måndag 24 oktober 2022

MINA , HAVRERUTOR MED CREME FRAICHE , 30 ST , TILL FIKASTUNDEN .

 


                           HEJSAN  !


Mina havrerutor är fyllda med russin och en kräm 

på kräm fraiche .  mm...!

Riktiga godingar !


HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör / margarin

1 dl socker

2 1/2 dl vanliga havregryn

2 1/2 dl vetemjöl

1/2 tsk bikarbonat 

KRÄM :

2 1/2  dl kräm fraiche

1 dl grädde

1 1/2 dl socker

4 äggulor

1 msk potatismjöl

1 msk vaniljsocker

3 dl russin


SÅ HÄR GÖR DU :

1)   RÖR smör och socker vitt .

Tillsätt havregryn , vetemjöl och 

bikarbonat .  Rör till en deg .

2)   DELA degen i två .

Kavla ena till en platta ,  20 x 30 cm ,

på en bakpappersklädd plåt .

Grädda i 200 grader ,  10 minuter .

3)  KOKA en kräm av kräm fraiche,

grädde , socker, äggulor och potatismjöl.

Vispa tills den tjocknar och låt den koka upp.

Tillsätt vaniljsocker och russin .

4)  BRED krämen över den bakade degplattan .

Sänk temperaturen till 175 grader .

5)  SMULA  resterande deg över vaniljkrämen 

och grädda i ytterligare 20 minuter .

6)  LÅT kallna . Skär sedan i fyrkanter .


LYCKA TILL !



KÅLSOPPA MED NÖTFÄRS , 4 port , (lunch/middag) .

 


                          HEJSAN  !


Å....denna goda soppa måste Ni smaka !

Snabbt och enkelt går det ,  mm...!  himla gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

600 g nötfärs

3 msk smör eller kokosfett

400 g vitkål

100 g purjolök

1 msk dijonsenap

1 msk soja

6 dl vatten

salt å peppar

1 dl creme fraiche

1 dl majonnäs

1 dl hackad persilja


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  FRÄS  färsen i smör eller kokosfett .

Strimla vitkålen och purjolöken och 

tillsätt den .

2)  SMAKSÄTT  med dijonsenap och soja 

och tillsätt vatten .

Låt puttra tills kålen blivit mjuk .

3)   SMAKA av med salt och peppar .

Blanda creme fraiche, majonnäs , salt, peppar 

och hackad persilja .

4)   SERVERA soppan med persiljesåsen . (3 :an) .


SMAKLIG MÅLTID och  LYCKA TILL !

MIN , KRYDDIGA KYCKLINGGRYTA MED BLOMKÅLS- RIS , 4 port . ( middag/ lunchlåda) .

 


                      HEJSAN  !


Jag provade med färsk gurkmeja i den här grytan .

Smakrikt och färgstarkt,  men hittar DU inte det i

affären så går det bra att ta 1 tsk malen istället .

Gurkmejan ger  grytan en härligt gul färg .

VARSÅGODA !   mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :

600 g kycklingfile'

100 g röd paprika 

1 bit färsk gurkmeja 

2 vitlöksklyftor

1 tsk chiliflingor

3 msk smör / kokosfett 

300 g blomkål

3 msk olivolja

1 msk vitvinsvinäger

salt och peppar 

2 dl kokosmjölk

lite  vatten

lite färska kryddor


SÅ HÄR GÖR DU :

1)   SKÄR kycklingen i ganska små bitar .

Skär också paprikan i bitar .

2)   SKALA  den färska gurkmejan och riv den .

Riv också vitlöksklyftorna .

Fräs kyckling, paprika, gurkmeja och vitlök i smör

eller kokosfett tills kycklingen är genomstekt .

Det tar ca 5 minuter beroende på storlek på bitarna .

3)  RIV blomkålen och förväll den i 1 minut .

Låt ånga av och blanda med olivolja, vinäger, salt

och peppar .

4)   TILLSÄTT  kokosmjölken och låt det bli varmt .

Smaka av med salt och peppar .

Toppa med färska kryddor och SERVERA med 

blomkåls riset .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !




söndag 23 oktober 2022

FARMORS GODA APRIKOSKAKA , ( till efterrätt med vispgrädde) .

 


                    HEJSAN  !

Du kan bjuda kakan som den är eller skiva med en 

klick grädde på  som efterrätt 

En fin kaka med hackade aprikoser och nötter i smeten .

Aprikoserna ger en frisk och syrlig smak .

Vill DU ha en mildare fruktsmak kan hälften av 

aprikoserna bytas mot katrinplommon .  mm..!


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g smör / margarin

2 dl socker

4 ägg

3 dl torkade aprikoser, hackade  / blandat med  

1 1/2 dl katrinplommon - hackat 

1 dl hasselnötter  grovt hackade

3 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  RÖR smör och socker poröst .

2)  TILLSÄTT äggen ett i sänder under kraftig vispning .

3)  BLANDA  frukten med lite av mjölet och rör ner den 

tillsammans med nötter .

4)  BLANDA  resten av mjölet med bakpulvret  och rör

försiktigt ner det i smeten .

5)  GRÄDDA  kakan i smord och bröad form , rymd 

1 1/2 liter , i 175 grader ,  tills kakan känns torr ,

ca 1 timme .


LYCKA TILL !




                       

TANT HILDURS NÖTKAKA , UTAN MATFETT , (till söndagskaffet/ te ) .

 


                         HEJSAN  !


På  Farmors gård  bodde det en gammal tant 

och vi alla kallade henne för Tant Hildur .

Tant Hildur bakade allt... bullar, lussekatter ,

kakor, bröd och dessutom denna goda kaka

UTAN  MATFETT ?  jättegod !


HÄR ÄR RECEPTET :

Nötterna som är i kakan ger den fina smaken ,

de är lättrostade och skalen bort  gnuggade .

200 g hasselnötter

4 äggulor

2 dl strösocker

2 msk skorpsmulor (ströbröd)

3/4 tsk  bakpulver 

4 äggvitor 

SÅ HÄR GÖR DU :

1)  ROSTA nötterna i ugnen  (175 grader några minuter)

och gnugga dem sedan mellan händerna så att det mesta 

skalet försvinner .  Mal nötterna .

2)  VISPA gulor och socker mycket poröst .

Tillsätt de malda nötterna och skorpsmulorna blandade

med bakpulvret .

3)  VISPA vitorna till hårt skum och rör först ner ca hälften.

Vänd sedan försiktigt ner resten  och häll smeten i en smord

och bröad rund form med *löstagbar kant *, *min kommentar .*

22 cm i diameter.  Tant Hildur hade ingen sådan form .

4)  GRÄDDA i 175 grader ca 30 minuter .


Tant Hildur brukade vispa lite   vispgrädde och stryka över kakan 

när den svalnat och därpå några klyftor i bitar av klementiner eller

 apelsiner  och   Dekorera  kakan med .


LYCKA TILL !







fredag 21 oktober 2022

MINA FINA VANILJBULLAR , CA 40 ST . (gott till Söndagskaffet ) .

 


                            HEJSAN  !


Minns  DU  dem  från  förr,  nybakade  varma vaniljbullar 

fyllda med kräm och med en härlig doft .

DU kan baka dem igen !


HÄR ÄR RECEPTET :

2 hg  * = 200 g  smör / margarin

2 ägg

2 dl ljummen mjölk

50 g jäst

1 dl strösocker

1 rågad msk vaniljsocker

8 - 10 dl vetemjöl


FYLLNING :
2 dl tjock vaniljkräm av pulver

ca 50 g mjukt smör

1 påse hackade nötter

50 - 100 g .

1 uppvispat ägg till pensling 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMÄLT smöret och låt det svalna .

Vispa ägg och mjölk och rör sen ut 

jästen i blandningen .

Tillsätt socker , svalnat smör och vaniljsocker .

VISPA  ihop .

Arbeta sist in så mycket mjöl som behövs för

att degen ska bli smidig .

2)  JÄS INTE DEGEN ,  utan kavla ut den ,

gärna i två delar , direkt på mjölat bakbord .

Bred ut ett tunt lager smör över degplattan

och sen den kalla vaniljkrämen .

3)  RULLA  ihop degen och skär rullen i 

bitar som ställs i formar på plåt .

JÄS bullarna under duk 1 1/2 - 2 timmar .

4)  SÄTT ugnen på 250 grader .

Pensla bullarna med ägg, strö på nötter

och grädda 8 - 10 minuter .


Så underbart goda,  mm...!


LYCKA TILL !





FRUKOST : CHIA - PUDDING MED KOKOS 1 PORT . (glutenfritt å mjölkfritt )

 

                HEJSAN  !                

Glutenfritt och mjölkfritt .

Det här gör jag ibland ..mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :

2 1/2 dl kokosmjölk

3 msk chiafrön

2 msk hackade hasselnötter

1 msk torkade blåbär

1 msk torkade gojibär

2 msk hyvlad kokos 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  BLANDA kokosmjölk, chiafrön, 

hackade nötter och torkade bär, ställ

i kyl över natten .

2)   RÖR om ,  SERVERA , med kokos 

och eventuellt några färska blåbär .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !