tisdag 21 augusti 2018

BEPPES ITALIENSKA CHOKLADKAKA , 12 BITAR.



          HEJSAN !

Beppe, min italienska goda vän gillade att baka mjuka kakor,
här är en av dem , varsågoda .

HÄR ÄR RECEPTET :
125 g smör,
2,5 dl socker,
3 ägg,
1 dl kakao,
1,5 dl vetemjöl,
1 tsk vaniljsocker,
1 tsk bakpulver,
GARNERING:
1 msk florsocker,

SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM ugnen till 175 grader .
Smält fettet i en gryta, blanda i sockret och rör tills det löser sig.
Vispa ner äggen,  ett i taget.
BLANDA kakao, mjöl, vaniljsocker  och bakpulver .
Sikta ner det i äggsmeten .   Blanda väl .
HÄLL smeten i en smord och bröad bakform, gärna kransform
ca 1,5 liter .  GRÄDDA i nedre delen av ugnen , 30- 35 min.
KAKAN  ska fortfarande vara lite krämig i mitten när den tas ut.
Stjälp upp kakan när den svalnat något.
Pudra över lite florsocker.

LYCKA TILL !



GYLLENE BRÖD - BULLAR , 20 ST.




                    HEJSAN !

De här måste Ni smaka, så underbart goda ,
man vill bara ta en till och en till....en..

HÄR ÄR RECEPTET :
2 medelstora morötter,
50 g smör/margarin,
5 dl morotsjuice,
50 g jäst,
1 1/2 tsk salt,
2 msk socker,
13 - 14 dl  BERTE QVARN = vetemjöl.

SÅ HÄR GÖR DU :
Skala och fin-riv morötterna.
Smält fettet i en kastrull .
Häll i morotsjuicen och värm till 37 grader.
Smula sönder jästen i en bunke.
Häll i juice-blandningen och rör tills jästen
löst sig .
Tillsätt morötter, salt, socker och nästan allt mjöl.
Arbeta ihop till en smidig deg .
Jäs den övertäckt ca 30 minuter .
Ta upp degen på mjölat bakbord  och knåda
den lätt .
Dela den i två längder och skär varje längd i
10 bitar.   Forma till runda bullar och lägg på
plåtar med bakplåtspapper .
Täck över och låt jäsa ca  30 minuter .
Värm ugnen till 225 grader .
Grädda bullarna i mitten av ugnen 10-12 min.
Låt bröden svalna på galler under bakduk.

LYCKA  TILL !

TONFISKSALLAD MED SPETSKÅL , 2 PORT.



                    HEJSAN !

SMAKA  på det här !....mmm!

HÄR ÄR RECEPTET :
2 burkar tonfisk i vatten (300 g) avrunnen,
300 g spetskål,
1 liten rödlök ,
4 msk matlagningsyoghurt,
2 msk olivolja,
2 medelstora morötter,
10 körsbärstomater ,
1 liten burk majskorn,(140g)
salt å svartpeppar,
cayennepeppar ,

SÅ HÄR GÖR DU :
Hacka löken och blanda med tonfisk, yoghurt och olivolja
till en  röra .  Smaka av med salt, svartpeppar och Cayenne-
peppar.  Riv morötterna, strimla kålen, halvera tomaterna
och lägg upp tillsammans  med majsen på ett fat .
Toppa med tonfiskröran .

LYCKA TILL !

måndag 20 augusti 2018

HAVRE-KEX ,40-50 ST.




             HEJSAN !
TUNNA,  knapriga kex bakade med hela havregryn.
Hjorthornssaltet gör kexen  spröda och luftiga.

HÄR ÄR RECEPTET :
100  g havregryn, (ca 3 dl)
1 dl mjölk,
50 g mjukt smör eller margarin ,
1  msk  socker,
1 tsk vaniljsocker
rivet skal av 1/2 citron,
80 g vetemjöl (knappt 1 1/2 dl)
1/2 tsk hjorthornssalt,
1/2 tsk bakpulver ,
SÅ HÄR GÖR DU :
Gnugga sönder havregrynen mellan händerna .
Häll över mjölken och låt stå och svälla en stund.
Rör om då och då.
RÖR ner smör, socker, vaniljsocker, citronskal
och mjölet blandat med hjorthornssalt  och bakpulver.
Arbeta degen smidig på bakbordet och kavla ut den
tunt, med kruskavel mot slutet .
TA ut runda kakor med mått och lägg dem på smord
plåt .  GRÄDDA  i 225 grader,  5 - 8 minuter .

LYCKA TILL !

HAVREPAJ MED ÄPPLEN ,- 5 INGREDIENSER.



            HEJSAN!

Den här gillar vi ! Vad tycker Ni ?

HÄR ÄR RECEPTET :
6-7 äpplen,
kanel ,
100 g smör/margarin ,
1 dl strösocker ,
3 dl  havregryn ,

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skär äpplena i klyftor .
Lägg dem i en  smord  form och strö kanel över.
BLANDA ihop smör, socker, och havregryn och
bred smeten över äpplena .  GRÄDDA i 200 grader
i 20 minuter.
SERVERA  med vispad grädde blandad med lite
marsankräm gjord på pulver.

LYCKA TILL !

LINGONKAKOR , 4 ST. MATBRÖD,



           HEJSAN !

NU är vi inne i Bröd-svängen , av mina godaste bröd .
VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
50 g smör/margarin,
6 dl vatten ,
1 tsk salt,
1 msk solrosfrön
2 msk honung,
1 dl lingonsylt,
3 dl fint Rågmjöl,
ca 12 dl Rågsikt .
UGN: 250 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA sönder jästen i degbunken och rör ut den
i lite av det kalla vattnet .
Smällt fettet ,  häll i resten av vattnet och ljumma
blandningen till 37 grader .  HÄLL vätskan över jästen,
tillsätt  övriga ingredienser .  ARBETA sist in mjölet lite
i taget . LÅT degen jäsa till dubbel storlek ca 1 timme.
STJÄLP upp degen,  arbeta den en stund och forma  den
till  4 kakor som kavlas ut runda och naggas.
Låt kakorna jäsa på plåt ca 20 minuter .
GRÄDDA dem i 250 grader  tills de fått fin färg ca 12-15 min.

Å ,,,,Det är så himla gott när brödet är hembakat !
LYCKA TILL !

GOTT RÅGBRÖD , 4 BRÖDKAKOR.



                 HEJSAN !

JÄTTEGOTT   tycker jag !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
50 g jäst,
25 g smör/margarin,
3 dl mjölk,
4 1/2 dl vatten,
1 msk honung,
ca 8 dl fint rågmjöl ,
ca 8 dl vetemjöl, BERTE QVARN

SÅ HÄR GÖR DU: SMULA gästen i en  deg-bunke och
rör ut den i lite av det kalla vattnet .
Smält fettet  och häll i resten av vattnet och mjölken .
Ljumma blandningen .   HÄLL den över jästen .
Tillsätt övriga ingredienser, sist mjölet  lite i taget .
LÅT degen jäsa till dubbel storlek  ca 1 timme.
ARBETA degen på nytt och forma den till 4 brödkakor
med hjälp av brödkaveln .  LÅT kakorna jäsa på plåt ca
20 minuter .
GRÄDDA  i 250 grader,  tills de fått fin färg ca 12- 15 min.

LYCKA TILL !