torsdag 9 januari 2020
POTATIS & BROCCOLI- SOPPA, 4 PERS.
HEJSAN !
En dag när jag var hemma hos barnbarnen
skulle jag bjuda dem denna supergoda soppa.
Då säger ett av barnbarnen, farmor - jag tycker
inte om sådan soppa, Du behöver inte äta den ,
men Du kan smaka, säger jag !
Vad gott det luktar , säger tösen är det inte färdigt snart ?
HÄR ÄR RECEPTET :
1 gul lök
6 - 8 potatisar
400 g broccolibuketter
2 tsk smör/margarin
8 dl vatten +2 buljongtärningar
salt , peppar
TILLBEHÖR :
1 dl CREME FRAICHE
1 tsk gurkmeja
2 msk hackad persilja
bröd
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och skiva lök och potatis .
Ansa och skölj färsk broccoli .
FRÄS löken mjuk i smöret i en kastrull
på svag värme .
Lägg i potatisen och späd med vattnet .
Smula i buljongtärningarna och låt soppan
koka på svag värme under lock 5 minuter .
LÄGG i broccolin, koka tills allt är mjukt,
i ytterligare 5 - 8 minuter. Salta och peppra.
SERVERA soppan med en klick av CREME
FRAICHE- blandningen i varje tallrik och
med varmt brytbröd till .
SMAKLIG MÅLTID !
onsdag 8 januari 2020
FÄRSSPETT MED TOMATBULGUR, 4 PORT.
HEJSAN !
Här har jag gjort en tomatbulgur !
Smaka Ni också .
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g köttfärs
1/2 dl vatten +1 dl vatten
1 ägg
1 krm svartpeppar
1/2 liten finhackad gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk mald spiskummin
1/2 tsk mald kanel
TOMATBULGUR :
3 dl bulgur
6 dl vatten
1 tsk salt
1 liten gul lök
1 burk krossade tomater
1 tsk farinsocker
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl riven parmesanost
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp 1 dl vatten och lägg i 1/2 dl bulgur.
Sänk värmen och låt det sjuda ca 8 - 10 minuter.
Häll bort överflödigt vatten .
ARBETA samman färsen med avrunnen bulgur,
ägg, salt, peppar, hackad gul lök, pressad vitlök,
spiskummin och kanel .
Arbeta till en smidig färs .
FORMA färsen till 8 - 10 avlånga rullar .
Bryn rulladerna runt om i lite matfett .
Efterstek dem under lock ca 5 minuter .
GÖR tomatbulgur genom att koka upp 6 dl vatten
och 1 tsk salt. Lägg i bulgur-grynen och sänk värmen.
Låt det sjuda 8 - 10 minuter .
SKALA och finhacka löken.
Fräs den mjuk och glansig utan att den får färg i lite
matfett .
TILLSÄTT krossade tomater, buljongtärning och farin-
socker och låt det puttra samman några minuter.
Rör ner den kokta bulgur- en och smaka av .
Rör ner den ny-rivna parmesanosten .
TRÄ upp de nystekta färsrullarna på spett och bjud dem
tillsammans med bulgur .
GARNERA med mynta-kvistar .
LYCKA TILL !
tisdag 7 januari 2020
SCONES, 20 ST. + gott te.
HEJSAN !
HIMLA GODA !
Särskilt till en mugg te !
HÄR ÄR RECEPTET :
10 dl vetemjöl-BERTE QVARN
1/2 tsk salt
2 msk farinsocker
4 tsk bakpulver
1 litet ägg
100 g smör/margarin
2 1/2 dl mjölk
1 dl russin
UGN :225 GRADER
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA samman mjölet med salt, socker
och bakpulver .
Tillsätt matfettet och finfördela det till en
grynig massa med hjälp av fingertopparna.
Tillsätt russinen .
TILLSÄTT ägget och det mesta av mjölken .
Arbeta samman till en deg .
Tillsätt eventuellt mera mjöl .
KAVLA ut degen till en kaka, ca 2 cm tjock .
Ta ut rundlar med ett mått, ca 7 cm i diam.
LÄGG dem på bakpappersklädd plåt .
GRÄDDA mitt i ugnen ca 12 - 15 minuter .
Låt sconesen svalna under duk .
BJUD helst sconesen nygräddade , men det går att frysa .
LYCKA TILL !
GOTT TE - 1 liter nybryggt starkt te + 2 msk hallonsylt
SÅ HÄR GÖR DU:
Fördela sylten i botten på 4 glas.
Häll över det nybryggda teet och rör om . Servera genast.
KOKT KYCKLING MED CITRONSÅS , 4 PORT.
HEJSAN !
Ett tag när barnen var små, gillade de kyckling väldigt mycket ,
helst skulle vi äta det varje dag !
Detta är en av rätterna som stod överst på listan !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 kyckling ca 1200 g
vatten
2 tsk salt/liter vatten
1 lagerblad
1 morot
1 gul lök
persiljekvistar
10 vitpepparkorn
CITRONSÅS :
2 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
4 dl buljong
från kycklingen
1 tsk rivet citronskal -
pressad citronsaft
salt, peppar
1 äggula.
SÅ HÄR GÖR DU
SKÖLJ kycklingen och lägg ner den i en gryta.
Mät upp och häll på så mycket vatten att det täcker .
Tillsätt salt.
LÅT det koka upp och skumma väl .
SKALA moroten och skär den i bitar .
Skala och klyfta löken .
Lägg ner morot, lök, lagerblad, pepparkorn och
persiljekvistar i grytan .
LÅT allt koka under lock på svag värme ca 40-50 min.
Ta upp kycklingen och sila buljongen .
SMÄLT matfettet till såsen i en kastrull.
Rör ner mjöl och späd med buljongen .
Låt såsen koka 3 - 5 minuter .
RÖR ner rivet citronskal och smaka av med citronsaft,
salt och peppar . Ta kastrullen från värmen .
RÖR ut äggulan med grädde och vispa ner det i såsen .
Nu får såsen inte koka mera , då kan den skära sig .
BEFRIA kycklingen från skinn och ben .
Skär den i bitar . Lägg upp kycklingen och häll över såsen.
Strö eventuellt lite rivet citronskal och klippt dill över .
SMAKLIG MÅLTID !
måndag 6 januari 2020
SQUASH - SOPPA MED KESOKLÄMMA, 2 PORT.
HEJSAN !
HIMLA GOTT !
HÄR ÄR RECEPTET :
1/2 gul lök
400 g squash
1 mjölig potatis
5 dl grönsaksbuljong
2 msk Philadelphiaost 5%,
salt , peppar
paprikapulver
KESOKLÄMMA :
1 skiva mjukt tunnbröd
150 g keso
1 paprika
eller 2 halvor i olika färger
1/2 tsk pepparrot
1 msk hackad gräslök
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA löken och grovhacka den .
Ansa squashen och skär den i tärningar .
Skala potatisen och skär den i bitar.
FRÄS lök, squash och potatis i ytterst
lite matfett några minuter .
Tillsätt buljongen och låt allt koka mjukt
under lock ca 15 - 20 minuter.
HÄLL soppan i en matberedare eller mixer
och kör till en jämn pure .
Häll tillbaka PURE'N i kastrullen och låt
soppan koka upp på nytt .
Vispa ner Philadelphia och låt osten smälta .
Smaka av med salt, peppar och paprikapulver.
KÄRNA ur paprikan och tärna den ganska fint
till kesoklämman . Hacka gräslöken .
RÖR ner riven pepparrot i keson och smaka av.
Tillsätt paprika och gräslök .
Dela tunnbrödet och fördela kesoröran över det.
Rulla samman .
SMAKLIG MÅLTID !
SKUMRUTOR MED KOKOS, 20 ST.
HEJSAN !
Ibland blir jag så jättegottsugen !
Då kan det vara bra att ha några sådana
här godingar på lut !!
HÄR ÄR RECEPTET :
1 1/2 msk GELANTINPULVER
4 dl strösocker
1 1/2 dl kallt vatten
1 äggvita
1 1/2 tsk vaniljsocker
4 dl kokosflingor
1 1/2 msk kakao
SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA GELANTINPULVER och hett vatten i en kopp
och låt svälla ca 5 minuter .
Vispa ihop socker, kallt vatten , äggvita och vaniljsocker
till ett lätt skum med elvisp .
RINGLA ner GELANTINET under vispning och fortsätt
vispa med HÖG hastighet i 10 - 15 minuter.
BLANDA kokos och kakao och strö ut hälften av blandningen
i en djup form med måtten 30 x 20 cm.
Bred ut äggvitesmeten i formen och strö över resten av kokos-
blandningen . Låt vila i kylen minst 3 timmar.
SKÄR i rutor och doppa kanterna i kokosen som ligger kvar i
formen .
TIPS ! mini- bitar om Du vill ha mycket !
LYCKA TILL !
SKALDJURSPANNA , 4 PORT.
HEJSAN !
mmm...! HIMLA GOTT !
Duger gott och väl som Bjudrätt !
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g räkor med skal
1 ask kräftstjärtar i lag
2 schalottenlökar
250 g champinjoner
3 dl grädde
2 msk hummerfond
(1 msk konjak)
salt
kajennpeppar
dill
SÅ HÄR GÖR DU :
Skala räkorna och låt kräft-
stjärtarna rinna av .
Skala löken och hacka den.
Ansa och skiva svampen .
Fräs lök och svamp i lite
matfett tills vätskan har kokat
in och svampen har fått lite färg.
Tillsätt grädde och hummerfond.
Låt allt koka upp och sjud några
minuter. Smaka av med konjak,
salt och kajennpeppar .
Rör ner skaldjuren och låt allt
bli genomvarmt men inte koka.
Strö över hackad dill .
BJUD luftigt nykokt ris eller bara
gott bröd till !
SMAKLIG MÅLTID !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)