lördag 25 maj 2019
TIPS !
HEJSAN !
KRYDDA MATEN FÖR HJÄRTATS SKULL
Lägg 2 msk kryddor i maten och minska
risken för hjärt- kärlsjukdom.
I en studie fann forskarna att kryddor kan
motverka effekten av fet mat genom att
motverka att det bildas triglycerider i blodet.
Kryddorna som lades i maten var curry, oregano,
gurkmeja, svartpeppar, kryddnejlika, vitlökspulver
paprika och rosmarin.
Sund.nu
TACK !
KYCKLING I FETAOST OCH SPENATSÅS , 4 PERS.
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET:
4 kyckling-FILE'ER
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 dl kycklingbuljong
2 dl rysk yoghurt eller
matlagningsyoghurt
2 msk vetemjöl
150 g fetaost
70 g babyspenat
salt, svartpeppar
olivolja till stekning
SERVERA MED ;
Klyftpotatis och sallad
SÅ HÄR GÖR DU :
SALTA och peppra FILE'ERNA och
stek dem i olivolja tills de får fin färg.
Lyft upp och lägg på en tallrik.
HACKA schalottenlök och vitlök och
fräs i olivolja . Späd med buljong.
Lägg ner kycklingen och låt koka under
lock 10 minuter.
RÖR ner mjölet i yoghurten.
Rör ner yoghurten i buljongen och smula
ner fetaosten . Låt sjuda 5 minuter.
SMAKA av med svartpeppar och vänd
ner spenaten .
LYCKA TILL !
fredag 24 maj 2019
FINA FISKGRYTAN, 2 PERS. 15 MIN.
HEJSAN !
mmm.... det här är jättegott !
HÄR ÄR RECEPTET :
400 g torsk
200 g kräftstjärtar i lag
SÅS :
4 dl mjölk
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk vetemjöl
1 msk pressad citron
2 msk hackad dill
2 krm salt, peppar
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp allt till såsen under omrörning.
Sjud 3 minuter, salta och peppra .
SJUD fisken några minuter .
Häll av kräftstjärtarnas lag, blanda ner stjärtar
och fisk i såsen.
SERVERA fiskgrytan med kokt ris och en
blandad sallad.
LYCKA TILL !
RÅGSIKTSBRÖD.
HEJSAN !
En sats ger 4 lättbakade bröd som uppskattas av alla.
Farinsocker ger bröden god sötma och fin färg.
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst
7 dl vatten
2 dl farinsocker
2 tsk salt
2 ägg
20 dl rågsikt
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en degbunke.
Värm vattnet till 37 grader och häll över jästen.
Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt farinsocker, salt och ägg samt det mesta
av mjölet. Arbeta degen väl, gärna i maskin.
Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
TA UPP degen på lätt mjölat bakbord och dela
i 4 lika stora bitar .
Forma till bröd och lägg ett bröd i varje hörn på
en bakpappersklädd långpanna, ca 30 x 40 cm .
Låt jäsa övertäckta i ca 30 minuter.
SÄTT UGNEN PÅ 200 GRADER.
Grädda bröden i nedre delen av ugnen i ca 30 min.
TA ut bröden och låt svalna på galler .
LYCKA TILL !
CHOKLADTRYFFEL-KAKOR, 25 ST.
HEJSAN !
Vad sägs om försvinnande
goda småkakor till kaffet !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g rumsvarmt smör/margarin
2 dl florsocker
2 1/2 dl vetemjöl
6 msk kakao
CHOKLADTRYFFEL :
1/2 dl vispgrädde
1/2 tsk kaffepulver
125 g mörk choklad, hackad
eventuellt lite kakao att pudra över
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER.
VISPA ihop smör och florsocker.
Vänd i mjöl och kakao.
Kavla ut degen ca 5 cm tjock och
stansa ut rundlar ca 4 cm i diameter.
Lägg på plåtar med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 12- 15 minuter.
Låt kakorna svalna .
BLANDA grädde, kaffepulver och
hackad choklad i en kastrull och smält
på låg värme .
FYLL en spritspåse och spritsa fyllningen
på hälften av kakorna och lägg ihop
dem två och två .
Pudra eventuellt med lite kakao vid servering.
LYCKA TILL !
SNURRA MED LAX OCH HAVTORN, 2 TUNNBRÖD.
HEJSAN !
Något gott till lördagskvällen .... mmm !
HÄR ÄR RECEPTET :
2 tunnbröd
LAXKRÄM :
100 g varmrökt lax
100 g PHILADELPHIAOST
1 msk finriven pepparrot
skal från 1/2 citron
salt och peppar
RÅRÖRDA HAVTORN :
100 g havtorn (frysta och tinade )
3 msk socker
SÅ HÄR GÖR DU :
LAXKRÄM :
Rör samman alla ingredienserna till en kräm.
Smaka av med salt och peppar.
BRE ett tjockt lager med lax-kräm på tunnbröden.
Rulla ihop bröden och slå in dem i plastfolie .
Ställ kallt i minst 3 timmar,
men helst över natten.
RÅRÖRDA HAVTORN :
Rör ihop havtornen och sockret i en bunke.
Täck och ställ kallt över natten.
SKÄR rullarna i 3 cm tjocka skivor och lägg
på ett fat. Toppa med de rårörda havtornen.
LYCKA TILL !
CHOKLADSPEGEL MED GLASS , 4 PERS .
HEJSAN !
Det här ser lyxigt ut på tallriken !
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g choklad
med valfri kakaostyrka
2 msk grädde
2 tsk smör
1/2 liter vaniljglass
hjortronsylt
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT chokladen i vattenbad.
Tillsätt sedan grädde och smör .
Blanda.
Ta fram glassen så den blir lite mjuk.
HÄLL upp en spegel av chokladsåsen
på varje assiett och lägg sedan en rejäl
glasskula på .
SERVERA med ett par skedar hjortronsylt ,
och gärna några blad av citronmeliss.
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)