto ,
Garnering :  färsk  basilika ,

SÅ HÄR GÖR DU :
LÅT hönsbuljongen koka upp .  Tillsätt couscous,
ta kastrullen från plattan och låt grynen svälla
under lock  ca 5 minuter .
VISPA ner smöret .   Vispa couscousen  kraftigt
så att det  inte klumpar  sig.
BENA ur och dela kycklingen  i  mindre  bitar .
Blanda ner kycklingbitarna  i  couscousen  och
låt  allt  bli  varmt .
BLANDA i  delade  körsbärstomater och keso
med  pesto .  GARNERA  med  färsk  basilika.

SMAKLIG MÅLTID !

ÄPPELPAJ MED MANDELMASSA, 8 PORT.




           HEJSAN !

Efter  föregående  gryta, kan  det  väl  vara  gott
med  denna  goda  paj - till  kaffet.

HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG:
125 g smör/margarin,
3 1/2 dl vetemjöl,
1/2 dl florsocker,

FYLLNING :
3 - 5 syrliga äpplen ,
250 g mandelmassa,
3 ägg ,
1 dl mjölk ,
1/2 dl råsocker,

SÅ HÄR GÖR DU :
ARBETA samman  ingredienserna  till  pajdegen .
Tryck ut den i en pajform ca 26 cm i  diameter .
Låt vila i kylskåp ca 30 minuter.
VÄRM ugnen till  200 grader .
SKALA  eventuellt äpplena,  kärna  ur  och skär
dem i klyftor .  RIV mandelmassan  grovt .
Blanda  mandelmassa,  ägg  och  mjölk .
Häll  smeten i pajformen .
Tryck ner äppelklyftorna  i  smeten .
Strö  över  råsockret .
GRÄDDA  i  nedre  delen  av  ugnen 30 - 40  minuter .
SERVERAS  ljummen eller kall,  gärna med vaniljsås,
vaniljglass  eller lättvispad  grädde .

HOPPAS ATT DET SMAKAR !

Tänk på att en porslinsform kräver längre tid i ugnen
än en aluminiumform belagd med teflon, som drar åt
sig värme på ett annat sätt .

CHILIFÄRS-GRYTA, 4 PORT.




                            HEJSAN !

Regn och rusk  !
Håll grytan kokande ! - i 45 minuter sen är  det  klart.
mmm...himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :

1 gul lök ,
2 vitlöksklyftor,
1 röd paprika,
2 msk fett, t ex smör och rapsolja
400 g nötfärs,
1 tsk salt,
1-2 tsk chilipulver,
1 tsk spiskummin,
1 tsk koriander,
1 dl matlagningsvin,
1 msk worcestershiresås,
1 burk krossade tomater,(400g)
1 burk kidneybönor,(400g)

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och grovhacka löken.
Skala och pressa vitlöken .
Dela,  kärna ur och hacka paprikan .
FRÄS lök och paprika i lite fett under omrörning
i en gryta.  TA  upp det frästa.
Lägg lite mer fett i grytan och lägg i och bryn färsen
under omrörning tillsammans med  salt, chilipulver,
kummin, och  koriander.  TILLSÄTT  vin, Worcestershiresås,
tomater och de  frästa  grönsakerna .
Koka upp  och  låt  sjuda  ca  15  minuter.
SKÖLJ  bönorna  och låt dem rinna av. Blanda dem i grytan
och låt alltsammans sjuda ytterligare  ca  5 - 10 minuter, med
locket på glänt om det verkar vara  för  mycket  vätska .
SERVERA,  med  ris och bladsallad .

SMAKLIG MÅLTID !



måndag 13 augusti 2018

ROTMOS MED VITKÅLSFRÄS OCH FLÄSKKORV....4 PORT.



                   
                               HEJSAN !

Ät och njut av denna härliga husmanskost !
Den tar lite tid att laga men det är den värd.

HÄR ÄR RECEPTET :
6 potatisar,
3 morötter,
1 bit kålrot, ca 500 g
ca 2 msk flytande margarin/smör,
ca 1 1/2 dl kokspad ,
salt å peppar,
500 g fläskkorv eller köttkorv,
1 lagerblad ,
5 kryddpepparkorn,
300 g skuren i strimlor
eller bitar vitkål ,
1 msk flytande smör/margarin,
salt, peppar.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA rotfrukterna och skär dem i mindre bitar .
Koka i lättsaltat vatten i 15 - 20 minuter.
Skala potatisen, halvera och lägg den i rotsakskoket.
Koka alltsammans ytterligare i ca 15 - 20  minuter.
KOKA fläskkorven med ett lagerblad och några
kryddpepparkorn i ca 30 minuter. KOKA försiktigt.
Fräs vitkålen hastigt i smör/margarinet, och krydda
med lite salt och peppar.
SPARA 2 dl när Du häller av vattnet från rotfrukter
och potatis. STÖT sönder rotsaker och potatis med
en potatisstöt .
Klicka i smör och späd moset med buljong.
Kör moset med elvisp.
Smaksätt med salt och peppar

SMAKLIG MÅLTID !