söndag 7 februari 2021

KLASSISKA SEMLOR , CA 25 ST





                                     




                                            HEJSAN  !

En  klassisk  semla  fylld  med  krämig  mandelmassa
och  vispad  grädde .
RIKTIGT  SMARRIGA !

Gör  bara  så många  semlor  som  Ni  är,
resten  bullar  serverar  DU   som   goda  bullar
till  te  eller  kaffe .

HÄR ÄR RECEPTET :
50  g  jäst 
5 dl fingervarm mjölk
2  ägg 
1 1/2  dl  strösocker
1 krm  salt
1  tsk  kardemummakärnor
stötta  i  mortel
150  g  rumsvarmt  smör / margarin
14 - 15 dl  vetemjöl

PENSLING : 1 Uppvispat ägg

FYLLNING :
Ca  400 g  mandelmassa
3-4 msk  mjölk
6-7 dl vispgrädde

GARNERING,  florsocker

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  ner jästen i en bunke .
Tillsätt  mjölken  och  rör  om  tills  jästen lösts  upp .
TILLSÄTT  ägg, strösocker,  salt,  kardemumma, smör
och  vetemjöl,  lite  i  taget .
Rör  ihop  allt  till  en  smidig  deg  och  knåda  den  kraftigt
i  några  minuter .
Låt  degen  jäsa  under  bakduk  i  ca  1  timma .
DELA  degen  i  ca  25  bitar .
Rulla  dem  till  bollar  och  lägg  dem  på  plåtar  med bakplåts-
papper .  Platta  till dem  lite  lätt . LÅT dem jäsa under bakduk 
i ca 30 minuter .  SÄTT UGNEN PÅ 250  GRADER .
PENSLA  bullarna  med  uppvispat  ägg .
Grädda  bullarna  mitt i  ugnen i  8 - 11 minuter.  
Låt  dem  svalna  på  ett  galler .

MONTERING :
SKÄR  av  ett  lock  på  varje  bulle - (så många som Ni är, resten sparar Du)
Gröp  ur  lite  inkråm  ur  bullarna .
Blanda  ihop  mandelmassan  med  mjölken  till en  kladdig  massa .
Lägg  en  klick  i  varje  bulle .
VISPA  grädden  fluffig  och  klicka  ut  eller  spritsa  den på  bullarna .
Sätt  på  locken .   PUDRA  över  florsocker .
KLART !

LYCKA  TILL !








FALUKORV I UGNEN , 4 PERS.




                                       HEJSAN  !

Här  åt  vi  alla  av  hjärtans  lust  !     -Så  himla  gott !
Varsågoda !

HÄR ÄR RECEPTET :
800 g  falukorv
3 - 5 msk  senap
1 rött  äpple
2 dl riven Västerbotten ost
250 g  cocktailtomater
eller  mini-plommontomater
3  msk  grovt  hackad  basilika
POTATISMOS :
1 kg  potatis
2 1/2  dl mjölk 
25 g  smör/margarin
1 tsk salt 
1 krm vitpeppar
1/2 dl riven parmesanost
GARNERING :  Basilika 

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  UGNEN PÅ 175 GRADER .
SKÄR skåror i korven  utan  att  skära  igenom  korven  helt .                                              
Lägg  korven  i  en  smord  ugnsform .
KLICKA  lite senap i varje skåra .
Kärna ur  och  skär  äpplena  i  tunna  skivor eller klyftor och
stick  ner  i  skårorna .  STRÖ  ost  över  korven .
DELA  tomaterna .  Om Du  använder  miniplommontomater
ska  Du  dela  dem  på  längden .
Lägg  tomaterna  i  formen  och  strö  basilikan  över  tomaterna .
TILLAGA  strax  under  mitten  i  ugnen tills  korven  är  genom-
stekt,  ca  30  minuter .
POTATISMOS :
SKALA  och  skär  potatisen i skivor  och  koka  den  mjuk  i  lätt-
saltat  vatten,  10 - 12  minuter .
Häll av  vattnet  och  stöt  potatisen med  en  potatisstöt .
VÄRM  mjölk och  smör  och  tillsätt  till  potatisen .
Vispa  moset  med  en   elvisp .
Smaka  av  med  salt  och  peppar .
Tillsätt  parmesanost ,  lite  i  taget ,  tills  moset  har  lagom
konsistens  och  smakar  bra .  Smaka av  med  salt å peppar .
VID SERVERING :  Kokt  Broccoli, och  rårivna morötter + 1/2 rivet äpple .
Garnera  med  basilika .

SMAKLIG  MÅLTID !

LYCKA  TILL !




                             

fredag 5 februari 2021

MINA , FRUKOSTFRALLOR, CA 10 ST.




                                        HEJSAN  !

KLASSISKA,  ljusa  bullar  med  vallmofrön 
smakar  härligt  i  all  sin  enkelhet .

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g smör /margarin
2 1/2 dl  mjölk
2 1/2  dl  vatten 
25  g  jäst
1 tsk  salt
12  dl  vetemjöl
PENSLING :
Uppvispat  ägg 
2 msk vallmofrön 
UGN :  225  GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU  :
SMÄLT matfettet  i  en  kastrull.
Tillsätt  mjölk  och  vatten  och  värm till 37 grader .
Smula  jästen  i  en  degbunke ,  häll  på  lite  deg -
vätska  och  rör  tills  jästen  har  löst  sig .
Tillsätt  resten  av  vätskan ,  saltet  och  det  mesta
av  vetemjölet .
ARBETA  degen  tills  den  släpper  bunkens  kanter,
tillsätt  mer  mjöl  om  det  behövs .
Låt  jäsa  under  bakduk ca  30  minuter .
STJÄLP   upp  degen  på  mjölat  bakbord  och  baka
ut  till  10  bullar .
Lägg  dem  på  plåt  med  bakplåtspapper  och
låt  jäsa  i ca  30  minuter .
PENSLA  bullarna  med  ägg  eller  smält smör
och  strö  över  vallmofrön . 
(några ljusa och några mörka  med vallmofrön)

LYCKA  TILL !

MATIGA MUFFINS I PULKABACKEN , CA 12 ST.




                                       HEJSAN  !

LÄTTBAKADE  MATMUFFINS  PASSAR  BRA 
EFTER EN STUNDS ÅKANDE  I  PULKABACKEN .

HÄR ÄR RECEPTET  :
1 pkt  tärnat  bacon 
100  g  riven  västerbottenost 
1/2 dl pumpafrön
3  msk hackad  färsk  rosmarin
4  dl  vetemjöl
2  tsk  bakpulver
1 tsk  salt
2 ägg
2  dl  filmjölk
UGN  :  200  GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU  :
BRYN  bacontärningarna .
Låt  rinna  av på  hushållspapper.
Blanda  med  västerbottenost,  pumpafrön
och  rosmarin.
BLANDA   mjöl,  bakpulver,  salt  och  baconröran .
VISPA  samman  ägg och  filmjölk .
Rör  ner  i  mjöl-blandningen .
Fördela  smeten  i  väl  smorda  muffinsplåtar 
eller  folieformar .
GRÄDDA  mitt i ugnen  i  25  minuter .
.
HA gärna  ljummen  nyponsoppa  med  ut .
Använd  Nyponsoppa  på  pulver ,
gör som det står på paketet och häll upp  i  termos .
För STORA  och  små !

TREVLIG STUND I BACKEN !




                                            

onsdag 3 februari 2021

MAKENS, KYCKLING PÅ SPETT AV CITRONGRÄS MED COCOSMJÖLK.....4 PORT.




                                             HEJSAN !
....OCH GRÖNA BÖNOR .

Helt  otroligt  gott !
Varsågoda  att  smaka !

HÄR ÄR RECEPTET :
350 g strimlad kyckling- FILE'
3 msk sweet  chilisås 
3 citrongräs (delas i 3 delar )
2 dl cocosmjölk
saften av en lime
1/2 kruka koriander
150 g haricots VERTS
150 g  sockerärter
salt å peppar

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA   kycklingen  med  salt  och  hacka till  en  grov  färs .
Lägg  i  en  bunke  och  rör  ner  sweet chilisås .
Gör  ett  stek-prov  i  stekpanna och  smaka  av .
FORMA  med  sked  till  små  ägg  ca  9  stycken och stick in 
en  bit  citrongräs .
Stek  i  ugn  vid  175  grader i  ca  25  min eller tills  de  känns  fasta .
Koka  kokosmjölken  med  limejuice,  salt å peppar .
Tillsätt  koriander  och  mixa  till en  luftig  sås .

SERVERA  med  de  kokta  gröna  bönorna  och  sockerärterna .

SMAKLIG  MÅLTID !

LYCKA  TILL !

SMÅLÄNDSK MAKARONILÅDA , 4 PORT .





                                        HEJSAN !

 Receptet kom  med posten häromdagen ,  från 
en väninna  i Småland . Hon ville dela med sig  !

HÄR ÄR RECEPTET :
4  dl makaroner
1 gul lök
1 msk olja
2 isterband
3 msk chilisås
1 krm  svartpeppar
1/2 - 1 dl  vatten
ÄGGSTANNING :
2  ägg
3  dl  mjölk
1  tsk  fransk  senap
1  dl  riven  ost.

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  ugnen  på  200  grader .
Koka  makaronerna  i  saltat  vatten 
enligt  förpackningens  anvisning .
HÄLL  av  vattnet  och  lägg  makaronerna
i  en  lätt  smord  ugnsform  .
Skala,  hacka och  fräs  löken  i  oljan  i  en  stekpanna .
DRA  av  skinnet  från  isterbanden  och  mosa  dem 
med  en  gaffel  tills  de  får  en  grynig  konsistens .
Blanda  ner  dem  i  lökfräset .
BRYN  några  minuter  och  tillsätt  chilisås och peppar.
Rör  om .  Späd med  vatten  och låt  puttra  några  min.
Smaka  av .  Fördela  fräset  över  makaronerna .
VISPA  samman  ägg, mjölk  och  fransk  senap   .
Häll  äggstanningen i formen . STRÖ över  riven ost .
GRÄDDA  lådan  i  ugnen , ca  40  min  eller  tills  
den stelnat  och fått färg .

SERVERA  med  tomatsallad, =tomater, vitlök ,flytande honung -1 kläm .

SMAKLIG  MÅLTID !

LYCKA  TILL !




tisdag 2 februari 2021

BARNBARNETS, GODA MEXGRYTA, 4 PORT .





                                                  HEJSAN !

JÄTTEGOTT !  Smaka på detta  !

HÄR ÄR RECEPTET :
400 g  nötfärs
smör/margarin
1 tsk salt
1 burk  krossade  tomater,  
1 burk  kidneybönor , ca  400 g 
1  dl  majskorn 
1  dl  vatten
2  dl CREME FRAICHE-
paprika & chili 

SÅ  HÄR  GÖR  DU  :
BRYN  färsen  i  smör  i  en  gryta .
TILLSÄTT  salt  och  krossade  tomater .
Låt  koka  ca  5  minuter.
SKÖLJ  bönorna   och  låt  dem  och  majskornen 
rinna  av .
RÖR  ner  bönor,  majs,  vatten  och  CREME FRAICHE 
i  grytan .  LÅT  koka  ca  2  minuter .

SERVERA  med  kokt  ris  och  småbladsallad + fetaost .

LYCKA  TILL !          SMAKLIG MÅLTID !