tisdag 22 december 2020

PEPPARNÖTTER , 70 ST .



                                    HEJSAN !


ÄLSKADE  PEPPARKAKOR  MED  MYCKET  JULDOFT !

HÄR  är  ett  recept  för  DIG  som  inte  har  tid  eller  lust 
att  hålla  på  och  kavla  Dina  pepparkakor .
Då  passar  det  här  sättet  att  få  pepparkaksdoften  i  huset  utmärkt .
Kakorna  med  pepparkakssmak  passar  både  till  kaffe  och
som  godis  till  glöggen .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
150  g  rumsvarmt  smör/margarin 
1  dl  strösocker
1/2  dl  ljus  sirap
1 1/2  tsk  malen   kanel
1 1/2  tsk  malen  ingefära
1 1/2  tsk  malda kryddnejlikor
1 1/2  tsk  malen  kardemumma 
1  tsk  bikarbonat 
4  dl  vetemjöl
UGN  :  150  GRADER .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RÖR  fett  och  socker  poröst .
Blanda  i  sirap  och  mjölet  blandat 
med  kryddor  och  bikarbonat .
ARBETA  samman  degen  och  låt  den
vila  kallt  några  timmar  eller  över  
natten .
RULLA  ut  längder ,  som  skärs  i  små-
bitar  och  rullas  till  små  kulor .
Lägg  dem  på  bakpappersklädd  plåt  och
grädda  mitt  i  ugnen i  ca  12 - 15  minuter .

GOD  JUL !


JULGRANAR ,,,, .




                                  

            HEJSAN !

Idag  blir  det  inte  så  mycket  tid här  vid  datorn,  jag  ska  baka  4  julgranar  idag !

Himla  kul  !    GOD  JUL  !

måndag 21 december 2020

VILDRIS MED KRÄFTSTJÄRTAR OCH MANGO, 1 PERSON .




               
                                       HEJSAN !

DU  som  inte  äter  skinka , - kanske  kan  detta  passa  ?
HIMLA  GOTT !

HÄR ÄR RECEPTET :
125 g  VILDRIS - blandning 
50  g  gröna  ärter
1 /2  liten  röd  paprika
1 /2  msk  smör
100  g  kräftstjärtar (avrunnen vikt)

MANGOKRÄM :
100 g  fryst  mango
1  msk  mango chutney 
1  tsk  vitvinsvinäger
1  tsk  vatten
1  tsk  rivet  limeskal
1  tsk  farinsocker
1  tsk  finhackad  röd  chili
GARNERING,  basilika,

SÅ HÄR GÖR DU  :
TILLAGA  VILDRISET  enligt  anvisning  på  förpackningen .
Lägg  ärterna  i  kastrullen  med  riset  när  det  återstår  5  min
av  koktiden .
TÄRNA  paprikan  och  fräs  i  smöret .
Tillsätt  ris  och  ärter  och  fräs  allt  på  hög  värme  1 - 2  minuter .
MANGOKRÄM  :
TINA  mangon .
Mixa  den  med  mango chutney , vinäger,  vatten,  limeskal ,
farinsocker  och  chili till  en  jämn  kräm .
LÄGG  KRÄFTSTJÄRTARNA  ovanpå  ris - och  grönsaks-
blandningen .
TOPPA  med  mangokrämen  och  dekorera  med  basilika .

Gör  färdigt det  hemma  och  ta  med  Dig !

GOD  JUL !

KÖTTFÄRSBOLLAR I TOMATSÅS , 4 PORT.




                                     HEJSAN  !

DE  HÄR FÅR NI INTE MISSA,  SÅ  HIMLA  GODA
RISKEN ÄR ATT MAN  ÖVERÄTER .
Citron,  persilja  och  vitlök  ger  annorlunda  smak  till
kött - bollarna ,  som  är  kokta  direkt  i  tomatsåsen .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
500 g  köttfärs
3/4  dl  kallt  vatten
1  pressad  vitlöksklyfta
1  tsk  salt
1/2  tsk  svartpeppar
rivet skal  av  1/2  citron 
1  dl  hackad  persilja

TOMATSÅS :
1 tetra  krossade  tomater,  500  g
1  dl  vatten 
1/2  tsk  salt
1 krm  peppar
eller  citronpeppar
2  msk  TOMATPURE' .
1  pressad  vitlöksklyfta
1  tsk  strösocker

TILLBEHÖR  ,  PASTA  +  GRÖNA  BLAD .

SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA  upp  ingredienserna  till  tomatsåsen  i  en 
låg  vid   kastrull .
BLANDA  alla  ingredienser  till  färsen .
Arbeta  färsen  en  stund  så  håller  den  ihop  bättre .
FORMA  med  vattensköljda  händer  ca  20 - 25  bollar 
och  lägg  ned  dem  direkt  i  den  kokande tomatsåsen .
LÅT  sjuda  under  lock  5 - 8  minuter .

KOKA  pasta  eller  ris  till och  några  grönsaker  efter  smak .


SMAKLIG  MÅLTID  och  GOD  JUL !

söndag 20 december 2020

VÖRTBRÖD , 2 BRÖD .




                                   HEJSAN  !

HIMLA  gott  vörtbröd  och  enkelt  att  göra !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
50  g  jäst
75  g  smör / margarin
1 /2 liter porter och julmust  blandat 
1/2  dl  ljus  sirap
1 /2  msk  svampsoja
1  msk  malda  pomeransskal
1/2  tsk  nejlikor
1  dl  russin- går lika bra utan
13 - 14 dl rågsikt

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SMULA  jästen.
SMÄLT  matfettet  och  häll  i  vätskan .
LÅT  stå  tills  deg vätskan  blir  fingervarm 37 grader .
RÖR  ut  jästen  i  degvätskan  och  tillsätt  soja ,
sirap  ,  russin  och  kryddor .  ARBETA  in  mjölet .
LÅT  jäsa  20 - 30  minuter.
BAKA  ut  till  två  limpor .   NAGGA  med  en  gaffel 
eller  sticka  och  låt  jäsa  på  bakpappersklädd  plåt
ca  30  minuter .
GRÄDDA  i  200 - 225  grader  ca  30  minuter .
PENSLA  med  vatten  och  låt  svalna  under  duk .

GOD  JUL !

LINSGRYTA MED KIKÄRTER, 4 - 6 PORT .


 


                                         HEJSAN  

En  mustig  gryta  som  får  hetta  från  tomater  med  chili .
Den  som  inte  vill  ha  det  tar  vanliga  krossade  tomater
eller  om  DU  vill  ha  det  extra  starkt  tillsätt  hackad  chili .

Å,,,  mmm, ,, , !   det  här  måste  ni  smaka på , det  blev  så  himla  gott !
                                     
HÄR ÄR RECEPTET :
1  gul lök
1  msk  olja 
1  msk  Garam  Masala
1  msk  finriven  ingefära
1  tetra  krossade  tomater,  med  chili 400  g
1  burk  kokosmjölk,  400  ml
1  tetra  gröna  linser,  ca  400  g
1  tetra  kikärter
1  tsk  salt
TILLBEHÖR ;
basmatiris

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
FINHACKA  löken  och  fräs  den  mjuk  i  oljan .
Tillsätt  Garam  Masala  och  ingefära  och  låt  det
fräsa  med  1  minut .
HÄLL  i  tomater  och  kokosmjölk .
Koka  kraftigt  utan  lock  5  minuter .
SKÖLJ  av  linser  och  kikärter  i  ett  durkslag  och
tillsätt  dem  och  koka  ytterligare  5  minuter .
SMAKA  av  med  salt  och  servera   med  ris .

GOD  JUL !



                     

fredag 18 december 2020

LÄCKRA BRÖDKAKOR MED SMAK AV KARDEMUMMA, 8 ST . TILL...




                                            HEJSAN  !

FRÅN  ÖCKERÖ  i  GÖTEBORGS  SKÄRGÅRD ,   kommer  receptet 
på  de  mjuka,  lätta  brödkakorna  som  bakades  till  varje  JUL .
Så   har   de  bakas  från  urminnes  tider ,  tills  idag !
mmm... underbart  goda  ! ... Till  julskinkan

HÄR ÄR RECEPTET  
100  g  margarin / smör
5  dl  vatten 
1  paket  torrjäst / färsk jäst 
1 /2  dl  strösocker
1  tsk  salt
1  dl  vetekli
1/2  msk  finstött  kardemumma
ca  2  liter  vetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT  SMÖRET,  häll  på  vattnet  0ch  värm  till  40-45 grader  .
Blanda  torrjäst, socker,  salt , vetemjöl, vetekli  och  kardemumma
och  tillsätt  smör-vattnet .Arbeta  samman  till  en  smidig  deg .
Låt  den  jäsa  i  ca  1  timme .
ARBETA  sedan  upp  degen  på  bakbordet  .
Dela  den  i  åtta  delar ,  som  vardera  formas  till  en  rund  bulle
och  kavlas  ut  till  en 1/2  cm  tjock  kaka .
NAGGA  kakan  på  båda  sidor  och  låt  jäsa  i  ca  30  minuter .
GRÄDDA  i  275  GRADER  ,  ca  5  minuter .

LÅT svalna  under  bakduk .

GOD - JUL  !