fredag 18 december 2020

LÄCKRA BRÖDKAKOR MED SMAK AV KARDEMUMMA, 8 ST . TILL...




                                            HEJSAN  !

FRÅN  ÖCKERÖ  i  GÖTEBORGS  SKÄRGÅRD ,   kommer  receptet 
på  de  mjuka,  lätta  brödkakorna  som  bakades  till  varje  JUL .
Så   har   de  bakas  från  urminnes  tider ,  tills  idag !
mmm... underbart  goda  ! ... Till  julskinkan

HÄR ÄR RECEPTET  
100  g  margarin / smör
5  dl  vatten 
1  paket  torrjäst / färsk jäst 
1 /2  dl  strösocker
1  tsk  salt
1  dl  vetekli
1/2  msk  finstött  kardemumma
ca  2  liter  vetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT  SMÖRET,  häll  på  vattnet  0ch  värm  till  40-45 grader  .
Blanda  torrjäst, socker,  salt , vetemjöl, vetekli  och  kardemumma
och  tillsätt  smör-vattnet .Arbeta  samman  till  en  smidig  deg .
Låt  den  jäsa  i  ca  1  timme .
ARBETA  sedan  upp  degen  på  bakbordet  .
Dela  den  i  åtta  delar ,  som  vardera  formas  till  en  rund  bulle
och  kavlas  ut  till  en 1/2  cm  tjock  kaka .
NAGGA  kakan  på  båda  sidor  och  låt  jäsa  i  ca  30  minuter .
GRÄDDA  i  275  GRADER  ,  ca  5  minuter .

LÅT svalna  under  bakduk .

GOD - JUL  !
 

Inga kommentarer: