fredag 15 januari 2021

SKAGENBAKELSE , 4 BAKELSER .




                                        HEJSAN !


BEMÄRKELSEDAG ?

HÄR ÄR RECEPTET :
6  längdskurna  skivor  vitt  formbröd
600  g  räkor  med  skal
1  hårdkokt  ägg
1  dl  CREME FRAICHE
1/2 dl  majonnäs
1  knippa  finhackad  dill
GARNERA  MED :
400  g  räkor  med  skal
50  g  löjrom eller  stenbitsrom
dill, citron, sallad.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKÄR  ut  två  trekanter  från  varje  brödskiva .
Skala  räkorna  och  dela  dem i  mindre  bitar .
Skala  och  hacka  ägget .
RÖR  samman  CREME FRAICHE,  majonnäs, 
räkor,  ägg  och  dill .
Smaka  av  med  salt  och  peppar.
FÖRDELA   röran  med   räkorna,  på  bröden 
och  lägg  samman  dem tre och tre .
Bred  resten  av  röran  runt  om  och  ovanpå
bakelserna .
Tryck  fast  hackad  dill  runt  kanterna .
SKALA  räkorna   till  garneringen  och
garnera  efter  egen  smak  och  fantasi  .

LYCKA  TILL !

SOLROSRUTOR , 24 - 30 RUTOR .





                                               HEJSAN !

GODA BULLAR GÅR ALLTID ÅT !
Baka  i  god  tid  och  frys  in .
Värm  dem  gärna  lite  när  det  är
dags  för  servering  .

HÄR ÄR RECEPTET :
50  g  jäst
5  dl  mjölk
2  msk  honung
2  tsk  salt
1/2  dl  sesam- eller pumpafrön 
5  dl  rågsikt
7  dl  vetemjöl
UGN :  225  GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  jästen  i  en  degbunke .
Värm  mjölken  till  37  grader .
Häll  lite  mjölk  i  bunken  och  
rör  tills  jästen  löst  upp  sig .
Tillsätt  resten  av  mjölken ,  honung,
frön,  salt  rågsikt  och  det  mesta  av 
vetemjölet .
Arbeta  samman  till   en  smidig  deg ,
tillsätt  mer  mjöl  om  det  behövs .
Låt  degen  jäsa  under  bakduk  på
dragfri  plats ,  ca  40  minuter .
TRYCK  ut  degen  i  en  långpanna 
30 x 40 cm,  klädd  med  bakplåtspapper.
Markera  rutorna  med  en  degskrapa  och
låt  jäsa  under  bakduk  30-40 minuter.
GRÄDDA  i  nedre  delen  av  ugnen  ca  15  minuter.
Låt  svalna  .  SKÄR  eller  bryt  brödet  i  rutor .

LYCKA  TILL !

torsdag 14 januari 2021

FATTIGA RIDDARE , 4 PORT .




                                             HEJSAN  !

KANSKE  TILL  HELGEN  !

Det  bästa  av  allt  är  att  kunna  sitta
i  lugn  och  ro och  njuta  av  dessa 
Fattiga  Riddare  .  
För  de  är  ju  allra  godast lite  ljumna !...mmm.. !

HÄR ÄR RECEPTET :
4 skivor vetebröd
1 1/2  dl  mjölk
1/2  dl vetemjöl
1  ägg
1  krm  salt
1  tsk  strösocker
smör  att  steka i
strösocker 
malen kanel 
SERVERING :
VALFRIA BÄR

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA  mjölk,  mjöl,  ägg,  salt  och 
socker  till  en  slät  smet .
Vänd   vete -  brödskivorna  i  smeten 
så  att  de  blir  ordentligt  täckta .
HETTA  upp  smör  i  en  stekpanna .
Stek  veteskivorna  på  båda  sidorna
tills  de  får  fin  färg .
STRÖ  över  socker  och  kanel .

LYCKA  TILL !

KRÄMIG ÄGGRÖRA MED BACON, 4-6 PORT.





                                                    HEJSAN  !

KANSKE TILL HELGEN  ?

SATSA  på  en  nygräddad, len  äggröra  
på  nyrostat  bröd .....så himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
140 g bacon
1 gul  lök
smör /margarin
6  ägg
1  dl  grädde
1/2  tsk  salt
1  krm  svartpeppar
6  skivor  lantbröd
1  påse färsk babyspenat,  ca  80 g

SÅ HÄR GÖR DU :
KNAPERSTEK  bacon  i  en  het  stekpanna .
Låt  rinna  av  på  hushållspapper .
SKALA  och  finhacka  löken .
Fräs  den  i  smör  i  en  teflonpanna .
Vispa  ihop  ägg  och  grädde,  krydda  med
salt  och  svartpeppar .
Häll  smeten  i  pannan  och  sänk  värmen .
Låt  äggröran  stelna  och  bli  mjukt  krämig 
under  omrörning .
ROSTA  brödet .  Fördela  spenat  och  äggröra 
på  brödskivorna .
TOPPA   med  bacon .

SMAKLIG  MÅLTID !

onsdag 13 januari 2021

BLOMKÅL MED SKINKRÖRA , 4 PORT .




                           HEJSAN  !

mmm....så himla  gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 blomkålshuvud
3  dl  rökt  skinka i 
tärningar 
2  msk  smör/margarin
2  mosade  hårdkokta  ägg
1  dl  hackad  persilja 

SÅ HÄR GÖR DU :
ANSA  och  koka  blomkålen  hel i  lättsaltat vatten 
ca  10  minuter .   Låt  rinna  av .
FRÄS  skinkan  i  smör,  tillsätt  ägg-hacket och persiljan.
Fräs  någon  minut .
HÄLL fräset  över  den  nykokta  blomkålen .
SERVERA med  ett  gott bröd .

VARSÅGODA !

måndag 11 januari 2021

HALLONMUFFINS MED LIMEFROSTING , 15 ST .





                                             HEJSAN !

BJUD  på  saftiga  muffins  med  hallon 
och  läcker  LIMETOPPING  - 
så  fräscht  och  så  gott  !
DET  kan vi alla  behöva  nu !

HÄR ÄR RECEPTET :
150  g mjukt  smör/margarin
2 1/2  dl  strösocker
2  ägg
100  g  färskost , 
t ex PHILADELPHIA OST
2 1/2  dl  vetemjöl
1 1/2  tsk bakpulver
rivet  skal  av 1- 2  limer 
2  msk  pressad  limesaft
ca  125  g  hallon
FROSTING :
50 g mjukt smör
4 1/2  dl   florsocker
1  tsk  vaniljsocker
2 -3  tsk pressad  limesaft
100 g färskost
GARNERING :
Hallon  strimlat limeskal
UGN : 175  GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker smidigt .
Tillsätt äggen , ett i taget , under  omrörning .
Tillsätt färskosten och rör till en jämn smet .
BLANDA mjöl och bakpulver.
Sikta  ner det i smeten .
Vänd ner limeskal och -saft.
Fördela smeten i formar till knappt 3/4 fyllda,
gärna i ett muffinsbleck .
Lägg några hallon i varje form .
GRÄDDA mitt i ugnen 20-25 minuter .
Låt  svalna .
FROSTING :
VISPA smör , florsocker, vaniljsocker och
limesaft krämigt .
Tillsätt  färskosten under fortsatt vispning .
SPRITSA  FROSTINGEN på muffinsen .
GARNERA med hallon och limeskal före serveringen .

BÅDE till efterrätt eller  fikastund  !

LYCKA  TILL !

RÅRAKOR MED KANTARELLER OCH ÄDELOST , 4 PORT .





                                           HEJSAN  !

Kanske  går det att fresta  med  frasiga  rårakor
serverade  med  smörstekta  kantareller  och  ädelost .
mmm... !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg  potatis  av  fast  sort
1  tsk  salt
2  krm  peppar
3  msk  smör
250 g  kantareller (frysta, låt tina och rinna av i en sil )
TILLBEHÖR :
1 röd  paprika
1 gul  paprika
2  dl  CREME FRAICHE
125  g  ädelost
GARNERING   Färska  örter .

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA och  riv  potatisen  grovt .
Lägg  rivet  i en sil  och  tryck  ut 
så  mycket  vätska  Du  kan .
Krydda  med  salt  och  peppar .
KLICKA  ner  potatis- rivet  i  en  stekpanna 
med  smör  och  platta  till  klickarna .
Låt  rårakorna  steka  till  en  frasig  yta 
innan  de  vänds .
Stek  till  fin  färg  på  andra  sidan .
RIV  stora  kantareller  i  bitar .
Stek  svampen  i  en  stekpanna  med  smör .
Smaka  av  med  salt  och  peppar .
SKÄR  paprikorna  i  små  tärningar .
Blanda  paprikatärningarna .
VID  SERVERING :
SERVERA  rårakorna  med  CREME FRAICHE ,
smulad  ädelost ,  stekta  kantareller  och
paprikatärningar .
Garnera  med  någon  färsk  ört, t ex  rucola / timjan.

SMAKLIG  MÅLTID  och  LYCKA  TILL !