HEJSAN !
FRÅN ÖCKERÖ i GÖTEBORGS SKÄRGÅRD , kommer receptet
på de mjuka, lätta brödkakorna som bakades till varje JUL .
Så har de bakas från urminnes tider , tills idag !
mmm... underbart goda ! ... Till julskinkan
HÄR ÄR RECEPTET
100 g margarin / smör
5 dl vatten
1 paket torrjäst / färsk jäst
1 /2 dl strösocker
1 tsk salt
1 dl vetekli
1/2 msk finstött kardemumma
ca 2 liter vetemjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT SMÖRET, häll på vattnet 0ch värm till 40-45 grader .
Blanda torrjäst, socker, salt , vetemjöl, vetekli och kardemumma
och tillsätt smör-vattnet .Arbeta samman till en smidig deg .
Låt den jäsa i ca 1 timme .
ARBETA sedan upp degen på bakbordet .
Dela den i åtta delar , som vardera formas till en rund bulle
och kavlas ut till en 1/2 cm tjock kaka .
NAGGA kakan på båda sidor och låt jäsa i ca 30 minuter .
GRÄDDA i 275 GRADER , ca 5 minuter .
LÅT svalna under bakduk .
GOD - JUL !
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar