onsdag 9 mars 2022

SESAM - & LINGONBULLAR , 24 st .

 


                                             HEJSAN !

DET  fiffiga med det här

långpannebaket  är den långa jästiden - att  använda den 

till nytta eller nöje !

Och utan alltför stor ansträngning kan frysen sedan

fyllas med många goda bullar !

UGN :200 grader .


HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl rågkross

1 dl krossade linfrö

2 dl kokande vatten

2 dl rumsvarmt vatten

25 g jäst

1 dl lingonsylt

1/2 dl vetegroddar

1/2 dl sesamfrön

172 msk salt

ca 1 liter vetemjöl special


SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA  rågkross, linfrön och kokande vatten .

Låt stå minst 1 timma .

SMULA  jästen i en degbunke .

Häll över rumsvarmt vatten och rör tills jästen löser sig .

Tillsätt linfröblandningen , lingonsylt , groddar, sesamfrön,

salt och det mesta av mjölet .

Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter .

LÅT JÄSA 2 TIMMAR .  Under bakduk  .

PLATTA  ut degen med mjölade händer i en stor långpanna.

Skär den i rutor .  

Låt jäsa ca 40 minuter .

GRÄDDA i nedre delen av ugnen  20 - 25  minuter .

mm...himla goda bröd !

LYCKA TILL !

SÖTNOSENS HONUNGSSNITT , 24 bitar.

 


                                         HEJSAN  !


Fina som små smycken och gott sega !

Visst ser de mer ut som kondisbitar än

långpannerutor ?


HÄR ÄR RECEPTET :

150 g smör/margarin

1 1/2 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 1/2 msk flytande honung

3 3/4 dl vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

GLASYR & GARNERING :

2 dl florsocker,  med jordgubbssmak

1 - 2 msk vatten 

valfritt kakpynt

UGN 175 Grader.


SÅ HÄR GÖR DU :
TÄRNA  smöret  .

Blanda det med övriga ingredienser till degen för hand 

eller i matberedare .

Kör / rör tills allt är blandat .

Låt degen vila kallt minst 30 minuter .

TRYCK eller kavla ut degen i en liten långpanna .

GRÄDDA kakan mitt i ugnen 10 - 15 minuter .

Skär i fyrkanter  medan den fortfarande är varm .

Låt kallna på plåten .

När kakan kallnat dela den i trekanter .

GLASYR :

Blanda florsockret med lite vatten i taget till en 

trögflytande  glasyr .

Bred den på kakorna och garnera med kakpynt .

Låt glasyren stelna .

(jag tog små silverkulor / eller vita /rosa hjärtan , runt kanterna)

å, så pyssligt å kul !


LYCKA  TILL !





ÄPPELRUTOR MED HAVRETÄCKE , 24 BITAR .

 


                                               HEJSAN !

DET  här  är som gjort för en hemtrevlig eftermiddagsfika...

Med  frasig havretopp och kardemumma i kakan .

mm...! 

HÄR ÄR RECEPTET :

50 g smör /margarin

4 dl mjölk

25 g jäst

1/2 dl strösocker

1 tsk stött kardemumma

8 - 10 dl vetemjöl

TOPPING :

175 g smör

2 dl strösocker

5 dl havregryn

2 1/2 dl äppelmos


SÅ HÄR GÖR DU :

SMÄLT smöret i en kastrull .

Tillsätt mjölk och låt degspadet bli fingervarmt, 37 grader .

Smula jästen i en matberedare /degbunke och tillsätt degspadet .

Kör /rör  tills jästen har löst sig .

Tillsätt strösocker, kardemumma och nästan allt mjöl.

Arbeta samman till en smidig men ganska lös deg .

Degen kan naturligtvis göras för hand också !

PLATTA  ut degen i en stor långpanna .

Låt jäsa till dubbel storlek , ca 30 minuter .

TOPPING :

SMÄLT smöret och låt det kallna .

Blanda med socker och havregryn .

Bred äppelmos över kakan och toppa med havregrynssmeten.

GRÄDDA mitt i ugnen 15 - 20 minuter .

Låt svalna på galler under bakduk .

Skär kakan i fyrkanter .


LYCKA TILL !


tisdag 8 mars 2022

MOCKA - DRÖMTÅRTA , 16 - 18 skivor .

 


                                           HEJSAN !

EN FAVORITRULLTÅRTA 

MED HÄRLIG MOCKA - KRÄM OCH CHOKLADBOTTEN !


HÄR ÄR RECEPTET :

3 ägg

1 1/2 dl strösocker 

3 /4 dl potatismjöl

2 msk kakao

1 tsk bakpulver

FYLLNING :

200 g mjukt smör/margarin

2 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

2 stora äggulor

1 1/2  msk starkt hett kaffe

DEKORATION :

ca 50 g mörk choklad

UGN :  250 grader .


SÅ HÄR GÖR DU :

VISPA  ägg och socker riktigt poröst .

Sikta samman potatismjöl, kakao och bakpulver .

Rör ner det i smeten .

BRED ut smeten i en långpanna, ca 30 x 40 cm,

täckt med bakpapper .

GRÄDDA i mitten av ugnen i ca 5 minuter .

STRÖ lite socker på kakan och stjälp upp den 

på ett bakpapper .

Ta bort bakpappret som rulltårtan gräddats på .

Låt svalna under långpannan eller under en 

fuktig handduk .

FYLLNING :

RÖR smöret smidigt .

Tillsätt florsocker, vaniljsocker och äggulor .

Rör tills det blir en slät kräm .

Ta i det heta kaffet under vispning .

BRED krämen på kakan och rulla ihop .

(från långsidan )

DEKORERA med smält choklad .

mm....! himla god , kan inte sluta äta !

LYCKA TILL !



                                        



lördag 5 mars 2022

CHOKLADPUDDING, 4 PORT .

 


                                            HEJSAN !


CHOKLADPUDDING är smaskens när det än bjuds !

Att göra chokladpudding på egen hand istället för att 

använda sig av pulver,  tar inte så mycket längre tid 

om man bortser från att den hemmagjorda oftast måste 

stå i kylskåpet längre .

Chokladpudding går att göra på kakao eller choklad .


HÄR ÄR RECEPTET :

6 dl mjölk

5 msk maizena

5 - 6 msk socker

4 msk kakao

2 msk vaniljsocker


SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA och koka upp mjölken,

sockret, kakao och maizena under 

konstant omrörning och låt det koka

någon minut .

Blanda ner vaniljsockret och rör om .

HÄLL upp smeten i portionsglas

eller i en större skål .

Det kan vara bra om man precis har 

sköljt glasen i kallt vatten innan Du 

häller ner smeten .

För att undvika en hinna på  chokladpuddingen

 så är det bra om Du  täcker med plastfilm .

STÄLL in chokladpuddingen i kylen i ca 3 timmar .

SERVERA med vispad grädde .


LYCKA TILL !



fredag 4 mars 2022

GLASSTÅRTA MED KAFFE ...10 BITAR .

 


                                          HEJSAN !


I den här läckerbiten ska kaffesmaken bara anas .

Perfekt tårta att göra i förväg ..... mm..! så himla god !

HÄR ÄR RECEPTET :

BOTTEN 

300 g mandelmassa 

3 äggvitor, äggulorna ska användas i fyllningen

FYLLNING 

1 1/2 msk snabb - kaffepulver

4 dl vispgrädde

1 1/2 dl florsocker

3 äggulor

GARNERING

choklad kulor och nötter

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .

BOTTEN :

Riv mandelmassan grovt och lägg i en bunke .

Rör ner äggvitorna .

Bred ut mandelmassesmeten i en smord och

bröad form med löstagbar kant ca 23 cm i diameter.

Grädda mitt i ugnen , ca 20 minuter .

Låt svalna i formen  .

FYLLNING:
Stöt kaffepulvret i en mortel och blanda det med 

grädde och florsocker .

Vispa blandningen tjock med en elvisp .

Rör ner äggulorna .

BRED ut blandningen över bottnen .

Täck formen med plastfilm och låt tårtan stå i 

frysen minst 4 timmar , gärna över natten.

VID SERVERING :

Garnera med chokladkulor .

(Om någon i familjen fyller år ?)

ALL LYCKA TILL !


                                         

ALLT FÖR MINIKOCKEN - SOCKERKAKA MED KIWI , CA 12 BITAR .

 


                              HEJSAN !


Kiwi - bitarna  i  smeten  gör  kakan  oerhört  saftig 

och  smakrik .

HÄR ÄR RECEPTET :

3 ägg 

2 dl strösocker

2  tsk bakpulver 

2  tsk vaniljsocker 

3 1 /2  dl vetemjöl 

100  g  smör, smält

3/4 dl mjölk

2  kiwi 

TILL FORMEN :

smör och kokos 

GLASYR :

2 dl  florsocker

3 - 4 tsk  vatten 

GARNERING :  grönt strössel 


SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT ugnen  på  175  grader .

Vispa ägg och socker pösigt i en bunke .

BLANDA  bakpulver, vaniljsocker och mjöl

och vänd ner det i smeten .

Tillsätt smör och mjölk och rör ihop allt till 

en slät smet .

SMÖRJ en sockerkaksform , 1 1/2 liter , med

smör och strö över kokos .

SKALA  kiwifrukterna ,  skär dem i tunna skivor 

och dela dem i bitar.

Blanda ner bitarna i smeten och häll dem i formen.

GRÄDDA  kakan längst ner i ugnen 35 - 40 minuter.

Låt kakan svalna i formen.

GLASYR :  Blanda florsocker och vatten , lite i taget ,

till en lagom tjock glasyr .

RINGLA den över kakan och strö över  strössel .

Låt glasyren stelna .

LYCKA TILL !