måndag 6 januari 2020
SQUASH - SOPPA MED KESOKLÄMMA, 2 PORT.
HEJSAN !
HIMLA GOTT !
HÄR ÄR RECEPTET :
1/2 gul lök
400 g squash
1 mjölig potatis
5 dl grönsaksbuljong
2 msk Philadelphiaost 5%,
salt , peppar
paprikapulver
KESOKLÄMMA :
1 skiva mjukt tunnbröd
150 g keso
1 paprika
eller 2 halvor i olika färger
1/2 tsk pepparrot
1 msk hackad gräslök
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA löken och grovhacka den .
Ansa squashen och skär den i tärningar .
Skala potatisen och skär den i bitar.
FRÄS lök, squash och potatis i ytterst
lite matfett några minuter .
Tillsätt buljongen och låt allt koka mjukt
under lock ca 15 - 20 minuter.
HÄLL soppan i en matberedare eller mixer
och kör till en jämn pure .
Häll tillbaka PURE'N i kastrullen och låt
soppan koka upp på nytt .
Vispa ner Philadelphia och låt osten smälta .
Smaka av med salt, peppar och paprikapulver.
KÄRNA ur paprikan och tärna den ganska fint
till kesoklämman . Hacka gräslöken .
RÖR ner riven pepparrot i keson och smaka av.
Tillsätt paprika och gräslök .
Dela tunnbrödet och fördela kesoröran över det.
Rulla samman .
SMAKLIG MÅLTID !
SKUMRUTOR MED KOKOS, 20 ST.
HEJSAN !
Ibland blir jag så jättegottsugen !
Då kan det vara bra att ha några sådana
här godingar på lut !!
HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2 msk GELANTINPULVER
4 dl strösocker
1 1/2 dl kallt vatten
1 äggvita
1 1/2 tsk vaniljsocker
4 dl kokosflingor
1 1/2 msk kakao
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA GELANTINPULVER och hett vatten i en kopp
och låt svälla ca 5 minuter .
Vispa ihop socker, kallt vatten , äggvita och vaniljsocker
till ett lätt skum med elvisp .
RINGLA ner GELANTINET under vispning och fortsätt
vispa med HÖG hastighet i 10 - 15 minuter.
BLANDA kokos och kakao och strö ut hälften av blandningen
i en djup form med måtten 30 x 20 cm.
Bred ut äggvitesmeten i formen och strö över resten av kokos-
blandningen . Låt vila i kylen minst 3 timmar.
SKÄR i rutor och doppa kanterna i kokosen som ligger kvar i
formen .
TIPS ! mini- bitar om Du vill ha mycket !
LYCKA TILL !
SKALDJURSPANNA , 4 PORT.
HEJSAN !
mmm...! HIMLA GOTT !
Duger gott och väl som Bjudrätt !
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g räkor med skal
1 ask kräftstjärtar i lag
2 schalottenlökar
250 g champinjoner
3 dl grädde
2 msk hummerfond
(1 msk konjak)
salt
kajennpeppar
dill
SÅ HÄR GÖR DU :
Skala räkorna och låt kräft-
stjärtarna rinna av .
Skala löken och hacka den.
Ansa och skiva svampen .
Fräs lök och svamp i lite
matfett tills vätskan har kokat
in och svampen har fått lite färg.
Tillsätt grädde och hummerfond.
Låt allt koka upp och sjud några
minuter. Smaka av med konjak,
salt och kajennpeppar .
Rör ner skaldjuren och låt allt
bli genomvarmt men inte koka.
Strö över hackad dill .
BJUD luftigt nykokt ris eller bara
gott bröd till !
SMAKLIG MÅLTID !
söndag 5 januari 2020
KÖTTFÄRSSÅS MED RIVEN SQUASH, 4 PORT.
HEJSAN !
Himla gott !
Här serveras, spagetti och sallad till den currykryddade
köttfärssåsen med riven squash .
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g blandfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk curry
1 msk olja
1 burk krossade tomater
2 msk chilisås
1 dl köttbuljong
salt, peppar
1 liten squash
SÅ HÄR GÖR DU :
Hacka lök och vitlök.
Fräs det i olja och curry.
Lägg ner färsen i pannan .
Tillsätt tomater, chilisås, buljong,
salt och peppar .
Låt allt puttra i 5 - 10 minuter.
Riv squashen och lägg ner den i såsen .
Låt köttfärssåsen bli varm .
Koka pastan .
SERVERA med spaghetti och sallad .
SMAKLIG MÅLTID !
POTATIS OCH BLOMKÅL , 4 PORT.
HEJSAN !
Potatis och Blomkål med Indisk smak .
Å, det här måste NI smaka på !
Att ha till vad NI vill.
Kött, fisk, ägg, bröd eller .... bara som det är !
HÄR ÄR RECEPTET :
8 kokta potatisar
1 blomkålshuvud
1 rödlök
2vitlöksklyftor
6 chilifrukter(PIRIPIRI )
1 tsk spiskummin
1 krm gurkmeja
2 msk flytande smör/margarin
SÅ HÄR GÖR DU :
Skala och skär potatisen i bitar .
Ta ut små buketter ur blomkåls-
huvudet . Skär rödlöken i klyftor.
Hacka vitlöksklyftorna .
Låt piripiri, hackad vitlök, spiskummin
och gurkmeja fräsa hastigt i det flytande
margarinet/smöret .
Lägg i blomkål och rödlök och låt det
fräsa med en stund .
Tillsätt potatisen och låt allt bli varmt .
Krydda med salt.
Vänd ner 2 - 3 msk färsk koriander strax
före serveringen .
Ät med en bit gott bröd till .
2
SOCKERKAKA MED HAVTORNSKRÄM, 6 - 8 BITAR .
HEJSAN !
LJUVLIGA BAKVERK ..
utan vitt socker ,
En riktigt festlig , mmm...lite ovanlig, men
ruskigt god sockerkaka med en ljuvlig kräm .
Väl värd att göra att bjuda familjen på till eftermiddagskaffet .
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g rumsvarmt smör/margarin
2 dl agavesirap
3 ekologiska ägg
2 1/2 dl vetemjöl - BERTE QVARN
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 tsk havssalt
1/2 ekologisk citron
rivet skal
TOPPING :
100 g rumsvarmt smör/margarin
300 g färskost
2 dl agavesirap
1 dl kokossocker
1/2 citron
225 g HAVTORNSBÄR
frysta som tinat
1 msk kokossocker
SÅ HÄR GÖR DU :
KAKA : VÄRM ugnen till 160 grader .
Smörj en kakform, ca 20 cm i diameter, med smör/margarin.
VISPA smör och agavesirap med elvisp tills det är fluffigt.
TILLSÄTT äggen ett i taget och vispa tills blandningen är
jämn och fin .
SIKTA vetemjöl, bakpulver, vaniljpulver och salt i en skål .
VÄND ner lite i taget i smör- och äggsmeten .
RÖR om försiktigt eller vispa på låg hastighet .
Vänd ner citronskalet.
HÄLL smeten i formen och grädda i ca 50 minuter eller tills
provstickan är torr . Låt kakan stå ca 20 minuter innan DU
stjälper upp den på ett galler och låter den svalna helt .
TOPPING :
VISPA smör och färskost med elvisp .
Tillsätt agavesirap och kokossocker och vispa
tills krämen känns fluffig . Tillsätt citronsaften.
LÅT de tinade bären rinna av innan DU vispar i
hälften av dem i krämen . Låt stå i kylen i 30 min.
BLANDA resten av bären med kokossockret i
en plastskål .
LÄGG ett lager TOPPING på sockerkakan .
GARNERA med de socker-vända havtorns -
bären .
LYCKA TILL !
lördag 4 januari 2020
KORVPYTTEN - MONAS, 4 PERS.
HEJSAN !
mmm...så himla gott !
Jag hade aldrig ätit de här små
svarta le Puy - linserna !
Men blev glatt överraskad hur gott det var
tillsammans, med rätten i sin helhet .
Min goda vän Monas,- lagade det här !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 dl torkade svarta le Puy- linser
400 g falukorv, med hög kötthalt
1 msk smör
1 gul lök
1/2 dl hackad bladpersilja
1 msk olivolja
salt, svartpeppar
CHILISÅS :
1 1/2 dl CREME fraiche
1 msk chilisås
2 tsk sweetchilisås
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA linserna enligt anvisningen
på paketet (ca 25 min).
Blanda ihop alla ingredienser till
såsen och ställ kallt .
Skär falukorven i bitar .
Skala och hacka löken fint.
Hetta upp en stekpanna med smör
och bryn korven i några minuter .
Lägg i löken och stek i ytterligare
några minuter.
Tillsätt kokta linser, bladpersilja och
lite olivolja .
SERVERA direkt med chilisåsen .
SMAKLIG MÅLTID !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)